معرفی سبک جدیدی از طراحی در واترکولر های سیکل بسته توسط کولرمستر در سال 2016 رخ داد و طی این حرکت نوآورانه، خنک کننده مایع Master Liquid Maker 92 رونمایی شد. اجزای اصلی خنک کننده با سایر واترکولر ها تفاوتی ندارد و همچنان شاهد حضور واتر پمپ، رادیاتور، بلاک مسی، لوله های انتقال دهنده کولانت و فن هستیم، اما تفاوت اصلی در ابعاد فشرده و قابلیت چرخش رادیاتور برای قرار گیری در دو حالت افقی و عمودی است. به گونه های برای اولین بار امیدوار به نصب واترکولر در مینی پی سی ها خواهید بود، هر چند همچنان محدودیت هایی در این زمینه وجود دارد. با توجه به ساختار فشرده در Maker 92 ابهامات فراوانی در خصوص کارایی و قابلیت های این محصول وجود دارد و قصد داریم تا کارایی آن را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
تاریخچه
برند کولرمستر یک مجموعه تایوانی است که فعالیت خود را در سال 1992 به عنوان تولید کننده کیس، پاور، تجهیزات خنک کننده (کول پد نوت بوک، ایرکولر و واترکولر) آغاز نمود و در ادامه دوران فعالیت خود به تولید خنک کننده برای کمپانی های بزرگی مانند NVidia (کولر کارت گرافیک)، AMD (کولر پردازنده) و EVGA (هیت سینک مادربورد) پرداخته است. محصولات مختلف این برند تاکنون جوایز متعددی شامل IF Design را به دست آوردند که به دلیل سبک خاص طراحی و راندمان بسیار عالی در کارکرد مختلف کسب شدند. کولرمستر برای تولید تجهیزات تخصصی در حوزه گیمینگ، یک برند زیر مجموعه با نام CM STORM در سال 2008 تاسیس کرد و پس از آن همکاری نزدیکی با مسابقات eSports و تیم های گیمینگ مختلف به ثبت رسانده است. کمپانی Cooler Master در سال 2016 به سبک طراحی جدیدی روی آورد و از این رو خانواده ای با نام Master برای محصولات مختلف این برند شکل گرفت. به عنوان مثال ماوس های این برند از این پس در سطح حرفه ای با نام Master Mouse و صفحه کلید ها با نام Master Key نام گذاری می شوند.
جعبه و بسته بندی
جعبه و بسته بندی واترکولر Maker 92 شباهت بسیاری به سایر خنک کننده های جدید کولرمستر دارد و از رنگ بندی مشکی (پس زمینه)، آبی و سفید (برای نوشته ها) استفاده شده که در مجموع طراحی جذابی به وجود آورده است. همانند سایر محصولات کولرمستر، اطلاعات مناسبی در خصوص خنک کننده نوآورانه این برند روی جعبه درج شده است.
در قسمت جلوی بسته بندی عبارت “Rotate to Fit Your Cooling Configuration” درج شده که نشان دهنده قابلیت چرخش خنک کننده برای تنظیم شرایط و زاویه قرار گیری است. در بخش پشت جعبه، توضیحاتی در خصوص ویژگی های مهم Maker 92 به 9 زبان مختلف مشاهده می شود. همچنین ابعاد و شرایط قرار گیری خنک کننده در دو حالت افقی و عمودی درج شده که اطلاعات مناسبی به صورت تصویری به کاربران ارائه می دهد.
در قسمت زیرین درب که به صورت تاشو طراحی شده، مشخصات مدل و آدرس وب سایت کولرمستر به 14 زبان مختلف مشاهده می شود. نکته جالب توجه در این بخش، ارائه مشخصات به زبان عربی است که به صورت حروف جدا از هم به چاپ رسیده است.
در سمت راست جعبه، توضیحاتی در خصوص خنک کننده Maker 92 وجود دارد که با تصویری از این واترکولر در حالت افقی ترکیب شده است. در سمت چپ نیز اطلاعات و مشخصات کلی از Maker 92 درج شده است.
طراحی
متفاوت ترین بخش خنک کننده جدید کولرمستر، طراحی عجیب و فشرده آن است که ابعاد بسیار کمی از فضای کیس شما را اشغال می کند که از نظر ابعاد با برخی از ایرکولر های نیمه حرفه ای بازار رقابت می کند. مهم ترین خصوصیت Maker 92 در طراحی آن نهفته است و ابهامات فراوانی در خصوص کارایی آن وجود دارد که در بخش های بعدی به طور کامل به عملکرد آن در شرایط مختلف خواهیم پرداخت. اما در طراحی و ظاهر خنک کننده مورد بحث، به جزئیات توجه ویژه ای صورت گرفته که این موضوع در سایر محصولات کولرمستر نیز مشاهده می شود.
رادیاتور آلومینیومی Maker 92 توسط یک گیره با قابلیت چرخش به شاسی اصلی پیچ شده و زاویه چرخش آن به 90 درجه و تنها در یک سمت محدود است. دو عدد فن نیز با استفاده از چهار عدد پیچ روی رادیاتور نصب شده و توسط کابل های کوتاه توسط کانکتور 4 پین به پمپ متصل می شوند. طول کابل فن ها به صورت دقیق تعیین شده و اثری از کابل و کانکتور های مزاحم مشاهده نمی کنید. برای فعال سازی خنک کننده باید کانکتور یک کانکتور 4 پین را به مادربرد و کانکتور برق ساتا را به پاور متصل کنید.
بلاک مسی که ضخامت کمی دارد و به نظر می رسد که قدرت چندانی برای جذب حرارت ندارد. روی بلاک مسیر های ورودی و خروجی کولانت وجود دارد که یکی از آنها به رادیاتور و دیگری به پمپ هدایت می شود. کولرمستر در طراحی Maker 92 از تمام فضای موجود به بهترین نحو ممکن استفاده کرده و با توجه به اینکه این خنک کننده نسل اول از یک طرح مفهومی به شمار می رود، وزنه سبک جدید طراحی سنگین تر از نکات منفی است، اما وقتی به برچسب قیمت 99 دلاری آن نیم نگاهی داشته باشید، کمی بیش از قبل نسبت به Maker 92 نا امید می شوید. با این وجود مشکل و ضعف تاثیر گذاری در بخش طراحی این خنک کننده مشاهده نمی شود و با سبک خاص آن می توانید سیستم خود را بیش از پیش متمایز کنید!
مشخصات فنی
خنک کننده جدید کولرمستر از مشخصات فنی قابل قبولی بهره می برد، اما اعداد و ارقام هیچ ضمانتی برای دستیابی به کارایی مناسب و قبولی در تست ها فراهم نمی سازند. با توجه به ساختار مجتمع در واترکولر Maker 92، اما مشخصات فنی آن تفاوت چندانی با سایر رقبا و حتی محصولات کولرمستر ندارد. در سایت کولرمستر، به پشتیبانی از پردازنده های اینتل در سوکت های مختلفی مانند 2011 (نسخه 1 و 3)، 1151، 1155، 1150 و 1156 اشاره شده، اما اثری از سوکت پردازنده های AMD به چشم نمی خورد.
با وجود پشتیبانی از پردازنده های سوکت 2011 اینتل، تست های اولیه Maker 92 به خوبی نشان می دهد که این واترکولر به سطح تجربه قابل قبول برای خنک سازی پردازنده های داغ و پر مصرف LGA 2011/2011-v3 دست نیافته و اگر از کاربران این سوکت هستید، خنک کننده دیگری را برای مهار حرارت پردازنده خود انتخاب کنید. رادیاتور و پمپ Maker 92 به صورت معکوس نصب شدند، به گونه ای که رادیاتور در قسمت پایین و واتر پمپ در بالاترین قسمت قرار دارند. بلاک مسی نیز به انتقال حرارت می پردازد، اما از واتر پمپ فاصله دارد و کولانت منتقل شده به سطح بلاک با صرف زمانی به نسبت کوتاه به رادیاتور و سپس به واتر پمپ دست می یابد.
کولرمستر اطلاعاتی در خصوص سرعت پمپاژ واتر پمپ منتشر نکرده و به نظر می رسد که پمپ به کار رفته قدرت بالایی ندارد، با این وجود در بخش نویز، عملکرد بسیار خوبی دارد و صدای تولید شده توسط آن به سختی به گوش می رسد. طبق اعلام کولرمستر، نویز پمپ Maker 92 کمتر از 12 دسی بل است که عدد قابل قبولی را نشان می دهد. هر چند در خصوص نویز پمپ و فن ها به اطلاعات درج شده در سایت کولرمستر اکتفا نکرده و تست کاملی برای بررسی میزان نویز انجام دادیم که در بخش بعدی بررسی می توانید نتایج آن را مشاهده کنید. قابلیت چرخش رادیاتور و پمپ به دو صورت افقی و عمودی از مهم ترین ویژگی های Maker 92 به شمار می رود و به این صورت ارتفاع خنک کننده بر اساس دو حالت قرار گیری رادیاتور قابل تغییر می باشد. در صورتی که رادیاتور را به صورت افقی قرار دهید، ارتفاع آن 118.8 میلی متر و ارتفاع آن در صورت قرارگیری به حالت عمودی 167.5 میلی متر است.
ارتفاع 118.8 میلی متری سبب گردیده تا خنک کننده مایع کولرمستر قابل نصب در بسیاری از کیس های جدید این برند و سایر تولید کنندگان کیس در سطح جهان باشد. به عنوان مثال در میان کیس های Mini Tower می توانید نام 7 کیس را مشاهده کنید. دو عدد فن به کار رفته در خنک کننده جدید کولرمستر با ابعاد 92 میلی متر و سرعت چرخش متغیر بین 550 تا 2600 دور در دقیقه قابلیت تولید جریان هوا به میزان 49.7 فوت متر مکعب را دارد. نویز تولید شده توسط دو فن در حدود 30 دسی بل است و کولرمستر برای کاهش میزان نویز، یکی از فن ها را با قابلیت فعالیت به صورت غیر فعال در لود 50 درصد طراحی نموده تا سطح نویز در شرایطی که فشار چندانی روی پردازنده وجود ندارد، در کمترین میزان خود قرار گیرد.
البته قابلیت فعالسازی فن به صورت دستی از طریق بایوس یا نرم افزار کنترل و نظارت مادربرد وجود دارد تا از لحظه فعالیت پردازنده بتوانید حداکثر عملکرد خنک سازی را روی آن اعمال کنید. فن ها توسط کانکتور 4 پین و پمپ نیز توسط یک کانکتور 4 پین به کانکتور ساتا ختم می شود و با اتصال آن به کابل برق ساتا می توانید واترکولر را فعال کنید. پس از روش شدن سیستم و واترکولر، لوگوی Cooler Master به همراه یک دیود نوری که هر دوی آنها سفید رنگ هستند، اعلان فعال شدن را به کاربر منتقل می سازند. قابلیت چرخش رادیاتور به سادگی انجام می شود و تفاوت چندانی میان عملکرد واترکولر در حالت افقی و عمودی مشاهده نشد.
شرکت سازنده | Cooler Master |
مدل کالا | Master Liquid Maker 92 |
آلیاژ بلاک | مس |
آلیاژ رادیاتور | آلومینیوم |
سوکت پردازنده قابل پشتیبانی | Intel LGA 2011-v3/2011/1151/1150/1155/1156 |
ابعاد در حالت افقی | 118.8×142×99.9 میلی متر |
ابعاد در حالت عمودی | 167.5×81.6×99.9 میلی متر |
تعداد و ابعاد فن | 2 عدد 25.4×95 میلی متر |
سرعت چرخش فن | 550 تا 2600 دور در دقیقه ± 10 درصد |
شدت جریان هوا | 49.7 فوت متر مکعب CFM |
نویز فن | حداکثر 30 دسی بل |
طول عمر فن | 350 هزار ساعت |
نویز واتر پمپ | کمتر از 12 دسی بل |
طول عمر واتر پمپ | 175 هزار ساعت |
وزن | 875 گرم |
سیستم تست
مادربرد MSI Z270 Gaming M5: مادربردی ایده آل برای کاربرد های حرفه ای و گیمینگ که امکانات قابل توجهی شامل پشتیبانی از حداکثر 64 گیگابایت حافظه مادربردی ایده آل برای کاربرد های حرفه ای و گیمینگ که امکانات قابل توجهی شامل پشتیبانی از حداکثر 64 گیگابایت حافظه DDR4 با فرکانس 3800 مگاهرتز، مدار تغذیه قدرتمند، پشتیبانی از سه عدد کارت گرافیک، دو اسلات M.2 مجهز به محافظ M2.Shield، نورپردازی Mystic Light با قابلیت کنترل و شخصی سازی توسط نرم افزار Gaming APP و نرم افزار مدیریت حرفه ای Commander را ارائه می دهد.
پردازنده Core i7-7700K: جدیدترین و قدرتمند ترین پردازنده تولید شده توسط اینتل برای سوکت LGA 1151 در سال 2017 که به همراه چیپ ست های سری 200 معرفی شد. چهار هسته پردازشی با فرکانس پایه 4.2 گیگاهرتز و فرکانس بوست 4.5 گیگاهرتز به همراه هشت رشته پردازشی و 8 مگابایت حافظه نهان در سطح سوم (L3 Cache) قدرت مناسبی برای ارائه عملکرد بی نظیر در اختیار کاربران قرار می دهد. معماری 14 نانومتری Kaby Lake عملکرد مناسبی برای اورکلاک و پایداری بهتر پردازنده در فرکانس های بالا فراهم می سازد.
حافظه رم Corsair Vengeance LED 2*8 GB 3000: پک 16 گیگابایتی Corsair از سری جدید Vengeance LED با نور پردازی قرمز، به صورت دو ماژول 8 گیگابایتی برای سیستم تست مورد استفاده قرار می گیرد. فرکانس 3000 مگاهرتز ماژول های حافظه نشان دهنده پهنای باند قابل توجه و در نتیجه عملکرد بی نظیر رم برای سیستم تست است.
کارت گرافیک MSI GTX 1080 Gaming X 8GB: کارت گرافیک GTX 1080 نسخه گیمینگ با همراهی 8 گیگابایت حافظه GDDR5X و خنک کننده حرفه ای مجهز به فن های TORX عملکرد بسیار مناسبی برای اجرای بازی های روز در اختیار شما قرار می دهد. سیستم نورپردازی Mystic Light، قابلیت کارکرد به صورت بی صدا در دمای کمتر از 60 درجه سانتی گراد و نرم افزار مدیریت کارت گرافیک به نام Gaming APP از دیگر ویژگی های کارت گرافیک MSI GTX 1080 Gaming X به شمار می روند.
ذخیره سازی Plextor M8PeGN 128 GB: درایو ذخیره سازی Plextor در پلتفرم M.2 با ظرفیت 128 گیگابایت برای راه اندازی سیستم عامل و نرم افزار های مورد نیاز مورد استفاده قرار می گیرد. سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی در این درایو به ترتیب 1600 و 500 مگابایت در ثانیه است. حداکثر سرعت خواندن و نوشتن تصادفی داده ها در حالت 4K طبق اعلام کمپانی سازنده به ترتیب 120 و 130 هزار دستور ورودی و خروجی است. یک چیپ حافظه 512 مگابایتی از نوع LPDDR3 به عنوان حافظه نهان به کار رفته است. کنترلر Marvell 88SS1093 به همراه چیپ حافظه 15 نانومتری توشیبا از نوع MLC مجموعه قابل تحسینی برای ارائه سرعت بالای انتقال اطلاعات فراهم می سازند.
پاور GREEN GP1050B-OC+: پاور با کیفیت و خوش ساخت گرین با توان 1050 وات وظیفه تامین توان سیستم تست را بر عهده دارد. طراحی کابل کشی به صورت فول ماژولار از مهم ترین خصوصیات این پاور به شمار می رود. به کارگیری خازن های جامد ژاپنی با قابلیت تحمل حرارت به میزان 105 درجه سانتی گراد، هفت مدار محافظتی، تصحیح ضریب جریان Active PFC، خروجی قابل توجه 87.5 آمپر برای تک ریل 12 ولت، حداکثر راندمان 95 درصد و قابلیت فعالیت بدون نیاز به چرخش فن تا لود کمتر از 30 درصد به عنوان ویژگی های منحصر بفرد پاور 1050 واتی گرین معرفی می شوند.
کیس GREEN OC Station: هیچ گزینه ای بهتر و کارآمد تر از OC Station برند گرین برای اسمبل قطعات یک سیستم تست در بازار داخلی وجود ندارد. یک کیس با ساختار و طراحی بسیار ساده و کاربردی که سرعت نصب و جداسازی قطعات سیستم را به شدت افزایش می دهد. از سوی دیگر محدودیت فضا برای نصب خنک کننده پردازنده و کارت گرافیک روی کیس OC Station معنایی ندارد و می توانید بدون مشکل از حرفه ای ترین ایرکولر، واترکولر و کارت های گرافیک روی سیستم بهره مند شوید.
نرم افزار های تست:
WPRIME 1024M: اگر اهل سخت افزار و به خصوص پردازنده مرکزی باشید، نام بنچمارک WPRIME را شنیده اید. این بنچمارک شامل دو حالت تست کوتاه مدت 32M و طولانی مدت 1024M می شود که حالت دوم با توجه به زمان طولانی تر و پایدار شدن دمای پردازنده، به عنوان یه مرجع مناسب به منظور تحت فشار قرار دادن پردازنده و ثبت عملکرد خنک کننده در مهار حرارت شناخته می شود.
INTEL XTU: بنچمارک رسمی اینتل برای سنجش میزان قدرت و عملکرد پردازنده مرکزی به عنوان یک سند معتبر شناخته می شود و قابلیت تنظیم زمان تست در کنار بنچمارک با قابلیت ارائه امتیاز از ویژگی های Intel XTU به شمار می روند. تست فشار روی پردازنده مرکزی به مدت 15 دقیقه توسط وب سایت سخت افزار انجام می شود و در نهایت دمای پردازنده ثبت می شود.
Cinebench R15: یکی از قدیمی ترین بنچمارک های موجود که در طول سالیان گذشته ساختار خود را به نسبت زیادی حفظ کرده و در نسخه R15 نیز دیتابیس آن با وارد شدن نتیجه تست پردازنده های جدید به روز شده تا مقایسه دقیقی میان CPU ها صورت گیرد. اما کاربرد مهم Cinebench برای ما، تحت فشار قرار دادن پردازنده برای بررسی قدرت خنک کننده است.
AIDA 64: یکی از جذاب ترین و کامل ترین بنچمارک های موجود که قادر به بررسی عملکرد بسیاری از قطعات سیستم در شرایط مختلف است. اما ثبت شرایط سیستم خنک کننده با زیر لود رفتن پردازنده توسط الگوریتم های پیشرفته در بنچمارک AIDA 64 مورد بررسی قرار می گیرد.
OCCT 4.4.2: بنچمارک حرفه ای و معتبر OCCT در نسخه 4.4.2 قابلیت به چالش کشیدن قطعات مختلفی شامل پردازنده، کارت گرافیک و پاور را دارد. تست های مختلف OCCT قابلیت اجرا به صورت زمان نامحدود برای تست پایداری سیستم و همچنین به صورت مدت دار و قابل تعیین توسط کاربر را دارد.
8.5امتیاز7راندمان9امکانات10طراحی8ارزش
به عنوان یک Concept میشه بهش Credit داد، اما به عنوان کولر – با این ریخت و قیافه medieval – با این پرفرومنس Average – و با این قیمت فضایی بالای 500 هزار تومن، منطق خرید نداره. به نظر ارزش خرید Cooler Master MasterAir Pro 4 صد برابر بیشتر از Master Maker 92 هستش،
واسه کیس هایی ک نمیشه روش فن بذارن و دوس دارن از واتر کولر استفاده کنن خوبه!ولی واسه کسی ک میتونه واتر کولر 240 یا 120 نصب کنه به نظرم نیازی نیس اینو نصب کنه!هم وزنش زیاده.هم طراحیش زیاد جالب نیس
به نظر شخصه خودم کولر بادی بالای 500 گرم اصلا توصیه نمیشه برا نصب.اونم با پردازنده های الان ک خیلی راحت زیر فشار حالت میگیرن.واتر کولر های گرین هم خیلی عالی هستن و هم خنک کنندگی شون خوبه
کولرمستر اید در عملکرد و اعداد رقیبانی داشته باشه(مثل گرین) ، اما کولر مستر محصولاتش ، پر از تجربه هست ، از لحاظ دوام ، مادام العمر هستن ،خریدی،خیالت راحته
زیاد جالب نیست ترجیح میدم برم سراغ مدل های دیگه
نمیشه گفت خیلی بده ولی طراحی خاص با ظاهر مکانیکی خشنش خیلی جذابه !
بررسیاین واترکولینگ از نظر من یه نوع خودزنی واسه کولرمستر محسوب میشه … =))=))=))
آخه این چیه ؟!؟! کارایی در حد یه ایرکولر 50-60 هزار تومنیه والا =))=)) تازه ایر کولر های مشابه 100% سر و صداشون هم کمتره … :D:D
یکی میشه منو راهنمایی کنه فاز کولر مستر از ساخت این کولر اونم با این قیمت فضایی چی بوده ؟!؟! 😮
قیمتش ۹۲ دلاره. واترکولر هم هست اما دمای پردازنده تا ۹۱ درجه هم میره. ظاهرا این طراحی زیاد کارامد نیست.