بررسی مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس

مقدمه: بالارده‌ترین مادربردهای ایسوس در خانواده ماکسیموس عرضه می‌شود، و در این میان Hero، مورد توجه‌ترین و پرفروش‌ترین مدل ماکسیموس ایسوس در تمام ادوار محسوب می‌شود. امروز به بررسی مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس می‌پردازیم تا ببینیم قهرمان چیپست Z890 ایسوس، از چه امکانات و توانمندی‌هایی بهره‌مند است.

شرکت اینتل 19 مهرماه امسال، نسل جدید پردازنده‌های خود را به صورت رسمی‌معرفی کرد. پردازنده‌هایی که اگرچه در بررسی‌های اولیه سخت افزاری در پردازش گیمینگ در برابر رقبا آنچنان که باید ندرخشیدند، اما خصوصیات جذابی که ارائه می‌کنند، برای علاقمندان به اورکلاک، و همچنین تولید کنندگان محتوی ویدیویی، یک آس برنده، و گوهر نایاب محسوب می‌شوند.

در حالی این بررسی را منتشر می‌کنیم که مادربرد ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO هم اکنون با ضمانت رسمی‌ 36 ماهه الماس رایان ایرانیان در بازار ایران در دسترس کاربران قرار دارد. بنابراین امیدواریم این مقاله در آشنایی هرچه بیشتر شما دوستان گرامی با این مادربرد قدرتمند، کمک کند.

این بررسی شامل بخش اول و دوم خواهد بود، که در بخش اول به امکانات مادربرد خواهیم پرداخت و در بخش دوم تست و بررسی عملی آن را انجام داده و نتایج را در همین مقاله منتشر خواهیم کرد.

پیش از خواندن این بررسی پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله همه چیز در مورد پردازنده‌های نسل 15 اینتل خانواده Arrow Lake S را مطالعه کنید.

معرفی محصول

مادربردی که ما امروز به بررسی آن می‌پردازیم، با قیمت 692 دلار، اقتصادی ترین مدل ماکسیموس مجهز به چیپست Z890 است. به غیر از Hero فقط 2 مادربرد دیگر در گروه Maximus قرار دارند، مدل Apex با قیمت 720 دلار و مدل Extreme به قیمت 1000 دلار. بنابراین اگر عاشق و دلباخته مادربردهای ماکسیموس هستید، مادربرد Hero ارزانترین مادربردی است که می‌توان تهیه کرد.

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس از نظر اتصالات مجهز به شش سوکت M.2 است، شامل سه سوکت Gen.5 x4 و سه سوکت Gen.4 x4. این مادربرد مجهز به اتصال تاندربولت 4، دو پورت LAN با سرعت 2.5 و 5 گیگابیت، ارتباط بی سیم Wi-Fi 7 و بلوتوث نسخه 5.4 است. ویژگی جذاب دیگر این مادربرد وجود درگاه Mini-SAS است که جلوتر به آن خواهیم پرداخت.

شرکت ایسوس همواره از ‌فناوری هوش مصنوعی در مادربردهای خود بهره گرفته است. ما در نسل پیشین هم، در بخش شبکه، کولینگ و اورکلاک، عملکرد هوشمند را از مادربردهای ایسوس را شاهد بودیم اما با توسعه روز افزون ‌فناوری هوش مصنوعی، در سری 800 مادربردهای ایسوس عملکردهای هوشمند پیشین روزآمد شده و علاوه بر آن، عملکرد جدیدی به نام AI Advisor به مادربرد اضافه شده است.

‌فناوری AI Cooling II

این ‌فناوری اختصاصی ایسوس شامل الگوریتم منحصر به فردی است که می‌تواند با کنترل هوشمند فنهای کیس و پمپ واترکولر سیستم کولینگ، نویز فنها را به حداقل برساند و در عین حال، با مانیتورینگ دقیق، امکان ست کردن Curve فنها را به کاربر می‌دهد.

‌فناوری AI Networking II

‌فناوری هوشمند مدیریت پهنای باند کارت شبکه مادربرد Z890 Hero به صورت پیشرفته تر از گذشته با چهار عملکرد عرضه شده است. این عملکردها شامل مانیتورینگ ترافیک به صورت زنده، قدرت سنجی فرکانس دریافتی از مودم، جهت یابی برای تقویت امواج دریافتی و GameFirst که اولویت دادن به ترافیک بازی‌های آنلاین است.

AI Overclocking

شرکت ایسوس همواره پیشرو ارائه ‌فناوری اورکلاک به صورت اتوماتیک بوده است، و این بار در سری 800 با کمک هوش مصنوعی، با سنجش کیفیت سیلیکون پردازنده و قدرت سیستم خنک کنندگی شما، امکان اورکلاک اتوماتیک پردازنده را فراهم کرده است.

NPU Boost

هسته‌های هوش مصنوعی ویژگی مهمه پردازنده‌های نسل جدید اینتل هستند و شرکت ایسوس برای افزایش قدرت عملکرد این هسته‌ها از طریق اورکلاکینگ، ‌فناوری NPU Boost را به همراه مادربرد Z890 عرضه کرده است. با کمک این ‌فناوری می‌توانید شتاب بیشتری را در عملکرد‌های مرتبط با هوش مصنوعی تجربه کنید.

AEMP III

از جمله خصوصیات جذاب مادربردهای رده بالای ایسوس، وجود ‌فناوری AEMP III است. با کمک این ‌فناوری، شما می‌توانید رمهای فرکانس 6400 و یا فرکانس پایینتر را، بدون نیاز به فعال سازی پروفایل XMP، تا 25 درصد به فرکانس‌های بالاتر اورکلاک کنید.

AI Advisor

یکی از دشواری‌های اورکلاک، یادگیری چگونگی انجام آن است. شرکت ایسوس در این زمینه نیز کاربران را تنها نگذاشته است. ‌فناوری AI Advisor با کمک هوش مصنوعی به کاربران در انجام اورکلاک مشاوره و راهنمایی می‌دهد.

Differential Sensing

شیوه سنجش ولتاژ ورودی پردازنده در مادربردهای متداول معمولا در نقطه ای غیر دقیق صورت می‌گیرد و این موضوع سبب تفاوت بین خوانش ولتاژ واقعی ورودی به پردازنده و گزارش ولتاژی است که در نرم افزارها داخل ویندوز اعلام می‌گردد.

مادربرد Z890 Hero به دلیل وجود مدار حسگر تطبیقی، با کمک یک تراشه، تفاوت میان ولتاژ ورودی واقعی و ولتاژ گزارش شده نرم افزاری را اندازه گیری می‌کند، و با اصلاح آن، میزان ولتاژ ورودی واقعی را به کاربر در نرم افزارهای خوانش حسگرها در ویندوز به صورت دقیق گزارش می‌کند.

Nitro-Path

نسل 14 پردازنده‌های اینتل از فرکانس رمهای DDR5 تا 8000MT/s پشتیبانی می‌کرد، اما، مادربردهای Z790 که 4 اسلات رم داشتند، نمیتوانستند بر روی فرکانس 8000MT/s پایدار بمانند. این موضوع باعث شد شرکت ایسوس تحقیق گسترده ای را در این رابطه انجام دهد، و یکی از موارد عجیبی که با آن برخورد کرد، شکل پین‌های داخل اسلات رم بود که پس از قرارگرفتن رم به داخل اسلات، به صورت شاخک ادامه می‌یافت و این موضوع باعث فرار فرکانس رمها به صورت امواج رادیویی از سر شاخکها می‌شد.

شرکت ایسوس با اختراع ‌فناوری Nitro-Path، و کوتاه کردن مسیر انتقال فرکانس به پردازنده و همچنین تغییر شکل ظاهری پینها، نه تنها موفق شد جلوی ناپایداری فرکانس‌های بالای 8000MT/s را در مادربرد بگیرد، بلکه تا 400MT/s پتانسیل فرکانسی را بهبود بخشید و هم اکنون می‌توان تا 8400MT/s رم از نوع DDR5 را به لطف این ‌فناوری بر روی مادربردهای 4 اسلاته، Z890 Hero، Z890 Strix-E، و Z890 Extreme نصب کرد و از توانایی بالای فرکانس رم، بهره برد.

M.2 POWERBOOST

حافظه‌های M.2 از ریل 3.3 ولت پاور تغذیه می‌شوند. شرکت ایسوس بر روی برخی از مادربردهای High End سری Z890 خود، مانند Hero، بعضا تا 6 سوکت M.2 قرار داده است تا کاربران بتوانند تعداد زیادی حافظه SSD NVMe را بر روی مادربرد خود سوار کنند.

هندل کردن و تغذیه مناسب این تعداد زیاد از حافظه‌های M.2، می‌تواند برای ریل 3.3 ولت پاور، که اصولا توان تغذیه محدودی دارد، چالش برانگیز شود. شرکت ایسوس از این رو، ‌فناوری M.2 Powerboost را عرضه کرده است. به لطف این ‌فناوری، یک مبدل 12 ولت به 3.3 ولت بر روی مادربرد Z890 Hero تعبیه شده، تا برق مورد نیاز حافظه‌های M.2 را به صورت مستقل، از طریق این مبدل تامین کند و بدین ترتیب، کوچکترین نوسان و یا ضعفی را در تغذیه درست حافظه‌های M.2 نداشته باشیم.

Q-Dashboard

تا حالا برای شما اتفاق افتاده که یادتان رفته باشد کدام سوکت M.2 را استفاده کردید؟ و یا بر روی مادربرد کدام هدر فن خالی است ؟ و به خاطر این موضوع مجبور شدید ساعت‌ها با چشم روی مادربرد را بگردید و یا سینک‌های آن را از هم باز کنید تا حافظه M.2 خود را پیدا کنید؟

دیگر نیازی به این همه دردسر نیست. از خصوصیات جدید تمام مادربردهای سری 800 ایسوس، حالت جدید Q-Dashboard است. این بخش جدید که به بایوس اضافه شده است، به صورت Live به کاربران تمام پورتها و سوکتهای مادربرد را نشان می‌دهد، و کاربر با دیدن وضعیت تمام اتصالات در بایوس متوجه می‌شود کدام درگاه خالی است و یا کدام هدر را می‌تواند استفاده کند.

جعبه و وسایل همراه:

جعبه مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس تم کلاسیک قرمز و مشکی Republic of Gamers دارد. مدل مادربرد به صورت نوشته‌های آلومینیومی‌بر روی جعبه به زیبایی با فونت ROG نوشته شده است.

نمادهای Aura Sync، Wi-Fi 7، Dolby ATMOS، تاندربولت 4 و سیستم AI بر روی جعبه خودنمایی می‌کنند.

در پشت جعبه، خصوصیات برجسته مادربرد اعم از VRM قدرتمند، سینک‌های خنک کننده ضخیم برای VRM، درگاه‌های M.2، اتصال تاندربولت 4 و پشتیبانی از SSD‌های PCIe Gen.5 ذکر شده است.

پس از بازکردن جعبه، با چنین صحنه با شکوهی برخورد می‌کنیم.

درون جعبه، ‌فناوری‌های Q ایسوس به صورت خلاصه نمایش داده شده است. به تمام این موارد جلوتر خواهیم پرداخت.

اقلام داخل جعبه شامل موارد زیر است:

  • آنتن بلوتوث و Wi-Fi
  • یک برگ استیکر ROG
  • چهار عدد کابل ساتا
  • جایگاه نصب فن رم
  • کابل اکستنشن ARGB
  • فلش مموری حاوی درایورها
  • دربازکن نوشابه ROG
  • دفترچه راهنما و بروشور نصب

استیکرهای ROG نسبت به قبل، از ابعاد بزرگتری برخوردارند.

تعداد زیادی لاستیک‌های نصب SSD NVMe، و همچنین ضامنهای مخصوص Slide حافظه‌های SSD به همراه حافظه فلش مموری درایورها همراه مادربرد است.

استند مخصوص نصب فن برای جایگاه رم.

طبق اطلاعات دفترچه مادربرد، این استند بدین صورت در بالای اسلاتهای رم نصب می‌شود و می‌توان فنهای تا 6 سانتیمتر را بر روی آن متصل کرد.

آنتن Wi-Fi 7 که زیر آن مگنتی است و به بدنه کیس متصل می‌شود.

درب بازکن نوشابه ROG، که تمام فلزی است و بسیار با کیفیت است.

کارت مخصوص ROG که کد تخفیف خرید در پشت آن قرار دارد.

طراحی و امکانات سخت افزاری:

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس در سایز ATX ساخته شده است. عمده رنگبندی تم مادربرد هیرو Z890 مشکی است و تریم‌های نقره فام، به شکل آرم چشم ROG بر روی سینک‌های خنک کننده به چشم می‌خورد. پنل I/O مادربرد کاملا آینه طور است که در حاشیه آن نام ماکیسموس به چشم می‌خورد.

با روشن شدن مادربرد، مشاهده می‌کنید که بخش آینه ای بالای I/O پنل به نورپردازی ARGB مزین شده است.

از نظر طراحی ظاهری، مادربرد ماکسیموس هیرو، یکی از زیباترین مادربردهای حرفه ای است که با چیپست Z890 عرضه شده است.

پشت مادربرد، مجهز به یک بک پلیت سراسری است، تا ضمن استحکام بخشی که بدنه و مدار چاپی، این بک پلیت به سان یک سینک خنک کننده، بخش پشت VRM را خنک کند.

در بخش فوقانی، از چپ به راست، مهمترین بخش‌ها شامل ورودی دوگانه برق پردازنده، شامل یک جفت سوکت 8 پین از نوع تقویت شده ProCool است.

سمت راست بخش فوقانی بسیار متراکم است. تعداد چهار هدر فن چهارپین PWM، به ترتیب CPU FAN و CPT OPT به رنگ طوسی مخصوص فن اول و دوم پردازنده، هدر سوم مخصوص اتصال پمپ واترکولر AIO و هدر چهارم برای اتصال فن کیس است.

پس از آن هم نمایشگر سون سگمنت دیباگر مادربرد قرار دارد که ایسوس به آن Q-Code اطلاق می‌کند.

هدر سه پین ARGB، دکمه پاور، و دکمه Flex که می‌توان از آن برای ریست و یا موارد دیگر قابل برنامه ریزی، استفاده کرد. پس از آن سوکت 24 پین مادربرد قرار دارد.

در کنار سوکت 24 پین مادربرد، یک سوکت 8 پین PCI Express مخصوص اتصال برق کارت گرافیک قرار دارد. این سوکت اضافی، تامین کننده برق درگاه USB 20Gbps کناری خود است تا با کمک آن بتوانید تا 60 وات برق برای شارژ موبایل خود از طریق درگاه USB Type C فرانت پنل کیس خود داشته باشید.

این مادربرد دو درگاه USB Type C دارد، که دومی‌از نوع 10Gbps است. به احتمال زیاد، برای این مادربرد، شرکت ایسوس کیسی مانند‌هایپریون را مد نظر داشته است که مجهز به دو پورت تایپ C در فرانت پنل است.

مادربرد Z890 Hero دارای چهار اسلات رم DDR5 است که می‌تواند تا 192 گیگابایت رم از نوع DDR5 را با پشتیبانی از فرکانس کاری بالای 9200 مگاترنسفر، پذیرایی کند. قاعدتا چنین فرکانسی با رمهای CUDIMM امکان پذیر است که به زودی وارد بازار خواهد شد.

توجه داشته باشید اگر کانکتور 8 پین برق را به مادربرد متصل نکنید، یک چراغ قرمز اخطار روشن می شود تا به کاربر هشدار دهد.

همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، این مادربرد از ‌فناوری Nitro-Path ایسوس پشتیبانی می‌کند که با کمک آن می‌توان به فرکانس کاری 8400MT/s برای رمهای عادی دست یافت.

کمی‌پایینتر، یک درگاه USB 3.0 فرانت پنل با زاویه 90 درجه کار شده است. پس از آن چهار درگاه SATA قرار دارند. در سمتت چپ درگاه‌های ساتا، یک پورت Slim-SAS از نوع PCIe Gen.4 x4 قرار دارد. این پورت مخصوص اتصال حافظه‌های U.2 NVMe است.

این کابل مخصوص اتصال حافظه U2 NVMe است و این شکل از حافظه‌ها از نظر فرم فاکتور اندازه SSD 2.5 اینچی هستند و بعضا تا بیش از 50 ترابایت ظرفیت دارند.

این نوع از حافظه‌ها بیشتر در فضاهای سروری مورد استفاده قرار می‌گیرند. به همین خاطر ایسوس مادربرد Hero را به دو درگاه LAN مجهز کرده است. تا کاربر ضمن بهره بری از این مادربرد از سیستم‌های گیمینگ، اگر دلش خواست، امکان استفاده از آن در فضای سروری را نیز با استفاده از حافظه‌های U.2 داشته باشد.

در لبه پایین مادربرد، از راست به چپ هدر اتصالات فرانت پنل کیس، کلید مینیاتوری Retry Button، دو تا هدر ترمیستور، یک هدر 4 پین مخصوص تغذیه واترپمپ واترکولرهای Custom، دو تا پورت USB 2.0 که در مجموع 4 خروجی دارند، سوکت تقویت شده USB 3.0، مجموع سه هدر چهار پین PWM برای فن کیس، دو خروجی ARGB، سوییچ تغییر تعداد Laneهای خطوط PCIe، و هدر Audio HD برای فرانت پنل کیس قرار دارد.

از نظر تعدد و نوع اسلاتهای PCI Express، مادربرد هیرو مجهز به دو اسلات x16 کامل از نوع تقویت شده است. اسلات اول از نوع Gen.5 است.

اسلات دوم x16 این مادربرد فقط 4 خط PCI Express از نوع Gen.4 دارد، بنابراین توجه داشته باشید این مادربرد مناسب ست آپهای Dual GPU نیست و نمیتوان کارت گرافیک دوم را بر روی آن استفاده کرد.

همچنین یک اسلات x1 نیز از نوع Gen.4 بر روی این مادربرد نصب شده است.

اسلات اصلی PCI-E کارت گرافیک مجهز به ضامن اتوماتیک است. مکانیسم آزاد سازی اتوماتیک این ضامن که ایسوس آن Q-Release نام نهاده است، بدین شکل عمل می‌کند که وقتی کارت گرافیک داخل اسلات می‌شود، ضامن قفل می‌کند. اما به هنگام خروج کارت، اگر کارت گرافیک را از وسط بگیرید و بیرون بکشید، ضامن آزاد نمی‌شود. اما اگر از سمت چپ کارت، آن را مایل بلند کنید، ضامن به آرامی‌عقب رفته و کارت گرافیک را آزاد می‌کند.

اولین سوکت M.2 مادربرد Z890 هیرو از نوع Gen.5 است و سینک ضخیم روی آن که نام Hero را منعکس می‌کند، که نشان دهنده قدرت و توانایی خنک کنندگی این درگاه برای حافظه‌های SSD NVMe Gen.5 است.

حافظه‌های Gen.5 بسیار داغ هستند و این سینک بزرگ و زیبا، خنک کننده مناسبی برای این نوع از حافظه‌ها خواهند بود.

مکانیسم آزاد سازی این سینک بدون پیچ است و کافیست ضامن آن را با دست باز کنید. این مکانیسم را ایسوس M.2 Q Release نام نهاده است.

ایسوس برای راحتی نصب کارت گرافیک از مکانیسم جدیدی به نام PCIe Q Release بر روی این مادربرد بهره گرفته است تا کاربر بتواند به راحتی ضامن کارت گرافیک را باز کند.

مادربرد Z890 Hero تعداد 6 سوکت M.2 دارد که تمام آنها در زیر سینک بزرگ روی چیپست قرار دارند. جداکردن چیپست روی مادربرد از طریق باز کردن پیچ‌های سینک میسر می‌شود.

در زیر این سینک قطور، پدهای انتقال حرارت با کیفیت قرار داده شده است تا خنک سازی حافظه‌های M.2 به خوبی انجام پذیرد.

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس مجهز به شش سوکت M.2 است. سه سوکت M.2 آن از نوع Gen.5 x4 و سه سوکت M.2 دیگر از نوع Gen.4 x4 است.

دو مکانیسم جدید دیگر برای اتصال حافظه‌های M.2 بر روی مادربرد Hero قرار دارد. یکی Q-Slide است که خشاب کوتاه کننده جایگاه M.2 برای اتصال حافظه‌های کوتاه‌تر با فرم فاکتور 2260 و 2240 است.

مکانیسم دوم، Q-Latch است، که مجدد بدون نیاز به اتصال پیچ، می‌توان از این ضامن برای نصب حافظه SSD بر روی جایگاه خود بهره گرفت. تمام درگاه‌های M.2 مجهز به ‌فناوری Q-Latch هستند که امکان نصب اس‌اس‌دی M.2 را بدون نیاز به بستن پیچ فراهم می‌کند.

سوکت‌های M.2_1، M.2_3، و M.2_4 از نوع Gen.5 است، اما دو سوکت M.2_3 و M.2_4 پهنای باند مشترک با اسلات اول کارت گرافیک دارند، بنابراین در صورت بهره گیری از این دو سوکت، پهنای باند کارت گرافیک، نصف می‌شود. در عمل فقط اسلات M.2_1 است که بدون محدود ساختن گرافیک می‌تواند پهنای باند Gen.5 x4 را ارائه کند.

اسلاتهای دیگر PCI-Express به رنگ سبز همه از نوع Gen.4 و منشعب از چیپست است.

درگاه SlimSAS نیز منشعب از چیپست است و می‌تواند تا یک حافظه NVMe PCIe Gen.4 x4 و یا 4 پورت SATA اضافی را به مادربرد اضافه کند.

بخش صوتی مادربرد مجهز به چیپ Realtek ALC4082 است. این چیپ در ترکیب با دک چهار کاناله ESS ES9219 صدایی فوق العاده قدرتمند و غنی را ارائه می‌دهد. توانایی پخش خروجی صدای 120SNR dB و ضبط 110SNR dB در بازه 32 بیت تا 384 کیلوهرتز از خصوصیات بخش صوتی قدرتمند مادربرد ماکسیموس هیرو است.

اتصالات پنل پشتی از راست به چپ عبارتند از، جک‌های 3.5 میلیمتری صدا و SPDIF، سوکت آنتن Wi-Fi 7 که از نوع Q است و صرفا با فشار دست به بدنه متصل می‌شود. اتصال دوگانه LAN، یکی از نوع 2.5Gbps و دیگری 5Gbps، پنج درگاه USB 10Gbps که یکی از آنها نوع C است.  دو درگاه Thunderbolt 4، یک خروجی HDMI برای iGPU، و دکمه Bios Flashback و ClearCMOS.

سوکت LGA1851 از نظر ابعادی، هم‌سایز سوکت LGA1700 است، و سوراخهای بستن کولر بر روی آن مشابه سوکت LGA1700 است. بنابراین تمام کولرهای فعلی بازار که با سوکت LGA1700 سازگاری دارند، با مادربردهای سری 800 نیز سازگارند.

نوع ساختار درونی پردازنده‌های Core Ultra به گونه ایست که نقطه داغ آنها از مرکز پردازنده کمی ‌بالاتر است، به همین منظور، شرکت اینتل با جابه جایی سوکت به سمت پایین، توانسته است همچنان نقطه داغ پشت IHS را در مرکز بلاک خنک کننده قرار دهد.

یکی از مشکلات LGA1700، بحث خم شدن پردازنده به دلیل فشار نامتقارن مکانسیم بست ILM بر روی پردازنده بود. شرکت اینتل با ساخت مکانیسم جدید ILM، آن را به واشر مجهز کرده، تا فشار متقارن و همسانی به دو طرف پردازنده وارد آید، و بدین ترتیب، نگرانی از خم شدن پردازنده در دراز مدت کاملا برطرف شود.

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس، مجهز به مدار VRM پر قدرت 2+2+1+22 فازی است که 22 فاز آن تغذیه کننده پردازنده است و هر فاز توانایی انتقال 110 آمپر را دارد. این مادربرد در مجموع 2420 آمپر توان را در اختیار پردازنده قرار می‌دهد که بسیار فراتر از نیاز پرچمدار Arrow Lake است.

یک سینک خنک کننده چند طبقه U شکل، دور سوکت پردازنده را احاطه کرده، و تمام بخش های مدار تغذیه را به خوبی خنک می کند. توجه داشته باشید، به دلیل ضخامت بالای این سینک، توصیه اکید می شود از واترکولر برای خنک سازی پردازنده بر روی این مادربرد بهره بگیرید. بستن ایرکولر ممکن است، به دلیل ارتفاع سینک VRM، کمی دشوار باشد.

سیستم تست:

1403سیستم تست لابراتوار مجله سخت افزار
پردازندهINTEL CORE ULTRA 9 285K
مادربردROG MAXIMUS Z890 HERO
کارت گرافیکGIGABYTE AORUS RTX 4080 SUPER GAMING OC
رمKLEVV CRAS V RGB 32GB 7600MHz CL34
واتر کولینگDEEPCOOL LT720
اس اس دیFDK B5 SERIES M.2 1TB
پاورGREEN EDGE 1300W

بررسی کارایی:

پیش از اینکه تفسیر و انتشار نتایج را داشته باشیم، بیان یک نکته اهمیت فراوان دارد. پس از مصائبی که برای پردازنده‌های نسل 13 و 14 بوجود آمد، شرکت اینتل عنان اختیار تنظیمات بایوس را از سازندگان مادربرد گرفت. بدین شکل که تمام مادربردها با تنظیمات دیفالت اینتل روشن می شوند.

از این رو دیگر تفاوتی در میان سازندگان مادربرد در به کار گیری پردازنده به صورت پیش فرض وجود ندارد، و پرفورمنس یک پردازنده واحد، در مادربردهای مختلف در حالت دیفالت، مشابه هم است، مگر آنکه خود کاربر، وارد بایوس شده و تنظیمات را تغییر دهد. از اینجا به بعد است که تفاوت عملکرد مادربردهای مختلف را می توان متوجه شد.

این چندگانگی در نحوه به کار گیری پردازنده در مادربرد باعث می شود که نتوان مثل گذشته یک حالت مشخص را به عنوان حالت دیفالت آن مادربرد در نظر گرفت.

اگر حالت پیش فرض مادربرد، یعنی پروفایل Performance اینتل را به عنوان حالت پیش فرض در نظر بگیریم، عملا نقش سازنده مادربرد در توئیک و بهینه سازی مادربرد برای دریافت پرفورمنس بیشتر، نادیده گرفته می شود.

اگر حالت Extreme پروفایل اینتل را به عنوان حالت دیفالت در نظر بگیریم، با هشدار: “انتخاب این پروفایل، خارج از محدوده طراحی اینتل است” مواجه می شویم.

اگر بر روی پروفایل Asus OC سوئیچ کنیم، به دلیل برداشته شدن کلیه محدودیت ها و وارد شدن آمپراژ، بیش از حد توان قابل تحمل برای پردازنده، با مشکل به خطر افتادن سلامت پردازنده مواجه می شویم.

ما راهکار میانه را برگزیدیم. حالت Extreme پروفایل اینتل را به عنوان دیفالت مادربرد در نظر گرفتیم، و تست اورکلاک را در پروفایل Asus OC انجام دادیم تا توانایی مادربرد را در توئیک پردازنده ارزیابی کنیم.

ما برای تست Z890 Hero از پردازنده Core Ultra 9 285K استفاده کردیم. این پردازنده مجهز به 8 هسته P و 16 هسته E است.

ساخت این پردازنده مبتنی بر معماری Intel 20A است که توسط شرکت TSMC ساخته شده است. اینتل برای اولین بار در این نسل از پردازنده ها، از ساختار چند تراشه‌ای بهره گرفته است و با کاهش مصرف، بهره وری آنها را نسبت به نسلهای پیشین افزایش داده است.

شرکت اینتل توانایی گیمینگ این نسل از پردازنده ها را پایین تر از نسل 14 اعلام کرده است، در عوض این پردازنده‌ها مجهز به هسته های هوش مصنوعی NPU و همچنین گرافیک مجتمع قوی تر هستند.

شرکت اینتل تاکنون 3 میکروکد را برای پلتفرم خود معرفی کرده است. ما تست ها را با میکروکد 0x112 و 0x113 انجام دادیم که تفاوت معنا داری بین عملکرد آنها نبود، به غیر از آنکه، عملکرد گیمینگ در میکروکد 0x113 کمی بهبود یافته است.

دمای پردازنده در پروفایل پرفورمنس اینتل، به دلیل آنکه سقف مصرف پردازنده تا 250 وات قفل است، بین 80 الی 85 درجه است. در پروفایل اکستریم اینتل، با افزایش سقف واتیج در PL2 به 285W دما تا 92 درجه هم به صورت لحظه ای افزایش می یابد.

اما در اورکلاک، سقف واتیج نا محدود می شود و مصرف بشدت بالا می رود و دمای پردازنده به حدود 105 درجه می رسد. لازم به ذکر است، شرکت اینتل سقف تحمل 105 درجه سانتیگراد را برای این نسل از پردازنده ها نرمال اعلام کرده است، بنابراین دمای 105 درجه در اورکلاک، دمای عجیب غریبی نیست.

بنچمارکها را با این توضیح شروع میکنیم که این اولین بار است ما از کارت گرافیک 4080Super برای تست مادربرد بهره می گیریم. بنابراین بسیاری از جداول ما نوسازی/پاکسازی شده است.

از نظر عملکرد گیمینگ، پردازنده 285K تقریبا 5 تا 10 درصد نسبت به نسل 14 ضعیف تر است، با این حال، قابلیت گیمینگ آن به اندازه ای است که بتواند از پس اجرای بازی های روز در دقت 4K برآید.

در بخش رم، شاهد افزایش پهنای باند در این نسل از پردازنده ها هستیم، اما زمان تاخیر، به علت ساختار چیپلتی این پردازنده ها بشدت بالا رفته و بزرگترین آسیبی که Arrow Lake در بخش گیمینگ خورده است، از همین افزایش زمان تاخیر است.

نتیجه گیری:

زمانی که برای اولین بار مادربرد Hero در خانواده Maximus معرفی شد، قیمتی حدود 330 دلار داشت و آن زمان یک راهکار میانه با قیمت مناسب برای تجربه قدرت مادربردهای Maximus برای کاربران به شمار می رفت. اما امروز، پس از چند نسل، مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس خود به تنهایی می تواند جزو رده بالاترین مادربردهای جهان قرار گیرد. از نظر قیمتی نیز، این مادربرد با قیمت حدود 690 دلار، هیچ نشانه ای از میانه روی باقی نمی گذارد.

 امروز جایگاه Hero بسیار رفیع تر از گذشته است و با نگاهی به ظاهر مادربرد می توان این موضوع را دریافت. مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس یکی از قدرتمند ترین مدارات تغذیه را در میان تمام مادربردهای High End چیپست Z890 دارد.

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس قابلیت اورکلاکینگ فوق العاده ای دارد و این موضوع در کنار پتانسیل بالای پردازنده 285K برای اورکلاک، این دو را به یک ترکیب برنده برای هر کاربر حرفه ای تبدیل میکند.

فن آوری Nitro-Path یک ویژگی جذاب دیگر این مادربرد است که به لطف آن می توان به فرکانس های بالای 8000MTs برای رمهای DDR5 دست یافت.

ارتباطات مادربرد شامل، دو درگاه تاندربولت 4، دو پورت LAN، Wi-Fi 7، بلوتوث 5.4، مجموع 19 درگاه USB، چهار پورت SATA، و درگاه SlimSAS، از هر لحاظ نیاز کاربران را تامین خواهد کرد. امکان شارژ گوشی موبایل از طریق پورت تایپ C تا توان 60 وات با این مادربرد فراهم است.

 از نظر تعداد سوکتهای M.2، می توان تا 6 حافظه NVMe بر روی آن نصب کرد که اگر از حافظه های 8 ترابایتی استفاده کنیم، به راحتی 48 ترابایت حافظه NVMe را می توان بر روی مادربرد نصب و استفاده کرد.

مادربرد ROG MAXIMUS Z890 HERO ایسوس هم اکنون در بازار ایران با قیمت حدود 56 میلیون تومان با ضمانت 36 ماهه الماس رایان ایرانیان، نماینده رسمی ایسوس در ایران به فروش می رسد. در پایان، ضمن ابراز رضایت کامل از عملکرد، توانایی ها، و تنوع اتصالات، دو نشان منتخب سردبیر و بالاترین کارایی را به آن اعطا می کنیم.  

مزایا:
  • ساخته شده برای اورکلاک
  • 36 ماه ضمانت الماس رایان ایرانیان
  • مجهز به Wi-Fi 7 و بلوتوث نسخه 5.4
  • VRM فوق العاده قدرتمند و بسیار خنک
  • سوکت M.2 اصلی کاملا Toolless است
  • مجهز به دو کارت شبکه Lan، 2.5 و 5 گیگابیتی
  • وجود ارتباط Thunderbolt 4 و درگاه SlimSAS
  • مناسب برای ساخت سرور و اتصال به NAS خانگی
  • دارای لایسنس یک ساله نرم افزار AIDA64 Extreme
  • پشتیبانی از فن آوری Nitro-Path برای رمهای DDR5
  • بایوس بسیار پیشرفته تر و مجهز تر نسبت به نسل‌های پیشین
  • مجهز به 6 سوکت M.2 برای SSDهای NVMe، که سه تاش Gen.5 است.
  • مجهز به هوش مصنوعی AI برای حفظ بالانس قدرت کولر و کیفیت پردازنده
  • دارای سه خروجی نورپردازی ARGB، با پشتیبانی هر کدام از حداکثر 500 عدد LED
  • مجهز به کارت صدای جدید Realtek ALC4082 و مبدل ESS SABRE9219 QUAD DAC
معایب:
  • مورد خاصی مشاهده نشد
پیشنهاد سخت‌افزارمگ:
  • مادربرد ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO یک محصول گران قیمت اما با کارایی بالا و قدرتمند است که می‌تواند انتخابی بی نقص و پر از امکانات برای تجربه جدید ترین پلتفرم اینتل و پردازنده‌های نسل 15 اینتل باشد.
9.6امتیاز9.7راندمان9.8امکانات10بایوس9.5اورکلاک و کولینگ9.7طراحی10نرم افزار10کیفیت ساخت8ارزش خرید
امتیاز: 5.0 از 5 (4 رای)
کمی صبر کنید...

یک دیدگاه

  1. Avatar حمید گفت:

    ممنون آرمین جان . کاملترین بررسی از این مادربرد بود
    خسته نباشی داداش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در صورتی که نظر شما حاوی ناسزا، عبارات توهین‌آمیز و تهدید بوده و در تضاد با قوانین فعلی کشور باشد از انتشار آن بدون حذف موارد ذکر شده، معذوریم.
شکلک‌ها (اموجی‌ها) را می‌توانید با کیبرد گوشی یا کیبرد مجازی ویندوز قرار دهید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.