پس از معرفی حافظه های HBM توسط کمپانی AMD و استفاده از آن در نسل جدید کارت های گرافیکی خود ملقب به Fury انقلاب بزرگی در تولید نسل کارت های گرافیکی در دنیای کامپیوتر ایجاد کرد. جدید ترین و جذاب ترین کارت از سری کارت نسل جدید شرکت AMD با نام R9 Nano در سایز Mini ITX و با بازدهی 25% بیشتر نسبت به قویترین کارت گرافیک تک هسته ای نسل پیشین خود یعنی R9 290X عرضه شد که توجه بسیاری از گیمر ها را به خود جلب نمود ، این کارت با بازدهی فوق العاده به کاربران این امکان را می دهد تا از این کارت گرافیک در کیس های Mini ITX که فضای کمتری نیز اشغال می کند استفاده کنند و در مقابل ، یک سیستم کوچک، خنک و قوی برای اجرا بازی های حداکثر جزئیات و تنظیمات داشته باشند.به عنوان مثال کاربران با انتخاب یک مادربرد مانند Gigabyte Z170N-Gaming 5 و این کارت گرافیک می توانند یک کیس به اندازه یک کنسول و شاید هم کوچک تر با قدرتی چندین برابر و قابلیت اجراء بازی های در ابعاد 4K تهیه کنند.
طی سالیان گذشته حافظه های GDDR5 در کارت گرافیک های رده بالا به طور گسترده استفاده شده اند اما افزایش حافظه مورد نیاز کارت های این رده، باعث ایجاد مشکلاتی در استفاده از این حافظه ها شده است. از جمله مشکلاتی که تعدد چیپ حافظه GDDR5 در کارت های رده بالا باعث می شوند عبارتند از: افزایش توان مصرفی و ولتاژ مورد نیاز، افزایش مساحت PCB و افزایش زمان تاخیر(به دلیل سیم کشی های طولانی بر روی برد به منظور رفع این مشکلات در این سری کارت های AMD، از تکنولوژی جدید High Bandwidth Memory یا HBM استفاده شده است. در تکنولوژی HBM ستون های حافظه در اطراف GPU به صورت on-die قرار می گیرند و به دلیل اتصالات عمودی لایه های هر ستون، پهنای باند زیادی حاصل می شود. در پردازشگر Fiji تعداد 4 ستون حافظه وجود دارند که هر کدام از این ستون ها از 4 لایه تشکیل شده اند. هر لایه مقدار 256 مگابایت حافظه داراست بنابراین هر ستون مقدار 1 گیگابایت و در مجموع 4 ستون مقدار 4 گیگابایت حافظه(یشترین میزان پشتیبانی شده فعلی با این تکنولوژی) ارائه می دهد.با استفاده از این تکنولوژی، رابط حافظه به میزان 4096 بیت و پهنای باند حافظه به مقدار 512GB/S رسیده است.
در این نسل از کارت های گرافیکی AMD دیگر از بریج های کراس فایر خبری نیست و این کار از طریق گذرگاه PCI-Express انجام می شود. با استانداردهایی مثل PCI-Express نسل سوم، نگرانی ای از جهت کمبود پهنای باند وجود ندارد و این کار بدون مشکل انجام می گردد. با وجود Windows 10 اکنون توجه زیادی بر این ویژگی کارت های گرافیکی می شود. گسترش DirectX 12 در میان توسعه دهندگان بازی ها، مطمئنا پیشرفت های زیادی برای بازی های کامپیوتری به ارمغان خواهد آورد. سری کارت های گرافیکی R9 Nano و Fury از DX12 feature level 12_0 پشتیبانی می کنند. این به معنای آن است که از DX12 به طور کامل پشتیبانی نمی شود، اما از اساسی ترین ویژگی های آن می توان بهره برد.
این کارت گرافیک یک ماه پس از معرفی R9 Fury X به صورت رسمی با تکنولوژی Fiji و معماری CGN1.2 و فناوری ساخت 28 نانومتر توسط کمپانی AMD با قیمت 649 دلار به کاربران معرفی شد ، این کارت گرافیک از فرکانس هسته 1000 مگاهرتز و حافظه چهار گیگابایتی از نوع HBM بهره می برد.این مشخصات به کاربران این امکان را می دهد تا بتوانند تمامی بازی های روز را با استفاده از حداکثر تنظیمات به اجرا در آورند.شاید برای شما هم عجیب باشد که کارتی به ابعاد R9 Nano و طول 75 میلیمتر بتواند با کارت هایی نظیر GTX980 و R9 390X که دارای ابعاد و مصرف بیشتری نسبت به آن هستند رقابت کند اما زمانی که به مشخصات و نتایج این کارت نگاهی می اندازیم متوجه طراحی منحصر به فرد AMD می شویم که میتوان از آن به عنوان یک شاهکار در تاریخ کارت های گرافیکی یاد کرد. خنک کننده این کارت گرافیک شامل یک فن 80 میلیمتری می باشد که که به همراه یک هیتسینک و دو لوله انتقال حرارت ، وظیفه دفع حرارت متساعده شده هسته این کارت گرافیک را بر عهده دارند.توان مصرفی این کارت گرافیکی نیز توسط یک ورودی برق 8-Pin به کمک چهار فاز دیجیتال برای هسته، و یک فاز دیگر برای تامین برق مصرفی حافظه های HBM تامین می شود. شرکت AMD میزان برق مصرفی این این کارت گرافیک را 175 وات اعلام کرده است ، بنابراین کاربران می توانند این کارت گرافیک را با استفاده از یک منبع تغذیه 480 وات روشن کنند. علاوه بر خنک کننده اصلی، یک هیتسینک کوچک نیز برای خنک نگه داشتن مدار تغذیه این کارت توسط شرکت سازنده روی PCB این کارت گرافیک قرار گرفته است. براساس طراحی AMD، گرمای متصاعد شده نیز از قسمت پشتی کارت گرافیک و قسمت مقابل آن که درگاه های خروجی تصویر هستند، خارج می شود و کناره های کارت به طور کامل توسط هیتسینک های آلومینیومی احاطه شده است و هوایی از قسمت های کناری کارت خارج نمی شود.
در قسمت خروجی های تصویر کارت گرافیک ، کمپانی AMD تنها از سه خروجی Display Port و یک خروجی HDMI استفاده کرده است که به کاربران این امکان را می دهد از این کارت گرافیک به طور همزمان چهار خروجی تصویر دریافت کنند یکی از مشکلاتی و ضعف هایی که در این سری از کارت های AMD به آن اشاره شده است عدم وجود درگاه HMDI نسخه 2.0 می باشد .لازم به ذکر است کارت R9 Nano برخلاف کارت های نسل گذشته AMD فاقد درگاه DVI است.
برای بررسی عملکرد این کارت گرافیک از مادربرد Gigabyte X99-SOC Force به همراه پردازنده i7 5960X که تا فرکانس 4.0GHz به منظور از بین بردن محدودیت فرکانس پردازنده برای کارت گرافیک اورکلاک شده بود استفاده کرد.چهار ماژول 4GB رم DDR4 از برند Crucial که در حالت XMP روی فرکانس 2400MHZ تنظیم شده بود نیز بر روی مادربرد قرار گرفت.توان مصرفی سیستم نیز توسط یک پاور CoolerMaster 750M تامین خواهد شد.
در ابتدا میزان حداکثر دمای هسته این کارت در حالت حداکثر بارگذاری اندازی گیری شد که در دمای اتاق 27 درجه سانتی گراد، دمای هسته این کارت گرافیک به 70 درجه سانتی گراد رسید. در این حالت میزان ولتاژ هسته نیز به صورت اتوماتیک روی 1.22V قرار گرفته بود.
برای مقایسه R9 Nano نیز سه کارت گرافیک R9 290X به همراه R9 280X و R9 270X که در حالت Crossfire دوگانه نیز قرار گرفتند نیز در این بررسی در کنار R9 Nano تست شدند.همانطور که انتظار می رفت در تست ها کارت R9 Nano نسبت به کارت های نسل گذشته به خصوص R9 290X عملکرد بالاتر و بهتری را ارائه می نماید.در تست اول از نرم افزار معروف و پیشرفته 3DMark11 در سطح Performance استفاده شد ، این نرم افزار در حالت Performance تست های خود رد در ابعاد 1280×720 پیکسل اجرا می کند :
در تست بعدی جدید ترین نرم افزار امتیازدهی Futuremark را مبنای کار قرار دادیم ، تست 3DMark Firestrike Extreme در استاندارد 1080P کارت های گرافیکی را تحت فشار قرار می دهد، بنابراین ملاک خوبی برای مقایسه کارت های گرافیکی High End محسوب می شود ، زیرا بیشتر گیمر ها هم به صورت میانگین از مانیتورهایی با قابلیت پشتیبانی از استاندارد 1080P استفاده می کنند.
برای مقایسه این کارت های گرافیکی فقط به نرم افزار های بنچمارک نمی توان اعتماد کرد، بنابراین تصمیم گرفتیم تا از بازی های به روز نیز برای مقایسه این کارت های گرافیکی استفاده کنیم، در ابتدا بازی معروف Metro Last Light استفاده کردیم و تنظیمات را نیز در بالاترین حد ممکن قرار دادیم و در مقابل گزینه Advanced PhysX نیز خاموش شد.
بازی بعدی مورد استفاده Middle East Shadow of Mordor نام داشت، در این بازی نیز تمامی تنظیمات گرافیکی در بالاترین حد خود تنظیم شد، این بازی حساسیت خاص و زیادی به حافظه کارت های گرافیکی دارد و همانطور که انتظار می رفت حافظه های HBM عملکرد بهتری حتی نسبت به دو کارت R9 280X در حالت Crossfire داشتند.
در آخر ، همانطور که در نتایج تست ها مشاهده کردید R9 Nano با تکیه بر حافظه های HBM و جدیدترین تکنولوژی های AMD توانست در ابعاد بسیار کوچک عملکرد فوق العاده رو از خود به نمایش بگذارد، در طرف دیگر نیز برخلاف آنچه در نمودارهای مشاهده می شود، نمی توان به عملکرد R9 280X 3GB در حالت Crossfire اعتماد کرد، زیرا میزان حافظه تعبیه شده برای این کارت گرافیک برای ابعاد بیشتر از 1080P جوابگو نخواهد بود درایورهای AMD نیز برای استفاده چندگانه این سری از کارت های گرافیکی به خوبی بهینه نشده که بدین سبب در صورت استفاده دو یا سه گانه از این کارت های گرافیکی، کاهش میزان فریم شدیدی را مشاهده خواهیم کرد و عملا سیستم شما را برای اجرا بسیاری از بازی های به روز دچار اختلالاتی شدیدی می کند.این مشکلات در R9 270X دوگانه نیز نیز قابل مشاهده بود، به طوری که در حالت تک کارت حداقل میزان فریم مشاهده شده در بازی Metro میزان 12 فریم بود اما در حالت دوگانه، این میزان به 5 فریم کاهش پیدا کرده بود.کارت گرفایک R9 Nano را میتوان یک انقلاب بزرگ در صنعت کارت های گرافیکی اعلام کرد ، یک کارت در ابعاد کوچک و مصرف بسیار کم عملکرد خیره کننده این را در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد.
سلام
قبلا هم در مورد این گرافیک پست گذاشته بودید
میانگین قیمت این کارت ۶۵۰ دلار هست که از نسخه معمولی 980 ti گرون تره درسته که این کارت در 4k از نسخه معمولی gtx 980 ti فریم بیشتری رو ارائه میده اما به گرد zotac GTX 980 Ti AMP Extremeنمیرسه B-)
اینتل هم میاد
به نظرم اگه Amd پیشرفت کنه به نفع مشتریه حداقل انویدیا انحصار بازار رو در دست نگیره چون اونوقت هر قیمتی بخواد میفروشه یکم رقابت تو کارت گرافیک کمه
ببینیم امسال چی کار میکنن امیدوارم سال جدید سال پر رونقی برای AMD باشه خیلی به حضورش در بازار نیاز هست!
این حافظه های HBM دقیقاً مثل حافظه ی UFS-2 توی سامسونگ S6 عمل می کنه سرعت بالاتر و مصرف کمتر
سلام بازم خوبه.:smiley1:smiley1:smiley1
ممنون بابت پاسختون خیالم از این بابت راحت شد.
من 980ti رو به این ترجیح میدم.
بله دوست عزیز
خوشبختانه تمام کارت های AMD از سری 7000 تا الان از Directx 12 پشتیبانی می کنند، بر خلاف Nvidia ؛ حتی درایور هایی هم که منتشر میشه بر کارت های سری 7000 تاثیر قابل توجهی دارند، بازم بر خلاف Nvidia.
کامل که صاپورت نمیکنه
سلام مشخصات دقیق گرافیک pc من این هست Core Radeon 7730 800M 1GB DDR 5 هست بنظرتون dx 12 ثاپورت میکنه؟؟؟؟؟؟چون تو یکی امطالب سایتتون هم نشته بودید ثاپورت میکنه.فکر کنم Edition black هست رو جهبه نوشته شده بود.