با انتشار رسمی ویندوز 11 گزارشهای زیادی از ایرادات آن منتشر شده است. در جنجالیترین آنها، اخیراً کاربران سیستمهای گیمینگ پیش ساخته، از کاهش 28 درصدی عملکرد در بازیها خبر میدهند. بنابراین حدس و گمانهای زیادی در مورد ویندوز 11 و عملکرد آن بر بازیها به گوش میخورد. به تازگی شرکت AMD نیز اعلام کرد که ویندوز 11 پردازندههای این شرکت را 15 درصد کندتر کرده است!
آیا ویندوز 11 عملکرد بازیها را کاهش میدهد؟
به دنبال گزارشهای زیاد، یک لابرتوار تخصصی و معتبر سختافزاری، عملکرد ویندوز 11 را در بازیها تست کرده است. با این وجود میتوان مطمئن شد که آیا این ادعای گیمرها و کمپانیها حقیقت دارد؟
نتایج تست با بهترین پردازندههای AMD و intel نشان میدهد این ادعا تا حدودی درست است. در سیستم تست مجهز به پردازنده intel، ویندوز 11 عملکرد بازیها را به طور میانگین 5 درصد کاهش داده است. این کاهش عملکرد حداکثر به میزان 7 درصد در یک بازی بوده است.
در این تستها سیستم مجهز به پردازنده AMD به طور میانگین کاهش عملکرد کمتری از خود نشان داده است. ویندوز 11 عملکرد بازیها را به طور میانگین 4 درصد در سیستم AMD کاهش داد. این میزان حداکثر به 8 درصد کاهش عملکرد در یکی از بازیها رسید.
دلیل کاهش عملکرد در بازیها چیست؟
ما دریافتیم که این کاهش عملکرد به دلیل فعال بودن ویژگیهای امنیتی در ویندوز 11 است. اگرچه اختلاف کارایی بسیار کم است اما گیمرها برای دستیابی به بالاتری نرخ فریم حتی یک قدم عقب نشینی نمیکنند.
البته کاربران کامپیوتر که ویندوز 11 را نصب میکنند یا از ویندوز 10 به 11 آپگرید میکنند نگران نباشند چرا که این ویژگی های امنیتی به طور پیش فرض غیرفعال است. با این حال مایکروسافت سازندگان سیستمهای پیش ساخته را مجبور میکند که این ویژگیها را فعال کنند. در مورد لپ تاپهای مجهز به ویندوز 11 نامشخص است که مجبور به فعال کردن این ویژگیها هستند یا خیر.
همچنین شرکت مایکروسافت به گیمرها توصیه کرده که یکی از گزینههای امنیتی را فعال نکنند تا دچار کاهش عملکرد نشوند.
ویژگیهای امنیتی ویندوز 11 که بر عملکرد در بازیها تأثیر میگذارند چه هستند؟
دو ویژگی مهمی که در ویندوز 11 عملکرد سایر ابزارها را تحت تأثیر قرار میدهد، VBS و HVCI هستند.
به طور ساده، VBS یک فضای مجازی امن و کاملاً ایزوله برای دیگر پروسه های امنیتی ایجاد میکند. ابزار TPM نیز یک ابزار سخت افزاری برای ایجاد این فضای امن و ایزوله است.
ویژگی HVCI نیز بیشترین تأثیر را بر عملکرد بازیها در ویندوز 11 میگذارد. در واقع HVCI با تخصیص بخشی از فضای حافظه در هسته سیستم عامل، به مقابله با بدافزارها میپردازد. مایکروسافت به تولیدکنندگان پیشنهاد میکند که علاوه بر VBS حتی HVCI را در دستگاههای خود فعال کنند.
از سوی دیگر، مایکروسافت تولیدکنندگان برخی دستگاههایی که محدویت منابع سخت افزاری دارند و همچنین سیستمهای گیمینگ را در فعال کردن یا نکرن HVCI آزاد گذاشته است. اما احتمال میرود فعال داشتن VBS برای تمام سازندگان الزامی باشد.
برای فعالسازی HVCI نیاز به سخت افزارهایی مانند حداقل پردازنده intel نسل یازده یا AMD نسل Zen2 به همراه 8 گیگابایت رم و 64 گیگابایت حافظه SSD نیاز است. شاید یکی از دلایل سخت گیریهای سختافزاری مایکروسافت برای حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز 11 همین باشد.
نتیجه تست ویژگی های امنیتی ویندوز 11 بر عملکرد بازیها
در جدول زیر میتوانید نتیجه فعال بودن هر یک از ویژگیهای VBS و HVCI را بر پردازنده ها ببینید.
در این جدول دو نسل از پردازنده های AMD و intel را در کنار یکدیگر مقایسه کردیم. نتیجه این بود که پردازندههای قدیمیتر با ویندوز 11 کاهش عملکرد بیشتری داشتند. دلیل این اتفاق این است که پردازنده های قدیمیتر از تمام ویژگیهای امنیتی ویندوز 11 به طور بهینه پشتیبانی نمیکنند.
در نگاه اول این تفاوت کارایی میان فعال بودن یا نبودن ویژگیهای امنیتی VBS و HVCI چشمگیر نیست اما اگر به این موضوع توجه کنیم که این تفاوت کارایی گاهی به اندازه تفاوت میان دو نسل یا دو مدل از پردازندههاست، آنوقت بحث قیمت به کارایی نیز پیش میآید. مخصوصاً اینکه برای گیمرها هر عدد فریم بیشتر، با ارزش است.
بنابراین بهرهگیری از تمام ویژگیهای امنیتی ویندوز 11 شاید تنها روی دستگاههایی با اطلاعات مهم منطقی باشد.
در جدول زیر میتوانید نتیجه تأثیر ویژگیهای امنیتی ویندوز 11 بر عملکرد بازیهای مختلف را مشاهده نمایید:
جمع بندی و بنچمارکها
مایکروسافت با معرفی ویندوز 11 و حداقل سیستم مورد نیاز آن، میلیونها کامپیوتر قدیمی را کنار زد. سختگیریهای سختافزاری مورد پشتیبانی ویندوز 11 باعث نارضایتی بسیاری از کاربران شد.
با تستهایی که بررسی کردیم، هر چند به شکل عملی دیدیم که کاهش عملکرد به اندازه 28 درصد نبوده است اما حتی کاهش عملکرد ویندوز 11 در بازیها حتی به اندازه 5 درصد عدد قابل پذیرشی نیست مخصوصاً اگر امکانات و ویژگیهای امنیتی ویندوز برای شما اهمیتی نداشته باشد.
در انتهای مطلب، نتایج بنچمارکها را مشاهده میکنید. همانطور که بنچمارکها نشان میدهند، تفاوت کارایی به اندازه یک نسل از پردازندهها کاهش مییابد. هر زمان که ویندوز جدیدی معرفی میشد توصیه ما این بود که مدتی صبر کنید تا بهینهسازیهای نهایی روی آن انجام شود. در مورد ویندوز 11 این توصیه را به شکل جدیتری پیشنهاد میکنیم.
برداشت شما از این بنچمارکها چیست؟ آیا در آینده سیستمهای قدیمی هم میتوانند از بهبود عملکرد ویندوز 11 در بازیها بهره گیرند؟
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید