گزارش کیفیت اینترنت در ایران نشان میدهد که بیش از سیهزار کاربر یونیک از اینترنت «استارلینک» (Starlink) استفاده میکنند و این رویکرد همچنان با رشد قابلتوجهی همراه است. این گزارش همچنین به دلایل اصلی بروز اختلال در اینترنت ایران پرداخته است.
بر اساس بررسیهای کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک، بیش از سیهزار کاربر یونیک اینترنت ماهوارهای در ایران وجود دارد. البته احتمالاً تعداد کل کاربران بهرهمند از اینترنت ماهوارهای به بیش از صدهزار کاربر میرسد که نشان میدهد در آینده نزدیک، ما شاهد استفاده بیشتری از این فناوری در کشور خواهیم بود.
اینترنت ماهوارهای استارلینک و سازگاری کاربران با این دسته از فناوریهای جدید که بدون نیاز به دریافتکنندههای مجزا (Direct To Cell) گوشی همراه را به جهان نت متصل خواهد کرد، بهطور بالقوه محدودیتهای سنتی دسترسی به اینترنت را ناکارآمد میکند و چالشهای جدی برای سیاستهای محدودکننده به وجود میآورد.
تلاش انجمن تجارت الکترونیک برای رفع تحریمها و آزادسازی اینترنت برای شهروندان ایرانی
گزارش کیفیت اینترنت ایران همچنین اعلام میکند 17 درصد از سایتهای تخصصی ایران را تحریم کردهاند و دسترسی به 10 درصد از آنها به دلیل مسئله فیلترینگ امکانپذیر نیست. گفتنی است کاربران ایرانی در هنگام دسترسی به چنین سایتهایی، با ارور 403 روبهرو میشوند. از سوی دیگر، 6 درصد از آیپیهای ایران را ویروسی تشخیص داده شدهاند و احتمالاً آنها در فهرست سیاه نیز قرار گرفتهاند.
در بخش سوم این گزارش اینترنت ایران ذکر شده است که انجمن تجارت الکترونیک مذاکرات خود را با وکلای بینالمللی پیرامون رفع تحریم کاربران ایرانی از سایتهای مهارتی و کاربردی آغاز کرده است و تلاش میکند با مذاکره با نهادهای بینالمللی از جمله OFAC، شرکتهای فناوری و طرح شکایت در دادگاههای بینالمللی از حق دسترسی آزاد به اطلاعات دفاع کند.
گزارشی از دلایل اصلی اختلال اینترنت در ایران؛ از خرابی لینکهای بینالمللی تا بحران قطعی برق!
در بخش دیگر چهارمین گزارش کیفیت اینترنت ایران، به دلایل اصلی بروز اختلال در اینترنت کشور پرداخته شد. طبق دادههای این گزارش، بیشترین قطعیها و اختلالات در شش ماه گذشته به سه دسته «خرابی لینکهای بینالمللی»، «حملات DDoS» و «قطعیهای پراکنده برق» تقسیم شدند. دسته اول به قطعی لینکهای بینالمللی اشاره میکند که در روزهای 25 آبان و 14 آذر رخ داده بودند.
دسته دوم به حملات متعدد DDoS اختصاص مییابد که از پاییز امسال روند روبه رشدی داشته و عامل اختلال در کیفیت اینترنت کشور بوده است. بخش قابلتوجهی از گزارش به استفاده مکرر کاربران از فیلترشکنهای رایگان و در پی آن آلودهشدن شبکهها پرداخته است. به عنوان مثال، برخی از کاربران ایرانی بهعلت نصب فیلترشکنهای رایگان مورد سوءاستفاده هکرها قرار گرفتهاند. در ادامه، این اقدام شهروندان منجر به افزایش انفجاری مصرف پهنای باند و خالی شدن بستههای اینترنت آنها میشود.
البته مسئله قطعی برق را هم نباید در افت کیفیت اینترنت کشور نادیده گرفت. خاموشی سراسری برق برای اینترنت موبایل بحران ایجاد کرده و فرسودگی تجهیزات ذخیرهکننده برق در دستگاههای BTS منجر شده است که پس از هر بار قطع شدن برق، اتصال شبکههای موبایل کاربران با اختلال روبهرو شود و حتی آنتن گوشیهای همراه هم در زمانهای مختلف قطع شود.
تحلیلهای گزارش کیفیت اینترنت ایران حاکی از این است طبق محاسبات کمیسیون اینترنت، اختلالات روی http3 معادل خسارت روزانه 2 میلیارد تومانی در یک شرکت استارتاپی بوده است. نظر شما درباره گزارش کیفیت اینترنت در سال 1403 چیست؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید