بازار خودرو در کشور ما همواره دچار التهاب و مشکلات فراوانی از طرف خودرو سازان داخلی بوده است که در نتیجه آن مشتریان رو به خرید خودرو های خارجی نه چندان با کیفیت می آوردند. با گران شدن قیمت سوخت و همچنین افزایش میزان ترافیک نیاز به خودرو هایی با ابعاد کوچک و مصرف سوخت پایین در بازار خودرو بیش از پیش احساس می شود و این فرصت برای خودرو سازان متوسط آسیایی بسیار ارزشمند است تا محصولات خود را وارد بازار ایران کنند. در خبر هایی پراکنده از احتمال حضور سه خودرو از خودرو ساز بزرگ هندی یعنی تاتا در ایران نقل شده است، در ادامه مطلب نگاهی به مشخصات این سه خودرو خواهیم انداخت.
سه خودرویی که خبرگزاری های گوناگون سخن از احتمال ورود آنها به بازار خودروی ایران به میان آورده اند عبارتند از بولت، زست و تیاگو. این سه خودرو در دسته خودرو های مدرن شرکت تاتا قرار دارند و قیمت پایین آنها باعث شده تا گزینه های مناسبی برای بازار ایران بنظر بیایند.
Tata Zest
خودروی تاتا زست مخلوقی برگرفته از یک خودروی هاچبک بوده که در کشور خودمان نیز پژو 206 اس دی نمونه مشابه اینچنین شاهکاری است. زست در سال 2014 توسط شرکت تاتا معرفی شد و همانطور که در تصاویر مشاهده میکنید طراحی آن شباهت زیادی به نمونه هایی مشابه در داخل کشور دارد و در قسمت پیشرانه نیز این شباهت ها ادامه دارد. تاتا زست پیشرانه ای 1.2 لیتری دارد که قادر به تولید 89 اسب بخار قدرت و گشتاوری برابر با 140 نیوتن متر است. نسخه دیگری از تاتا زست با پیشرانه دیزلی نیز تولید شده اما بدلیل قوانین جالب کشورمان درباره خودرو های با پیشرانه دیزل احتمال حضور این نمونه در ایران منتفی است و تنها باید منتظر نمونه بنزینی زست باشیم. قوای محرکه این خودرو به کمک جعبه دنده پنج سرعته دستی قادر است تا این خودرو را در زمان 15 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برساند و سرعت نهایی آن نیز 158 کیلومتر بر ساعت می باشد.
Tata Tiago
شاید تصمیم مسئولین شرکت خودرو سازی تاتا مبنی بر تغییر نام این خودرو از زیکا به تیاگو طعنه ای به دیگر خودرو سازان که خودرو هایشان مانند ویروسی کشنده در جاده ها پخش شده اند بوده اما به هر حال تاتا تیاگو دیگر خودرویی است که از شانس بالایی برای ورود به بازار خودروی کشورمان برخوردار است. این خودرو که یکی از جدید ترین محصولات تاتا است خودرویی بسیار کوچک و جمع و جور است که علاوه بر ظاهر کوچک پیشرانه ای کوچک نیز دارد. پیشرانه 3 سیلندر تاتا تیاگو قادر به تولید 84 اسب بخار و گشتاوری برابر با 114 نیوتن متر است و به مانند خودرویی که کمی بالاتر از آن صحبت کردیم، خودروی تیاگو نیز با دو مدل پیشرانه دیزلی و بنزینی به بازار هند عرضه شده و احتمال حضور نمونه دیزلی در بازار ایران از احتمال تولید خودرو های پیشرفته و بروز توسط خودرو سازان داخلی هم کمتر است. تاتا تیاگو با قیمتی مابین 4800 تا 7100 دلار در هند به فروش می رسد و اگر وارد ایران شود رقبایی مانند مدل هاچبک خودروی تیبا از شرکت سایپا و همینطور پژو 206 از شرکت ایران خودرو در انتظار آن خواهند بود.
Tata Bolt
بولت یکی از خودرو های شاخص شرکت تاتا بشمار می رود و به همین دلیل در سال 2014 در نمایشگاه خودرو ژنو از آن رونمایی شد. تاتا بولت با ظاهری قابل قبول تر و بروز تر از دیگر نمونه های مورد نظر بازار ایران طراحی شده است. از جمله برتری های ظاهر این خودرو میتوان به ستون C که با رنگ مشکی طراحی شده اشاره کرد که به زیبایی ظاهر خودرو افزوده است. اما پیشرانه این خودرو شما را بیشتر از همه به تعجب وا خواهد داشت. این خودرو دارای پیشرانه ای با حجم 1.2 لیتر و مجهز به سامانه TURBOCHRGED MPFI می باشد که قادر است توانی معادل 89 اسب بخار و گشتاوری برابر با 140 نیوتن متر را تولید کند. تاتا بولت نیز مانند دو خودروی قبلی که به معرفی آنها پرداختیم از جعبه دنده پنج سرعته دستی استفاده میکند و در تنوع پیشرانه نیز از داستانی مشابه به آن دو پیروی میکند. قیمت خودروی تاتا بولت در هندوستان برابر با 6800 الی 9100 دلار است.
مطمئنا ورود خودرو هایی با این سطح کیفیت و عملکرد در راستای ایجاد انگیزه برای خودرو سازان داخلی جهت ساخت خودرو هایی به روزتر و با کیفیت تر تاثیر مثبتی نخواهد داشت، اما از طرفی تقاضای بازار برای این رده از خودرو ها با قیمت پایین توجیه مناسبی برای واردات آن ها خواهد بود. سوال اصلی این است که آیا برای درمان بازار خودرو در ایران اینچنین راهکار هایی مفید تر خواهند بود یا باز گذاشتن راه های ورود خودرو هایی با کیفیت تر و عرضه آنها با قیمتی پایین تر جهت اجبار تولید کنندگان داخلی بر تلاش بیشتر و تولید محصولاتی با دوام تر و با کیفیت تر. از شما همراهان همیشگی بخش خودروی سایت سخت افزار میخواهیم نظرات خود را درباره بازار خودرو در ایران با ما در میان بگزارید و به ما بگویید تا چه میزان مایل به پوشش بیشتر اخبار خودرو های داخلی توسط ما هستید. مثل همیشه قدر دان نگاه های پر مهر و ریز بین شما دوستان هستیم و بی صبرانه در انتظار نظرات شما خواهیم بود.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
فقط باید افسوس خورد که نتونیم بهترین ها رو خودمون تولید کنیم…..
ای کاش برای حفظ محیط زیست هم که شده خودروی برقی به بازار بیاد ……
ای کاش شرکتی که قراره نمایندگی شرکت تاتای هندوستان را در ایران اخذ کنه و مجری واردات این خودروها شود در این خبر اطلاع رسانی می شد. خبرهای کامل با منبع موثق و ذکر نام نمایندگی ایرانی را منتشر کنید لطفاً.
در ضمن تولید خودروی روز دنیا بخصوص کم مصرف ترین خودروهای دیزلی ، هیبرید ، برقی ، بنزین سوز کم مصرف ، پایه گاز سوزهای موفق دنیا را زیر پوشش خبری قرار دهید . رسالت شما در اطلاع رسانی باعث می شود مردم آگاه شوند و نسبت به خرید خودرو هوشمندانه تر تصمیم بگیرند.
گویا ایران قرار نیست از رکود حاکم بر بازار مسکن و خودرو خارج شود. تنها افزایش قیمتها و شورای رقابت مطرح است.
خاک تو سرتون بشه که با این همه فارغ التحصیل رشته های مهندسی مکانیک ، مهندسی برق ، …. و داشتن کلیه نرم افزارهای طراحی خودرو (کرک شده بدون ریالی بابت خرید آنها ) همچون
Autodesk Alias Surface 2017 SP1 x64 + Product Help – نرم افزار طراحی بدنه خودرو
Autodesk Alias SpeedForm 2017 SP1 x64 + Product Help – نرم افزار طراحی سه بعدی خودرو، محصولات مصرفی و صنعتی
Autodesk Alias Concept 2017 SP1 x64 + Product Help – نرم افزار طراحی مفهومی خودرو
Autodesk Alias AutoStudio 2017 SP1 x64 + Product Help – نرم افزار طراحی خودرو و قطعات صنعتی
Autodesk Alias Design 2017 SP1 x64 + Product Help – نرم افزار طراحی صنعتی و مدلسازی خودرو
Siemens LMS Samtech SAMCEF Field v17.0 x64 – نرم افزار آنالیز المان محدود برای سیستمهای مکانیکی، حرارتی و ترمومکانیکی
Optimal Solutions Sculptor v3.6.2 Build 160621 x64 – نرم افزار بهینه سازی و تجزیه و تحلیل مدل های سه بعدی
GT-SUITE 2016 B2 – نرم افزار قدرتمند طراحی و تحلیل سیستم های مکانیکی و انتقال قدرت و به ویژه موتور خودرو
Autodesk Vehicle Tracking 2017 SP1 x86/x64 – نرم افزار آنالیز و شبیه سازی جابجایی خودرو
Zuken E3.series 2016 v17.00 x86/x64 – نرم افزار طراحی سیمکشی الکتریکی، سیستمهای کنترل و مهندسی سیالات
ICEM Surf v2015.2 x64 – نرم افزار طراحی سه بعدی بدنه خودرو و سطوح مختلف
BETA CAE Systems v16.2.0 x64 – نرم افزار قدرتمند مدل سازی و آنالیز انواع پروژه ها و محصولات در صنایع مختلف
FunctionBay RecurDyn V8R4 SP2.0 x64 – نرم افزار شبیه سازی و کنترل خواص حرکتی قطعات مکانیکی
SolidThinking Suite 2016.1.5559 x64 – نرم افزار تخصصی رشته مهندسی مکانیک – ساخت و تولید
و هزاران نرم افزار دیگر که در ایران وجود دارد – شاید کار طراحی مهمترین بخش داستان باشد اما اگر خودروسازان به همین دانشجویان اعتبار و بها بدهند و اساتید دانشگاه در دروس تمرینی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد کلیه نرم افزارها را تدریس کرده و از دانشجویان بخواهند موتور و بدنه خودروی مفهومی خود را ارائه کنند و این طرحها راهی به سمت صنعت و خودروساز داخلی پیدا کرده و غربالگری شوند شاید بتوان به اهداف تولید موتور پایه گاز سوز و پایه برق سوز و موتورهای دیزلی سوخت های پاک و تجدیدشونده دست پیدا کرد.
به امید خداوند
پاسخش ساده هست چون آمریکا بزرگترین بازار فولکس هست و به دلیل روابطسیاسی ما با آمریکا وترس از تحریمهای یک جانبه بزرگترین بازارش رو رها نمیکنه
البته طبق اخبار در حال حاظر در هال مذاکره با خودرو سازان هست ولی هنوز به تفاهمی تا جایی که من اطلاع دارم دست نیافتند جز زیرمجموعه سوئدی این شرکت “اسکانیا” که قرارداد تولید خودرو با ماموت بسته .
یکی از دلایل کار با خودروسازان فرانسوی هم همین هست که چون بازاری در آمریکا ندارند پس نگرانی به مراتب کمتری هم نسبت به خودروسازان دیگر دارند .
ترک پژو هم به علت سهامدار بودن جنرال موتورز بود که در حال حاضر نیست در نتیجه نگرانی کمتری داره
سگ این چینی ها و هندی ها شرف داره به ارابه های مرگ تولید داخل . هرچی باشن چند دهه انجین، دیزاین و قیافشون به روز تر از تابوت های آهن پاره ماست .
وانت آریسان با موتور پیکان 60 سال پیش فراموش نشود … وطنم پاره تنم!
با توجه به اینکه شما تاریخچه خودروسازی و طراحی موتورهای خودرو را در ایران بهتر از بنده مطالعه و از نزدیک شاهد آن بوده اید نیازی ندیده ام به نقاط قوت و ضعف این ورود انحصارهای دولتی و قطبهایی که بازار خودرو را به سمت جریان بی کیفیت ، افزایش لجام گسیخته و بدون پشتوانه کیفی محصولات و قطعات خودرو و ورود و سرازیر شدن رقبای جدید با سرمایه های بسیار پائین در مقایسه با انحصارهای دولتی کشانده است بپردازم.
اما برای آن دسته از شرکتهای واردات خودرو آینده بسیار درخشانی را پیشبینی می کنم که شرایط ذیل را در رسالت و دستور کار خود بگنجانند:
1- حس وطن دوستی و ایران دوستانه فراتر از نگاه سودجویانه باشد .
2- از طراحان موتورهای بروز دنیا در راستای بومی سازی فرایندهای تولید داخلی (حتی شده تا کمتر از سهم 50 درصد )کمک بگیرند
3- در جهت کاهش قیمت تمام شده محصولات تلاش جد بنمایند.
4- به فروش مقیاس کلان نگاه کنند نه واردات مقطعی یا رقابت با خودروسازان بزرگ ایرانی
5- به ارتقاء بازار محصولات از لحاظ کیفیت و کمیت (کاهش قیمت) بنگرند نه تخریب رقبا و خودروساز داخلی و تولید ملی
در ضمن اینکه باید به مردم ایران عشق ورزید و ایرانیان عزیز تنها شایستگی استفاده از بهترین و پربازده ترین موتورهای کم مصرف و در عین حال نسبتا قدرتمند با کمترین آلودگیهایی زیست محیطی (سروصدا، دودزایی و تولید دیاکسیدکربن ، ….) دارند و با این دید باید نسبت به تولید بومی خودروها و شراکت با طرفهای چینی و حتی ژاپنی و بزرگترین طراحان خانگی و صنعتی که توان تولید موتورهای کم مصرف فوق الذکر را دارند با این باور که با استعانت از خداوند میتوان هرچیزی ساخت به قدرت اول منطقه در زمینه خودروسازی تبدیل شوید . انشاء ا..
البته موتورهای هیبرید دوگانه سوز (بنزین و برق – گازوئیل –برق- گاز و برق) اینروزها در سراسر دنیا به راهکار اقتصادی و کمتر آلوده کننده محیطزیست تبدیل شده است و پیاده سازی خطوط تولید این گونه خودروها در کشورها سالها پیش سرمایه گذاری و امروز به مرحله بهره برداری رسیده است . شکی نیست طراحی موتور ملی پایه گازسوز و یا پایه برقی و یا هر ابداع جدید برای ایران نیاز مبرم می باشد اما اگر با طراحان سراسر دنیا ارتباطاته پهن باند و مالی نداشته باشید و استخدام و سرمایه گذاری روی نیروی متعهد و طراح و هوشمند نداشته باشید این طراحی موتور ملی هرگز اتفاق نخواهد یافت . البته نیروهای داخلی توان تولید و طراحی دارند اما تجربیات سالها طراحی و تولید موتورها تنها با رسانه ای کردن و آموزشهای زیرساخت شرکتی در این زمینه ممکن خواهد شد . به امید خداوند منان
بطور خلاصه هدف از تولید خودروی شایسته ایرانی ها از قرار زیر است
– کم مصرف ترین موتور همچون موتور توچوی جک یا لکسوس موجو در ایران
– رفع موانع واردات برندهای مختلف خودروهای هیبرید برقی
– رفع موانع فنی ساخت موتور پایه برقی
– رفع موانع سوخت رسانی /شارژ برقی /
– انعقاد قرارداد با شرکتهای تولیدکننده قطعات خودرو و کشاندن و ترغیب و قانع کردن آنها برای ورود و سرمایه گذاری در زمینه تولید قطعات موردنیاز
– جلب حمایتهای بانکها و دولت برای اینکه طراحی موتور پایه برقی هرچه سریعتر به ثمر برسد.
شاید پروژه تولید و طراحی موتور پایه برقی و تولید انبوه آن نیازمند 5 سال زمان باشد و هیچ شرکت لزومی برای تولید نبیند و واردات با زمان موردنیاز کمتر توجیه بیشتری داشته باشد . اما بدانید گزینه طراحی به لطف و مرحمت خداوند بزرگ بدلیل بهره مندی و هدف خیرخواهانه و نگاه کلان به لزوم وجود این موتورها بنظر بنده حقیر بیشترین منافع را در پی خواهد داشت البته مدت زمان هم تا حد امکان باید کاهش پیدا کند.
رونوشت
شرکتهای خودروساز
شرکتهای واردات خودرو
این انحصار و تعرفه گذاری بی اساس و بی محتوا و احمقانه باعث شده خودرو ساز ما که یه زمانی پیکان که جزو بهترین ها بود رو تولید و مونتاژ میکرد روند معکوس به خودش بگیره و الان نه فقط در قیمت و کیفیت، حتی برا مونتاژ داغونترین ماشینهای دنیا مشکل داشته باشه و هنوز همون موتور پیکان 60 سال پیش رو به اسم وانت آریسان بندازه به مردم و طلبکار دولت و مردم و … هم باشه
ولی انصافا دولت برا هرچی کلید نداشت برا بنجل مونده های رو دست خودروسازها شاه کلید داشت و قشنگ با یه طرح حتی با تقریبا دو برابر قیمت کرد تو پاچه مردم (ملت هم خوشحال و هیجان زده با کلی التماس پاچه رو شل کردن)
امیدوارم ماشیناشون مثل فیلماشون نباشه
بعضی از قطعه فروشا ادمای بدی هستن و حروم خوری میکنن اما قطعه فروش خوب هم داریم درست نیست تر و خشک رو با هم بسوزونی
شما قطعه فروشان کامپیوتر هم دست کمی از اینا ندارید …حالا از قطعه کارکرد بگیر که بجا نو میفروشند حتی قطعات بعضا تعمیری..و فروختن قطعات کم کیفیت چینی و…
ماشين چينياي اشغال كم بودن اينام اضافه شدن
ماشین های آشغال کشور خودمون کم بود اینام قراره اضافه بشه/-)
نمیدونم میخوان با خودروهای بی کیفیت چینی و هندی برای خودرو سازهامون رقابت ایجاد کنن چرا ؟؟
چرا مثلا با فولوکس واگن که بزرگترین تولید کننده خودرو اروپا ست این رقابت رو ایجاد نمیکنن ؟؟ آخه حق این ملت اینه ؟؟ در کنار تمام مشکلاتی که داریم فرهنگی و غیر فرهنگی خیلی مردم نجیبی داریم درست نیست بخدا درست نیست توو این مملکت هم متخصص هست هم نیروی کار هم پول چرا الکوی درست نیست چرا ؟
جالب بود:-bd:-bd
اقتصاد دنیا رو چین میچرخونه.ادمهایی مثل تو رو تو چین حتی بعنوان خدمتکار هم قبول نمیکنن.
مرسی از خبرتون
واویلا همین مونده آمیتاپاچانی که حدود10 ساعت توی آسمون و ی چیزی حدود قاره امریکاه رو توی آسمون طی بکنه برامون ماشین بسازه
اینم از خوردرو ملیمون – صنعت خودرومون با کره جنوبی استارت تولید خودرو داد این از کره جنوبی و این ما
چینی که تا 5 سال پیش فقط 3 چرخه تولید میکرد حالا این شده و حالا هم هند………….
تاتا بولت خیلی خیلی خوش استایل تر از اون دوتا است