با اینکه هر روزه قدرت کامپیوترها افزایش پیدا می کنند تا اطلاعات را با سرعت بیشتری پردازش کنند و کارایی بهتری را در بازی ها و پردازش های سه بعدی به کاربر ارائه کنند، هنوز هم می توان شرکت هایی را دید که برای کاربردهای روزمره محصولاتی را ارائه می کنند که بدون صرف هزینه اضافی و اشغال فضای زیاد از محیط کار یا خانه، نیازهای روزمره کاربران را پوشش دهد. یکی از این محصول که بدون هیچ اغراقی با هدف بهینه سازی فضای محیط کار و همچنین صرف هزینه کم برای خرید کامپیوتر در کاربردهای استاندارد ساخته شده است، کامپیوتر بسیار کوچک شرکت ECS به نام Liva Q است.
چقدر کوچک؟
Liva Q واقعا یک مینی کامپیوتر واقعی است و براحتی در کف دست شما قرار می گیرد. جعبه این محصول هم دقیقا این حس را به شما القا می کند. این محصول دارای ابعادی برابر با 3.14×7×7 سانتی متر است و وزنی حدود 260 گرم دارد که در مقایسه با کامپیوترهای امروز تقریبا پر وزن به حساب می اید. در داخل جعبه محصول خود دستگاه، آداپتور، براکت VESA و شش عدد پیچ برای نصب دستگاه در پشت مانیتور، دیسک نوری DVD و یک دفترچه قرار دارد که با توجه به ابعاد بسته بندی دستگاه چندان غیر منطقی به نظر نمی رسد. (تصویر 1)
چه خبر از امکانات و طراحی؟
Liva Q دارای ساختار مربع مستطیلی شکل است که این موضوع باعث شده است تاحدودی ساختار بصری بهتر داشته باشد (البته این نظر ماست). بدنه این محصول از دو نوع پلاستیک ساخته شده است. در سطح فوقانی درست جایی که لوگوی نارنجی رنگ Liva دیده می شود از پلاستیک مشکی مات استفاده شده است که اثر انگشت زیاد روی آن باقی نمی ماند.
اما در بدنه اطراف و سطح زیرین از جنس پلاستیک مشکی براق است که به خوبی اثر انگشت روی آن باقی می ماند. در زیر دستگاه یک برچسب دیده می شود که روی آن نوشته Ultra-Tiny PC نظر آدم را به خود جلب می کند.
این عبارت در بخش نام محصول است و در زیر آن هم مدل دستگاه یعنی Liva Q دیده می شود. نکته جالب در این میان درج زمان تولید محصول است که در محصول ارسال شده برای ما این زمان نوامبر سال 2017 درج شده بود. (یک لحظه فکر کردیم مواد غذایی هستش و زمان انقضا دارد!). از آنجایی که با یک کامپیوتر فوق کوچک یا بهتر است بگویم فوق باریک طرف هستیم نباید توقع امکانات عجیبی را هم داشته باشیم. با این وجود ECS در این زمینه ما را ناامید نکرده است و امکانات ارتباطی منطقی برای این محصول در نظر گرفته است. در بخش جلویی دستگاه شاهد پورت دو پورت USB هستیم که یکی نسخه 3.1 نسل یک و دیگری نسخه دو است. البته در این بخش دکمه پاور هم دیده می شود که درست در بالای پورت های USB در گوشه سمت چپ قرار دارد. در سمت چپ اسلات برای قرار دادن حافظه Micro SD دیده می شود که با استفاده از آن می توانید میزان فضای ذخیره سازی دستگاه را افزایش دهید.
در سمت راست هم فضای برای نصب Kingston lock وجود دارد که کسی دستگاه را با خودش نبرد!
در بخش پشتی دستگاه هم شاهد کانکتور پاور، پورت شبکه گیگابیتی و خروجی HDMI هستیم.
این تمام چیزی است که شما به صورت بصری روی بدنه این محصول می بینید. برای تامین توان مورد نیاز دستگاه هم یک اداپتور دوازده ولت دو آمپر در نظر گرفته شده است که در زمان کار کردن چندان هم گرم نمی شود. البته از آنجایی که این محصول ابعاد کوچکی دارد دیگه از کالبدشکافی آن صرف نظر کردیم.
چه چیز در چنته دارد؟
این محصول با دو مدل پردازنده در بازار ارائه می شود که نسخه ای که در اختیار ما قرار گرفت مجهز به Celeron N3350 سری Apollo lake است. در اصل این Celeron N3350 یک SOC یا System on chip است که در رده پردازنده موبایل قرار میگیرد و برای دستگاه های مانند Liva Q بهینه شده است. این محصول براساس فناوری 14 نانومتری ساخته شده است و از دو هسته با فرکانس کاری استاندارد 1.1 گیگاهرتز که در حالت Boost تا 2.4 گیگاهرتز بالا می رود بهره می برد. میزان حافظه نهان N3350 دو مگابایت است (این پردازنده فقط حافظه نهان L2 دارد). میزان TDP آن 6 وات است که در سطح بسیار پایینی است. طبق اطلاعات این پردازنده حداکثر از 8 گیگابایت حافظه پشتیبانی می کند و می توان از حافظه های DDR3L/LPDDR3 تا حداکثر 1866 MT/s و LPDDR4 تا حداکثر 2400MT/s روی آن استفاده کرد. پردازنده گرافیکی مجتمع HD 500 که در فرکانس پایه 200 مگاهرتز کار می کند. البته در حالت Boost فرکانس آن به 650 مگاهرتز خواهد رسید که برای کاربردهایی که این پردازنده گرافیکی برای آن در نظر گرفته شده است مناسب است. N3350 از شش مسیر PCI-E پشتیبانی می کند و قادر است حداکثر 8 پورت USB را مدیریت کند. محصول مورد بررسی ما از 4 گیگابایت حافظه LPDDR4 با فرکانس 2.4 گیگاهرتز بهره می برد که با وجود سیستم عامل 64 بیتی روی دستگاه امکان استفاده از آن براحتی وجود دارد. البته میزان حافظه قابل دسترس برای سیستم 3.83 گیگابایت است چون بخشی توسط پردازنده گرافیکی مورد استفاده قرار گرفته است. ECS از 32 گیگابایت حافظه eMMC ساخت شرکت Sandisk برای فضای ذخیره سازی استفاده کرده است که با استفاده از کارت حافظه Micro SD تا 128 گیگابایت قابل افزایش است. این محصول مجهز به کارت شبکه بی سیم 802.11ac و بلوتوث نسخه 4.1 است. Liva Q دارای سیستم عامل ویندوز 10 Home نسخه 64 بیتی است. البته این دستگاه به سیستم عامل Ubuntu 16.04 هم ارائه می شود.
تست دستگاه
واقعیت نباید توقع عجیبی از این دستگاه داشته باشید چون با وجود پردازنده دو هسته ای کم مصرف این محصول در کاربردهای سه بعدی قدرت چندان بالایی ندارد با این وجود تصمیم گرفتیم این محصول را تست کنیم. جالب است بدانید که مدتی پیش محصول دیگری از مینی کامپیوترهای ECS به نام Liva Z را که ابعاد بزرگتری در مقایسه با Liva Q داشت را مورد بررسی قرار دادیم. این محصول از نظر پردازنده و بعضی از مشخصات فنی مانند پردازنده به Liva Q شباهت دارد اما در Q از حافظه DDR4 و در Z از حافظه های DDR3 استفاده شده است. با این وجود تصمیم گرفتیم کارایی این دو محصول را در تست های 3D Mark و Cinebech R15 در کنار یکدیگر قرار دهیم. که می توانید نتایج بدست آمد را در نمودارهای ذیل مشاهده کنید.
اشاره: در مجموع دو تست را در تمام محصولات اجرا کردیم برای همین این دو نمودار شامل همه مدل های Liva هستند.
به غیر از این موارد به سراغ تست های دیگر هم رفتیم. برای بررسی کارایی درایو ذخیره سازی دستگاه از برنامه Crystal Disk Mark استفاده کردیم که نتیجه آن را در تصویر مشاهده می کنید.
با اینکه نتیجه تست خیلی خوب نیست اما برای حافظه eMMC و پردازنده سلرون به نتیجه قابل قبولی به نظر می رسد. در تست GeekBench هم یک کار عجیب کردیم گفتیم شاید برای همه جالب باشد. نتایج تست Geekbench را در حالت تک هسته ای و چند هسته ای را با نتایج تست گوشی MIX2 و MIX مقایسه کردیم.
در تست AIDA 64 که برای بررسی کارایی حافظه و دیگر بخش ها به کار می رود، LIVA Q در تست خواندن، نوشتن و کپی نتایج زیر را بدست اورد. (یکمی بدجنسی کردیم گذاشتیمش کنار غول ها!).
اما این تمام داستان نیست چون واقعیت Liva Q برای این هدف ساخته نشده است و همه ما این را می دانیم. برای همین به سراغ کاربردهایی رفتیم که این محصول برای ان بهینه شده است. دستگاه را به یک تلویزیون 4K نصب کردیم و در این حالت ویندوز در دقت 4K به خوبی اجرا شد. برای تست اول تعدادی ویدیو 4K با سرعت شش فریم را از یوتیوب اجرا کردیم درست است که در سرعت اجرا ابتدا مانند کامپیوترهای دسکتاپ نبود اما در پردازش ویدیوهای 4k هیچ موردی دیده نشد و واقعا پردازش به خوبی انجام شد. نکته جالب در این میان استفاده از رابط بی سیم برای انتقال اطلاعات بود که همانطور که خودتان می دانید در پردازش ویدیوهای 4K نیاز به سرعت انتقال اطلاعات بالایی است که در این زمینه رابط بی سیم دستگاه بسیار خوب عمل کرد. چون ما قبلا تلویزیون را با رابط بی سیم به روتر وصل کرده بودیم و در نمایش ویدیوهای 4K مشکل داشتیم. در زمینه اجرای برنامه های کاربردی و نرم افزارهای مجموعه آفیس و برنامه هایی مانند Spotify یا موارد دیگر، Liva Q کارایی خوبی از خود به نمایش گذاشت و توانست نظر ما را جلب کند. در بخش اجرای مرورگرها و حتی وب سایت هم با وجود بعضی موارد کوچک Liva Q خوب ظاهر شد. با در نظر بازار هدف این محصول می توان گفت که محصول ECS می تواند نمره منطقی در مجموع بدست بیاورد.
8.6امتیاز8.3راندمان8.7امکانات8.8طراحی8.7ارزش
دیدگاهتان را بنویسید