محققان دانشگاه نورثوسترن موفق به تولید مادهای ترکیبی مبتنی بر سرب شدهاند که توانایی دریافت حرارت هدررفته و استفاده بهینه از آن را دارد. این ماده جدید امکان تبدیل چهارده درصد از حرارت به برق را فراهم میکند که این در نوع خود رکورد تازهای محسوب میشود.
این دستاورد تازه میتواند در حوزههای مختلفی بهکار گرفته شود، زیرا بسیاری از تجهیزات ساخت دست بشر، از جمله کامپیوتر، ماشین و … بههنگام کار حرارت تولید میکنند که این حرارت در نهایت هدر میرود و کارایی را نیز پایین میآورد. در این میان، برخی سعی در استفاده از این حرارت جهت گرم کردن محیط دارند. اما ایدهآلترین راهکار گرفتن این حرارت و استفاده بهینه از آن است که این مسئله نیازمند یک ماده مناسب بود. تلاشهایی که تا بهحال برای ساخت چنین مادهای انجام شده نتیجه دلخواه را در بر نداشتهاند. از جلمه نیمهرساناها و تلوراید سرب (ترکیبی از سرب و یونهای تلوریوم) نامزدهایی در این زمینه بودند که تلاش برای استفاده از آنها به پدید آمدن اثرهای جانبی نامطلوب (از جمله پخششدگی) منجر میشد. تا اینکه سرانجام گروه تحقیقاتی مربوطه در دانشگاه نورثوسترن با سرپرستی دریافتند که با استفاده از نوع خاصی از راهکارهای مبتنی بر فناوری نانو میتوان پخششدگی را کاهش داد. ترفند اصلی استفاده از کریستالهای ویژه سنگ نمک (SrTe) بودهاست.
پروفسور وینایاک دراوید که از دستیاران این پژوهش بوده درباره نتایج پژوهش میگوید: «میتوانیم این ماده را در یک قطعه ارزانقیمت با چند سیم الکتریکی بگذاریم و آن را به چیزی شبیه به لامپ ضمیمه کنیم. قطعه مذکور میتواند با دریافت حرارت تولیدی لامپ و تبدیل بخشی از این حرارت (حدود ده تا پانزده درصد) به یک انرژی سودمندتر مانند الکتریسیته لامپ را کارآمدتر سازد.»
به این ترتیب، بهنظر میرسد که این ماده در آینده جای خود را در حوزههای مختلف بازار پیدا کند. حتی شاید در آینده شاهد دریافت حرارت تولیدی بدن انسان و استفاده بهینه در تجهیزات با ولتاژ پایین باشیم.
منبع: دیلی تِک
طبق معمول این هم مثل فناوری های دیگه توسط دوراسل یا انرجایزر خریده میشه و میره توی زباله دان. غول های تولید کننده باطری دشمن اصلی این فناوری ها هستن.