ظهور عصر دیجیتال تغییرات شگفت انگیز بسیار زیادی را با خود به زندگی انسان آورده است. یکی از ساده ترین نمودهای این تغییرات دستیارهای هوشمند دیجیتالی هستند که می توانید آنها را به وسیله تبلت ها، تلفن های هوشمند و رایانه های قابل حمل با خود در هر جایی داشته باشید. رشد فوق العاده سریع دستگاه های دیجیتال که وارد زندگی روزمره انسان می شوند و همچنین اضافه شدن گجت ها به انبوه نمونه های پیشین که حالا قابلیت های بیشتری نیز در اختیار دارند نگرانی هایی را نیز با خود به همراه دارد. مهم ترین این نگرانی ها موضوع حریم خصوصی و امنیت در دنیای جدید است. آیا این ابزارهای به هم پیوسته و هوشمند می توانند به شبکه ای عظیم برای نظارت انسان ها تبدیل شوند؟ به نظر می رسد نیازی نیست به آینده های پادآرمانشهری چشم داشته باشید که از ورای کتاب های علمی – تخیلی بیرون می آیند. همین حالا هم سازمان های زیادی در جهان وجود دارند که به کمک ابزارهای دیجیتال در حال جاسوسی از شما هستند.
به قلم گری ایستوود – وب سایت TheNextWeb
کوچکترین حرکت شما توسط دستگاه های دیجیتال و هوشمند رهگیری می شود
کاملا واضح است که دستگاه های هوشمند جدید توانایی های گسترده ای برای نظارت بر عملکرد کاربران خود دارند. این دستگاه ها می توانند کوچکترین حرکت شما را در هر نقطه ای ثبت کنند. در واقع اگر دستگاه هوشمند شما از کاری که می کنید مطلع نباشد قادر نخواهد بود خدمات ویژه خود را در اختیار شما قرار دهد. برای نمونه در صورت عدم دسترسی به موقعیت مکانی کاربر امکان نمایش دقیق پیش بینی آب و هوا و یا مسیریابی برای او امکان پذیر نخواهد بود. با در نظر گرفتن این نکته که ابزارهای نظارتی یاد شده به صورت ذاتی در این دستگاه ها به کار گرفته شده اند باید اعتراف کرد تبدیل شدن آنها به شبکه ای برای نظارت بر کاربران انسانی که می تواند صندوقچه ای دیجیتال از تمامی رفتارهای مردم جهان را در خود جای دهد غیر قابل اجتناب و تنها نیازمند زمان است.
امروزه در سراسر جهان می توان نمونه هایی از وجود شبکه های نظارتی مبتنی بر دستگاه های هوشمند را مشاهده کرد. نکته جالب آنکه این موارد تنها محدود به کشورهایی با ساختارهای بسته حکومتی نیز نیستند و عموما در کشورهای توسعه یافته و تکنولوژیک جهان نیز مشاهده می شوند. برای مثال در بریتانیای امروز برای هر 11 نفر یک دوربین مداربسته وجود دارد که به خوبی نشانگر وجود شبکه های گسترده نظارتی در کشورهای توسعه یافته است. در سایر نقاط جهان نیز سازمان های متعددی در تلاشند تا با استفاده از قابلیت های گسترده دستگاه های هوشمند به نظارت بر شهروندان بپردازند. از جمله می توان به چین اشاره کرد که در آن، نیروهای پلیس با استفاده از دوربین های متصل به شبکه ای هوشمند که از سرویس های هوش مصنوعی و تکنولوژی تشخیص چهره بهره می برد می توانند در کسری از ثانیه هویت تمام عابرانی را که از مقابل آنها می گذرند شناسایی نمایند. به جز این موارد همواره نگرانی های امنیتی گسترده ای درباره احتمال جاسوسی دستیارهای هوشمند صوتی مانند “الکسا” از کمپانی آمازون، دستیار هوشمند صوتی کمپانی اپل و “دستیار هوشمند صوتی” کمپانی گوگل نیز وجود داشته است که به شکلی روز افزون وارد زندگی کاربران می شوند.
شرایطی که بهتر نخواهند شد
بزرگترین چالش پیش رو در حوزه امنیت و حریم خصوصی در دنیای امروز این حقیقت است که تکنولوژی و ابزارهای فرآورده آن به شکلی تهاجمی در حال پیشرفته تر شدن و توسعه بیشتر هستند و به این ترتیب امکان تبدیل شدن آنها به شبکه ای گسترده و هوشمند برای نظارت بر انسان ها در تمام نقاط کره زمین نیز افزایش می یابد. به زودی حتی خانه ها نیز مکانی امن برای کاربران نخواهند بود. مثال های متعددی از شرایطی که در آینده با آنها روبرو هستیم وجود دارند. برای مثال کمپانی آمازون اخیرا به ثبت ایده ای پرداخته که در آن، دستگاه های هوشمند می توانند بیماری کاربران را با تحلیل شرایط روحی کاربر از طریق دریافت صدای آنها تشخیص داده و در صورت نیاز پزشکان را از این شرایط با خبر کنند یا با ارائه پیشنهاداتی از قبیل دیدن فیلم های مشخص یا گوش کردن به نوعی موسیقی خاص تلاش کنند روحیات کاربران را تغییر دهند. این مورد تنها نمونه کوچکی از قدرت و گستردگی توانایی های ابزارهای دیجیتالی است که هر روز در زندگی کاربران حضور دارند.
مشکل بزرگتر از ساختارهای یکپارچه ای که به تدریج در حال فراگیر شدن هستند ایجاد خواهد شد. تقریبا هر شرکتی در حال توسعه شبکه ای یکپارچه برای ابزارهای هوشمند خود است. این مورد از اپل و گوگل گرفته تا تولید کنندگان لوازم خانگی مانند ال جی و سامسونگ را در بر می گیرد. زمانی که همه ابزارها به هم متصل باشند و سپس بتوانند از داده های اطرافیان که توسط الگوریتم های هوش مصنوعی برای هوشمندتر شدن استفاده می کنند نیز بهره ببرند شبکه های ارتباطی قدرتمندی تشکیل خواهند شد که می توانند الگوی زندگی روزمره کاربران را تشخیص داده و به ابزاری بسیار قدرتمند و در عین حال خطرناک تبدیل شوند.
شبکه های نظارتی هوشمندی که پیشتر در دنیای فیلم ها و کتاب های علمی – تخیلی آینده و پادآرمانشهری وجود داشتند قرار نیست در آینده نزدیک وارد زندگی ما شوند. آنها همین حالا به زندگی ما نفوذ کرده اند. تکنولوژی دیجیتال امروز جهان برای ساختن این شبکه مهیب توانایی لازم را دارد و دستیارها و لوازم خانگی هوشمند شتاب قدرتمندتر شدن آنها را نیز افزایش می دهند.
واقعا همینظوره و خیلی وقت هست اجرایی شده
شما فرض کنید وقتی یک دستیار بتونه با بررسی وضعیت نوع موسیقی که میخوای گوش کنی یا کاری که حالت رو بهتر کنه رو تعیین کنه به راحتی با همین داده ها و آنالیز روانشناختی اون میتونن رفتار و تصمیم مردم و گروه ها و کشورها به سمت و سوی مورد علاقه خودشون تغییر بدن ، جوری که فرد نه تنها متوجه این موضوع نباشه بلکه فکر کنه این موضوع سلیقه و انتخاب شخصی خودشه و دیکتاتوری نرم و نامحسوسی کل دنیا رو فرا بگیره که افراد همچون هیبنوتیزم شدگان بدون هیچ مقاومتی خودشون رو کاملا مطیع سبک و تفکر خاص قرار بدن