بلاک چین، یک پایگاه داده توزیع شده است که بین گره های یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته شده است. به عنوان یک پایگاه داده، یک بلاک چین اطلاعات را به صورت الکترونیکی در قالب دیجیتال ذخیره می کند. بلاک چین ها بیشتر به خاطر نقش حیاتی خود در سیستم های ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین، برای حفظ رکورد ایمن و غیرمتمرکز تراکنش ها شناخته می شوند. نوآوری بلاک چین، تضمین وفاداری و امنیت رکورد داده ها بدون نیاز به شخص ثالث است. به راحتی می توان با خرید ارز دیجیتال که بستر معاملاتی آن توسط بلاکچین فراهم شده، به یک دارایی امن و غیرمتمرکز بدون واسطه دسترسی پیدا کرد.
یکی از تفاوت های کلیدی، بین یک پایگاه داده معمولی و یک بلاک چین، نحوه ساختار داده ها است. یک بلاک چین اطلاعات را با هم در گروه هایی به نام بلوک که مجموعه ای از اطلاعات را در خود نگه می دارد. بلوکها دارای ظرفیتهای ذخیره سازی خاصی هستند و هنگامی که پر میشوند، بسته میشوند و به بلوک پر شده قبلی متصل میشوند و زنجیرهای از دادهها را تشکیل میدهند که به نام زنجیره بلوکی شناخته میشود.
بلاک چین چگونه کار می کند؟
هدف بلاک چین این است که اجازه دهد اطلاعات دیجیتال ثبت و توزیع شود، اما ویرایش نشود. به این ترتیب، بلاک چین پایه و اساس دفاتر غیرقابل تغییر یا سوابق تراکنش هایی است که نمی توان آنها را تغییر داد، حذف کرد یا از بین برد. به همین دلیل است که بلاک چین ها به عنوان فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) نیز شناخته می شوند.
بیت کوین، اولین بلاک چین معرفیشده
مفهوم بلاک چین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال 1991 پیشنهاد شد. اولین کاربرد گسترده آن، در سال ۲۰۰۹ بود. بیت کوین، اولین بلاک چین کاربردی تاریخ است.
در صفحه خرید بیت کوین تبدیل آمدهاست :
«بیت کوین که در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو اختراع شده و آغازکنندهی دورهی ارزهای دیجیتال است، همیشه با رشد بازار ارزهای دیجیتال در حال رشد بوده و نقش قلب تپندهی این حوزه را داشته. این ارز از سال ۲۰۱۰ که قیمت آن تنها حدود ۰.۰۹ دلار بوده، تا سقف آخر خود (تا زمستان ۱۴۰۰) که قیمت ۶۹۰۰۰ دلار را دید، حدود ۷۷۰۰٪ رشد داشته. با وجود رشد فزاینده این حوزه در سالهای اخیر، دولتهای مختلف، پیوسته در حال سفت و سختتر کردن قوانین روی ارزهای دیجیتال هستند ولی با این حال متخصصان این حوزه از قیمتهای ۱۰۰٬۰۰۰ و ۱۵۰٬۰۰۰ دلار در ماههای آتی صحبت میکنند».
در سال های پس از آن، استفاده از بلاک چین از طریق ایجاد ارزهای دیجیتال مختلف، برنامه های کاربردی مالی غیرمتمرکز (DeFi)، توکن های غیر قابل تعویض (NFT) و قراردادهای هوشمند، گسترش یافته است.
بیت کوین در مقابل بلاک چین
پروتکل بیت کوین بر روی یک بلاک چین ساخته شده است. ساتوشی ناکاموتو، خالق نام مستعار بیت کوین، در یک مقاله تحقیقاتی در مورد معرفی ارز دیجیتال، از آن به عنوان «سیستم نقدی الکترونیکی جدید که کاملاً همتا به همتا و بدون شخص ثالث قابل اعتماد است» یاد کرد.
نکته کلیدی این است که بیت کوین صرفاً از بلاک چین به عنوان وسیله ای برای ثبت شفاف دفتر کل پرداخت ها استفاده می کند، اما بلاک چین، از لحاظ تئوری، می تواند برای ثبت تغییرناپذیر هر تعداد داده استفاده شود. این می تواند به شکل معاملات، رای در انتخابات، موجودی محصولات، شناسه های ایالتی، اسناد مربوط به خانه ها و موارد دیگر باشد.در حال حاضر، دهها هزار پروژه به غیر از ثبت تراکنشها، به دنبال پیادهسازی بلاکچینها به روشهای مختلف برای کمک به جامعه هستند.
انواع شبکه های بلاک چین
شبکه بلاک چین، می توانند عمومی، خصوصی، دارای مجوز یا ساخته شده توسط یک کنسرسیوم باشند.
شبکه های بلاک چین عمومی
بلاک چین عمومی، بلاک چینی است. که هر کسی می تواند در آن شرکت کند،؛ مانند بیت کوین. معایب آن ممکن است شامل توان محاسباتی قابل توجه مورد نیاز، حفظ حریم خصوصی کم یا عدم وجود تراکنش ها و امنیت ضعیف باشد. اینها ملاحظات مهمی برای موارد استفاده سازمانی از بلاک چین هستند.
شبکه های بلاک چین خصوصی
یک شبکه بلاک چین خصوصی، مشابه شبکه بلاک چین عمومی، یک شبکه همتا به همتای غیرمتمرکز است. با این حال، یک سازمان، شبکه و افرادی را که مجاز به مشارکت، اجرای پروتکل اجماع و حفظ دفتر کل مشترک هستند، کنترل می کند. بسته به مورد استفاده، این می تواند به طور قابل توجهی اعتماد و اطمینان را بین شرکت کنندگان، افزایش دهد.
شبکه های بلاک چین مجاز
کسب و کارهایی که یک بلاک چین خصوصی راه اندازی می کنند، به طور کلی یک شبکه بلاک چین مجاز راه اندازی می کنند. این محدودیت هایی را برای افرادی که مجاز به شرکت در شبکه و در چه تراکنش هایی هستند ایجاد می کند.
بلاک چین های کنسرسیومی
چندین سازمان می توانند. مسئولیت های حفظ بلاک چین را به اشتراک بگذارند. این سازمان های از پیش انتخاب شده تعیین می کنند. که چه کسی می تواند تراکنش ها را ارسال کند. یا به داده ها دسترسی داشته باشد.
مزایا و معایب بلاک چین
پتانسیل بلاک چین، به عنوان شکل غیرمتمرکز نگهداری سوابق، تقریباً بدون محدودیت است. از افزایش حریم خصوصی کاربر و افزایش امنیت گرفته، تا هزینه های پردازش کمتر و خطاهای کمتر، اما برخی از معایب نیز وجود دارد. با مراجعه به بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی و استفاده از امکانات خرید، فروش و انتقال ارزهای دیجیتال، از مزایای بلاکچین بهره برد.
مزایای بلاک چین
دقت زنجیره
تراکنش های شبکه بلاک چین، توسط شبکه ای متشکل از هزاران کامپیوتر تایید می شود. این تقریباً تمام دخالت انسان در فرآیند تأیید را حذف می کند. منجر به خطای انسانی کمتر و ثبت دقیق اطلاعات می شود.
کاهش هزینه ها
بلاک چین، نیاز به تأیید شخص ثالث و به همراه آن هزینه های مرتبط با آنها را از بین می برد.
عدم تمرکز
بلاک چین، هیچ یک از اطلاعات خود را در یک مکان مرکزی ذخیره نمی کند. در عوض، بلاک چین کپی شده و در شبکه ای از رایانه ها پخش می شود. با انتشار آن اطلاعات در سراسر شبکه، به جای ذخیره آن در یک پایگاه داده مرکزی، دستکاری بلاک چین دشوارتر می شود.
تراکنش های کارآمد
تراکنش ها از طریق بلاکچین را می توان در کمتر از 10 دقیقه تکمیل کرد. و پس از چند ساعت می توان آن را ایمن در نظر گرفت. این به ویژه برای معاملات برون مرزی مفید است، که معمولاً به دلیل مشکلات منطقه زمانی و این واقعیت که همه طرفها باید پردازش پرداخت را تأیید کنند، بسیار بیشتر طول میکشد.
معاملات خصوصی
بسیاری از شبکههای بلاک چین، به عنوان پایگاههای داده عمومی عمل میکنند، به این معنی که هر کسی با اتصال به اینترنت، میتواند فهرستی از تاریخچه تراکنشهای شبکه را مشاهده کند. اگرچه کاربران می توانند به جزئیات مربوط به تراکنش ها دسترسی داشته باشند، اما نمی توانند به اطلاعات شناسایی کاربرانی که این تراکنش ها را انجام می دهند. دسترسی داشته باشند.
تراکنش های امن
پس از ثبت تراکنش، صحت آن باید توسط شبکه بلاک چین تایید شود. هزاران رایانه روی بلاک چین برای تأیید صحت جزئیات خرید کار می کنند. پس از اینکه رایانه تراکنش را تأیید کرد، به بلوک بلاک چین اضافه می شود. هر بلوک در بلاک چین، حاوی هش منحصر به فرد خود به همراه هش منحصر به فرد بلوک قبل از آن است. وقتی اطلاعات یک بلوک به هر طریقی ویرایش میشود، کد هش آن بلوک تغییر میکند. اما کد هش روی بلوک بعد از آن تغییر نمیکند. این تناقض تغییر اطلاعات مربوط به بلاک چین را بدون اطلاع قبلی بسیار دشوار می کند.
شفافیت
اکثر بلاک چین ها کاملاً نرم افزار منبع باز هستند. این بدان معنی است. که همه می توانند کد آن را مشاهده کنند. این به حسابرسان این امکان را می دهد که ارزهای رمزپایه مانند بیت کوین را برای امنیت بررسی کنند. این همچنین به این معنی است که هیچ مرجع واقعی در مورد کنترل کد بیت کوین یا نحوه ویرایش آن وجود ندارد.
بانکداری بدون بانک
شاید عمیق ترین جنبه بلاک چین و بیت کوین این باشد. که هر کسی، صرف نظر از قومیت، جنسیت، یا پیشینه فرهنگی، از آن استفاده کند. بر اساس گزارش بانک جهانی، تخمین زده می شود که 1.7 میلیارد بزرگسال حساب بانکی یا هیچ وسیله ای برای ذخیره پول یا ثروت خود ندارند
معایب بلاک چین
هزینه فناوری
اگرچه بلاک چین می تواند. در هزینه های تراکنش صرفه جویی کند. اما این فناوری در مواردی مانند، سیستم PoW که شبکه بیت کوین از آن برای اعتبارسنجی تراکنش ها استفاده می کند، مقادیر زیادی انرژی مصرف می کند.
سرعت و ناکارآمدی داده
بیت کوین نمونه ای، برای ناکارآمدی های احتمالی بلاک چین است. سیستم PoW بیت کوین حدود ۱۰ دقیقه طول می کشد. تا یک بلوک جدید به بلاک چین اضافه کند. با این نرخ، تخمین زده می شود که شبکه بلاک چین تنها می تواند حدود هفت تراکنش در ثانیه (TPS) را مدیریت کند. اگرچه سایر ارزهای رمزپایه مانند اتریوم عملکرد بهتری نسبت به بیت کوین دارند. اما همچنان توسط بلاک چین محدود هستند. نام تجاری قدیمی Visa، می تواند ۱۰۲۴۰۰TPS. را پردازش کند
فعالیت غیرقانونی
در حالی که محرمانه بودن در شبکه بلاک چین از کاربران در برابر هک محافظت می کند و حریم خصوصی را حفظ می کند، همچنین امکان تجارت و فعالیت غیرقانونی (جاده ابریشم ، یک بازار آنلاین تاریک وب غیرقانونی مواد مخدر و پولشویی از فوریه ۲۰۱۱ تا اکتبر ۲۰۱۳ که توسط FBI تعطیل شد) در شبکه بلاک چین را فراهم می کند.
مقررات
بسیاری در فضای رمزنگاری، نگرانی خود را در مورد مقررات دولتی در مورد ارزهای دیجیتال ابراز کرده اند. در حالی که با رشد شبکه غیرمتمرکز آن، پایان دادن به چیزی مانند بیت کوین دشوارتر و تقریبا غیرممکن می شود، دولت ها از نظر تئوری می توانند مالکیت ارزهای دیجیتال یا مشارکت در شبکه های آنها را غیرقانونی کنند.
کاربردهای بلاکچین
فناوری بلاک چین را می توان برای طیف وسیعی از موارد استفاده کرد. اجازه دهید برخی از آنها را مرور کنیم.
بلاک چین برای زنجیره تامین
فناوری بلاک چین، می تواند سطوح جدیدی از شفافیت را، در بسیاری از صنایع فراهم کند. یک اکوسیستم زنجیره تامین متقابل که حول یک پایگاه داده تغییر ناپذیر می چرخد، دقیقاً همان چیزی است. که بسیاری از صنایع برای قوی تر و قابل اعتماد شدن نیاز دارند.
بلاک چین و صنعت بازی
بلاک چین می تواند به تمرکز زدایی مالکیت، مدیریت و نگهداری بازی های آنلاین کمک کند. با استفاده از رویکرد مبتنی بر بلاک چین، بازیها میتوانند. در درازمدت پایدارتر شوند و اقلام درون بازی که به عنوان کلکسیونهای رمزنگاری منتشر میشوند. ارزش واقعی خود را به دست آورند.
بلاک چین برای مراقبت های بهداشتی
بیماران، از طریق ایمن سازی رمزنگاری سوابق خود در بلاک چین، می توانند حریم خصوصی خود را حفظ کنند و در عین حال می توانند اطلاعات پزشکی خود را با هر موسسه مراقبت های بهداشتی به اشتراک بگذارند.
حواله بلاک چین
ارزهای دیجیتال و بلاک چین، اکوسیستم واسطهها را از بین میبرند. و میتوانند نقل و انتقالات ارزان و سریع در سراسر جهان را فراهم کنند. تا امکان انجام تراکنش های ارزان و تقریباً فوری را فراهم کنند.
بلاک چین و هویت دیجیتال
فناوری بلاک چین، به کاربران این امکان را می دهد. که مالکیت داده های خود را در دست بگیرند و تنها در صورت نیاز اطلاعات را به صورت انتخابی، در اختیار اشخاص ثالث قرار دهند.
بلاک چین و اینترنت اشیا (IoT)
ارتباطات و همکاری بین دستگاه ها می تواند. به طور قابل توجهی توسط فناوری بلاک چین، تقویت شود. پرداخت های خرد خودکار ماشین به ماشین (M2M) می تواند اقتصاد جدیدی را متکی به یک راه حل پایگاه داده ایمن و با توان عملیاتی بالا ایجاد کند.
از سایر کاربردهای بلاکچین، می توان به استفاده از بلاکچین، در حکمرانی، امور خیریه، تامین مالی جمعی و سیستم های ذخیره سازی توزیع شده اشاره کرد.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
بسیار کامل و قشنگ توضیح داده شد.
ممنونم
سلام خسته نباشید ببخشید من از توضیحاتتون چیزی متوجه نشدم میخواستم بدونم هر کشوری بلاک مخصوص خودشو داره یا فقط چین و یسری از ابرقدرتها بلاک دارن؟