مقدمه:
کارت گرافیک RTX 3050 در حال حاضر یکی از محبوب ترین گزینهها برای گیمرها با بودجه محدود است که به لطف آن میتوانند تقریبا تمام بازیها را با کیفیت مناسب با خروجی 60 فریم در دقت 1080p بازی کنند. امروز به سراغ یکی از خوش ساخت ترین و قدرتمند ترین کارتهای RTX 3050 بازار میرویم که الحق خوش درخشیده است. بررسی کارت گرافیک گیگابایت مدل GIGABYTE RTX 3050 GAMING OC را تقدیم شما دوستان میکنیم، کارتی که از بهترین گزینهها برای کاربران در سطح Entry Level است.
اطلاعات کلی درباره RTX 3050:
چیپ گرافیکی GA106 به کار رفته در RTX 3050، مشابه چیپی است که در کارت گرافیک RTX 3060 مورد استفاده قرار گرفته است، منتها مدل ضعیف شده ی آن. این چیپ بر پایه معماری 8 نانومتری ساخت شرکت سامسونگ است و 12 میلیارد ترانزیستور در خود جای داده است. این کارت گرافیک مجهز به 2560 هسته Cuda سایه زن یا Shaders، تعداد 80 هسته Tensor، تعداد 20 هسته RT، و 32 واحد ROP میباشد که همه به 8 گیگابایت حافظه گرافیکی از نوع GDDR6 با رابط 128 بیتی و سرعت 14 گیگابیت در ثانیه متصل شده اند. این سرعت حافظه در ترکیب با رابط گذرگاه حافظه 128 بیتی مجموع پهنای باند در دسترس را به 224 گیگابایت در ثانیه میرساند.
کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت از نوع اورکلاک شده است و فرکانس بوست GPU آن به حداکثر 1822MHz افزایش یافته تا 45 هرتز قدرت بیشتری را به صورت پیش فرض در اختیار کاربر قرار دهد. میزان مصرف برق این کارت 132 وات است و در حالت اورکلاک مصرف آن نزدیک به 160 وات میرسد.
بسته بندی محصول
کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت دارای جعبه ای با تم نارنجی و سبز و مشکی است که برچسب گارانتی سه ساله آواژنگ، نماینده رسمی برند گیگابایت در ایران بر روی آن نمایان است. ویژگیها و خصوصیات مهم کارت گرافیک مانند نسخه اورکلاک شده، استفاده از سیستم کولینگ اختصاصی Windforce 3X گیگابایت، استفاده از بک پلیت محافظ، پشتیبانی از سیستم نورپردازی RGB Fusion 2.0 و تشریح خروجیهای تصویری در پشت جعبه نوشته شده است.
اقلام همراه درون جعبه، شامل دفترچه راهنما است. البته از کارت گرافیک در این کلاس کاربری، انتظار بیشتر از این نمیتوان داشت.
ساختار و طراحی محصول:
کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت بدنه ای پلاستیکی به رنگ نوک مدادی و طوسی دارد. طراحی ظاهری این کارت با تم اغلب مادربردهای گیگابایت هماهنگ است. تعداد 3 فن ضد گرد و غبار، با عملکرد بی صدا، وظیفه خنک سازی سینک خنک کننده این کارت گرافیک را بر عهده دارند. این کارت مجهز به حالت فنلس است که در لودهای پایین، فنها به صورت کامل از کار میایستند.
این نمای کارت از سمتی که طرف کاربر قرار میگیرد. این یک کارت دو اسلاته است بنابراین با خیال راحت میتوان در هر سیستمی حتی کیسهای Mini-ITX جا داد. استفاده از آرم گیگابایت در لبه کارت گرافیک، دوست داشتنی است. ابعاد این کارت برابر 28.2 در 11.7 در 4.1 سانتیمتر میباشد. این کارت گرافیک تنها با یک کابل 8 پین برق PCIe تغذیه میشود.
از بابت نورپردازی، نام زیبای گیگابایت در حاشیه آن به نورپردازی ARGB مجهز است.
تصویر زیر گرافیک، سمتی که رو به روی مادربرد قرار میگیرد. همانطور که مشاهده میکنید فضا برای عبور و جریان هوا کاملا باز است.
این هم نمایی از پشت کارت است که مجهز به یک بک پلیت تمام فلزی زیبا است. شاید نیازی به تکرار واژه GeForce RTX در پشت کارت نبود، اما به هر جهت، بک پلیت پشت کارت به طور مناسب و شکیل طراحی شده است.
گیگابایت یک پنجره بزرگ را برای کولینگ مناسبتر این کارت در پشت آن در نظر گرفته است و نام آن را Screen Cooling قرار داده. این بخش، منفظی استراتژیک است که امکان عبور و جریان هوا را برای کولر پر قدرت این کارت فراهم میکند.
شرکت گیگابایت تعداد 4 خروجی تصویری، شامل دو عدد Display Port 1.4a، و دو عدد HDMI 2.1 برای این کارت در نظر گرفته است. این گرافیک از حداکثر دقت 8K یا 7680 در 4320 پشتیبانی میکند. جنس براکت پشتی از نوع Stainless Steel براق است.
سخت افزار:
با برداشتن کولر از روی PCB به سراغ بخشهای سخت افزاری این کارت گرافیک میرویم.
نمای کلی کارت پس از برداشتن کولر به مانند تصویر فوق است. بخش VRM این کارت متشکل از 1+5 فاز است. بدین ترتیب که 5 فاز برای GPU و یک فاز برای حافظه است.
برای 5 فاز GPU گیگابایت از OnSemi NCP302155 DrMOS استفاده کرده است که هر کدام 55 آمپر توان دارند و در مجموع 275 آمپر را برای GPU تامین میکنند. از بابت حافظه هم گیگابایت از یک فاز 82 آمپری به نام Alpha Omega AON6994 بهره گرفته است.
چیپ GA106-150-KA-A1 را مشاهده میکنید که در اطراف آن تعداد 4 حافظه، هر کدام به حجم دو گیگابایت از نوع GDDR6 ساخت مایکرون قرار گرفته است. این حافظهها با پارت نامبر D9ZPM با سرعت 14Gbps فعالیت میکنند.
سیستم خنک کننده:
اگرچه کارت گرافیک RTX 3050 کارت خنکی است، اما گیگابایت یک کولر وسیع با دو لوله انتقال حرارت که به دو سمت سینک خنک کننده کشیده شده است، برای آن در نظر گرفته است. این کولر به طور کاملا مطلوبی از پس دفع حرارت و خنک سازی کارت گرافیک حتی به هنگام اورکلاک بر میآید. نکته جالب توجه در مورد کولر، اتصال تمام بخشها، شامل بخش حافظه با بیس کولر است تا تمام بخشها از سیستم کولینگ بهرهمند شوند.
سیستم تست:
1401 | سیستم تست لابراتوار مجله سخت افزار |
پردازنده | INTEL CORE I7 12700K |
مادربرد | GIGABYTE Z690 AORUS PRO |
کارت گرافیک | GIGABYTE RTX 3050 GAMING OC 8G |
رم | ADATA XPG LANCER RGB 2X16G 5200MHz CL38 |
واتر کولینگ | GREEN GLACIER GLC360-ARGB |
اس اس دی | ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB |
پاور | GREEN GP1050B-OCDG |
کیس | GREEN OC STATION |
هاب USB | ORICO MH4PU |
قاب اس اس دی | ORICO M2PJM-C3 |
مانیتور | LG 27UD69-W 4K UHD IPS 27” LED |
بررسی عملکرد:
مشخصات و دمای کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت را در حالت دیفالت در نرم افزار GPUz مشاهده میکنید. این نتیجه پس از انجام تستها در حالت پیش فرض بدست آمده است. سیستم کولینگ در حالت پیش فرض بوده و هیچ تغییری در فرکانسها و یا پروفایل فن انجام نگرفته است. حداکثر دمای GPU در طول تستها برابر 71.7 درجه سانتیگراد بود که کاملا مناسب است. حداکثر فرکانس کاری لحظه ای GPU را به میزان 1980MHz به ثبت رسیده است. حال به سراغ اورکلاک میرویم.
برای اورکلاک کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت توانستیم، تا 187 مگاهرتز فرکانس پایه GPU را افزایش دهیم تا به مرز 2009 مگاهرتز برای بوست فرکانس GPU برسیم. سپس به سراغ فرکانس حافظه رفته و با 1888 مگاهرتز افزایش، به سرعت 15.89Gbps رسیدیم. حال کلیه تستها را مجدد تکرار کرده و به ثبت دما پرداختیم. طبق روال همیشگی فنها را به صورت دستی بر روی 100% تنظیم میکنیم. با افزایش فرکانس پایه به 1739 مگاهرتز، حداکثر فرکانس لحظه ای به 2182 مگاهرتز رسید. بریم به سراغ جداول.
در حالت اورکلاک با ثبت حداکثر امتیاز 3843 در نرم افزار Unigine Superposition ، این کارت پشت سر RTX 2060 ایستاد.
برای تست بازی در دقت FHD، به دو روش میتوان کار را پیش برد. یکی استفاده از توانایی DLSS است، بدین صورت که بازی را 720p اجرا و به لطف فن آوری DLSS سایز تصویر را با کمک هوش مصنوعی 1080p میکنیم. در این حالت بازی به سادگی با فریم بالای 60، و حتی با RTX-On به صورت روان قابل اجراست. حالا دوم تست، که ما همیشه آن را اجرا کردیم، بدون استفاده از DLSS، صرفا به ثبت نتایج میپردازیم که در جدول فوق آمده است. لازم به ذکر است تست این کارت در حالت پیش فرض گرفته شده و در صورت اعمال اورکلاک، به راحتی پشت سر RTX 2060 خواهد ایستاد.
در تست 3DMark Time Spy با اورکلاک صورت گرفته، امتیاز 6973 برای این کارت ثبت گردید.
تست Octane برای سنجش قدرت رندرینگ این کارت گرافیک با موتور ساخت شرکت Otoy است. این تست توانایی کارت گرافیک را برای پردازشهای سنگین سه بعدی میسنجد. یکی از ویژگیهای این نرم افزار امکان استفاده آن از فن آوری Ray Tracing برای سرعت بخشیدن به پردازش است.
نرم افزار تست V-RAY Next نیز با قابلیت رندرینگ مبتنی بر GPU قدرت خروجی این کارت را میسنجد. نتیجه این کارت حتی از RTX 2060 هم بهتر در آمد.
نتیجه گیری:
کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت در حال حاضر، از جمله بهترین مدلهای 3050 موجود در بازار ایران و جهان است که ضمن داشتن پتانسیل بالای اورکلاک، در حالت پیش فرض نیز قدرت کاملا مطلوبی را برای اجرای با کیفیت بازیها در دقت 1080p دارد.
عملکرد خنک و سایلنت، نورپردازی ARGB، و استفاده از فنهای با دوام از جمله ویژگیهای خوب این کارت گرافیک است. این کارت گرافیک مجهز به حالت Fanless است که در لودهای پایین، نیازی به چرخش فنها ندارد. من حیث المجموع، از بابت عملکرد فنی و کاری کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت رضایت کامل را داشتیم. این کارت گرافیک در ایران، به قیمت حدود 13.3 میلیون تومان با ضمانت 3 ساله آواژنگ، در دسترس قرار دارد.
سایت سخت افزار مگ، با توجه به قدرت و توانایی قابل توجه این کارت گرافیک و همچنین طراحی جالب نورپردازی، و عملکرد مناسب گیمینگ و نتایج خوب اورکلاک آن، نشان منتخب گیمرها را به آن اعطا میکند.
- ضمانت 3 ساله آواژنگ
- عملکرد فنها بسیار بی صدا
- پتانسیل بسیار بالا برای اورکلاک
- مجهز به نورپردازی زیبای ARGB
- بدنه با دوام و مجهز به بک پلیت
- انتخاب عالی برای گیمینگ در 1080p
- مورد خاصی مشاهده نشد
- کارت گرافیک RTX 3050 GAMING OC گیگابایت بهترین انتخاب برای بازی در دقت 1080p است که هم اکنون در بازار ایران با قیمت مناسب در دسترس قرار دارد.
پول بالای این کارت دادن پول تو جوی اب ریختنه!!اینقدر ضعیفه که کلا باید قید rt رو تو بازیها بزنید
بعدم کجا این کارت خنکیه!دما بالای 70 درجس
من 3060ti تاف ایسوس دارم دما در فور مارک به 60 نمیرسه
دوست عزیز،
اتفاقا بحث اصلی نقطه مثبت این کارت عملکرد RTX بهترش در برابر کارتی مثل 2060.
در مورد دما، هر نوع کارتی رو باید با مدل مشابهش سنجید، باید 3060Ti رو با 3060Ti دیگر برند ها سنجید نه با 3050
بررسی عالی بود آرمین جان
کیفیت ساخت بالا و طراحی خوبی داره
بسیار ممنونم رضا جان از نظر خوبت.
سلام با تشکر و سپاس فراوان از بررسی های جامعی که میذارید با توجه به این جمله متن ((شرکت گیگابایت تعداد 4 خروجی تصویری، شامل دو عدد Display Port 1.4a، و دو عدد HDMI 2.1 برای این کارت در نظر گرفته است. این گرافیک از حداکثر دقت 8K یا 7680 در 4320 پشتیبانی میکند. ))
یه سوال داشتم اگه از یه تلویزیون 8k به جای مانیتور استفاده کنیم ایا کارت 3050 میتونه رزولوشن لازم رو پشتیبانی کنه یا نیاز به کارت قویتر هست؟ (البته منظورم حالتهای وبگردی،تماشای فیلم و یوتیوب و کارهای معمولی هست بازی و رندرگیری و پردازشهای سنگین نیست)
من حیث المجموع؟؟؟!!!! بابا اینجا ایرانه لطفا پارسی پاس بدارید با تشکر از مقاله خوبتون
آقایی که میگی پارسی پاس بدارین
توی یه خط جمله خودنون پر کلمات عربیه
تشکر
لطفا
!!!!!!!!!
کلمه مقاله نمیدونم ریشه عربی داره یا خیر
پبروز و سربلند باشین! 🙂
سید جان بزار راحت باشن بچه ها 😀
رضا جان، ممنونم از پیامت، حق با شماست. اما وقتی شما یک یا چند کلمه رو از چهارچوب گرامری زبان مبداش خارج می کنی و در زبان دیگری استفاده می کنی، دیگه اون کلمات خارجی حساب نمیشن، بخشی از همون زبانی محسوب میشه که در اون استفاده شده. در نتیجه، مادامی که پارسی زبانان متوجه منظور من بشن، من پارسی را پاس داشته ام. 😉
در زمان بچگی ما لغات عربی این چنینی زیاد استفاده می شد و به همین خاطر این موارد در جدول لغات من باقی مانده. ناگفته نماند زبان عربی یکی از قشنگ ترین زبان های دنیاست. 😀
سلام، در تکمیل عرض شود که دوستان که تمایل دارند پارسی صحبت کنند باید زبان پهلوی یاد بگیرند (نه این پهلوی قدیم) این زبان فارسی که الان داریم با عربی پیوند خورده، کما اینکه بدون جبهه گیری خاص زبان عربی کامل تر از سایر زبان هاست
ممنون برا بررسی کامل فقط یکم برا این کارت دیر نیست و داخل بنچ مارک کارت سری 6600 ای ام دی نبود متاسفانه
پیمان جان، کارتهای داخل جدول صرفا کارتهایی هستند که به ما برای بررسی دادند. انشاالله اگر روزی روزگاری نماینده انحصاری محصولات AMD کارت 6600 رو برای بررسی به ما بدن حتما به جدول اضافه میکنیم.
کارت گرافیک AMD Radeon 6600 با قیمت حدود دو میلیون پایینتر حدودا بیست درصد از 3050 قویتره !!! الان به نظر من خرید این کارت با این قیمت اصلا به صرفه نیست