چندی پیش در مطلب تحلیل سخت افزار به مسئله وجود و توانایی های کارت گرافیک جدید AMD موسوم به RX490 پرداختیم. این کارت گرافیک از دو تراشه (GPU) استفاده خواهد کرد و قادر به اجرای بازی ها در دقت 4K است. این کارت گرافیک برای پوشش یک کمبود از AMD Polaris عرضه می شود و آن هم نبود یک کارت گرافیک پرچمدار به منظور رقابت با پرچمداران Nvidia همچون GTX1080 و GTX1070 است. مشخصاتی که تا کنون از این کارت گرافیک قدرتمند در دست است، به صورت جدول در زیر قابل مشاهده است:
Graphic Card Name | AMD RX490 |
نوع معماری و لیتوگرفی | ستاره قطبی 10 و لیتوگرافی 14 نانومتری |
نوع سیلیکون و تعداد | Polaris 10 ( X2) |
تعداد پردازنده های جریانی (ST) | هر سیلیکون دارای 2304 پردازنده جریانی است |
توان عملیات مستقیم | 11 ترافلاپ |
توان حرارتی (TDP) | در رنج 300 وات |
حافظه اختصاصی | نامشخص اما احتمال استفاده از 8 یا 16 گیگابایت GDDR5 |
رابطه حافظه | 512 بیتی |
پهنای باند | بیش از 320 گیگابایت در ثانیه (حداقل میانگین) |
فرکانس هسته (GPU) | 1200 مگاهرتز |
زمان عرضه | دسامبر 2016 |
در تازه ترین اطلاعات منتشر شده از این کارت گرافیک، پایگاه داده Ashes of the Singularity benchmark نتایج خروجی آن را بر اساس DirectX 12 منتشر کرده است و باید گفت که این نتایج بسیار نزدیک به GTX1080 هستند. زمانی که AMD کارت گرافیک RX480 را به بازار معرفی کرد، نتایج بررسی های آن حاکی از آن بود که دو عدد کارت گرافیک RX480 می تواند نزدیک به یک کارت گرافیک GTX1080 به پردازش ها بپردازد. مسئله قیمت نیز نشان می داد که می توان دو RX480 را در پیکربندی CrossFire نصب کرده و عملکردی مشابه با GTX1080 را دریافت کرد. با این وجود مسائلی مانند توان حرارتی و عدم پشتیبانی برخی از بازی ها از پیکربندی Dual GPU موجب صرف نظر کاربران می شود. و اما چرا AOTS بنچمارکهای DX12 را برای این مقایسه انتخاب کرده است؟ محاسبات “آسنکرون” در معماری Polaris و Pascal حرف اول را می زند و از آنجایی که DX12 به عنوان یک کتابخانه جدید در حال جایگزینی با DX11 است، بدیهی است که با نگاهی به حال و آینده نزدیک، چالش هر دو معماری در DX12 مهمتر به نظر برسد. معماری Vega از AMD در سال 2017 وارد بازار می شود و حافظه های HBM2 در کنار نمونه ای مدرن از GCN را به همراه خود دارد. انتظارات از کارت گرافیک AMD RX490 به شرح زیر است:
پخش بازی ها در دقت 4K و Virtual Reality
رابط حافظه بیش از 256 بیت
از دو تراشه Polaris 10 و یا احتمالا Vega 10 برخوردار است
قیمت آن نزدیک به کارت گرافیک NVIDIA GeForce GTX 1080 است
در مرحله بعد داده هایی که در دست است این احتمال را به وجود می آورد که رقیب GTX1080 می تواند یک کارت گرافیک تک هسته ای از AMD Vega باشد و این کمپانی به طور کلی دفتر خاطرات RX400 ها را در سال 2016 ببندد. برای این جمله دو دلیل وجود دارد؛ نخست آنکه در برخی از نتایج “پایگاه های داده” که مالکیت آنها در دست AMD نیست، نامی از دو GPU بر روی یک PCB برده نشده است؛ به عبارت ساده تر ID های کارت گرافیک ها به گونه ای است که در آنها نشانه ای از مدل هایی مانند Polaris XT دیده نمی شود. دلیل دوم نیز عدم وجود یک تراشه ی جدید در پایگاه داده خود کمپانی (AMD GPU database) بر اساس RX480 است. در نتیجه این کارت گرافیک می تواند محصولی تک هسته ای و یا حتی دو هسته ای باشد که به طور کلی از معماری ستاره قطبی استفاده نمی کند. AMD 687F:C1 شناسه ای است که در دو پایگاه داده از این کارت گرافیک وجود دارد. مشکل آنجایی گمراه کننده می شود که احتمال وجود دو کارت گرافیک نیز می رود! شاید یک دو هسته ای قدرتمند و یا یک کارت گرافیک تک هسته ای؛ که اگر مدل تک هسته ای درست باشد، قطعا بر اساس معماری Vega است.
به هر حال یادمان نرود که AMD تا پیش از این نیز برای رقابت با پرچمداران انویدیا دست به تولید کارت گرافیک های دو هسته ای زده است که معروف ترین آنها Radeon Pro Duo بر اساس معماری Fiji و Radeon R9 295X2 بر اساس معماری Hawaii هستند. همانطور که گفته شد، میعارهای اصلی منتشر شده بر اساس کتابخانه سطح پایین DX12 است با این وجود 4 عدد از بررسی های فوق به محک این کارت گرافیک در DX11 پرداخته است. در تصویر زیر می توانید در جریان یکی از این مقایسه ها قرار بگیرید. این نتایج (تصویر زیر) بر اساس DX12 و در دقت FHD یا همان 1080p بدست آمده است.
کارت گرافیک AMD 687F:C1 موفق به اخذ امتیاز 8400 شده است و این در حالی است که پرچمداران دیگر لیست شامل GTX1080 و GTX1070 نیز امتیازهای مشابه را بدست آورده و اعداد آنها نیز بر روی 8300~8500 ایستاده است. این معیارها به وضح نشان می دهند که کارت گرافیک پرچمدار AMD با کمی اختلاف در سطح GTX1080 ظاهر خواهد شد و ما البته بسیار سخت است که برای دیدار کامل آن صبر کرد!
منطقی است که این رقابت بین پرچمداران تا پیش از عرضه کارت گرافیک های Nvidia Volta آغاز شود چرا که در آن زمان به طور حتم انویدیا سری دوم پرچمداران خود را معرفی خواهد کرد و این اقدام کار را برای AMD سخت تر می کند. همچنین به یاد داشته باشید که این بررسی ها می تواند بدون یک درایور اختصاصی انجام شده باشد و پس از عرضه کارت گرافیک و درایور مناسب آن، شاهد بهبود نتایج باشیم که اگر این فرضیه درست باشد، کارت گرافیک AMD 687F:C1 می تواند کاملا مشابه با GTX1080 عمل کند.
در سال 2017 کمپانی AMD قصد استفاده از یک فناوری جدید در ریخته گری FinFET را دارد. این در حالی است که کارت گرافیک های مبتنی بر Polaris همچنان در خط تولید باقی خواهند ماند و میان رده ها را تشکلی می دهند و Vega تنها به تولید پرچمداران اختصاص خواهد یافت. ابعاد Die در تراشه های Vega بسیار بیش از ستاره قطبی است و این معماری به فناوری یادگیری عمیق Deep Learning نیز خواهد پرداخت. تا کنون تمامی شتاب دهنده های گرافیکی تولید شده به منظور یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، توسط Nvidia معرفی شده اند. وگا در 3 ماهه نخست سال 2017 در بازارهای جهانی خواهد بود. وگا 10 می تواند تا 4096 هسته پردازنده جریانی (Stream Processor) را در خود حمل نماید که نزدیک به 2 برابر مقداری است که در ستاره قطبی شاهد آن هستیم. این پردازنده های جریانی بر اساس GCN uARCH (GFX9) تولید می شوند. این تراشه ها در حالت Half-precision به توان عملیات مستقیم 24 ترافلاپ (24 TFLOPs) دست پیدا کرده و پردازش های Single precision را با توان 12 ترافلاپ انجام خواهند داد. سیلیکون های وگا (حداقل در مدل پرچمدار) از انباشته های 16 گیگابایتی حافظه های HBM2 استفاده می کنند و پهنای باند آنها به 512 گیگابایت در ثانیه می رسد. توان حرارتی این کارت گرافیک به 225 وات می رسد.
این پرچمدار بر اساس Vega یا Polaris است؟ آیا از دو هسته استفاده خواهد کرد؟ نمی دانیم!
من بد تحلیل کردم اصن.اگه AMD قرار بود رقیب خطرناک باشه که با همون مدل تک هسته ایش میومد نه این که بره دو هسته ایش کنه.بعدشم به قول خودت اگه وگا دو هسته ای بزنه 1080 براش میشه میان رده،ولتا بیاد بازم در برابر وگا دو هسته ای میان رده هستش یا نه.لطفا با هم نسل خودش مقایسه کن نه نسل بعدش.
باز هم تبلیغات قبل از عرضهی AMD که تجربه نشون داده 90 درصدش غلط از آب در مییاد.
باید حدود دو ملیون تومن بشه…..هفته بعد همین موقع معرفی خواهد شد….سری به ایت ای ام دی بزن
قیمت در نظر نمیگیری؟؟؟ اونوقت 1080 درمیاد 6 ملیون …. باهاش میشه پنج تا 480 8 گیگی بست !!!
فرقی نمیکنه کارت چند هسته باشه ، مهم بهینه بودنشه…قیمت کم کیفیت بالا
اقای امیرحسین اریایی ، خسته نباشی ، واقعا عالی بود
دوتا 8 گیگ rx480 سافایر با واترکولر درمیاد سه ملیون تومن (حرارت اضافه نداریم) و به راحتی تا 1500 مگاهرتز اورکلاک میشه
مزیت اول کارت فوق در دایرکت دازده مثل یتمن جدید مییمم سی درصد از 1080 انویدیا قویتره …..مزیت دوم اش اینه اگه یکیش خراب شد ، همیشه یک گرافیک زاپاس داری و یکیش از دست دادی….اما 1080 خراب شد کل ه ملون از دست دادی و کامپوترت خوابیده!!
من حتما حتما کار بالا (دوکارت و یک واتر کولر) رو خواهم کرد چون هم دماش کمتره از 1080 و ضمنا با یک سیستم بر پایه سی پی یو ای ام دی 650 وات کافیشه و راندمانش بالاتره
سیستم مدنظر = (مینبورد کراسهیر ایسوس… پردلزنده ای ام دی اف ایکس 8350….. گرافیک دو تا 480ای ام دی ایسوس)
با یک غول طرفیم.
تحلیل قشنگت تو حلقم :smiley3:smiley3 …اگر amd بخواد دو هسته ای هم بزنه داره دوتا میان رده رو میزنه که در حد 1080 در میاد بعد شما داری میگی 1080 دو هسته ای بزنه این جلوش میان رده است … آره amd هم وگارو دو هسته ای بزنه 1080 براش میشه میان رده … درست تحلیل کنیم نه که الکی یه چیزی بگیم ….بهتر بود شما میگفتی 1060 دو هسته ای بزنه که عمرااااااا چنین کاریو کنه sli نزد چه برسه 2 هسته ای چون خیلی میخواد از کاربراش بخوره …. انویدیا بهتره بره dx12 و با قیمتاشو درست کنه لازم نکرده دو هسته ای بزنه
:-bd
سلام. انویدیا اگر بقول شما مدل دوهسته ای 1080 را بدهد که برای خریدش باید ماشین زیر پایت را هم بفروشی.
Amd مگه با کارت دو هسته ای بتونه حریف انویدیا بشه:smiley1
خوب دیگه از 2 تا هسته استفاده میکنه…قطعا انویدیا اگه مدل 2 هسته ای 1080 رو بده در برابرش یه میان رده به حساب میاد…در ضمن 1080ti هم تو راههB-)
چه فایده قیمتش تو ایران میشه 3 میلیون :smiley8