همانطور كه ميدانيد، فصل بهار است و در بهترين ماه آن، يعني ارديبهشت به سر ميبريم. در اين فصل گويي همه چيز زيبا تر و پررنگ و لعاب تر است. پس حيف است فرصتتان را از دست داده و شروع به عكاسي از آن نكنيد. عكاسي از اين فصل زيبا به طريقي، عكاسي از طبيعت محسوب ميشود و بايد نكات مربوط به آن را رعايت كنيد تا آثاري هنرمندانه از طبيعت، خلق نماييد
چه دوربيني انتخاب كنم؟
توصيهي من به شما اين است كه هرچه سريعتر، يك دوربين گوپروي كوچك تهيه كنيد. اين دوربين ها آنقدر سبك و كوچكند كه بايد مراقب باشيد مبادا از دستتان بيفتد. ولي به كمك آنها ميتوانيد عكسهاي سيصد وشصت درجهاي زيبا و خارقالعادهاي از طبيعت ثبت كنيد. البته اگر از دوربينهاي DSLR استفاده ميكنيد، قبل از هر چيز، بايد طرز كار با آن را كاملا بياموزيد و سپس به عكاسي بپردازيد. هيچكس دلش نميخواهد حين عكاسي، بيشتر وقتش را با سروكله زدن با تنظيمات دوربينش سپري كند يا ساعتها به مطالعهي دفترچههاي راهنما بگذارند. پس ميتوانيد از همين مقاله نيز براي يادگيري، كمك بگيريد. البته، اين كاملا مشهود است كه عكاسي از طبيعت، نكات زيادي دارد كه براي ياد گيري آنها لازم است سالها وقت صرف كرده و تجربه كسب كنيد. اما با رعايت چند نكته ي كوچك نيز ميتوانيد از فرصتتان استفاده كرده و از اين فصل زيباي بهاري، عكاسي كنيد.
فرصت ها را از دست ندهيد
عكاسي از طبيعت به دقت و سرعت زيادي نياز دارد. چون هر جا كه طبيعت باشد، حيوانات نيز هستند. پس بايد چابك باشيد و سوژه ها را به اصطلاح شكار كنيد.
نگران تنظيمات دوربينتان نباشيد
قرار نيست همواره نگران تنظيمات دوربينتان باشيد. يك تنظيم خاص را قبل از شروع به عكاسي در نظر بگيريد و بعد از آن، به هيچ چيز فكر نكرده و دكمهي شاتر را فشار دهيد. اگر زيادي به تنظيمات دوربينتان فكر كنيد، تمركزتان را براي عكاسي از دست ميدهيد و شانس به كار گيري خلاقيت، به كلي از بين ميرود. به ياد داشته باشيد، فرصتها فقط يك بار پديد ميآيند. حواستان به جاي دوربين، به محيط اطراف باشد تا به موقع بتوانيد لحظهها را شكار كنيد. همانطور كه پيشتر گفتيم، در اين مقاله، به شما به طور مختصري آموزش مي دهيم كه چگونه از يك دوربين DSLR براي عكاسي از طبيعت و فصل بهار استفاده كنيد. پس براي يادگيري، ادامهي مقاله را با دقت بيشتري مطالعه فرماييد.
1. فرمت Raw را فراموش نكنيد
اگر عكسها را با فرمت Raw ذخيره كنيد، درست است كه فضاي بيشتري از كارت حافظهي دوربين را در بر ميگيرد، ولي به كمك آن بهتر ميتوانيد عكسها را در پردازش ثانويه ويرايش كنيد. اگر بخواهيد با JPEG عكاسي كنيد، بخشي از كيفيت عكس را از دست ميدهيد. چرا كه حين فشرده سازي و كم حجم سازي عكس، كيفيت به ناچار كم ميشود. پس با فرمت RAW عكاسي كنيد تا عكس را به هر طريق كه ميخواهيد ويرايش كنيد. به ياد داشته باشيد، به هيچ وجه نميتوانيد اشكالات عكس JPEG را در پردازش ثانويه برطرف كنيد. همچنين، جالب است بدانيد، عكاسي با فرمت RAW به شما اين اجازه را ميدهد تا تمام دادههاي ورودي به سنسور دوربين را دريافت نماييد. بنابراين ميتوانيد ترازسفيدي، شارپنس، اعوجاج و ساير موارد را در پردازش ثانويه اصلاح كنيد. براي ويرايش هم حتما از نرم افزار lightroom استفاده كنيد. به اين ترتيب ميتوانيد با قابليتهاي پيشرفتهي اين نرمافزار، عكس خود را به زيبايي ويرايش نماييد. اگر نميدانيد چگونه فرمت ذخيرهي عكسها را تغيير دهيد، كافي است كه به Image Quality برويد و فرمت عكس را روي RAW قرار دهید. البته گزينهي RAW + Fine JPEG نيز وجود دارد. ميتوانيد آن را انتخاب كنيد تا در ويرايش عكسها راحتتر باشيد.
2. تراز سفيدي را خودكار كنيد
گزینهی تراز سفیدی خودکار (AWB) در دوربینها، یک جور مهبت برای عکاسان به شمار میآید. خصوصاً در عکاسی از طبیعت که بسیار کارآمد است. مشخصا وقتي ميخواهيد از فصل بهار و طبيعت عكاسي كنيد، نور روز زياد است و بايد از تراز سفيدي خودكار استفاده كنيد. چرا خودكار؟ چون خصوصا در فصل بهار كه نور روز همواره تغيير ميكند، اگر بخواهيد از تراز سفيدي استفاده كنيد، به كلي كلافه ميشويد و ترجيح ميدهيد بيخيال عكاسي در بهار شويد. فصل بهار است و تغيير هواي ساعت به ساعتش، بايد تمام اين نكات را در نظر بگيريد تا از عكاسي در آن، متنفر نشويد!
به ياد داشته باشيد، اگر طبق نكتهي اول، با فرمت RAW عكاسي ميكنيد، پس اصلا ديگر نگران تراز سفيدي نباشيد چون ميتوانيد ان را در پردازش ثانويه، ويرايش كنيد.
3. استفاده از تقدم ديافراگم و تقدم شاتر
اين دو گزينه در دوربين بسيار مفيد هستند و به شما در صرفهجويي در زمان كمك شاياني ميكنند. اگر دوربين را روي حالت تقدم ديافراگم تنظيم كنيد، خودتان بايد دهانهي ديافراگم را بر اساس محيط تنظيم كرده و دوربين به صورت خود به خود، سرعت شاتر را بر اساس ديافراگم موجود، تنظيم ميكند. به ياد داشته باشيد، زماني بهتر است از تقدم شاتر استفاده كنيد كه نور محيط كم باشد. در اين صورت، سرعت شاتر را خودتان تنظيم كنيد و دوربين به صورت خود به خود، بر اساس نور محيط، مقادير ديافراگم مناسبي را انتخاب ميكند.
4. تنظيمات ISO را خودكار نماييد
براي عكاسي از سوژههاي متحركي كه با سرعت بالا نيز حركت ميكنند، مجبوريد از سرعت شاتر بالا استفاده كنيد. سرعت شاتر بالا، باعث ميشود كه حركات فريز شود و سوژهي در حال حركت، تار ثبت نشود. به طبع، با افزايش سرعت شاتر، ISO دوربين نيز زياد ميشود. اگر بخواهيد با ISO بالا عكاسي كنيد نيز نويز زيادي در تصاوير ايجاد ميشود. حداكثر ميزاني كه ميتوانيد براي ISO قائل شويد، 800 است. اما اگر دوربينتان يك دوربين فول فريم است، ميتوانيد ميزان حساسيت دوربين را روي 1600 يا 3200 نيز قرار دهيد. ولي همچنان توصيهي ما اين است كه از حالت خودكار استفاده كنيد. بنابراين دوربين ميتواند با توجه به نور موجود در محيط، ميزان ISO مناسبي را برگزيند. نگران نباشيد. در دوربينهاي جديدي كه امروزه در بازار موجود است، در حالت خودكار، ميزان ISO را تا جايي كه ممكن است در حداقل نگه ميدارند. براي مثال، اگر از يك ظهر تا بعدازظهر بخواهيد از فضاي باز روزهاي بهاري عكس بگيريد، ابتدا ايزو در حداكثر قرار دارد. چون نور موجود در فضا زياد است. اما رفته رفته وقتي به تاريكي هوا نزديك ميشويم، ميزان ISO دوربين نيز كمتر ميشود.
5. نورسنجي شبكهاي
شما ميتوانيد از دو حالت نورسنجي نقطهاي يا شبكهاي براي عكاسي خود استفاده كنيد. اما ما به شما همان نورسنجي شبكهاي را توصيه ميكنيم. نورسنجی نقطهای حدودا سه تا پنج درصد كادر مد نظر را در بر گرفته و ميزان نور موجود در آن را بررسي ميكند. اما در نورسنجي شبكهاي، دوربين نور موجود در تمام كادر مد نظر را بررسي ميكند. با نورسنجي شبكهاي، شما ميتوانيد نور موجود روي سوژه، نقاط فوكوسي، عناصر موجود در حواشي و پس زمينه را نيز بررسي كنيد. سپس به دوربين اطلاعات لازم براي انتخاب دهانهي ديافراگم و ISO مناسب را ميدهد.
6. هيستوگرام، رفيق شفيق عكاسهاي طبيعت
اين را خاطر جمع باشيد كه اكثر عكاسان حرفهاي، براي تنظيم نوردهي در عكس خود از هيستوگرام استفاده ميكنند. چرا كه هيچ وقت نميتوان از طريق نمايشگر كوچك دوربين همه چيز را با دقت بررسي نمود. پس شما نيز بعد از ثبت عكس، حتما هيستوگرام را چك كنيد و به صفحهي نمايشگر دوربين، كفايت نكنيد. هيستوگرام خيلي كاربردي تر و مفيدتر است. دليل موجهي هم براي آن وجود دارد. چون نمايشگر دوربين خودش روشن است، ممكن است گولتان بزند و فكر كنيد كه به درستي نوردهي را انجام داده ايد. يا حتي ممكن است فكر كنيد نوردهي زياد از حد بوده و بايد مجددا عكس بگيريد. اما با چك كردن هيستوگرام، طيف نوري را با دقت بالايي مشاهده ميكنيد و جايي براي شك و شبههي شما در نوردهي باقي نميماند. براي اطلاع از نحوهي خواندن و استفاده از هيستوگرام، مقالات زيادي نوشته شده كه با مطالعهي آنها ميتوانيد به درستي از آن، استفاده كنيد.
7. هشدار هايلايت (آلارم چشمك زن) را فعال نماييد
هشدار هایلایت در تنظيم دقيق نوردهي عكستان واقعا مفيد است و به شما كمك شاياني ميكند. اين هشدار زماني كه نور موجود براي ثبت عكستان زياد باشد، با چشمك زدن هشدار ميدهد. تشخيص دقت نوردهي از طريق صفحهي نمايشگر خيلي سخت تر است. اما اگر اين گزينه را فعال كنيد، به راحتي و به كمك دوربين، نوردهي مناسب براي عكستان را تنظيم ميكنيد. شايد برايتان سوال شود كه پس هيستوگرام به چه دردي ميخورد؟ گاهي نوردهيهاي بيش از حد را نميتوان با هيستوگرام تشخيص داد. اما اگر اين گزينه را فعال كنيد، راحت تر از آن مطلع ميشويد. اگر بتوانيد از هيستوگرام و هشدار هايلايت در نوردهي استفاده كنيد، مطمئنا نوردهي بهتر و دقيق تري براي عكسهاي بهاري خود به كار خواهيد گرفت و از عكاسي خود لذت بيشتري خواهيد برد.
8. فوكوس ثابت و پياپي
نهايتا بايد تصميم بگيريد كه براي فوكوس روي سوژهي خود از چه حالتي استفاده ميكنيد. فوكوس پياپي يا فوكوس ثابت. مطمئنا براي عكاسي از گلها، ترجيح ميدهيد كه از فوكوس ثابت استفاده كنيد. ولي براي عكاسي از سوژههاي متحركي مثل پرندگان، حتما بايد از فوكوس پياپي استفاده كنيد تا بتوانيد سوژه را با نقاط فوكوسي مشخص شده، تعقيب كنيد.
جمع بندي
با رعايت اين نكات و به كار گيري آنها در عكاسي از طبيعت و فضاي باز، به عكسهاي بهاري خود، روح و جان تازهاي ميبخشيد و به قولي، طبيعت را با عكسهايتان زنده نگه ميداريد. هيچوقت خود را درگير تنظيمات زياد و پيچيدهي دوربينهاي ديجيتالي خود نكنيد. براي عكاسي، فقط به سوژه و به كارگيري خلاقيت بينديشيد.
دیدگاهتان را بنویسید