برای داشتن یک سیستم خوب قبل از هر قطعه ای باید دنبال مادربرد مناسبی باشید که تمام جوانب مورد نظر شما را پشتیبانی کند. قبل از هر چیزی باید مشخص شود که کاربر برای چه هدفی به دنبال خرید کامپیوتر است. اگر به فکر اورکلاک کردن هستید مهمترین قطعه شما مادربرد است، اگر به فکر بازی کردن یا رندر گرفتن هستید این مادربرد است که شما را برای اجرای بی نقص آنها یاری می کند و اگر کارهای مدیا برایتان مهم است مادربرد نقش بسیار پر رنگی را در این کاربرد دارد. البته این نکته را هم باید یاد آور شویم که بعضی از ویژگی ها برای تمام کاربران مورد استفاده نمی باشد و کاربر تنها پول آن ویژگی را پرداخت می کند پس بهتر است نیاز های خود را قبل از خرید بشناسید. اما میرسیم به مادربردی که ایسوس در اختیار ما گذاشت تا آن را بررسی کنیم. این محصول با سوکت 2011 مشخص میکند که برای چه کاربری ساخته شده است. در ادامه با ما همراه شویم برای شناخت بیشتر این محصول.
معرفی
ایسوس نام شرکتی است که در سال 1990 فعالیت خود را آغاز کرد و امروزه یکی از بزرگترین تولید کنندگان محصولات رایانه و تجهیزات جانبی است. نام این شرکت بر گرفته از اسب بالدار افسانه های یونان باستان است که مانند نامش، در زمان کمی محصولاتش در 5 قاره جهان حضور پیدا کرد. امروزه سبد کالایی این شرکت بسیار گسترده شده است به طوری که می توان محصولاتی همچون گوشی های هوشمند، لپ تاب، تبلت، مادربرد مبتنی بر پردازنده های اینتل و AMD، کارت گرافیک مبتنی بر کارت های انویدیا و رادئون، مانیتور، صفحه کلید و موس، محصولات شبکه، ساعت هوشمند، کامپیوتر های آماده و All In One، کامپیوتر های کوچک، کروم بوک، کارت صدا، هدفون، اسپیکر و بسیاری از تجهیزات جانبی دیگر را در سبد محصولات این شرکت مشاهده کرد. یکی از پر طرفدارترین محصولات ایسوس، سری گیمینگ این شرکت است که با نشان ROG و STRIX شناخته می شود.
نمای بیرونی
جعبه این محصول همانند دیگر محصولات گیمینگ این شرکت با تصویرسازی نشان STRIX مزین شده است. بروی جعبه می توان تصویری از مادربرد و نام آن را مشاهده کرد. در سمت راست نشان ROG خودنمایی می کند و در پایین جعبه مواردی همچون پشتیبانی از ویندوز 10، مولتی گرافیک کارت های AMD و کارت های انویدیا، پشتیانی از پردازنده های اینتل با سوکت X99 و نورپردازی زیبا RGB با نام AURA مشخص است (تصویر 1).
در پشت جعبه و در قسمت بالا نام محصول و نشان ROG و STRIX وجود دارند که در زیر آن می توان مشخصاتی از مادربرد، سیستم نورپردازی، پشتیبانی از نوار نورپردازی RGB برای زیبا سازی فضای کیس، توضیحاتی در مورد شبکه بیسیم مادربرد، مشخصات سیستم صوتی و دیگر ویژگی های موجود که کاربر را برای انجام بهتر اهداف یاری می کند (تصویر 2).
ساختار و طراحی محصول
با باز کردن جعبه، مادربرد با ظاهری جذاب دیده می شود که داخل جعبه دیگری قرار گرفته است. این مادربرد با رنگ مشکی PCB نگاه هر بیننده ای را به سمت خود می کشاند به طوری که تنها برچسب های موجود بروی سینک خنک کننده و محافظ پنل I/O دارای رنگی غیر از مشکی است (تصویر 3).
در زیر جعبه مادربرد لوازم جانبی این محصول قرار گرفته است که شامل مواردی همچون دفترچه راهنما، سی دی درایور، کابل ساتا، دانگل شبکه بیسیم، پیچ، پل ارتباطی مولتی گرافیک کارت های انویدیا، برچسب نشان STRIX و ROG برای نصب بروی مادربرد، برچسب برای مودینگ کیس با نشان گیمینگ ایسوس، گیره برای جمع کردن سیم های اضافه و محافظ پنل I/O هستند (تصویر 4).
سوکت پردازنده این محصول از نوع LGA2011.V3 است که به صورت سفارشی برای اورکلاک پردازنده دارای پین های اضافه است. این ویژگی سبب شده است تا پایداری پردازنده در زمان اورکلاک بیشتر شود و به آسانی کاربر را به فرکانس بالاتر برساند. پشتیبانی از پردازنده های 14 نانومتری که با سوکت 2011 ساخته شده اند به همراه Turbo Boost 3.0 دست کاربران سخت گیر را برای امور محاسباتی سنگین باز گذاشته است. با کمی دقت می توان مدار تغذیه 8 فاز پردازنده را مشاهده کرد که از ماسفت ها و خازن های مشکی رنگ تشکیل شده است. وجود 2 تراشه DIGI + VRM در این محصول موجب اطمینان خاطر کاربر از افزایش قدرت در کنار پایداری و عملکرد بی نقص می شود (تصویر 5).
در دو سمت پردازنده می توان 8 اسلات حافظه را مشاهده کرد که یکی از مزیت های مادربرد های مبتنی بر چیپست X99 است. این اسلات ها می توانند تا 128 گیگابایت ماژول حافظه DDR4 را در اختیار بگیرند که این میزان را در کنار فرکانس استاندارد 2133 مگاهرتز و 3333 مگاهرتز در حالت اورکلاک در اختیار کاربر قرار می دهد (تصویر 6)
در بخش اسلات های PCIe شاهد 3 اسلات PCIe 3.0/2.0 با چینش x16، x16/x16 و x8/x16/x8 و یک اسلات PCIe 2.0 x16 به همراه 2 اسلات PCIe 2.0 x1 هستیم. با کمی دقت متوجه می شوید که اولین اسلات PCIe با پنلی فلزی پوشانده شده است در صورتی که بقیه اسلات ها با طراحی سنتی خود بروی مادربرد قرار گرفته اند. چنانچه می خواهید از چینش مولتی گرافیک برای چند کارت استفاده کنید، این مادربرد از چینش 2Way و 3Way تکنولوژی SLI کارت های انویدیا و از 2Way و 3Way تکنولوژی CrossFireX کارت های AMD پشتیبانی می کند. در کنار این اسلات ها سوکت M.2 می تواند سرعت بالا را در تبادل اطلاعات برای کاربر به همراه داشته باشد. این سوکت می تواند سالید هایی از نوع 2242/2260/2280/22110 را پشتیبانی کند (تصویر 7 و 8).
قسمت پورت های ورودی شامل پورت U.2 برای پشتیبانی از PCIe 3.0 و پورت SATA Express که در مجموع وجود 10پورت ساتا 6 گیگابایت در ثانیه را می توان در این محصول مشاهده کرد (تصویر 9).
پشتیبانی برق این محصول توسط یک کانکتور 24 پین است در حالی که تغذیه برق پردازنده توسط 2 کانکتور 8 پین و 4 پین اتفاق می افتد که نشان از بخشیدن قدرت بیشتر به پردازنده توسط ایسوس است (تصویر 10).
در پایین ترین بخش مادربرد صفحه نشانگر کدها و 2 دکمه روشن/ خاموش مادربرد و ریست کردن حضور دارد که در کنار آن کانکتور 4 پینی دیده می شود که برای وصل کردن نوار نورپردازی RGB برای زیبا سازی فضای داخل کیس استفاده می شود (تصویر 11).
پورت های ورودی و خروجی پنل I/O شامل دکمه Flashback بایوس از طریق پورت USB، پورت PS/2 برای اتصال صفحه کلید و موس های قدیمی، دو پورت USB 2.0، پورت شبکه، چهار پورت USB 3.0، دو پورت USB 3.1 از نوع Type-A و Type-C، پورت اتصال دانگل شبکه بیسیم با استاندار 802.11 و بلوتوث نسخه 4.0، پنج جک 3.5 میلی متری صدا و SPDIF هستند (تصویر 12).
فناوری SupremeFX در بخش صدا خودنمایی می کند. این سیستم صوتی می تواند با ارائه صدایی شفاف و پرقدرت کاربر را شگفت زده کند. چه برای بازی کردن و چه برای استفاده از بلندگو های حرفه ای دیگر نیازی به تهیه کارت صدای نیست، Realtek ALC1150 می تواند با برخورداری از سیستم صدا 8 باندی و ایجاد 115 دسیبل، حتی کاربران سخت گیر را راضی نگاه دارد. استفاده از خازن های طلایی Nichicon برای فیلتر کردن صدا و جدا کردن ناخالصی ها به همراه آکوستیک کردن آن و از بین بردن تداخل در حجم بالا در این محصول دیده می شود (تصویر 13).
برای خنک کردن پردازنده و تهویه فضای داخل کیس، ایسوس از یک کانکتور 4 پین برای خنک کننده پردازنده، یک کانکتور 4 پین برای واتر پمپ خنک کننده های آبی و 3 کانکتور 4 پین برای نصب اختیاری فن ها استفاده کرده است (تصویر 14).
بروی ماردبرد 2 دکمه دیگر دیده می شود که یکی از آنها دکمه MEMOK است که برای انتخاب خودکار پارامترهای لازم از حافظه برای بوت شدن موفق سیستم استفاده می شود و دکمه دیگر XMP است که برای سویچ کردن بروی پروفایل حافظه است و دیگر نیازی به رفتن در محیط بایوس برای انتخاب این حالت نیست (تصویر 15).
محیط بایوس مادربردهای ایسوس یکی از بهترین محیط ها برای کاربران است. شما در این محیط می توانید به راحتی به اهداف مورد نظر دست یابید و یا برای اعمال تغییرات به سرعت کار خود را پیش ببرید. این محیط با رنگ مشکی و قرمز به همراه نوشته های سفید و زرد رنگ، بسیار چشم نواز است. در کنار زیبایی و سرعت عمل در این محیط، شاهد مانیتورینگ کامل سیستم هستیم به طوری که می توان کوچک ترین نکات را هم در این محیط مشاهده کرد. در این محیط می توان با 2 نوع کاربری متفاوت کارها را پیش برد. اولین نوع کاربری مربوط به صفحه EZ Mode است که تنها می توان با چند کلیک به ارتقاء عملکرد سیستم دست یافت یا اطلاعات سخت افزاری و عملکردی سیستم را مشاهده کرد. صفحه دیگر مربوط به Advanced Mode است که اگر اطلاع کافی از این نوع محیط ندارید بهتر است وارد آن نشوید زیرا در این قسمت کاربر می تواند بیشترین سطح تغییرات را داشته باشد و ممکن است در صورت عدم آگاهی با تغییراتی در یک بخش به سخت افزار سیستم صدمه بزنید (تصویر 16 و 17).
نرم افزارهای جانبی
نرم افزارهای بسیاری برای این محصول در نظر گرفته شده است. جدا ازدرایورهای قابل نصب بروی سیستم، وجود نرم افزارهایی مانند SONIC RADAR II برای گیمرهایی که ژانر جنگی بازی می کنند، EZ Update برای بروزرسانی مادربرد، RAMCache برای منابع ذخیره سازی، WebStorage برای ذخیره سازی در فضای ابری، HyStream برای ارتباط مادربرد با گوشی های اندرویدی و آی او اس، GAMEFIRST IV برای مدیریت بازی های آنلاین، AURA برای کنترل نورپردازی مادربرد و در نهایت نرم افزار بی نظیر Dual Intelligent Processors 5 برای کنترل و اورکلاک پردازنده به تناسب سیستم، کنترل سیستم خنک کننده پردازنده، کنترل رم ها، تغییر عملکرد سیستم مانند حالت ذخیره سازی انرژی یا حالت performance و بسیاری از گزینه های دیگر که نمی توان به راحتی از کنار تک تک آنها گذشت ( تصویر 18).
نورپردازی
نورپردازی استفاده شده در این محصول بسیار زیبا است. این نورپردازی را می توان در قسمت هایی همچون پنل محافظ I/O، مرکز مادربرد و تمام اسلات های PCIe مشاهده کرد. همانطور که عنوان شذ کنترل سیستم نورپردازی مادربرد توسط نرم افزار AURA صورت می گیرد که می توان با این نرم افزار تمام قسمت ها را جداگانه کنترل کرد و یا برای تغییر رنگ هر قسمتی اقدام کرد. همچنین در مودهای نورپردازی می توان گزینه های مختلفی را انتخاب کرد که در کنار زیبایی، اطلاع از عملکرد پردازنده و حتی حرارت آن نیز از جمله ویژگی های آن است. جدا از سیستم نورپردازی نصب شده بروی مادربرد، می توان نوار نورپردازی RGB را توسط این نرم افزار مدیریت کرد (تصویر 19).
نرم افزارهای تست
3D MARK : این نرم افزار را می توان محبوب ترین نرم افزار تست قطعات سخت افزاری عنوان کرد. یکی از مسائلی که نرم افزار مورد نظر را برای تست ها در اولویت قرار می دهد، تاثیر تمام قطعات در نتیجه نهایی است. به طوری که تمام قطعات استفاده شده می توانند در صورت تقویت عملکرد یا نقص در عملکرد نتیجه نهایی این نرم افزار را تغییر دهند هر چند که پردازنده و کارت گرافیک بیشترین نقش را در امتیاز ها بازی می کنند. این نرم افزار دارای تست های متفاوتی است که هر یک می توانند قطعات را به چالش دعوت کنند. اما مجموعه سخت افزار برای انجام این تست ها از 3 گزینه Ice Storm (کمترین میزان استرس به قطعات)، Cloud Gate (استرس وارد شده در حد متوسط) و Fire Strike (بیشترین میزان استرس وارد شده به قطعات) استفاده می کند.
CINEBENCH R15 : نرم افزاری برای تست پردازنده و کارت گرافیک. این نرم افزار پس از تست قطعه مورد نظر امتیازی را بر اساس فریم ثبت شده در ثانیه عنوان می کند. پس از درج امتیاز می توان نتایج به دست آمده از دیگر محصولات را در جدولی مشاهده کرد. در حالت حرفه ای، این نرم افزار می توان پردازنده را به صورت تک هسته ای یا با تمام هسته های موجود بررسی کند. برای امتیاز دهی در بخش کارت گرافیک با پخش ویدیو سه بعدی عملیات امتیاز دهی انجام می شود و می توان از نتیجه به دست آمده به راحتی اطلاع یافت.
HWiNFO64 : نرم افزاری برای مانیتورینگ کردن سیستم با دقت بسیار بالا. با این نرم افزار می توان فرکانس کاری پردازنده، کارت گرافیک و حافظه را مشاهده کرد. همچنین می توان از دمای قطعات و عملکرد دقیق آنها مطلع شد.
AS SSD Benchmark : نرم افزاری برای تست SSD و منبع ذخیره سازی که می توان با آن از سرعت خواندن و نوشتن قطعه و همچنین زمان تاخیر و امتیاز آن مطلع شد. همچنین می توان اطلاعات مختصری از نوع قطعه مورد نظر به دست آورد.
ATTO Disk Benchmark : نرم افزاری برای تست منابع ذخیره سازی با دقت بالا. این نرم افزار بعد از انتخاب منبع ذخیره سازی، قطعه را با حجم های مختلف تست می کند و سرعت خواندن و نوشتن آن را نشان می دهد.
PCMARK : نرم افزاری دیگر از شرکت Futuremark که در سبد خود نرم افزار محبوب 3DMARK را دارد. این نرم افزار با سنجش قدرت سیستم در زمینه مدیا و وب گردی سعی دارد تا امتیازی را در این زمینه به قطعات سخت افزاری استفاده شده بدهد. تست هایی مانند ویدیو چت، سرعت موتور جستجوگر، نرم افزارهای نوشتاری، بازی ها، ادیت کردن عکس ها و ویدیو از جمله این تست ها است. تست ها در این نرم افزار با دو روش انجام می شود که شامل HOME ACCELERATED و CREATIVE ACCELERATED هستند.
سیستم تست :
پردازنده Intel Core i7 6950X : پردازنده ای با معماری ساخت 14 نانومتری و ویژگی هایی همچون 10 هسته پردازشی، 20 رشته موازی، فرکانس کاری 3 گیگاهرتز در حالت استاندارد و فرکانس 4 گیگاهرتز در حالت Turbo Boost، مصرف برق 140 واتی، پشتیبانی از 128 گیگابایت حافظه و 25 مگابایت کش.
حافظه G.SKILL Ripjaws V : این سری از حافظه های جی اسکیل برای چیپ ست Z170 بهینه شده است. از ویژگی های حافظه استفاده شده می توان به 2 ماژول 4 گیگابایتی از نوع DDR4، فرکانس پایه 2133 مگاهرتز و نهایت فرکانس 2666 مگاهرتز، پشتیبانی از پروفایل XMP 2.0 و زمان تاخیر 15 اشاره کرد.
کارت گرافیک Gigabyte GTX 950 Xtreme Gaming : مدتی است که از این کارت گرافیک استفاده می کنیم و بر این اعتقادیم که نسبت به مبلغ پرداختی عملکرد خوبی را از آن شاهد هستیم. استفاده از رابط 128 بیتی، فرکانس کاری بین 1203 مگاهرتز تا 1431 مگاهرتز، 2 گیگابایت حافظه از نوع GDDR5، فرکانس حافظه 7000 مگاهرتز، معماری ساخت 28 نانومتری، حداکثر رزولوشن 21060×4096 پیکسل و پشتیبانی از DirectX 12 را می توان از ویژگی های این کارت عنوان کرد.
منبع تغذیه GREEN GP1350B-OC : محصولی با استاندارد 80PLUS SILVER و عملکردی مناسب. منبع تغذیه مورد نظر از زیر مجمو عه های کمپانی نام آشنای CWT است. از ویژگی های این منبع تغذیه می توان به 2 مدار مجزا 750 وات، مصرف بهینه انرژی در حالت آماده به کار، استفاده از خازن های جامد ژاپنی در مدار DC-DC، استفاده از خازن های الکترولیت ژاپنی Nippon Chemi Con با تحمل حرارت 105 درجه سانتی گراد، استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز کم و بسیاری از موارد دیگر که می تواند برای کاربران سخت گیر انتخاب خوبی را به همراه داشته باشد.
منبع ذخیره سازی ADATA XPG SX900 : مدل مورد استفاده با ظرفیت 128 گیگابایت است که برای استفاده 119 گیگابایت را در اختیار کاربر قرار می دهد. این حافظه سالید دارای سرعت نوشتن 520 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 550 مگابایت در ثانیه است.
خنک کننده GREEN GLACIER 240 : واتر کولری با ساختار و قیمت مناسب. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 240 میلی متری، استفاده از دو فن 12 میلی متری، واتر پمپ قدرتمند با 7000 دور در دقیقه و 100 هزار ساعت عمر مفید، واتر بلاک کاملا مسی و فن هایی با نویز کم و طول عمر بالا اشاره کرد.
رقبا
GIGABYTE GA-X99-Phoenix SLI : + مادربردی با ساختار خوب، قابلیت اورکلاک بالا پردازنده، فرکانس بالا در اورکلاک حافظه، نورپردازی زیبا، نرم افزارهای جانبی کامل
– کمبود دکمه های مکانیکی بروی محصول برای راحتی کاربر
MSI X99S GAMING 9 AC : + مادربردی با ظاهر بسیار جذاب، ساختار خوب، اورکلاک آسان پردازنده به لطف دکمه های مکانیکی، نرم افزار های جانبی کامل
– نبود پورت U.2
سلام وقت بخیر
رو این مادربورد بهترین کارت گرافیکی که میشه نصب کرد چه مدلیه؟؟؟
سلام دوست عزیز
باید از تبدیل استفاده کنید
ببخشید ، یه سوالی داشتم. چطوری مانیتور را بهش وصل کنم . پورت DisplayPort نداره.
سلام
گیگا همیشه یه پله بالاتره
درود برشما. بعله محصولات ازراک در اورکلاک عملکرد بالایی دارند.
ممنون رضای عزیز=smile
درود و تشکر از لطف شما.
در مورد هر محصولی مهمترین عامل برای طول عمر بیشتر، مراقبت صحیح کاربر است.
بررسی خوبی بود متشکر:-bd
ممنون آقای مظفری خسته نباشید.
اوائل که دنبال بحث های سخت افزار شدم دنبال اینجور مطالب بودم تا اطلاعاتمو بالا ببرم چون هیچ چیز نمیدونستم. یه مدت بود خلاء این جور مطالبو احساس می کردم و اینکه چقدر از اون روزهای اول فاصله گرفتم ، احساس می کردم یه خورده از هیجانات مطالب کم شده و خبرها همش حاوی مطالب کوتاه هستن.
این بررسی ها این شکلی مثل برگشت به روزهای اوج هستش.
در مورد ایسوس چیزهایی که من تا الان خوندم حاکی از اینه که پر از امکانات متفاوت هستن ولی خرابی محصولاتشون هم از گوشه کنار به گوش میرسه!
البته اگه گارانتی خوب داشته باشه جای نگرانی زیادی نباید باشه.
ممنون جواد جان . عالی . هم مادربرد هم بررسی . خسته نباشید حسابی میگم :x:x
عالی دمتون گرم:x:x
من تو اورکلاک asrock و msi سری titanum رو بهترین مادربرد ها میدونم
درود بر شما و ممنون از یادآوری. بعله درست می فرمایید متن توضیح پردازنده مربوط به پردازنده 6700k است. اصلاح می شود.
سلام اقا این سی پی یو 6950X ده هسته وبیست رشته دارد نه چهار هسته هشت رشته