با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیسایکس، دوباره امیدوار شده که بتواند اولین انسانها را پیش از پایان این دهه به مریخ بفرستد.
ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف خود در روز دوشنبه اعلام کرد که دولت او سرنوشت مقدر خود را در میان ستارگان دنبال خواهد کرد و فضانوردان آمریکایی را برای کاشت پرچم ایالات متحده بر روی سیاره مریخ اعزام خواهد کرد.
ایلان ماسک که همواره به اظهارات بزرگ و بلندپروازانه شهرت دارد، در سخنرانی جدید خطاب به مخاطبان خود گفت: به لطف شماست که آینده تمدن تضمین شده است. او ادامه داد: آیا میتوانید تصور کنید که چقدر شگفتانگیز خواهد بود که فضانوردان آمریکایی برای اولین بار پرچم کشورمان را بر روی سیارهای دیگر بکارند؟ تصور کنید چقدر این اتفاق الهامبخش خواهد بود.
ایلان ماسک سال گذشته اعلام کرده بود که برنامه فوری این شرکت پرتاب اولین مأموریتهای استارشپ به مریخ در سال 2026 است. این پروازهای بدون سرنشین برای آزمایش قابلیت اطمینان سیستم فرود فضاپیما و توانایی آن در پرتاب دوباره برای بازگرداندن فضانوردان به زمین طراحی شدهاند.
ماسک گفت که اگر این برنامه طبق نقشه پیش برود، اولین پرواز سرنشیندار میتواند در چهار سال آینده انجام شود؛ به عبارت دیگر، پیش از پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ در ژانویه 2029.
البته، این پروژه با تعداد زیادی از «اگر» همراه است که برخی از آنها به بزرگی موشک عظیم استارشپ هستند که قرار است این مأموریت جاهطلبانه به مریخ را آغاز کند.
این موشک 120 متری، که شامل بوستر مرحله اول سوپرهِوی و مرحله دوم استارشپ است، تاکنون تنها هفت بار پرواز کرده است. هرچند پیشرفتهای زیادی از اولین پرواز آزمایشی در سال 2023، که کل وسیله نقلیه در هوا منفجر شد، حاصل شده است، اما در آخرین پرواز که ماه گذشته انجام شد، فضاپیما بر فراز دریای کارائیب متلاشی شد.
البته با توجه به اینکه ترامپ ظاهراً از تلاشهای مریخی حمایت میکند، ماسک انتظار دارد که کاهش موانع قانونی بتواند آزمایشهای استارشپ را تسریع کند. او پیشتر مدعی شده بود که این پرتابها به دلیل مقررات بیش از حد با تأخیر مواجه شدهاند.
در واقع، ماسک اکنون به عنوان رئیس اداره بهرهوری جدید ترامپ، وظیفه دارد که مقررات اضافی را کاهش دهد، بوروکراسی دولتی را از بین ببرد، هزینههای بیهوده را کاهش دهد و سازمانهای فدرال را بازسازی کند. برخی منتقدان نگرانیهایی در مورد احتمال تضاد منافع مطرح کردهاند، هرچند ماسک به نظر میرسد که از این هفته نقشی مشورتی بر عهده بگیرد.
در حالی که برخی ممکن است بپرسند که چگونه مأموریت کاهش هزینههای دولت با امید ماسک برای فرستادن انسان به مریخ ـ که قطعاً پروژهای کمهزینه نیست ـ سازگار است، شایان ذکر است که همکاری ناسا و اسپیسایکس تاکنون صرفهجوییهای قابلتوجهی در مقایسه با برنامههای فضایی دولتی سنتی به همراه داشته است.
با بهرهگیری از رویکرد نوآورانه اسپیسایکس و فناوریهای قابلاستفاده مجدد، هزینه کلی اکتشاف انسان در مریخ باید کمتر از حالتی باشد که ناسا بخواهد تمام سیستمهای لازم را به طور مستقل توسعه دهد.مدل مشارکت عمومی-خصوصی همچنین با هدف ناسا برای تقویت صنعت فضایی خصوصی ایالات متحده همسو است، که احتمالاً در درازمدت به استفاده کارآمدتر از منابع دولتی منجر میشود.
دیدگاهتان را بنویسید