این روزها خریدهای اینترنتی و آنلاین به روش مرسومی برای کاربران دنیای اینترنت جهت تهیه محصولات مورد نیازشان تبدیل شده است. از سفارش قطعات کامپیوتری، کیف و کفش و لباس از آن سر دنیا گرفته تا سفارش خریدهای سوپرمارکتی، تقریبا میتوان گفت که تهیه همه چیز به صورت آنلاین میسر شده است. البته نمیتوان منکر این موضوع شد که کرونا و موجهای پیاپی آن در کشور نیز در این موضوع بیتأثیر بوده است.
در هر حال، دلیل آن هرچه که هست، گزارشات نشان میدهد که سهم کسب و کارهای اینترنتی در حال افزایش است و این کسب و کارها بدون هزینههای یک کسب و کار واقعی در شبکههای مجازی شکل گرفتهاند. تغییر سبک زندگی افراد باعث رونق گرفتن این کسب و کارها شده و حالا گفته میشود که در 4 سال گذشته تجارت الکترونیک 6.8 درصد رشد کند. اما آیا میدانید که شبکههای اجتماعی محبوب کاربران برای خرید اینترنتی چیست؟
محبوب ترین برنامه برای خریدهای اینترنتی و آنلاین
براساس گزارشی که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی منتشر شده، 78 درصد از واحدهای تجارت الکترونیک جهت ارائه کالا یا خدمات، علاوهبر وبسایت از شبکههای اجتماعی نیز استفاده میکنند. همچنین اعلام شده که 28 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی در کنار وبسایت از اپلیکیشن موبایلی نیز برای ارائه کالا یا خدمات بهره میبرند.
با استناد نظرسنجی با پرسشنامه از میان شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای موجود، اینستاگرام با 83 درصد بیشترین محبوبیت را در میان واحدهای تجارت الکترونیک دارد. واتساپ، دیگر محصول شرکت فیسبوک با 53 درصد در رتبه دوم قرار گرفته است. تلگرام که چند سالی از فیلترینگ آن در کشور میگذرد با 43 درصد در رتبه بعدی قرار گرفته است. پس از فیسبوک با 8 درصد، پیامرسانهای ایتا، بله، گپ با 3 درصد، آیگپ با 2 درصد و سیگنال با 1 درصد حضور داشتند.
طبق اطلاعات جمعآوری شده توسط پرسشنامه 93 درصد از واحدهای تجارت الکترونیک از روش سرمایهگذاری شخصی برای شروع و توسعه کسب و کار خود استفاده کردهاند که این رقم در مقایسه با سال گذشته 7 درصد بیشتر شده است. از دیگر روشهای تأمین سرمایه برای این واحدها جمعسپاری مالی، سرمایهگذاریهای شرکتی نظیر شتابدهندهها و سرمایهگذاری دولتی بود که به ترتیب مرسومتر بودهاند.
پرداخت اینترنتی مرسومترین روش دریافت وجه
در کسب و کارهای اینترنتی، 63 درصد از دریافت وجوه از طریف درگاههای پرداخت اینترنتی انجام میشود که این رقم در مقایسه با سال گذشته خبر از رشد 13 درصدی میدهد. علاوهبراین 34 درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی از هر دو روش COD (پرداخت در محل) و پرداخت از طریق درگاه اینترنتی بانکی، 3 درصد از روش پرداخت در محل، کارت به کار و واریز به حساب استفاده میکنند.
در نهایت با استناد به این گزارش میتوان گفت که شرکت پست کماکان محبوبترین روش ارسال کالا در میان واحدهای تجارت الکترونیک است و 77 درصد از آنها از این روش برای ارسال محصولات خود استفاده میکند. شرکتهای باربری بین شهری با 30 درصد، سیستم توزیع واحد تجارت الکترونیکی با 28 درصد و خدمات شرکتهای پست خصوصی با 26 درصد به ترتیب دیگر روشهای مرسوم برای ارسال کالا به حساب میآیند.
دیدگاهتان را بنویسید