با وضعیتی که این روزها بازار موبایل تجربه میکند و شرایط اقتصادی که مردم با آن دست و پنجه نرم میکنن، بعید به نظر میرسد که امکان خرید یک گوشی پرچمدار در توان درصد بزرگی از مردم باشد. حتی کسانیکه بودجه خرید یک گوشی گرانقیت را در اختیار دارند، ترجیح میدهند تا آن را برای نیازهای ضروریتر خود هزینه کنند. از همین رو استقبال مردم در بازار موبایل به گوشیهای اقتصادی بیشتر از گذشته شده است.
هوآوی در واپسین روزهای پاییز از گوشی جدید خود Y9 Prime 2019 رونمایی کرد. سری Y هوآوی همواره گوشیهای اقتصادی با قیمت مقرون بهصرفه بودهاند که از عهده نیاز معمول کاربران به خوبی برآمدهاند. در یک نگاه سطحی به مشخصات Y9 Prime 2019 میبینیم که این دستگاه هم از قاعده کلی حاکم بر سری Y مستثنی نیست و از آنجاییکه این گوشی با قیمت نسبتاً خوبی هم در بازار ایران ارائه شد، پتانسیل آن را دارد که به محصول خوش فروشی تبدیل شود. از این رو تصمیم گرفتیم تا در یک بررسی تخصصی به نقاط قوت و ضعف گوشی Y9 Prime 2019 بپردازیم و ببینیم که این گوشی تا چه اندازه ارزش خرید دارد.
جعبهگشایی
همانطور که در ویدئوی جعبهگشایی گوشی Y9 Prime 2019 هوآوی مشاهده کردید، جعبه این دستگاه سفید و ساده است و تنها عکسی از نمای جلوی گوشی برروی آن حک شده است. در درون جعبه هم بهغیر از خود گوشی، مانند روال همیشگی، دفترچه راهنما، پین جداکننده سیمکارت، شارژ، کابل شارژ و هدفون قرار گرفتهاند. اما نکته مثبت درخصوص محتویات جعبه این گوشی وجود قاب ژلهای شفافی است که برای محافظت از دستگاه در برابر آسیبها در نظر گرفته شده است.
طراحی
Y9 Prime 2019 را میتوان نسخه ارتقا یافته گوشی Y9 2019 نامید که برخلاف نام آن، اکتبر سال 2018 تولید و روانه بازار شد. نسخه پرایم در مقایسه با نسل قبلی خود چه از نظر ظاهر و چه از نظر مشخصات بهبود پیدا کرده است و این موضوع را حتی میتوان با یک نگاه ظاهری به پشت و جلوی گوشی فهمید. ناچ مستطیلی نسبتاً بزرگی که در بالای نمایشگر نسل قبل به چشم میخورد بهطور کلی حذف شده است و دوربین سلفی حالا با مکانیزم بالاجهنده خود به لبه بالایی دستگاه انتقال پیدا کرده است.
در قاب پشتی گوشی هم یک سنسور به دوربینهای اصلی دستگاه اضافه شده است. حالا این قاب پذیرای دوربینهای سهگانهای است که دو سنسور با روال سابق در جایگاه بیضی شکل در قسمت بالای سمت چپ قرار گرفتهاند. در کنار این دوربینها اصطلاح AI Camera حک شده که گویای قابلیتهای مبتنی بر هوش مصنوعی در دوربینهای این گوشی میباشد. سنسور جدید کمی پایینتر از آنها و در بالای فلش LED دستگاه جای دارد. در مرکز و در راستای فلش، سنسور اثر انگشت دستگاه جای گرفته است و در قسمت پایین، سمت چپ لوگوی HUAWEI قابل مشاهده میباشد.
جنس قاب پشتی این دستگاه از پلاستیک است، اما هوآوی برای بهبود جلوههای بصری این قاب، به سبک پیکسلهای گوگل در طیف رنگی برای آن در نظر گرفته است و آن را پوششی ابریشمی نامگذاری کرده. یک سوم بالایی این قاب با خطی از ناحیه پایین جدا شده است و این دو بخش در شرایط مختلف، جلوههای متفاوتی از خود به نمایش میگذارند. Y9 Prime 2019 در سه رنگ آبی (Sapphire Blue)، مشکی (Midnight Black) و سبز (Emerald Green) به بازار عرضه شده است که رنگ سبز زمردی آن برای بررسی توسط نمایندگی رسمی هوآوی در ایران در اختیار وبسایت سختافزار قرار گرفت.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، دوربین سلفی گوشی به لبه بالایی دستگاه منتقل شده و به لطف این تغییر پنل جلو تقریباً به طور کامل در اختیار نمایشگر دستگاه قرار گرفته است. هر چند که در لبههای نمایشگر حاشیههای کمی به چشم میخورد و در قسمت پایین این حاشیه نسبتاً زیاد است، اما در بالای صفحه نمایش تنها یک حاشیه باریک و بلندگوی مکالمه دستگاه قرار دارند.
در لبه بالایی گوشی و در کنار دوربین سلفی بالاجهنده، شیار سیمکارت دوگانه و میکروفون حذف نویز گوشی جای گرفتهاند. در لبه سمت راست دستگاه از کلیدهای تنظیم صدا و پاور جای دارند و در لبه پایینی، بلندگوی اصلی، پورت USB-C، میکروفون مکالمه و جک 3.5 میلیمتری هدفون قرار دارند. در لبه سمت چپ گوشی هم هیچ المان خاصی در نظر گرفته نشده است.
Y9 Prime 2019 دارای ابعاد 163.5×77.3×8.8 میلیمتر است و 196.8 گرم وزن دارد. باوجود لبههای خمیده قاب پشتی، در دست گرفتن گوشی خوب است، البته وزن نسبتاً بالای گوشی باوجود پلاستیکی بودن قاب پشتی، استفاده طولانی مدت از آن را حداقل برای دستهای ظریف کمی سخت و خستهکننده میکند. اما درمجموع ظاهر Y9 Prime برخلاف رده قیمتی آن، مدرن و حتی شبیه به گوشیهای گرانقیمت است. استعداد بالا در جذب لک و اثر انگشت و سُر بودن بدنه نیز وجه مشترک دیگر این گوشی با محصولات گرانقیمت است که البته با وجود قاب ژلهای داخل جعبه میتوانید از هر دو آنها جلوگیری کنید.
صفحه نمایش
معمولاً انتظار نمیرود که برای گوشیهای اقتصادی از پنلهای AMOLED استفاده شود، چراکه این نمایشگرها قیمت نهایی محصول را بالاتر میبرند. هوآوی هم برای گوشی اقتصادی جدید خود، Y9 Prime از نمایشگر LTPS IPS LCD استفاده کرده است. این نمایشگر که هوآوی آن را Ultra Full View Display نامیده، با قطر 6.59 اینچ در حدود 84.3 درصد از سطح پنل جلوی گوشی را به خود اختصاص داده است. رزولوشن این نمایشگر 1080×2340 پیکسل (Full HD+) است و نسبت ابعاد آن 19.5:9. متناسب با رزولوشن و ابعاد، نمایشگر Y9 Prime هوآوی 391 پیکسل براینچ میباشد. همانطور که در بخش طراحی اشاره کردیم به لطف انتقال دوربین سلفی به لبه بالایی گوشی، نمایشگر بدون هیچ ناچ و حفرهای طراحی شده است.
در بخش تنظیمات نمایشگر گوشی امکان تنظیم دستی و خودکار روشنایی در نظر گرفته شده. در این قسمت دو حالت برای رنگ و دما وجود دارد؛ Vivid و Normal که در هر دو حالت امکان تغییر دمای رنگ به گرمتر یا سردتر نیز وجود دارد. بهصورت پیشفرض تنظیمات نمایشگر بر روی ویوید است که فضای رنگی DCI-P3 را تحت پوشش قرار میدهد. این حالت مناسب برای بازی و تماشای محتوای ویدئویی میباشد، اما ممکن است برای برخی در این حالت قسمتهای سفید تصویر کمی سردتر به نظر برسد. از این رو تغییر رنگ از این حالت به حالت نرمال که فضای رنگی sRGB را تحت پوشش قرار میدهد، میتوان میزان سردی و گرمی رنگهای نمایشگر را تغییر داد.
گزینه دیگری که برای محافظت چشمان کاربران در بخش تنظیمات نمایشگر Y9 Prime در نظر گرفته شده، Eye Comfort است که با روشن کردن آن نورهای آبی نمایشگر فیلتر شده و رنگها گرمتر خواهند شد. اما متأسفانه حتی در پایینترین سطح آن نیز میزان تغییر رنگ بسیار زیاد است و این موضوع کمی عجیب به نظر میآید.Screen Resolution گزینه کاربردی دیگر در این قسمت است که در آن میتوان بهطور دستی کیفیت نمایشگر را بر روی HD+ یا FHD+ تنظیم کنید. البته بهطور پیشفرض، گزینه Smart Resolution فعال است تا بهصورت خودکار و برای کم شدن مصرف انرژی، در مواقع لزوم کیفیت نمایشگر پایین آید.
عملکرد نمایشگر Y9 Prime همان چیزی است که از یک گوشی در این سطح انتظار میرود. این دستگاه دارای گواهینامه TUV Reighland است وجه تمایز این دستگاه با همسطحانش است. تمام صفحه بودن، زاویه دید مناسب در تمامی جهتها و نمایش محتوای گوشی در زیر نور آفتاب از جنبههای مثبت این صفحه نمایش به حساب میآید. هرچند که هوآوی میتوانست با انتخاب شیشههای محافظ گوریلا گلس که این روزها استفاده از آن حتی در گوشیهای میانرده نیز بسیار مرسوم است، میزان مقاومت آن را تا حد ممکن بالاتر ببرد.
سختافزار
Y9 Prime 2019 در مقایسه با نسل قبلی خود دارای تراشه بهروزرسانی شدهای است. این گوشی از چیپست Kirin 710F بهره میبرد. حرف F که در انتهای نام این تراشه قرار گرفته تنها تفاوت آن با نسل قبل است و خبر از وجود FCCSP (اختصار عبارت Flip-Chip Chip-Scale) در این چیپست میدهد. کرین 710F با معماری 12 نانومتری طراحی شده و 8 هستهای میباشد. 4 هسته از آن از نوع Cortex-A73 با فرکانس 2.2 گیگاهرتز و 4 هسته دیگر از نوع Cortex-A53 با فرکانس 1.7 گیگاهرتز میباشد. پردازنده گرافیکی آن نیز Mali-G51 MP4 است.
چیپست Kirin 710F در گوشی Y9 پرایم 2019 هوآوی با 4 گیگابایت حافظه رم و 64 – 128 گیگابایت حافظه داخلی همراه شده است. البته باوجود شیار کارت حافظه هایبرید امکان افزایش فضای ذخیرهسازی گوشی تا سقف 1 ترابایت برای این گوشی در نظر گرفته شده است. برروی کاغذ Y9 پرایم با این مشخصات سختافزار از عهده نیازهای روزمره کاربران بهخوبی برمیآید. این موضوع را حتی میتوان از نتایج کسب شده توسط گوشی در بنچمارکها مشاهده کرد. جاییکه امتیاز این دستگاه در سطح یک گوشی اقتصادی است و نه بیشتر.
پردازنده هشت هستهای Kirin 710F میتواند بازیهای گرافیک بالا را اجرا کرده و از عهده پردازشهای سنگین بر بیاید. بازیهای جدید و حجیمی مانند Call of Duty: Mobile بهخوبی در این گوشی اجرا میشوند، البته در تنظیمات گرافیکی پایین. در حین اجرای بازیها هم شاهد کندی یا گرم شدن غیرعادی دستگاه نیستیم.
با این حال، نباید در سرعت اجرای برنامهها و بازیها و بهطور کلی پاسخگویی دستگاه به فرمانهای شما انتظار عملکردی در اندازه یک گوشی گرانقیمت داشت و همین که Y9 Prime میتواند جدیدترین بازیها را حتی با گرافیگ پایین اجرا کند، برای محصولی در این سطح رضایت بخش است.
هوآوی برای امنیت این گوشی تنها یک روش احراز هویت بایومتریک در نظر گرفته است و آن سنسور اثر انگشت است. این سنسور که امتحان خود را مدتها پس داده از دقت و سرعت بالایی برخوردار است. اما دوربین سلفی این گوشی که حالا دارای مکانیزم بالاجهنده است از قابلیت تشخیص چهره بهره نمیبرد. از آنجاییکه پیشتر گوشیهایی با این سبک طراحی و پشتیبانی از تشخیص چهره را در بازار دیده بودیم، مشخص نیست که هوآوی چرا این امکان را در گوشی Y9 ایجاد نکرده است. با این حال، قابلیت کاربردی دیگر در بخش امنیت دستگاه تحت نام App Lock دیده میشود که به شما اجازه میدهد برای ورود به هر کدام از برنامههای گوشی پین وارد کرده یا از اثر انگشت استفاده کنید.
Y9 Prime فاقد بلندگوی استریو است و یک بلندگو که در لبه پایین دستگاه جای گرفته وظیفه پخش صدا را بر عهده دارد. این بلندگو از نظر بلندی و شفافیت صدا کیفیت قابل قبولی دارد. بلندگوی مکالمه گوشی هم از نظر میزان بلندی و شفافیت صدا از کیفیت خوبی برخوردار است. خوشبختانه این گوشی دارای پورت 3.5 میلیمتری برای هدفون است و هندزفری هم که هوآوی درون جعبه این گوشی قرار داده از نوع معمولی با همین جک است. هرچند که گوشیهای آن بهطور کامل درون گوش جای نمیگیرند، با این حال، از نظر بلندی صدا کیفیت خوبی دارند.
نرمافزار
با رابط کاربری EMUI 9.1.0 بر پایه اندروید 9 Pie عرضه شده است. این رابط کاربری به جز بهروزرسانیهایی که شامل بهینهسازی و چند قابلیت جدید است، تفاوت چندانی با دیگر گوشیهای هوآوی که اخیراً مورد بررسی قرار دادیم، ندارد. خوشبختانه نه تنها تمامی سرویسهای موبایلی گوگل در این گوشی در دسترس است و باوجود مشکلات موجود، برنامههایی مانند یوتیوب، جیمیل، گوگل پلی استور و … بهطور پیشفرض برروی دستگاه نصب میباشند، بلکه در خبرهای چند روز پیش، اعلام شد که EMUI 10 بر پایه اندروید 10 برای گوشی Y9 Prime 2019 در هند ارائه شده و این یعنی جدیدترین نسخه اندروید برای کاربران این گوشی در دسترس خواهد بود.
اگر از جمله افرادی هستید که تا امروز تجربه کار با گوشیهای هوآوی را داشتهاید، چهره آشنای نرمافزار این گوشی برای شما بسیار خوشایند خواهد بود. اما اگر برای اولین بار با این رابط کاربری روبهرو شوید ممکن است مواردی مانند تعدد برنامههای پیشفرض (که البته بسیار کمتر از گذشته است)، منوی تنظیمات گیچ کننده و ظاهر متفاوت آن چندان باب میل شما نباشد. اما میزان شخصیسازی بالا و خدماتی که در رابط کاربری این گوشی در اختیارتان قرار میگیرد، میتواند جبران کننده این موضوع باشد.
به سبک همیشگی گوشیهای هوآوی و رابط کاربری EMUI در اولین برخورد با نرمافزار این گوشی خبری از منوی کشویی اپلیکیشنها در آن نخواهد بود، اما این قابلیت که بتوانید منوی کشویی را فعال کنید، در منو قرار گرفته است. ژستهای حرکتی هم که این روزها بسیار پرطرفدار شدهاند، در این رابط کاربری تعریف شده است؛ به عنوان مثال با یک بار پایین کشیدن نوار اعلانات، نوتیفیکیشن برنامهها برای شما به نمایش درخواهد آمد و تعداد محدودی از گزینههای کنترل تنظیمات نیز در بالای آنها ظاهر میشود. اما اگر دوباره این نوار را به پایین بکشید، گزینههای تنظیم بیشتری در دسترس شما قرار خواهد گرفت.
امکاناتی بر پایه هوش مصنوعی برای مصرف بهینه از گوشی در کنار قابلیتهایی Digital Balance برای مدیریت زمان استفاده از گوشی و نرمافزارها، Optimizer برای بهینه سازی عملکرد گوشی، ثبت اسکرین شات با کشیدن 3 انگشت بر روی نمایشگر، Wireless Projection جهت اتصال گوشی به نمایشگر و تبدیل آن به یک کامپیوتر اندرویدی، و امکان قفل کردن برنامهها در منوی Recent Apps برای باز ماندن در پسزمینه پس از بستن دیگر برنامهها از جمله کاربردیترین قابلیتهایی هستند که در نرمافزار Y9 Prime 2019در نظر گرفته شدهاند.
دوربین
گوشی Y9 Prime 2019 هوآوی دارای 3 دوربین در قاب پشتی خود میباشد. سنسور اصلی این دوربین 16 مگاپیکسلی با گشادگی دیافراگم f/1.8 از نوع عریض و مجهز به فوکوس خودکار با تشخیص فاز میباشد. سنسوری که در بالای این دوربین در محفظه دوربینها جای گرفته است، 2 مگاپیکسلی با گشادگی دیافراگم f/2.4 میباشد. این دوربین برای تشخیص عمق و تار کردن پسزمینه تصویر در عکاسی پرتره به کمک دوربین اصلی میآید. کمی پایینتر از این دو دوربین، سنسور جدید به گوشی Y9 پرایم اضافه شده که در نسل قبلی آن حضور نداشت. یک سنسور 8 مگاپیکسلی فوق عریض برای ثبت تصاویری که در قاب دوربین اصلی گنجانده نمیشوند. این تنوع دوربین و انتخاب در نوع عکاسی برای یک گوشی اقتصادی بسیار جذاب است.
یکی از کاربردیترین قابلیتهای دوربین این گوشی تشخیص سوژه با استفاده از هوش مصنوعی که با شکل AI در نرمافزار آن به چشم میخورد. با استفاده از قابلیت تشخیص سوژه، هوش مصنوعی بهصورت خودکار تنظیماتی مانند میزان نور، شدت و میزان اشباع رنگ و کنتراست آن را در بهترین حالت مناسب با سوژه قرار میدهد تا عکس گرفته شده کیفیت خوبی داشته باشد. این تنظیمات تصویر ثبت شده را بدون نیاز به تغییر خاص آماده ارسال در شبکههای اجتماعی میکند. اما در صورت تمایل به ادیت عکس پس از ثبت میتوانید با خاموش کردن AI عکسی خام از دوربین تحویل بگیرید.
باوجود اینکه سنسور اصلی این دوربین 16 مگاپیکسلی میباشد، عکسها در حالت پیشفرض 8 مگاپیکسلی ثبت میشوند. اما اگر تنظیمات دوربین گوشی را برروی حالت Pro قرار دهید، میتوانید تصاویری 16 مگاپیکسلی و البته با تنظیمات دستی خود به ثبت برسانید. تصاویری که در حالت Photo ثبت میشود، تقریباً در اکثر شرایط کیفیت مناسبی دارند، اما نتیجه مطلوب ربط مستقیمی به شرایط نور و محیط دارد. این یعنی عکاسی در حالت پرتره، در زمانی که نور کافی باشد مرز میان سوژه و پسزمینه به خوبی قابل تشخیص است، در عکاسی در حالت Aperture وضع به همین ترتیب است.
حالت عکاسی در شب، مد دیگری است که در نرمافزار دوربین در نظر گرفته شده و در زمان ثبت عکس از شما میخواهد گوشی را چند لحظه به سمت سوژه نگه دارید تا بتواند تصاویری با نورهای مختلف از آن ثبت کرده و با ترکیب آنها یک تصویر شفاف و روشن از آن محیط را به شما ارائه کند. کیفیت این تصاویر نه در اندازه یک گوشی پرچمدار اما قابل قبول برای یک گوشی اقتصادی است. از حالتهای مختلفی دیگری که برای عکاسی در گوشی Y9 Prime در نظر گرفته میتوان به HDR و Light Painting اشاره کرد.
دوربین 8 مگاپیکسلی فوق عریض این گوشی میدان دیدی در حدود 120 درجه دارد. کاربرد اصلی این دوربین زمانی است که قصد عکاسی از یک منظره عریض یا بسیار بلند را داشته باشید و همه منظره مورد نظر شما درون کادر دوربین اصلی جا نشود. این دوربین گستره وسیعی از منظره را شکار میکند، اما جزئیات ثبت شده تنها در شرایط ایدهال مورد قبول واقع میشوند. وجود نویز و از دست رفتن جزئیات در تصاویر بهخصوص در محیطهای کم نور و تاریک از ایرادهای این دوربین به حساب میآیند.
دوربین سلفی Y9 Prime 2019 دارای یک سنسور اصلی 16 مگاپیکسلی با f/2.0 میباشد. این دوربین دارای مکانیزم بالاجهنده است و از نظر استحکام و قدرت عملکرد خوبی نیز دارد. دوربین سلفی با کمک هوش مصنوعی که با رابط کاربری این گوشی ادغام شده و میتواند تصاویر نسبتاً مناسبی برایتان به ثبت برسانند. کیفیت تصاویر ثبت شده با دوربین سلفی در نور روز و محیطهای با نور کافی رضایت بخش است، البته در صورت استفاده از افکتهای تارکننده پسزمینه، ممکن است شاهد گمشدن مرزها و تاری اشتباه سوژه اصلی باشید. این موضوع بیشتر از هر زمان دیگر، در سلفیهای شب و تشخیص مرز میان موها و محیط مشاهده میشود.
دوربینهای Y9 Prime 2019 با تنوع سختافزاری، طیف قابل قبولی از حالتهای عکاسی و فیلمبرداری را ارائه میدهند. کیفیت خروجی این دوربینها شاید به خودی خود نتواند رضایت صدرصدی را به همراه داشته باشد، اما زمانیکه دوربین این گوشی را با گوشیهای همسطح مقایسه میکنیم، در عین حال که فاصله زیادی با نمره عالی دارد، میتواند نمره قبولی را کسب کند.
نمونه تصاویر دوربینهای Y9 Prime 2019 هوآوی
مقایسه دوربین اصلی و فوق عریض
مقایسه حالت Night و نرمال
باتری
معمولاً باتری یکی از نقاط قوت در گوشیهای اقتصادی به حساب میآید، Y9 Prime 2019 هم از این قاعده مستثنی نیست. هوآوی برای این گوشی یک باتری 4000 میلی آمپرساعتی در نظر گرفته است. از نظر ظرفیت باتری این دستگاه با نسل قبلی خود تفاوت ندارد، اما به لطف الگوریتمهای هوش مصنوعی و بهینهسازی مصرف انرژی، عملکرد این آن بسیار بهتر از Y9 2019 شده است. باتری Y9 Prime در تست باتری PCMark موفق شد 12 ساعت و 11 دقیقه دوام بیارد که این آن را در سطح بسیار بالاتری از رقبا قرار میدهد.
در کنار نتیجه فوقالعادهای که این گوشی در تست باتری کسب کرد، Y9 Prime در زمانیکه رزولوشن نمایشگر در بالاترین سطح خود و حالت پرمصرف باتری، یعنی Performance Mode فعال بود در حدود یک روز و نیم شارژدهی داشت. این یعنی حتی در پرمصرفترین حالت استفاده از گوشی میتواند از شارژدهی آن حداقل به اندازه یک روز کامل مطمعن باشید. هوآوی برای این دستگاه یک پورت USB-C و یک شارژر 10 وات (5 وات – 2 آمپر) در نظر گرفته است. متأسفانه این شارژر سرعت چندان بالایی در شارژ باتری ندارد و از نظر عملکرد مشابه نسل قبلی میباشد. اما این چیزی از عملکرد فوقالعاده باتری دستگاه کم نمیکند.
جمعبندی
گوشیهای سری Y هوآوی همواره با ارائه مشخصات کاربردی و قیمت مناسب بازار محصولات میانرده را هدف قرار میدهند. Y9 Prime 2019 دارای طراحی جذابی است که شاید در نگاه اول به ظاهر گوشی، متوجه رده قیمتی آن نشوید. عملکرد قابل قبول سختافزار این گوشی زمانیکه با باتری فوقالعاده آن ترکیب میشود، Y9 Prime را به یک انتخاب معقول برای کسانی باشد که قصد خرید یک گوشی برای استفاده رومزه را دارند و در عین حال نمیخواهند هزینه سنگینی برای آن متحمل شوند.
8.8امتیاز8.5سخت افزار9صفحه نمایش8.2دوربین8.7صدا9طراحی9.5باتری9ارزش خرید
دیدگاهتان را بنویسید