امنیت سایبری (Cybersecurity) یکی از کلیدی ترین و مهم ترین بخش های دنیای امروز است که با گسترش نفوذ تکنولوژی در زندگی روزمره انسان و افزایش تهدیدات مالی و جانی مرتبط با تکنولوژی اهمیت دوچندانی یافته است. به عقیده بسیاری از کارشناسان، بخش زیادی از مشاغل پر درآمد در آینده به امنیت سایبری و کارشناسان آن تعلق خواهد داشت و برترین دانشگاه های جهان از مدت ها قبل دوره های تخصصی زیادی را برای تربیت کارشناسان خبره امنیت سایبری راه اندازی کرده اند. درست همانند بسیاری دیگر از علوم روز دنیا، امنیت سایبری در ایران بسیار دیرتر از آنچه در سایر نقاط جهان اتفاق افتاده در حال گسترش است و منابع زیادی برای فراگیری پیش نیازهای این حوزه به زبان فارسی وجود ندارد. یکی از مهم ترین پیش نیازها در حوزه امنیت سایبری، آشنایی با زبان های برنامه نویسی است. با توجه به تعداد زیاد زبان های برنامه نویسی شناخت مهم ترین و کاربردی ترین آنها برای آن دسته از کاربرانی که قصد دارند وارد مشاغل این بخش شوند بسیار ضروری به نظر می رسد. در ادامه با بهترین و مهم ترین زبان ها برای کسب تخصص در حوزه امنیت سایبری آشنا خواهیم شد.
C
معمولا هر توصیه ای برای آموختن زبان های برنامه نویسی شامل پیشنهاد برای فراگیری زبان C نیز می شود. دلیل این امر حوزه بسیار گسترده استفاده از آن و همچنین نوشته شدن بسیاری از سیستم عامل ها بر اساس زبان C است. علاوه بر این و با وجود پایه ای بودن این زبان، برخی از مهم ترین سرویس های جهان از جمله دراپ باکس و اسپاتیفای نیز بر اساس C طراحی و راه اندازی شده اند.
اسمبلی
یکی دیگر از زبان های برنامه نویسی که کسب مهارت در آن می تواند تضمینی برای حرفه ای شدن در حوزه امنیت سایبری باشد اسمبلی است. آشنایی با اسمبلی به معنی کسب شناخت از نحوه عملکرد پدیده هایی مانند بدافزارها خواهد بود. همانند C، اسمبلی نیز زبانی پایه ای و ساده به حساب می آید اما برای آنکه به یک متخصص امنیت سایبری تبدیل شوید باید حتما با اسمبلی نیز آشنا باشید.
پایتون
متخصصان امنیت سایبری از پایتون برای شبیه سازی حمله ها، ساخت سامانه های تشخیص نفوذ و نظارت بر شبکه های بی سیم بدون نیاز به ابزارهای ثالث استفاده می کنند. یادگیری پایتون به نسبت آسان است و بازدهی بسیار بالایی در حوزه Cybersecurity خواهد داشت زیرا به شما اجازه می دهد درک بهتری از چگونگی کارکرد اپلیکیشن ها و توابع به دست آورید و شانس خود را برای یافتن نقاط ضعف و روش های برطرف کردن آنها افزایش دهید.
PHP
معمولا از PHP برای ساخت وب سایت ها استفاده می شود و در نتیجه اگر بخواهید مشاغلی در زمینه حفاظت از وب سایت ها در برابر حملات سایبری پیدا کنید باید با PHP آشنا شوید. همچنین PHP اخیرا به یکی از مهم ترین زبان ها برای توسعه دهندگان تبدیل شده و یادگیری آن شما را به توسعه دهنده ای قدرتمندتر تبدیل خواهد کرد.
جاوا اسکریپت
زمانی که به عنوان یک متخصص امنیت سایبری فعالیت می کنید، یکی از وظایف شما اجرای آزمایش های نفوذپذیری خواهد بود. این حملات شبیه سازی شده می تواند ارزیابی مناسبی از میزان خسارات احتمالی یک حمله واقعی در اختیار شما قرار دهد . حملات XSS یا Cross-site Scripting شامل اضافه کردن کدهای مخرب به اسکریپ های یک وب سایت است و در صورت داشتن دانش کافی از جاوا اسکریپت، به سرعت می توانید حملات XSS را شناسایی کرده و مشکلات مربوط به آن را در کوتاه ترین زمان ممکن برطرف کنید.
SQL
اکثر زبان های برنامه نویسی امکان ایجاد ابزارهای خودکار برای نظارت بر وب سایت ها یا مشخص کردن سطح ایمنی آنها در برابر حملات را فراهم می کنند. یکی از بهترین این زبان ها SQL (Structured Query Language) است. تعداد حملات سایبری شناخته شده با عنوان SQL Injection به سرعت در حال افزایش است که در آن از داده های موجود در بانک اطلاعاتی یک سرویس یا وب سایت به صورت غیرمجاز استفاده می شود. احتمالا مشهورترین این حملات، دسته ای هستند که به سرقت اطلاعات کارت های بانکی و مشخصات فردی کاربران می پردازند و ممکن است آسیب های مالی بسیار زیادی به آنها وارد کنند.
در پایان باید گفت هیچ زبان برنامه نویسی واحدی وجود ندارد که کسب تخصص در آن تضمین کننده حرفه ای شدن در حوزه امنیت سایبری باشد و برای پیشرفت در این زمینه به آشنایی بیشتری با دنیای برنامه نویسی نیاز است. با این حال شناخت کافی از زبان های یاد شده می تواند تا اندازه زیادی باعث پیشرفت شغلی شما و یافتن موقعیت های بهتر کاری در این بخش شود.
ممنون از این مقاله کاربردی