پس از لغو تحریم ها،نه تنها بازار کشور در انتظار یک تحول اساسی است بلکه فناوری های نظامی و تسلیحات مربوطه نیز چشم به خریدهای جدید دوخته اند تا به وسیله آن توان بازدارندگی نیروهای دفاعی ما نیز تقویت گردد.پس از اخبار تمایل ایران برای خرید جنگنده سوخو 30 از روسیه،اینک اخبار جدیدی مبنی بر خرید احتمالی تانک T90 از روسیه مطرح شده است.به همین بهانه در این مطلب به معرفی امکانات و فناوری های این تانک قدرتمند خواهیم پرداخت.هر چند که T90 را نمیتوان بهترین تانک جهان نامید،اما امکانات و تکنولوژی های آن چندان دست و پا نیستند.در ادامه با سخت افزار همراه باشید.
فرمانده نیروی زمینی ارتش گفت: روابط ما با روسیه در زمینه خرید تجهیزات برقرار است و در این راستا خرید تانک تی۹۰ را در دستور کار داریم و انشاءالله قراردادهای مربوطه نیز منعقد خواهد شد.امیر احمدرضا پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش عصر امروز در مراسم اهدای احکام روسای هیئتهای ورزشی این نیرو در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی در خصوص برگزاری رزمایشهای ارتش گفت: پایان این ماه یا ماه آینده یک رزمایش ضدتروریستی و رهایی گروگان را خواهیم داشت. وی افزود: این رزمایش مرتبط با تهدیدهای داعش و هر گروهک تروریستی دیگری است که بخواهند در مرزهای ما و یا در داخل کشور اخلال ایجاد کنند. فرمانده نزاجا تصریح کرد: داعش و هر گروهک تروریستی در حدی نیست که ما بخواهیم عمده برنامههایمان را روی آن صرف کنیم اما انشاءالله رزمایشی مرتبط با این موضوع در منطقه اطراف تهران برگزار خواهیم کرد. وی افزود ما از همه ظرفیتهای هر کشوری که باشد برای ارتقای توانمندیهایمان استفاده خواهیم کرد. فرمانده نیروی زمینی ارتش با بیان این مطلب که بخشی از تجهیزاتمان را رونمایی میکنیم اما بخش دیگری که ملاحظات امنیتی دارند را اعلام نمیکنیم، تصریح کرد: روابط ما با روسیه در زمینه برقراری تجهیزات برقرار است و در این راستا خرید تانک تی90 را در دستور کار داریم و انشاءالله کارشناسان ما نیز در این راستا به این کشور سفر خواهند کرد و قراردادهای مربوطه نیز منعقد خواهد شد اما تاکنون قراردادی به امضا نرسیده است.
و اما تانک T90
تی-۹۰ از جدیدترین تانک های ارتش روسیه به شمار می رود که تولید آن از سال ۱۹۹۵ آغاز شد.این تانک با پیشرفت تانک تی-۷۲ ساخته شده و ابتدا تی-۷۲بییو نام داشت اما به دلیل شکست سنگین تی-۷۲های عراقی در جنگ خلیج فارس که اعتبار این تانک را به شدت مخدوش کرده بود نام آن به تی-۹۰ تغییر یافت.این تانک در این جنگ بارها شکار شده و کارنامه مناسبی را از خود به جای نگذاشت.اما روسیه برای تقویت آن کمر همت بست.طراحی این تانک زمانی آغاز شد که ارتش روسیه در سال ۱۹۹۱ اعلام کرد سیاست تولید همزمان دو یا چند تانک را کنار خواهد گذاشت و در نتیجه تولید فقط یکی از تانکهای تی-۷۲بی یا تی-۸۰یو ادامه خواهد یافت. اما به جهت اینکه کارخانههای اصلی تولید این دو تانک متفاوت بوده و هر کدام نقش مهمی در اقتصاد شهر خود داشتند سفارش کوچکی از هر دو نوع تانک را به این دو کارخانه داده شد.اورالواگنزواد کارخانه تولید تی-۷۲ به امید انتخاب این تانک از سوی ارتش روسیه نسبت به تانک پیشرفتهتر و تواناتر تی-۸۰ تصمیم گرفت سیستم کنترل آتش تی-۸۰ و زره واکنشی انفجاری کنتاکت-۵ تی-۸۰ را به روی تی-۷۲ نصب کرده و اصلاحات دیگری را به منظور افزایش قابلیتهای رزمی آن انجام دهد. ارتش روسیه این مدل بهینهشده تی-۷۲ را که نام آن هم به تی-۹۰ تغییر پیدا کرده بود در سال ۱۹۹۶ به عنوان تانک جدید خود انتخاب کرد.ارتش روسیه هماکنون در حال طراحی تانک جدیدی معروف به پلتفورم تی-۹۹ یا آرماتا است و به همین جهت میزان تولید تی-۹۰ به شدت کاهش یافته است.بر طبق اطلاعات،6 مدل متفاوت از تانک T90 تا کنون طراحی و تولید شده است.البته علاوه بر آن چند خودروی زرهی روسیه نیز با استفاده از بدنه T90 تولید شده اند.مدل اولیه تی-۹۰ از یک موتور دیزلی ۱۲ سیلندر با قدرت ۸۴۰ اسب بخار استفاده میکرد. در مدل تی-۹۰آ موتور پرقدرتتر وی-۹۲ با توان ۱۰۰۰ اسب بخار و جدیدترین مدل که تی-۹۰ام نام دارد و هنوز تولید نشده از موتور وی-۹۶ با قدرت ۱۲۵۰ اسب بخار استفاده میکند.این موتور چندگانهسوز است و علاوه بر گازوئیل میتواند از نفت سفید و بنزین هم استفاده کند. نسبت قدرت به وزن در مدل اولیه تی-۹۰ حدود ۱۸٫۰۶ اسب بخار به تن است که به طرز قابل توجهی ضعیفتر از تی-۸۰ است.
وزن تی-۹۰ حدود ۴۶٫۵ تن است. حداکثر سرعت آن در جاده به ۶۰ تا ۶۵ و در خارج از جاده به ۴۵ کیلومتر در ساعت میرسد و برد عملیاتی آن با سوخت کامل ۵۵۰ تا ۷۰۰ کیلومتر است. تی-۹۰ با استفاده از هواکش (اسنورکل) امکان حرکت در عمق پنج متری آب را دارد و زمان آمادهسازی آن برای این کار حدود ۲۰ دقیقه است.قدرت حفاظتی این تانک از زره ترکیبی فولادی و کامپوزیتی، یک زره واکنشی انفجاری، گیرندههای هشدار لیزری و سیستم اخلال مادون قرمز در موشکهای ضدتانک تأمین میشود. زره مدل تی-۹۰اس در قسمت جلو بدنه معادل ۹۹۰ تا ۱۰۷۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انرژی شیمیایی (انفجاری) و ۶۷۰ تا ۷۱۰ میلیمتر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی (فلزی) قدرت مقاومت دارد.قدرت مقاومت قسمتهای مختلف برجک تانک معادل ۵۸۰–۱۰۵۰ و ۱۳۴۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انرژی شیمیایی (انفجاری) و ۴۲۰–۷۵۰ و ۹۲۰ میلیمتر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی (فلزی) است. قسمت زیرین جلوی بدنه تانک هم معادل ۳۸۰ میلیمتر فولاد ورقهای در مقابل گلولههای انفجاری و ۲۴۰ میلیمتر در مقابل گلولههای انرژی جنبشی مقاومت دارد.
در سال ۱۹۹۹ در جنگ چچن یک دستگاه تی-۹۰آ مورد اصابت هفت راکت آرپیجی قرار گرفت اما با این وجود به فعالیت خود ادامه داده از صحنه نبرد خارج نشد. مقامات دفاعی روسیه نتیجه گرفتند که این تانک بهترین تانک روسی از نظر قدرت حفاظتی است به خصوص در صورتی که سیستمهای حفاظتی اشتورا و آرنا در آن استفاده شده باشد.سلاح اصلی این تانک یک قبضه توپ بدون خان ۱۲۵ میلیمتری است که در دهه ۱۹۶۰ برای تانک تی-۶۴ طراحی شده و از آن زمان تاکنون تمام تانکهای تی-۶۴، تی-۷۲، تی-۸۰ و تی-۹۰ و همچنین برخی از تانکهای کشورهای دیگر نیز از آن استفاده میکنند.امکان شلیک موشک ضدتانک هدایتشونده آتی-۱۱ اسنیپر (۹ام۱۱۹) هم از همین توپ وجود دارد که برد آن ۱۰۰ متر تا ۶ کیلومتر و قدرت نفوذ آن در زره معادل ۹۵۰ میلیمتر فولاد ورقهای است و امکان استفاده از آن علیه بالگرد هم وجود دارد.البته با توجه به قیمت بسیار بالای این موشک فقط واحدهای ویژه آن را در خشاب تانک خود حمل میکنند. مسلسل ۷٫۶۲ میلیمتری پیکا به عنوان سلاح هممحور توپ اصلی نصب شدهاست و یک مسلسل ۱۲٫۷ مم اناسویتی با ۳۰۰ فشنگ و برد مفید ۲ کیلومتر هم روی برجک برای دفاع هوایی از تانک نصب شده است.
تی-۹۰ مثل تانکهای دیگر روسی از تی-۶۴ به بعد از گلولهگذار اتوماتیک استفاده میکند و خدمه آن سه نفر (راننده، فرمانده و توپچی) است. گلولهگذار اتوماتیک این تانک ۲۲ گلوله را در حالت آماده آتش دارد و گلولهگذاری آن ۵ تا ۸ ثانیه طول میکشد.تانک تی-۹۰ علیرغم وزن کم و جثه کوچکتر نسبت به تانکهای حجیم و سنگین غربی، دارای قدرت تحرک کمتری نسبت به آنها میباشد. به صورتی که روسها همیشه سعی کردند با مانورهای پرش از موانع این ضعف بزرگ تی-۹۰ را پوشش دهند. موتور اولیه این تانک یک موتور با قدرت ۸۴۰ اسب بخار بود که در مدلهای بهینه شده تی-۷۲ نیز نصب شده بود.نصب این موتور ضعیف بر روی تی-۹۰ سبب شده بود که قدرت تحرک آن به میزان زیادی کاسته شود. به همین دلیل روسها موتور جدیدی با قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار تولید کردند که با نصب این موتور قدرت تحرک تی-۹۰ تا حدودی بهبود یافت. اما هنوز هم نسبت به رقبای غربی خود ضعیفتر میباشد. جدیدترین مدل تی-۹۰ که با نام تی-۹۰ آماس تأجیل شناخته میشود، به یک موتور جدید با قدرت ۱۱۳۰ اسب بخار مجهز میباشد. البته هیچیک از مدلهای عملیاتی تی-۹۰ به این موتور مجهز نمیباشند؛ و تی-۹۰ همچنان از نظر قدرت تحرک ضعیفتر از رقبای غربی خود میباشد.از نظر قدرت آتش و دقت نیز این تانک به پای تانکهای غربی نمیرسد. در حالیکه تانکهایی مثل آبرامز به راحتی میتوانند تا مسافت ۴۰۰۰ متری با دقت بالا درگیر شوند و حتی مدلهای جدیدتر آبرامز و تانکهایی مثل لئوپارد ۲ آ۶ و ۷ که از توپ ال-۵۵ (طول لوله ۵۵ برابر کالیبر) استفاده میکنند، میتوانند به راحتی تا مسافت ۵۰۰۰ متری با دقت بالا با اهداف خود درگیر شوند، تی-۹۰ در نهایت قادر است تا مسافت ۳۰۰۰ متری با تانکهای دشمن درگیر شود. برای درگیر شدن در مسافتهای بیشتر از این میزان، تی-۹۰ متکی به موشکهای ضدتانک خود است و با گلولههای متعارف خود قادر به درگیری در مسافتهای بیش از ۳۰۰۰ متر نیست. با استفاده از موشکهایی مثل اسنایپر و اینوار نیز تی-۹۰ نمیتواند مسافت بیش از ۴۰۰۰ متر درگیر شود. البته استفاده از موشک ضدتانک در تی-۹۰ به دلیل وجود ضریب خطا و شرایط میدانی، شانس کمتری نسبت به گلولههای متعارف تانک دارند. تی-۹۰ فاقد مهمات قدرتمند ضد تانک است که به این ترتیب تی-۹۰ در نقش ضد تانک بسیار ضعیف عمل خواهد کرد. قویترین گلولهای که تی-۹۰ قادر به شلیک از توپ خود میباشد، دارای قدرت نفوذی معادل ۶۰۰ میلیمتر میباشد. در حالیکه اکثر تانکهای غربی دارای زرهی با مقاومت بیش از ۹۸۰ میلیمتر در جلو میباشند. به این ترتیب تی-۹۰ قادر به ضربه زدن به هیچیک از تانکهای غربی نیست. از نظر حفاظتی، هرچند اندازهٔ کوچک و ارتفاع کم این تانک باعث میشود تا هدف گرفتن آن دشوار باشد اما یک ایراد مهم آن این است که مهمات برای استفاده فشنگگذار اتوماتیک توپ اصلی که به روش معروف به چرخوفلکی فشنگها را بارگذاری میکند، در قسمت جنگی اصلی قرار دارند. به این ترتیب در صورت عبور گلوله مهاجم از زره تانک تمام مهمات منفجر شده و موجب مرگ تمام سرنشینان و انهدام تانک میشود.این مسئله ایراد مشترک تمام تانکهای شوروی، روسی، اوکراینی و چینی است در حالیکه تانکهای غربی مهمات را در قسمت مجزایی از برجک قرار میدهند که با صفحات مقاوم در مقابل موج انفجار محافظت میشود.
در حال حاضر کشورهایی مانند روسیه،هند،جمهوری آذربایجان،الجزایر و ترکمنستان از T90 در ارتش خود استفاده می کنند.امروزه نه فقط زره و مهمات یک تانک مهم است،بلکه فناوری های الکترونیکی و کامپیوتری آن است که وضعیت نبرد را تغییر می دهد.در صورت خرید این تانک قدرت زرهی نیروهای زمینی جانی تازه خواهد گرفت.
توی یه سایت خارجی دیدم که t90 موتورش 1500اسب قدرت داره که می تونه از سطح شیب دار می پره اینجوری بقیه اطلاعاتی که دادی زیره سوال می ره؟؟؟
اینم از اون حرفا بودا … شما تاریخ تولید Leopard 2 , M1 Abrams رو حتما نگاه کن ، هر چند سال روی بیس یه تانک تغییراتی ایچاد میکنن که به روز بشه ، t-90 الان با t-90 سال 90 ، زمین تا آسمون فرق داره. کلا منفی زیاد میگن ولی باید یه نگاهی به قیمتش هم بشه.
اون T-72 های که آبروی t-72 رو بردن هم فقط برای مردم عادی درسته …. اون t-72m بود که مانکی ورژن t-72a هست و تو خود عراق اسمبل شده بود ، یکسری از قطعاتیش هم کلا نبود ، مثل پلیت جلوی تانک که عراق با متال معمولی جایگزینش کرد 😮 ، توپ های با قابلیت شلیک 150 گلوله … حتی به عراق شِل تمرینی قالب کرده بودن ! بهترین سری خانواده ی این تانک سری B هستش ، الان تو سوریه سری ms در حال نبردن که ارتقاع داده شده ی همون سری m هستن ، در حال حاضر ما از سری T-72S استفاده میکنیم که مدل صادراتی و ارتقاع یافته ی B هست ، که هنوز از تانک های قابل قبوله ، البته نه برای درگیری با M1A2 یا سری های آخر Leopard 2 اما با ام60 های ترکیه ای و آبرامز های اعراب به راحتی توان درگیری داره.
قابل توجه شما دوستان آبارمز فقط وقتی دست آمریکاست آبرامزه ، نسخه ی صادراتیش مثل کاغذه ! البته سیستم آتشش هنوز خوبه.
سلام.ممنونم از توجه شما به نوشته ام و پاسخدهی.
ضمن تشکر از نویسنده ، ذوست عزیز من موافق نظر دومتون هستم فرمودید: “بناچار داریم این محصول را می خریم یا مثل ادوات دیگری که از روسیه خریدیم یا قصد خرید داریم و باتوجه به مطالب مؤلف همگی متوسط(و نه عالی)هستند” در حقیقت راه دیگری نیست ، البته در بعضی موارد وضع روس ها خیلی بهتر از زمینی هستش ، اما اینکه کارشناسان ما مطالعه کافی ندارند یا “قراردادهای ما از جنس عهدنامه های … ” کمتر محتمل هست ، بالاخره تا قبل از فروپاشی شوروی حسابی فعال بودند در همه چیز یا اول بودند یا دوم ، بعد با بحران شدید مالی و سرمایه گذاری مواجه شدند همین الان تعداد کل تانک های روسیه بیشتر از امریکاست.
مورد دوم هم غیر از اینکه از غربی ها نمی شود خرید اینه که به راحتی و به سرعت نمیشود خودمون بسازیم ، حتماً می دانید که بعضی از صنایع برای اینکه تکمیل شوند و به مرحله ساخت تا حد رقابت جهانی درآیند به زمان زیادی احتیاج دارند مثل هواپیماسازی و …
سلام.کل مطلب را بدقت خواندم و بنظرم می آید غیراز خط آخر ،نویسنده درکل این تانک را زیر سؤال برده است.باتوجه به مطالبی که اشاره کردید(از قبیل دقت کم در هدف گیری،برد کم آتش،زره ضعیف و…درمقابل رقبای غربی)سؤالی که مطرح می شود اینست که آیا کارشناسان ما مطالعه کافی ندارند یا شاید بناچار داریم این محصول را می خریم یا مثل ادوات دیگری که از روسیه خریدیم یا قصد خرید داریم و باتوجه به مطالب مؤلف همگی متوسط(و نه عالی)هستند؛آیا قراردادهای ما از جنس عهدنامه های گلستان و ترکمانچای هستند؟(منظورم اینست که در سایر مقالات مشابه سایت،ادوات و تجهیزات نظامی دیگر روسیه هم زیر سؤال هستند.)
مشاور وزیر دفاع روسیه به خبرنگاران گفته بود بعد از رفع تحریم ها میلیاردها دلار تجهیزات نظامی به ایران خواهیم فروخت خدا کنه مثل قضیه S300 نشه دوسه سال ما رو معطل کنند:smiley8
اين تانك متعلق به دو دهه قبل هست و حتي اگه امروز هم سفارش بدين و مثلا در سه سال آينده تحويلشون بگيريم يك تانك با تكنولوژي قديمي و از دره خارج محسوب ميشه . نه تنها در مقابل تانك هاي جديد كشورهاي صاحب تكنولوژي حرفي براي گفتن نداره بلكه به دليل عدم تجهيزات حفاظتي مثل تروفي حتي توانايي شناسايي تاو رو هم نداره و نميتونه در مقابل تروريست ها دووم بياره . نويسنده نوشته در مقابل RPG -7 مقاومت كرده در حاليكه امروز از موشك هاي تاو و كورنت استفاده ميشه كه اين تانك رو مثل كاغذ پاره ميكنن
عجب
چند روز پیش خبردار شدم دارن میخرن
اما متوجه نمیشم پس ما که ذوالفقار داریم برای چی میخوایم بخریم
اگه اون پولی که میخوان به اون تی 90 ها بدن
برای تجهیز سخت افزاری و نرم افزای تانک های خودمون انجام بدن
به نظر من که دکترین ما دفاعی هستش تانک یک وسیله هجومی هستش رو خیلی کم لازم داریم و نیرو یپاده بهتر از تانک هستش
الان با سلاح های سبک و نیمه سنگین بالگرد میزنن دیگه تانک که با اون سرعتش …
تو جریان جنگ اسرائیل با حزب الله دید تانک های پیششرفته مرکاوا چطوری حزب الله با موشک های دوش پرتاب زدن
به نظر من ارتش باید روی جنگنده تمرکز کنه بهتره
برتری هوایی نباشه تانک و پیاده مفهومی نداره
والا منم یه جا دیگه دیدم رتبه 2 بود !
خب این مطالب همونایی بود که دیشب خوندم و چیز جدیدی نداشت اما نتیجه گیریه دیشب خودمو مینویسم:
اول از همه باید خدارو شکر کنیم یه کشور مثل روسیه وجود داره که تولیدات نظامی انبوه داره و در شرایط فعلی ما می تونیم ازش خرید بکنیم و نیازهامونو باهاش فعلا بر طرف کنیم. فکرشو کنید اگه یه کشور مثل این نبود چی؟
روسیه ارتش بسیار قوی داره ولی در همه زمینه ها حرف اول و دومو نمیزنه نمونش همین بخش تانک هست.
الان دارن رو تانک آرماتا کار میکنن که به نظر طراحیش کلا با این مدل ها متفاوت هستش و همین بخش مهماتش جابه جا شده تا این خطری که در متن یاد شدو نداشته باشه.
این تانک ها شاید به درد رویارویی با ارتش های مدرنی که تانکهای مدرنی دارن نخوره ( البته شرایط منطقه نبرد و پشتیبانی در هر نبردی موثر هستش) ولی برای مقابله موارد دیگه بسیار کاربردی هستش و توان نیروی زره ایی کشورو ارتقا میده.
با توجه به کمبودی که بخش زره ایی نیروی نظامی ما داره و قیمت مناسب این تانک و امکانات خوبشون خرید تعدادی برای رو فرم نگه داشتن این بخش و البته با توجه به تحدیدات منطقه ایی کار معقول و بسیار درستی هستش.
کشور تا به امروز سعی کرده با تعمیرات و نگهداری و بومی سازی بسیاری از بخش هارو آماده به کار نگه داره ولی به نظرم ارتش ایران در بسیاری از بخش ها کمبودهای محسوسی داره و با شرایطی که فعلا چه از نظر سیاسی و چه از نظر نظامی در منطقه به وجود اومده نیاز هستش زمانو از دست نداده و بخش های ضروریو با صرف هزینه بیشتر بهسازی کنه.
در پایان ایران در بخش موشکی بسیار خوب عمل کرده و نیروی بازدارندگی خودشو افزایش داده ولی در صورتی که کار از بازدارندگی بگذره نیاز به ستونها زره ایی و پشتیبانی هوایی هستش که به نظر نیاز به صرف هزینه هنگفت در بازه زمانی کم هستش.
من دیشب یه رده بندیو خوندم تانک t-90 توش هفتم بود! و به نظر منطقی میومد!
کلاً در حال حاضر شرق خیلی خوبه و غرب خیلی خیلی اخ و بد هست !!!!! =))=))=))
عه شما هم درباره t-90 مطلب گذاشتید؟:):smiley1
دیشب داشتم دربارش مطالعه می کردم. ببینم چی نوشتید بر میگردم:smiley1
اگه تانک هاش هم مثل اس سیصد هاش نسخه ی پایه باشند که نخریم خیلی بهتره ! هشت سامانه اس سیصد خریدیم که هر سامانه در بهترین حالت با شش جنگنده در گیر میشه ، یعنی ده دسته پروازی هشت عددی به راحتی اسمان ایران رو مورد تجاوز قرار میدن 😐 تازه درگیر شدن با شش جنگنده در بهترین حالته و قطعا اس سیصد نمیتونه رافال های کشور های عربی رو بزنه 😐 ( فقط خواهشا نگید که ما فلان سامانه رو داریم ، یا بقول یه بنده خدایی میگفت متخصص های ما چنان اف ۵ رو ارتقا دادن که رافال هم میتونه شکار کنه !:-D )
بهترین تانک فقط iron mountain heavy tank.
اگه به جناب ولادیمیر پوتین توهین نمیشه فک کنم آبرامز هم بد نباشه:):D:D
داغون ؟! تانک T90 روسیه بعد از تانک آلمانی Leopard دومین تانک برتر دنیاست !
چه داغونه نسبت به رقبب هاش
ولی جنگ خوب نیست و هیچ سلاحی