کیفیت تولید و حس خوبی که به واسطه آن و با در دست گرفتن یک گوشی خوشساخت در کاربر ایجاد میشود، زمینه رقابتی است که زمان چندانی از توجه سازندگان موبایل به آن نمیگذرد. اچتیسی یکی از تولیدکنندگانی است که پیش از بسیاری از رقبا به استفاده از بدنه یکپارچه فلزی در محصولات پرچمدار خود روی آورد و نمود آن را به خوبی در سری گوشیهای وان این شرکت میبینیم. وان A9 گوشی فلزی تازه ای از این سری است که در نگاه نخست یادآور عضوی از سری خود نبوده و به ادعای سازنده نخستین گوشی هوشمند غیر نکسوسی است که به همراه اندروید 6 پا به درون بازار میگذارد.
طراحی و ساخت
اگر میان گوشیهای هوشمند عرضه شده به بازار در این 3-2 سال اخیر چرخی بزنیم و از بابت جنس و کیفیت ساخت بدنه آنها را به همتایان 5-4 سال پیش مقایسه کنیم، خواهیم دید که حضور فلز در بدنه پر رنگتر از گذشته شده و به دلیل تمایل کاربران به لمس کیفیت، فریم و بدنه یکپارچه فلزی کاربردی گستردهتر یافته است. اچتیسی یکی از نخستین موبایلسازانی است که به طور گسترده آلیاژ آلومینیوم را در گوشیهای رده بالایش به کار گرفت و خود را نخستین شرکتی میداند که یک گوشی هوشمند با بدنه تمام فلزی روانه بازار کرده است. وان A9 یک گوشی اندرویدی با صفحهنمایش ۵ اینچی است که بدنهای یکپارچه و از جنس فلز دارد (تصاویر 1 تا 4).
به نظر میرسد که اچتیسی گوشی A9 را جایگزین خوبی برای آیفون بداند و شاید آن را به کاربران اندرویدی و اکوسیستم اپل هم پیشنهاد دهد؛ چرا که A9 در ظاهر خود به قدر کافی به آیفون 6 و 6s شباهت دارد که چنین پیشنهادی را متصور شویم. به مانند دیگر گوشیهای سری وان،A9 بدنه فلزی نیمه براق و لیزی دارد که اثر انگشت را جذب کرده و نشان میدهد. آلیاژ آلومینیوم حس کیفیت را به خوبی منتقل کرده و به نظر نمیرسد مانند آیفون ۶ پلاس به سادگی در برابر فشار خم شده و تغییر شکل دهد. روی دستگاه کاملا با شیشه 2.5D گوریلا گلس ۴ و تا لبهها پوشانده شده است. این شیشه کمی برجسته به نظر رسیده و با یک انحنای ملایم در حاشیه خود به لبههای فلزی میرسد. نسبت صفحهنمایش به بدنه کم نیست، اما زیاد هم نبوده و در محدوده قابل قبول باقی میماند. بالای صفحهنمایش بلندگوی مکالمه و در کنار آن دوربین جلو دیده میشود و کمی بالاتر از شکاف بلندگو و سمت چپ آن نشانگر LED مخفی شده است. پایین صفحهنمایش سنسور اثر انگشت جای گرفته که به عنوان دکمه Home نیز انجام وظیفه میکند و از نوع لمسی (و نه فشاری همچون آیفون) است. در نیمه بالایی کناره راست دو دکمه تغییر حجم صدا (با ساختار یکپارچه) و پاور دیده میشوند و دکمه پاور سطح شیار دار جالبی دارد که با اولین تماس انگشت آن را قابل شناسایی میسازد. در جهت مخالف و در کناره چپ، دو شیار سیمکارت و کارت حافظه microSD مستقر شدهاند و سینی هر دو را میتوان با یک سوزن از جای خود خارج کرد. کناره پایین به جک 3.5 میلیمتری صوتی، میکروفن مکالمه، پورت microUSB و بلندگوی اصلی مونو تعلق داشته و کناره بالا خلوت رها شده و صرفا سطح آن از مواد غیر فلزی برای افزایش آنتندهی ساخته شده است. دوربین اصلی در پشت و مجاور کناره بالایی است و سمت چپ آن دو فلاش LED با دو زمینه رنگی متفاوت در فضایی گرد حضور دارند. ماژول دوربین به وضوح از بدنه بیرون زده و شاید خوشایند کاربرانی که سطح یکدست را دوست دارند نباشد. به روال دیگر گوشیهای آلومینیومی، دو نوار باریک پلاستیکی در بالا و پایین امکان عبور سیگنالهای مخابراتی را فراهم میکنند. وان A9 در چهار رنگ نقره ای، خاکستری، قرمز و طلایی عرضه شده و با طول و عرض 145.5×70.8 میلیمتر، ۷.۳ میلیمتر ضخامت دارد.
صوت و تصویر
صفحهنمایش 5 اینچی وان A9 برخلاف بسیاری از گوشیهای اچتیسی که از نوع LCD هستند، از جنس AMOLED بوده و از دقت تصویر 1080×1920 پیکسل برخوردار است. چنین وضوحی تراکم بسیار خوب 441 پیکسل بر اینچ را فراهم میکند. لازم به ذکر است که 1080p نهایت وضوحی است که چیپ ست این گوشی پشتیبانی میکند. کیفیت رنگها از بابت کنتراست و اشباع بسیار خوب بوده و از بابت دمای رنگ، تمایل به سردی و حضور ته رنگ آبی در رنگها با اندکی دقت معلوم میشود. یک پروفایل رنگی sRGB در کنار پروفایل پیشفرض AMOLED در بخش تنظیمات وجود دارد که البته همان پروفایل AMOLED را ترجیح خواهید داد! زاویه دید صفحهنمایش از جهات مختلف بسیار خوب بوده و شدت روشنایی در حداقل و حداکثر خود میزانی معمولی دارد. به این ترتیب مطالعه و کار با گوشی در تاریکی چندان توصیه نمیشود و وضوح تصویر هم در زیر تابش خورشید با کمی ارفاق قابل قبول است. بلندگوی مونو در پایین گوشی کیفیت پخش متوسطی را فراهم میکند و حجم صدا آنقدری است که رفع نیاز کند اما در برابر گوشیهای قدرتمندی چون وان M9 حرفی برای گفتن ندارد. در بخش دیگر و برای کیفیت صوتی خروجی از جک 3.5 میلیمتری، شرایط به گونه کاملا متفاوتی است. چیپ DAC به کار رفته در A9 قادر است صدای 16 بیت را به 24 بیت پردازش کند و وضوح صوتی بالاتری را فراهم کند. همچنین آمپلیفایر بهبود یافته داخلی چنان حجم صدایی را تولید میکند که هر علاقهمند به موسیقی را سیراب میسازد! در بسته بندی دستگاه یک عدد هندزفری با earbud های سیلیکونی قرار گرفته که کیفیت پخش و بیس خوبی دارد اما مانند همیشه (غالب اوقات!) بهتر است به فکر جایگزینی آن با نمونهای رده بالاتر باشید. اچتیسی پروفایل صوتی اختصاصی خود BoomSound را نیز در ترکیب با Dolby Audio برای غنا بخشیدن به لذت موسیقی فراهم کرده که تنها با اتصال هدفون فعال میشود. نکته آخر اینکه اپلیکیشن موسیقی پیشفرض همان Play Music است که توسط گوگل ارائه میشود. A9 با شش ماه حساب کاربری رایگان Play Music به فروش میرسد.
سیستمعامل و رابط کاربری
گاها میبینیم که سازندگان موبایل با وجودی که 5-4 ماه از عرضه آخرین نسخه اندروید میگذرد، همچنان به نسخههای قبل قناعت کرده و گوشی رده بالای خود را با اندروید نسل پیش روانه بازار میسازند. در لحظه نگارش این مطلب حوالی 2 ماه از عرضه اندروید مارشملو میگذرد و جای خوشحالی دارد که میبینیم اچتیسی گوشی A9 را با این نسخه همراه کرده است. البته به روال معمول، رابط کاربری Sense 7.0 (که با گوشی وان M9 هم عرضه شده) به عنوان لانچر پیشفرض نصب شده است. Sense 7.0 رابط کاربری روان، سریع و با طراحی نسبتا سادهای است که تغییرات گسترده و آنچنانی هم در لانچر پیشفرض اندروید (Google Now Launcher) نداده است. (تصویر 5)
نوار ناوبری در پایین از نوع نرمافزاری و بخشی از صفحهنمایش بوده و سنسور اثر انگشت نیز میتواند به جای دکمه Home انجام وظیفه کند. صفحه خانگی و دیگر صفحات مجاور از لیست اپلیکیشنها جدا شدهاند و بنابراین امکان شخصیسازی تروتمیزتر رابط کاربری فراهم میشود. لیست تاریخچه اپلیکیشنها همان چینش پشتهای اندروید 5 و 6 را دارد و منوی میانبر تنظیمات نیز با نوار پیامها یا Notification Bar یکی است. گزینههای منوی میانبرها قابل افزایش یا کاهش نبوده و چینش و فرم آنها با مارشملو یکی است، در عین حال که برخی موارد همچون Extreme saver (مد ویژه برای ذخیره انرژی) و Fingerprint sensor به آن افزوده شدهاند. یکی از امکانات جالب رابط Sense 7.0 ویجتی (Widget) به نام Sense Home است. این ویجت از سه بخش مجزا با عناوین خانه یا Home، کار یا Work و بیرون یا Out تشکیل شده است. کاربر زمانی که در منزل، سرکار یا محیطهای خارجی دیگر قرار دارد، گزینه مناسب را انتخاب میکند و پس از آن ویجت در درون خود میانبر اپلیکیشنهای مختلفی را در اختیار میگذارد که هم خود کاربر میتواند به دلخواه آنها را تغییر داده و هم خودشان به طور خودکار و بر پایه نحوه استفاده کاربر تنظیم میشوند. مورد جالب بعدی که در گذشته هم به آن اشاره کردهایم، صفحه Highlights است که با پیمایش به سمت چپ صفحه خانگی پدیدار میشود. این بخش که سابقا به BlinkFeed شناخته میشد، محلی است که در آن پستهای کاربر در شبکههای اجتماعی مختلف همچون فیسبوک، اینستاگرام و توئیتر در کنار هم به نمایش در میآیند و اخبار سرویسهای مختلف خبری هم با آن ترکیب میشود. بخش اخبار با سرویس خبری News Republic و اپلیکیشن آن ترکیب شده و خوراک این سرویس در قالب عکسها، اخبار و ویدوهای دسته بندی شده از بیش از 1500 منبع خبری معتبر ارائه میشود.
سختافزار و عملکرد
چیپست 28 نانومتری کوالکام Snapdragon 617 با 8 هسته 64 بیتی ARM Cortex-A53 مرکز پردازش وان A9 را به خود اختصاص داده است. از این 8 هسته، چهار عدد آن در حداکثر فرکانس 1.5 و چهار عدد دیگر در نهایت فرکانس 1.2 گیگاهرتز کار کرده و با این ترتیب به نوعی پیکربندی big.LITTLE را پیادهسازی میکنند. پردازنده گرافیکی Adreno 405 نیز با 48 واحد ALU و در حداکثر فرکانس 550 مگاهرتز به رتق و فتق امور گرافیکی میپردازد. مشخصات کامل سختافزاری را در جدول یک مشاهده میکنید. مدلی که برای بررسی در اختیار ما قرار گرفت، دارای 2 گیگابایت RAM و 16 گیگابایت فضای ذخیرهسازی داخلی است که البته ترکیب 3.32 آن نیز برای RAM و حافظه داخلی عرضه میشود. از این 16 گیگابایت حافظه (که در عمل نزدیک به 15 گیگابایت است) حوالی 6.2 گیگابایت توسط سیستمعامل و اپلیکیشنها اشغال شده و کمتر از 9 گیگابایت در اختیار کاربر قرار میگیرد. در همان ابتدای راهاندازی گوشی از کاربر خواسته میشود حداقل یک انگشت خود را به سنسور اثر انگشت شناسایی کند و میتواند آن را به زمان دیگری هم موکول کند. از آنجایی که گوشی 5 اینچی بوده و میتوان به راحتی و با یک دست آن را به کار گرفت، ما انگشت شصت دست راست را به سنسور معرفی کردیم. باید بگوییم که سنسور سرعت و دقت بسیار خوبی در بازگشایی گوشی داشته و سهولتی که در اختیار میگذارد، پس از مدتی شما را به خود معتاد میکند! البته باید یادآور شویم که مانند دیگر سنسورهای مشابه در محصولات رقیب، انگشت باید خشک و تمیز باشد، در غیر این صورت شناسایی به درستی انجام نمیشود. باتری از نوع لیتیوم-پلیمر و غیر قابل تعویض بوده و با ظرفیت 2150 میلیآمپر ساعت انرژی مجموعه را تامین میکند. اچتیسی گوشی A9 را به فناوری کوالکام Quick Charge 2.0 برای شارژ سریع مجهز کرده و به همین منظور یک آداپتور 1.5 آمپر و 5 ولت را در بسته بندی دستگاه قرار داده است. این باتری امکان 16 ساعت مکالمه در شبکه نسل 3 یا 3G را به همراه 18 روز استندبای فراهم میکند. مورد دیگر اینکه باتری یاد شده با یک بهروزرسانی نرمافزاری میتواند از فناوری Quick Charge 3.0 بهرهمند شود. A9 از یک عدد سیمکارت سایز نانو استفاده میکند و شبکه سلولی نسل چهار یا LTE را پوشش میدهد. به منظور انجام تستها، تمامی گزینههای مرتبط با کاهش مصرف انرژی را در بخش تنظیمات غیر فعال کردیم و در حالی که دستگاه در وضعیت شارژ کامل و به شارژر خود متصل بود، آخرین نسخه از اپلیکیشنهای بنچمارک را اجرا کردیم. (جدول دو)
مشخصات سختافزاری | |
چیپست | Qualcomm Snapdragon 617، چهار هسته 1.5 و چهار هسته 1.2 گیگاهرتزی پردازنده گرافیکی Adreno 405 |
صفحهنمایش | 5 اینچ AMOLED، وضوح 1080×1920 پیکسل، تراکم 441 پیکسل بر اینچ، شیشه 2.5D محافظ Corning Gorilla Glass 4 |
حافظه | 2 گیگابایت RAM و 16 گیگابایت حافظه داخلی یا 3 گیگابایت RAM و 32 گیگابایت حافظه داخلی، قابل افزایش با microSD تا 2 ترابایت |
دوربین | پشت 13 مگاپیکسل، فلاش LED دوگانه، OIS، فوکوس خودکار و لمسی، ثبت موقعیت مکانی، تشخیص چهره و لبخند، عکاسی پانوراما و HDR
جلو 4 مگاپیکسل از نوع UltraPixel |
سنسورها | شتابسنج، ژیروسکوپ، قطب نما، مجاورت، سنجش نور محیط، سنسور اثر انگشت |
امکانات ارتباطی | اتصال Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac دو بانده با پشتیبانی از Wi-Fi Direct، DLNA، hotspot، بلوتوث 4.1، رادیو FM، GPS، NFC |
باتری | لیتیوم-پلیمر با ظرفیت 2150 میلیآمپر ساعت |
ابعاد و وزن | 145.8×70.8×7.3 میلیمتر 143 گرم |
سیستمعامل | اندروید 6.0 |
نتایج بنچمارکها | |
3D Mark | Ice Storm: 9,694 Ice Storm Extreme: 5,496 |
AnTuTu Benchmark | Main Test 64 Bit: 41,096 Main Test 32 Bit: 39,266 HTML5 Test: 18,343 |
AndroBench | Sequential Read: 190 MB/s Sequential Write: 40 MB/s |
CPU Prime | Score: 13,451 |
GeekBench 3 | Single-Core: 748 Multi-Core: 3,190 |
Basemark GUI | Native: 60 fps 720p: 223 fps |
Basemark OS II | Overall: 977 System: 1,670 Memory: 1,080 Graphics: 737 Web: 688 |
CF-Bench | Native: 60,946 Java: 62,821 Overall: 62,071 |
Basemark X | Medium Quality: 12,430 High Quality: 6,612 |
GFXBench 3 | Manhattan: 6.7 fps Manhattan Offscreen 1080p: 6.4 fps T-Rex: 16 fps T-Rex Offscreen 1080p: 16 fps |
Vellamo | Chrome Browser: 2,374 Metal: 1,074 Multicore: 1,838 |
Quadrant | Score: 29,483 |
دوربین
ماژول دوربین اصلی در پشت سنسوری 13 مگاپیکسلی با دیافراگم f/2.0 دارد که برای کاهش اثر لرزش دست به یک لرزشگیر نوری یا OIS مجهز شده است، همچنین یک فلاش LED دوگانه با دو پس زمینه رنگی مجزا، نور لازم با حرارت رنگ مناسب را برای صحنههای کم نور فراهم میکنند. دوربین جلو 4 مگاپیکسلی و دارای سنسورهای درشت اندام 2 میکرونی بوده و به UltraPixel شناخته میشود. به ادعای HTC این پیکسلها قادرند تا 300 درصد نور بیشتری را نسبت به پیکسلهای 1.1 میکرونی جذب کنند. اپلیکیشن دوربین شش مد مختلف دارد که عبارتند از Pro، Selfie، HyperLapse، Camera، Slow motion و Panorama. مد Camera حالت پیشفرض بوده و معادل مد Auto یا خودکار در اپلیکیشن دوربین برخی گوشیهای دیگر عمل میکند. سلفی و پانوراما نیز که کاملا معرف حضورتان بوده و اسلوموشن و HyperLapse نیز به ترتیب برای ثبت ویدئوی حرکت آهسته و سرعت بالا یا TimeLapse کاربرد دارند. اسلوموشن قادر است ویدیوی 720p را با نرخ 120 فریم بر ثانیه ثبت کند و در طرف مقابل HyperLapse سرعت نمایش ویدئو را به دلخواه و تا 12 برابر افزایش میدهد. در انتها مد Pro شرایط را برای علاقهمندان به عکاسی حرفهای و تنظیمات دستی مهیا ساخته و روی پارامترهای مختلف مانند ISO از 100 تا 1600، سرعت شاتر (2 تا 1/8000 ثانیه)، نقطه فوکوس و تراز سفیدی کنترل لازم را فراهم میکند. (تصویر 6)
جالب توجه اینکه امکان ذخیره عکسها در قالب غیر فشرده و خام یا RAW ممکن بوده و کاربر میتواند با خیال آسوده و در نرمافزار مناسبی چون Adobe Lightroom تغییرات لازم را در عکسها اعمال کند. در نور روز دوربین اصلی رنگها را به درستی ثبت میکند و آنها را با کنتراست و اشباعی نزدیک به واقعیت نشان میدهد (البته صفحهنمایش AMOLED کمی در نمایش رنگها اغراق میکند!). حالت HDR نیز به ثبت عکسهایی با روشنایی و رنگهای بهتر به ویژه در محیط کم نور یا در شرایطی که منبع نور در مقابل قرار دارد کمک میکند. در نور کم وجود فلاش LED و لرزشگیر نوری به ثبت بهتر عکسها کمک میکنند اما باز هم نتیجه کمی تا حد مطلوب برای یک محصول رده بالا فاصله دارد. فلاش تنها در مد Camera (برای عکاسی) فعال میشود و گاهی صحنهها را با چنان مقادیر بالایی از ISO ثبت میکند که همچنان نویزها را همه جا میبینید و در عوض آن سرعت شاتر را روی مقادیر بالایی میگذارد که میتواند کمتر باشد. مد Pro با قابلیتهایی که در اختیار میگذارد شرایط را بسیار بهتر میکند، با این وجود و بر پایه تجربهای که داشتیم، باز هم سنسور 13 مگاپیکسلی آن طوری که باید و شاید و در محیط کم نور نویز عکسها را کاهش نمیدهد. (تصاویر 7 تا 12)
رقبا
سامسونگ گلکسی S6: فکر نکنیم نیازی به معرفی این گوشی و امکاناتش باشد! واقعیت اینکه S6 از بسیاری جهات A9 را پشت سر مینهد و شاید حضور آن در لیست رقبا تعجببرانگیز باشد. در زمان نگارش این مطلب قیمتی که برای گوشی A9 در بازار داخلی انتخاب شده بود در محدودهای قرار میگرفت که با همان هزینه امکان خرید نمونه 32 گیگابایتی از گلکسی S6 را فراهم میکرد. دیگر این با شماست که دل در گروی A9 داشته باشید یا به سوی رقیب کرهای بروید!
هوآوی P8: P8 را در شماره 75 نشریه مورد نقد و بررسی قرار دادیم و همانجا گفتیم که این گوشی 5.2 اینچی با کالبد فلزی و سختافزاری رده بالا، محصول متعادلی است که با قیمت به شدت رقابتی خود ارزش توجه بسیاری دارد. هم P8 و هم گلکسی S6 طبق اعلام سازندگان خود به اندروید 6 به روز خواهند شد؛ هر چند که تاریخ دقیق و چگونگی آن مشخص نشده است.
نتیجهگیری
اگر مطالب مرتبط با فناوری و به ویژه موبایل را در چند ماه گذشته دنبال کرده باشید، احتمالا می دانید که اچتیسی وضع مالی چندان خوبی ندارد. این موضوع و ویرایشهای رنگارنگی که این شرکت تایوانی از گوشیهای پرچمدار خود با مناسبت و بدون آن عرضه میکند محل بحث ما نیست. همانطور که گفتیم وان A9 شباهت غیر قابل انکاری با آیفون 6s دارد و تصور نمیکنیم چنین موردی اتفاقی باشد. با این وجود اگر خود این گوشی را صرفا به عنوان یک ابزار موبایل و نه در مقایسههای دلسرد کننده این چنینی مورد بررسی قرار دهید، آن را ارزشمند و درخور توجه خواهید یافت؛ اگر چه انتظار داریم در بازار داخلی قیمت بهتری برای آن در نظر گرفته شود.
الان من یه سوال فنی از شما داشتم و اونم اینکه عایا رم میکرو اس دی هست که دو ترابایت باشه:o:o:o
درسته واقعا اگر با اچ تی سی کار کرده باشه دیگه نمی تونه با گوشی دیگه ای کار کرد:smiley9
بر خلاف نظر دوستان طراحی اچ تی سی محبوب طیف خاصی هست بله خب ان روزگار خوب برای این شرکت شاید باید گفت تموم شده اما این رو بگم رابط کاربری اش واقعا دوست داشتنی هست
امیدوارم بروزاهای خوبش برگرده
مرسی از مقاله:-bd
واقعا اچ تی سی تنها گوشی که از هر نظر که حساب کنید نسبت به پولی که میدید راضی نگهتون میداره و ارزش خریدم زیادی داره
خوبه ولی خیلی شبیه ایفون6 هستش،کپی کاری کار ارزنده ای نیست
کیفیت پخش تفاوت چندانی ندارد اما حجم صدای تولیدی A9 بیشتر است.
من واقعن درک نمیکنم سیاست های بدون هدف HTC ، آخه شما یک گوشی بزنی با متریال خوب اما سخت افزارت میانرده بعدش قیمت به پرچمدارا بخوره اما عملکرد معمولی داشته باشه و توقع داشته باشه فروش کنه اونم با یک طرح ناقص و کپی (دکمه هوم وسط که مشابه سامسونگه دقیقن).
امیدوارم با پرچمدار جدیدش بتونه وارد میدون رقابت بشه.
سلام از نظر جک3.5میلی متر کیفیت پخش پی8 بیشتره یا این گوشی؟
بنظر من واسه طراحیش دوربین باید میرفت یک گوشه گوشی تا زیبا تر شه