دوستان و همراهان سخت افزار، اینک نوبت به اولین زنگ تفریح و مطلب نظامی سال 1396 رسیده است؛ در این مطلب به تانک مرموز “انیگما” (Enigma) از کشور عراق می پردازیم. با ما همراه باشید.
عراق، کشور همسایه ایران که در سالهای گذشته آسیب های جبران ناپذیری را به ما وارد کرده است. سالها جنگ و هزاران کشته، میلیون ها دلار ضرر مالی و… تنها مواردی است که از این همسایه غربی به ما رسیده است. عراق، کشوری که همواره در حال جنگ بوده و سال ها است که مردم آن به جنگ های مختلف عادت کرده اند. از جنگ با اسرائیل (یوم کیپور)، جنگ 8 ساله با ایران، حمله به کویت، جنگ با نیروهای ائتلاف به فرماندهی آمریکا تا حمله مستقیم آمریکا به این کشور و سرنگونی دولت صدام حسین، عراق یک بازنده بیش نبوده است. ارتش این کشور همواره از سوی شوروی سابق و کشورهایی مانند مصر تغذیه شده است با این حال عراق در هیچ یک از جنگ های خود پیروز میدان نبوده است. پس از حمله گروه تروریستی داعش به این کشور نیز نیروی نظامی آن با عملکرد بسیار بد خود، بخش اعظیم تجهیزات پادگان و زاغه های مهمات را به تروریست ها تقدیم کرده و بخشی از خاک عراق نیز در اختیار آنها قرار گرفت. عراق کشوری است که به دلیل وضعیت جغرافیایی خود و وسعت دشت و بیابان ها، همواره نیازمند یک نیروی هوایی و زرهی قدرتمند بوده است. با این وجود ستون های زرهی عراق نیز در بسیاری از نبردها به سختی آسیب دیده اند. بد نیست بدانید که ارتش این کشور چندین بار به طور کامل نابوده شده و مجددا بازسازی شده است. به عنوان مثال طی جنگ های 8 ساله با ایران، ارتش ایران با کمک نیروی هوایی، به طور کامل نیروی دریایی کوچک عراق را نابود کردند که عراق دیگر به سمت ایجاد این بخش نرفت.
در حمله این کشور به کویت و ماه های بعد در جریان جنگ با نیروهای ائتلاف، بخش بزرگ زرهی ارتش عراق نابود شد. در جریان حمله آمریکا به این کشور نیز هرآنچه که از ارتش و گارد ریاست جمهوری مانده بود شکست خورده و تسلیم نیروهای آمریکایی شد. تانک های تولید چین و روسیه ای که در اختیار عراق بود به سادگی لقمه ی چرب تانک های “آبرامز” آمریکایی شده و نابود شدند. عراق هیچگاه فرصت کافی جهت تولید سخت افزارهای جنگی را بدست نمی آورد چرا که همواره در حال نبردهایی بود که بدون پیروزی جلو می رفتند. عراق از نظر کمیت در سطح مناسبی قرار داشت اما از نظر کیفی جنگ افزارهای آن همواره چنگی به دل نمی زدند. در جریان جنگ 8 ساله با ایران این مسئله به خوبی ثابت شد که تجهیزات غربی (تولید آمریکا و انگلستان) از مدل های شرقی و حتی فرانسوی بسیار بهتر عمل خواهند کرد و با وجود آنکه ایران از نظر کمیت با کمبود پشتیبانی مواجه بود، اما نبردهای هوایی و زرهی غالبا با پیروزی ما همراه بود. با همه این موارد عراق یک جنگ افزار مرموز را تولید کرده بود که می توانست به عنوان یک “تانک اصلی میدان نبرد” یک محصول خاص و منحصر به فرد باشد که شکارش به هیچ وجه کار ساده ای نبود!
تانک انیگما (Enigma) یا T-55 Enigma نام تانکی بود که در برخی از نبردها حتی شلیک 4 موشک ضد تانک را تحمل کرده بود! از جمله کمک های نظامی شوروی به عراق فروش تانک های تی ۵۵ بود. عراق مجموعه ای بسیار بزرگ از تانک های T55 و T54 ساخت شوروی را در دست داشت. در سال 1985 یک دسته 250 عددی از تانک های T54 به عراق تحویل داده شد و در سال 1965 نیز 50 عدد دیگر نیز به ارتش این کشور تحویل شد. در جریان جنگ (طی جنگ یوم کیپور) عراق و چند کشور عربی دیگر مانند مصر اقدام به حمله نظامی گسترده به سمت اسرائیل کردند که همگی آنها متحمل شکستی سنگین از اسرائیل شدند. اسرائیل طی حملات دقیق خود موفق به نابودی صدها تانک عراقی شد. تقریبا تمامی تانک های T54 عراقی در جنگ یوم کیپور از بین رفتند و به همین علت عراق مجددا اقدام به خرید 300 تانک T55-S از کشور لهستان کرد. در سال 1981 میلادی کشور مصر 250 فروند تانک T55 را (احتمالا به صورت هدیه) در اختیار ارتش عراق قرار داد و در ادامه 400 تانک دیگر در سال های بعد از شوروی سابق تحویل گرفته شد. در امتداد این خرید ها عراق 150 تانک T55 دیگر را از رومانی خریداری کرد و سپس 1500 تانک Type-59 و Type-69 نیز از کشور چین خریداری شد. در نتیجه عراق در دهه 80 میلادی به تعداد زیادی از تانک های T55 دست یافته بود که عمر فناوری آنها بسیار قدیمی بوده و دیگر توان مبارزه در برابر تانک و جنگ افزارهای جدید را نداشتند. این در حالی بود که تعدادی از آنها نیز در جریان جنگ با ایران از بین رفته بودند. عراق دریافته بود که تانک های T54/55 قادر به نبردهای امروزی نبوده و در طی سالهای 1987 و 1988 میلادی عراق یک برنامه بروزرسانی را آغاز کرد که محصول آن تانک انیگما بود. Enigma به جنگ با ایران نرسید اما بعدها در نبرد حمله کویت و پس از آن نبرد با نیروهای ائتلاف شرکت کرد.
عراق یک پروژه جالب توجه و پر هزینه به نام Modification 77 را استارت زد که هدف از آن افزایش کارایی تانک های T55 تا تانک های T72 بود. از جمله مواردی که در این ارتقاء به تانک های T55/54 افزوده می شدند می توان به تحرک، قدرت آتش، حفاظت، ناو بری و شلیک در شرایط حرکتی اشاره کرد. به عبارت ساده تر تجهیزات تانک T72 بر روی T55 نصب می شد که حداقل از نظر آتش با آن برابری می کرد. اما این پروژه به دلیل هزینه بالا کنسل شده و با تانک انیگما جایگزین شد. پروژه تانک انیگما همچنان با نام Modification 77 به پیش رفت اما جالب است بدانید که انیگما نامی است که نیروهای ائتلاف بر روی این تانک مرموز قرار داند. انیگما هیچگاه به طور رسمی معرفی نشد؛ هیچگاه به طور رسمی نامی برای آن از سوی ناتو ذکر نشد چرا که این تانک از نظر رسمی حتی وجود خارجی هم نداشت! اما عراق تمرکز خود را بر روی یک تانک اصلی میدان نبرد قرار داده بود که زره آن بسیار قوی تر از آن چیزی بود که هر کشوری می توانست تصور کند! تعدادی از تانک های T55 به تانک انیگما تبدیل شدند اما هیچ اطلاعی از این رقم در دست نیست؛ اما می دانیم که این تانک در تعداد خیلی بالا تولید نشد. تانک های Enigma به عنوان تانک فرماندهی ایفای نقش کردند و گروه های دیگر تانک و زرهی را هدایت می کردند. طبق اطلاعات موجود، تقریبا تمامی تانک های انیگما به نیروهای گارد ریاست جمهوری عراق تحویل داده شدند.
بزرگترین قابلیت این تانک بر روی زره عجیب آن بود؛ عراقی ها از نوعی زره ترکیبی-کامپوزیتی در آن استفاده کردند که از نوع واکنشگر و غیر فعال بود. در آن از متریال های سه لایه فولادی ، آلومینیومی و لاستیکی بود. زره واکنشگر غیر فعال یا غیر انفجاری (Non-explosive and non-energetic) به زرهی گفته می شود که فاقد مواد انفجاری است. این زره دارای یک لایه پلاستیک-لاستیکی بود که به عنوان واکنشگر میانی در بین لایه ها قرار می گرفت. در اصابت پرتابه به این نوع از زره ، انرژی ناشی از اصابت توسط لایه ضربه گیر جذب شده و عمل پس زنی صفحه فوقانی زره و ایضا پرتابه تهدید به سمت بیرون توسط لایه منعطف ضربه گیرصورت میگیرد.(در حقیقت این لایه ضربه گیر به صورت یک عنصر واکنشگر عمل میکند). علاوه بر انتخاب ویژگی ترکیبی و واکنشگر غیر انفجاری زره، متخصصین عراقی از سه ویژگی دیگر نیز جهت افزایش سطح حفاظت تانک انیگما بهره گرفتند که این ویژگی ها زره فاصله دار یا Spaced Armor ، زره شیب دار یا Sloped Armor و زره قابل نصب و جداسازی (ماژولار) نام دارند. در زره شیب دار با اعمال زاویه و به تبع آن افزایش مقطع صفحه زره ، حفاظت افزایش میابد. بدین ترتیب میتوان با حفظ وزن و قطر صفحات زره به سطح بالاتری از حفاظت دست یافت. به عنوان مثال حفاظت یک صفحه زرهی با زاویه 45 درجه در حدود دو برابر بیشتر از حفاظت همان صفحه زرهی با زاویه 90 درجه است. در زره فاصله دار نیز با ایجاد فاصله میان صفحات زره ، سطح حفاظت افزایش میابد که البته این افزایش به مواردی بستگی دارد. در اصابت پرتابه های شکافنده (انرژی جنبشی) چنانچه صفحات فاصله دار زره به صورت شیب دار نیز قرار گرفته باشند ، پرتابه با عبور از صفحات زره و سپس با قرارگیری در یک فضای خالی یا فاصله هوایی (Air gap) مابین صفحات ، از خط سیر مستقیم منحرف شده و با این انحراف به صورتی نام متعادل و با انحراف از مسیر مستقیم به صفحات زرهی دیگر برخورد میکند که این مسئله باعث فروپاشی یا کاهش قابل توجه نفوذ آن میشود. در مورد تهدید پرتابه های مجهز به شکافنده خرج گود (یا شکافنده انرژی شیمیایی) تاثیر حفاظتی زره به این صورت است که خرج گود پرتابه تهدید را در صفحات ابتدایی زره فعال میکند و با عبور جریان شکافنده (موسوم به جت خرج گود) از صفحات نخستین و پس از آن قرارگیری در فاصله هوایی مابین صفحات زره ، از تمرکز جریان آن کاسته شده و توانایی کمتری برای نفوذ خواهد داشت. هر چه تعداد صفحات داخلی زره بیشتر بوده و جت خرج گود با فاصله هوایی بیشتری مابین صفحات مواجه شود به همان میزان میتوان به کاهش نفوذ آن امیدوار بود.
ویژگی سوم زره تانک انیگما ، ماژولاریتی یا قابلیت آن در نصب و جداسازی است که امکان ترمیم بخش های آسیب دیده زره تانک را در کمترین زمان ممکن فراهم می آورد. جهت افزودن این ویژگی به زره تانک ، صفحات زره در داخل بلوک هایی جعبه شکل قرار گرفته و این بلوک ها بر روی بدنه تانک نصب گردید. در مجموع 8 بلوک در بخش جلویی و چهار بلوک در بخش عقبی برجک ، 16 بلوک در طرفین و 4 بلوک در جلوی شاسی تانک نصب شده است. برای ساخت این جعبه ها از صفحات زرهی تانک های غیر عملیاتی از رده خارج و ایضا تانک و ادوات زرهی ایرانی به غنیمت درآمده (همچون صفحات جانبی شاسی تانک های چیفتن) استفاده شد که این اقدام به منظور کاهش هزینه تولید صورت میگرفت. عراقی ها به جهت گران بودن ترکیب زرهی یاده شده (شامل استفاده از صفحات فولادی ، آلومینیومی و لاستیکی) ، ترکیب ثانویه و کم هزینه ای نیز برای زره تانک انیگما توسعه دادند که شامل استفاده از لایه های سیمانی با مقاومت بالا در میان صفحات زره به جای لایه های آلومینیومی و لاستیکی بود. البته این ترکیب زرهی در مقایسه با ترکیب نخست حفاظت به مراتب کمتری را تامین میکرد (با مقاومتی در حدود یک چهارم الی یک پنجم ترکیب زرهی اصلی). بسته ارتقای حفاظت نصب شده بر این تانک در حدود 4.5 الی 5 تن بر وزن آن افزوده است ضمن اینکه بلوک های زره نصب شده بر برجک ، تعادل وزنی آن را نیز به سمت جلو برهم زده اند بدین جهت است که چهار بلوک زره نصب شده درعقب برجک با فاصله از برجک نصب شده اند تا به این صورت به عنوان وزنه تعادل عمل کرده و عقب و جلوی برجک را به تعادل وزنی نزدیک کنند. جدی ترین عرصه آزمایش حفاظت تانک های انیگما ، جنگ کویت و مقابله نیروهای ائتلاف با حمله عراق به این کشور بود. در این جنگ (خصوصا نبرد خفجی) تانک های انیگما به عنوان تانک های فرماندهی در یگان های زرهی گارد ریاست جمهوری عراق مورد استفاده قرار گرفته و با تهدید موشک های ضد تانک رو به رو شدند. در یک نمونه دو موشک ضد تانک میلان (شلیک شده از بالگرد) به سمت یک تانک انیگمای عراقی شلیک شد که زره تانک هر دو موشک را دفع کرده و تانک از این حمله جان سالم به در برد. البته در کنار این مسئله ، مواردی از انهدام این تانک نیز در جریان مقابله با نیروهای ائتلاف ثبت شده است.
در جریان جنگ کویت تعدادی تانک انیگما به غنیمت نیروهای ائتلاف درآمد که در نهایت تا سال 1991 توسط امریکایی ها مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند. در جریان آزمایشات صورت گرفته مشخص شد که ترکیب زرهی به کار رفته در ارتقای حفاظت این تانک ، بسیار موثر بوده و تانک های انیگما از جهت حفاظت با تانک های تی 72 عراقی قابل رقابت و بعضا برتر بوده اند. این تانک از نظر تسلیحات و سیستم کنترل آتش مشابه تانک های T-55A عراقی بوده و از توپ 100 میلیمتری بدون خان D-10T در کنار دو تیربار 7.62 میلیمتری هم محور با توپ و 12.7 میلیمتری فرمانده بهره میبرد. لازم به ذکر است که در برخی منابع از ارتقای تجهیزات دید در شب این تانک صحبت به میان امده که این مسئله چندان قابل تایید نیست. احتمال اصابت به هدف در سیستم کنترل آتش این تانک در زمان شلیک در حرکت با سرعت 12 کیلومتر در حدود 60 درصد تخمین زده میشود.از جمله تجهیزات نصب شده بر تانک انیگما ، سیستم اطفاء خودکار حریق و سیستم حفاظت ش.م.ر است. تانک انیگما دارای چهار خدمه شامل توپچی ، راننده ، فرمانده و بارگذار بوده و از پیشرانه دیزلی مدل V-55 با توان 580 اسب بخار نیرو میگیرد. نسبت رانش به وزن این تانک در حدود 14.1 اسب بخار بر تن (با وزن 41 تنی) ، حداکثر سرعت جاده ای آن 40 کیلومتر و حداکثر برد آن با مخازن سوخت خارجی در حدود 350 کیلومتر است. پس از جنگ کویت وضعیت تانک انیگما تا مدت ها به صورتی رمز آلود باقی ماند. اینکه این تانک در چه تعدادی منهدم شده یا به غنیمت درامده و یا پس از جنگ کویت در ارتش عراق در چه وضعیتی قرار دارد ، نامشخص بود. امروزه میتوان گفت که هیچ نمونه ای از این تانک در اختیار ارتش عراق قرار ندارد و عمده آن ها در جنگ منهدم شده و باقی مانده آن ها نیز یا به غنیمت نیروهای ائتلاف درآمده و هم اکنون در موزه های نظامی بریتانیا و آمریکا در معرض نمایش قرار دارند و یا توسط ارتش عراق پس از جنگ با کویت کنار گذاشته شده و اوراق شده اند. هر چند تاکنون اطلاعاتی از این تانک منتشر شده است اما همچنان نکات مبهم قابل توجهی در مورد این تانک وجود دارد که آن را به معمایی برای دوستداران مباحث زرهی تبدیل میکند.
بخشی از مطلب از منبع میلیتاری دات آی آر است.
تانک تی ۵۵ ساخت شوروی یک تانک بسیار ضعیف و کاملا بی خطری بود که توسط صنایع شوروی به کشورهای زیادی غالب شد تانک بهیچ گونه وسیله دفاع از خود نداشت و باید ایستاده شلیک میکرد ولی به دلیل ضعف نیروهای ایرانی توانست تلفات زیادی به ایران وارد کند
برام خیلی جالبه که چطور یه ایرانی فرمانده خودشو رو به این شکل به دروغ متهم و ارزش کارش رو پایین میاره و کار یه اشغالگر امریکایی اینچنین بالا میبره
خب عزیز اصلا میدونی کی سردار به عراق رفت و شروع به ساماندهی نیرو کرد و اون موقع عراق چه وضعی داشت ؟؟؟؟ مثل اینکه اینقدر تبلیغات رو جنابعالی تاثیر گذاشته که اتفاقات دو سه سال پیش رو هم از یاد بردی یا شاید خدای نکرده از عمد میخوای چیزایی که خودمون دیدیم رو برامون تحریف کنی
داعش با وجود ائتلاف تا نزدیکی بغداد رسیده بود ، ارتش عراق بهم ریخته بود ، نیروهای به ظاهر ائتلاف عکس العملی نشون که نمی داند هیچ ، کمک هوایی به پیشروی داعش میکردند مخصوصا بخاطر اینکه از بوجود اومدن حکومت شیعه و نخست وزیری مالکی در عراق ناراضی بودند ، حتی پیشمرگه های کرد با وجود اینکه داعش تا نزدیکی کرکوک و اربیل رسیده بود باز عقب نشینی کرده بودند و خیلی هم از سقوط بغداد بدشون نمی اومد تا بلکه بتونن اعلام استقلال کامل بکنن ، که با رفتن سردار قاسم سلیمانی از سوریه به عراق و ساماندهی نیرو و حکم جهاد آیت الله سیستانی ورق برگشت
از طرفی خیلی جالبه که میگی ائتلاف و نیروهای ائتلاف و کرد کنار بکشن کاری پیش نمیره که باید پرسید مگه تو نبردهای قبلی در الانبار و و دیالی بدون نیروهای کرد و ائتلاف کار پیش نرفت؟؟؟ که حتی همین ائتلاف امریکایی که الان تو موصل جنایت جنگی میکنه و از پیشرفت نیروهای حشدالشعبی ناراحت بود با عناصر داخلیش جنگ روانی علیه این پیشروی ها انجام میداد و داد جنایت جنگی و تسلط فرقه ای (شیعه بر سنی) میزد و کاری کردند و دولت و حشدالشعبی عراق برای از بین بردن این بهانه ها کنترل بخش های آزاد شده رو به پلیس و نیروهای منطقه ای دادند؟؟؟ و الان هم در نبرد موصل پاکسازی محاصره بخش غربی که راه ارتباطی اصلی داعش هست رو دردست گرفتند و برای بستن دهان ها در خود شهر موصل وارد نمیشوند و فقط روستا ها و بخش های دیگه رو آزاد میکنند و بیشترین پیشروی هم این نیرو با وجود مخالفت امریکا انجام داده
عزیز سیاسیش نکردم میگم در رابطه با بخش های ابتدایی مطلب ک عراق دوران صدام ک یک دیکتاتور بود رو با عراقی ک در ساده ترین شکل مردم سالاری با رای مردم اداره میشه رو نباید با هم یکی محاسبه کرد ک کار خطاییه منطق و عقل اینو میگه.
و شکر خدا انقدری سن دارم ک بدونم اتفاقات دنیا رو از دریچه دوربین bbc و voa ک بین مردم خودشونم نخ نما هستن نبینم.
در رابطه با اعتلاف کذایی!!! هم چیزی نمیگم بقول شما بیش از این سیاسی نشه… بگذریم =smile;)
من خودم برای اولین باره اسم این تانک رو شنیدم و برام خیلی جالبه که با یک سری تکنیک های ابتدایی زره تانک رو ارتقا دادند ولی اگه دوستان در مورد خود این تانک اطلاعات دارند مرقوم بفرمایند .
مطلب در مورد تانک انیگما بود بعضی دوستان وارد مسایل سیاسی و.. شدند نمیدونم چرا ؟
جناب صادق سبز نمیدونم چند سالتونه و آیا نمیدونین عراق با حمله به ایران چه خسارات شدیدی به کشورمان وارد کرد ، اینکه صدام نام ” قادسیه 2 ” رو انتخاب کرد بسیار معنی مشخصی داشت یعنی اعراب در برابر ایران و اتفاقا اعراب هم از صدام حمایت کردند.
اینکه قاسم سلیمانی به عراق رفت به نوعی برای اخلال در ماموریت نیروهای ائتلاف بود ولی با خروج نیروهای ائتلاف عراق چند تکه شد و داعش بخشهای عظیمی ازین کشور رو اشغال کرد و اگه همین امروز نیروهای کرد و ائتلاف نبرد با داعش رو متوقف کنند سردار قاسم سلیمانی کاری از پیش نمیبره.
سلام وپیشاپیش ببخشید!
بنظرم هر کس باید در محدوده دانش خودش مقاله ارائه بده، در مورد سخت افزار و تانک مطلب مینویسید برادر من اوکی حرفی نیست دمتم گرم تنوعه دیگه ولی در مورد سیاست و روابط بین الملل اگه دانش تخصصی نداری نباید چیزی ارائه بدی عزیز چون مطمئنا نتیجه درستی نمیده.
بی انصافیه کشوری ک حکومت و رژیم اش بطور کامل با تغییر زاویه شدید تغییر کرده رو با قبلش تو یه کفه ترازو بزاری در حالیکه ایران داره برای حفظ امنیت عراق ک تاثیر مستقیمی در امنیت خودمون داره هزینه انسانی میده و مردم عراق (و مردم بقیه کشورهای همسایه ک از دولت ها مهم تر هستن چون حکومت ها میرن و میان ولی مردم سرجاشونن همچنان) در عناوین مختلف محبت مارو با خوبی پاسخ دادن ؛ الان دیگه جاش نیست عراق رو هنوز امتداد همون حکومت نجس صدامی ک با حمایت بیش از 40کشور از غرب و شرق ب ما حمله کرد بدونیم. امروزه با عراقی روبرو هستیم ک مردمش در گروه های ده ها (شاید صدها) هزار نفری تحت فرماندهی قاسم سلیمانی در حال تامین امنیت ما در فرامرزهامون هستن.
انتقادم از سر دلسوزی بود جهت پیشرفت سایتی خوب ک چند وقتی هست ب فهرست سایتهای واجب المرور روزانه ام اضافه شده. مرسی
بابا این یارو نه طرفدار اینتل هست نه دشمن ای ام دی
فقط میخاد اعصاب شماها رو به هم بریزه
تصحیح شد(بینشون رقابت است)=smile
بابا ول کنید این دوتا شرکت دستشون توی یه کاسه است و برای انحراف افکار عمومی که مثلا ما با هم رقابت داریم این بازی هار و در میارن. من از ده سال پیش که اخبار این دو شرکت رو دنبال کردم همیشه اینتل سی پی یو هاش قویتر و گرانتر بوده و ای ام دی ضعیفتر و ارزانتر بوده گول بنچمارکها رو هم نخورید خیلی راحت میشه با تنظیمات نرم افزاری درایور کارت گرافیک روی low توی بنجمارکها نتایج بهتری رو بدست آورد. اینو بگم که با هر دو سی پیو هم کار کردم . بعدش هم اگه راست میگن این انحصارو بردارن تا ما باور کنیم بینشون انحصار نیست مثل صنعت موبایل:)
من از جانب تمام طرفداران amd از شما سهامدار اینتل معذرت می خواهم. امیدواریم با نابودی amd قلب شکسته شما التیام یابد و ارزش سهامتان با افزایش چشمگیر روبرو شود… راستی اونها بالاخره یه تلاشی داشتن یه حرکتی زدن تو تو عمرت چه کاری غیر از جانبداری ساده لوحانه از یه برند خارجی انجام دادی…
[quote]در جریان جنگ 8 ساله با ایران این مسئله به خوبی ثابت شد که تجهیزات غربی (تولید آمریکا و انگلستان) از مدل های شرقی و حتی فرانسوی بسیار بهتر عمل خواهند کرد[/quote]
این جمله خیلی تعجب بر انگیز بود ، البته شاید برا گرم کردن بخش نظرات
جنگ 8 ساله مخصوصا عملیات نصر نشون داد چطور چیفتن انگلیسی و پاتون امریکایی جلوی T62 شرقی پودر میشه چه برسه به T72 که بعدا به دست عراقی ها رسید ، برتری ما در جنگ 8 ساله از لحاظ کیفیت F14 ها بودن و اگه رشادت های خاص و ورود نیروهای مردمی و کمک تسلیحاتی کره شمالی و سوریه نبود و صرفا تکیه بر ادوات بود الان دیگه ایرانی وجود نداشت ( جدای از خیانت و کم کاری برخی سران نظامی)
این تانک T55 مال جنگ جهانی دوم ه و حتی T62 هم برا سر شاخ شدن با آبرامز امریکایی ساخته نشده ، رقیب شرقی آبرامز در مراحل اولیه T72وT80 بود و الان T90 و آرماتا هست ، گذشته از این موارد اون زمان تقریبا اواخر حکومت شوروی بود و اوضاع بلوک شرق بهم ریخته بود ، مخصوصا از لحاظ اقتصادی و خیلی از پروژه ها موند
در کل اینو جای دیگه هم گفتم بعضی مواقع آدم نمی خواد طرف چیزی رو بگیره ولی با نظرات نادرست و شاید متعصبانه ای روبرو میشه که مجبور میشه در تقابل با اون نظر نادرست حرف بزنه و این شائبه ایجاد میشه که مثلا طرف کمونیسم هستی
در مورد جنگ اعراب با اسراییل قبل از عملیات خبر از طریقی به اسراییل رسید و شب قبل از شروع جنگ نیروی هوایی صهیونیست ها اکثر نیروی هوایی ائتلاف رو زد و اکثر کارهای جنگ رو نیروی هوایی صهیونیسم کرد ، بعدشم که خیانت مصر و الباقی ماجرا
علاقه مندان به تانک ، بازی war thunder رو حتما تجربه کنید
روی ps4 که با آپدیتهاش روز به رو جالبتر میشه
یه نکته : کاملا آنلاین هست این عوان
مرموز از این نظر
که اولین بار اسمشو میشنیدم
و این تانک به اندازه تمام جنگهای امریکا جنگیده 5 تا جنگ!
خدایش مرموز بود
:-bd:-bd:smiley0
یعنی فقط عاشق اینجور تیتر زدنای جنجالی هستیا!
این همه نوشتی در مورد تانکی که هیچ جا ثبت نیستش ، این همه آبوتاب آخرش زرش در حد تی 72 شد و تمام!
توان 580 اسب بخار ، توپ 100 میلی متری ، سرعت 40 کیلومتر در ساعت …
کدوم این چیزا باعث میشه این تانک مرموز باشه؟؟؟
فقط به خاطر شکل و قیافش؟
خیلی باید از ای ام منتفر باشی که همش بهش فکر کنی و خدا میدونه ای ام دی باهاش چیکار کرده مثلا فکر کنم زده ورشکستش کرده
جون خودت چی میزنی بگو شاید رفتیم تو کارش…
خدمتی که تو به AMD تو ایران کردی خود لیزا سو هم تو خواب نمیدید!!!
کسی از شما نظر خواست ؟؟؟؟؟؟
تاریخ نظامیش مثل کمپانی AMD همه اش دارای شکست بوده;)