کارخانه نوآوری آزادی، یکی از مراکز نوآوری ایران، با حکم قضایی تخلیه میشود. شرکت آما، مالک ملک کارخانه، اعلام کرده است که در تاریخ هشت آذر ماه 1402، این مکان توسط ضابطان قضایی با استفاده از یگان ویژه نیروی انتظامی تخلیه خواهد شد.
کارخانه نوآوری آزادی یکی از برجستهترین مراکز نوآوری و کارآفرینی در ایران است. این مرکز نوآوری در سال 1396 تأسیس شده و با مساحتی بالغ بر 18 هزار متر مربع، به منظور پشتیبانی از کارآفرینان و توسعه فعالیتهای کارآفرینی در کشورمان شکل گرفت. این مرکز نه تنها به عنوان یک کارخانه نوآوری عمل میکند بلکه به عنوان یک زیستبوم کامل و اکوسیستم کارآفرینی شناخته میشود و به طور کل نقش یک خانه را برای اعضای اکوسیستم نوآوری داشته است.
شرکت آما، مالک ملک کارخانه نوآوری آزادی، یک شرکت صنعتی است که در سال ۱۳۳۸ توسط اکبر علیزاده راد تأسیس شد. این شرکت در دهههای گذشته به عنوان اولین کارخانه الکترودسازی کشور فعالیت میکرد.
تاریخچه تمدید قرارداد اجاره
در سال 1398، شرکت همآوا به عنوان مستأجر این مکان، توانست با تلاشها و سرمایهگذاریهای قابل توجه، این کارخانه را به عنوان یک مرکز نوآوری بزرگ و استراتژیک برای کشور توسعه دهد. این توسعه و ایجاد زیرساختهای فناوری نوین در این مکان به خصوص در حوزههایی چون هوش مصنوعی، سلامت و صنایع دارویی، فناوری ارتباطات و اطلاعات، خدمات مالی و بیمه، صنعت گردشگری، معماری و شهرسازی، خودروهای هوشمند، کشاورزی نوین، تولید محتوا و رسانه و موارد دیگر منجر به رشد چشمگیری در سطح زیست بوم فناوری و همچنین اقتصاد کشور شد.
تا پایان سال 1401، شرکت همآوا توانست قرارداد اجاره مکان را تا پایان اسفند ماه 1401 تمدید کند. این تمدید قرارداد با هدف ادامه ارائه خدمات و پشتیبانی از کارآفرینان و استارتاپها به مدت پنج سال انجام شد.
در اواخر سال 1401، شرکت آما به عنوان مالک ملک کارخانه نوآوری آزادی اعلام کرد که قصد دارد از قرارداد اجاره خارج شود و مکان را به مصارف دیگر تغییر کاربری دهد. این تصمیم ناگهانی و بدون اعلام قبلی اعلام شد و این اواخر منجر به تعیین یک مهلت یک ماهه برای تخلیه کارخانه شد.
شرکت همآوا، مستاجر کارخانه نوآوری آزادی، با اشاره به پیچیدگیهای تخلیه این مکان گفته است امکان انتقال مراکز متعدد نوآوری از جمله مرکز دانشبنیان دارویی و یا استودیوی تلویزیونی با پخش مداوم زنده در طی این ضربالعجل یک ماهه وجود ندارد.
شرکت همآوا در بیانیهای اعلام کرده است که در سال 1396، با هدف حمایت از جوانان کارآفرین، کارخانه نوآوری آزادی را در یک کارخانه متروکه تاسیس کرده است. این شرکت گفته است که در طول شش سال گذشته، بیش از 400 میلیارد تومان برای بازسازی و تجهیز کارخانه نوآوری هزینه کرده است.
پیامدها و تأثیرات این تصمیم
تخلیه قهری کارخانه نوآوری آزادی میتواند تأثیرات جدی در سطح زیست بوم فناوری کشور داشته باشد. این اقدام نه تنها میتواند به صدها میلیارد تومان خسارت مالی و معنوی به اقتصاد و شرکتهای مستقر در این مکان وارد کند، بلکه ممکن است منجر به نارضایتی میلیونها شهروند شود.
و در نهایت تخلیه قهری کارخانه نوآوری آزادی
در نتیجه تخلیه قهری کارخانه نوآوری آزادی، تصمیم اجرایی به عهده ضابطان قضایی با استفاده از یگان ویژه نیروی انتظامی خواهد بود. این امر موجب بروز مشکلات جدی در فعالیتهای آزادکاران، فضاهای کاری مشترک، استارتاپها، شتابدهندهها و همچنین اختلال در عملیات خدمات آنلاین روزانه میلیونها شهروند ایرانی که از محل کارخانه نوآوری آزادی استفاده میکردند، خواهد شد. از این رو، مسئولین اقتصادی و قانونی کشور نیاز دارند تا به راهحلی منطقی و عادلانه برسند تا از تأثیرات منفی این وضعیت جلوگیری شود.
تخلیه کارخانه نوآوری آزادی میتواند تبعات منفی زیادی برای اکوسیستم استارتاپی ایران داشته باشد. این اقدام میتواند باعث خسارتهای مالی و معنوی زیادی به شرکتهای مستقر در کارخانه شود و همچنین موجب اختلال در فعالیتهای میلیونها شهروند ایرانی شود.
نظر شما در رابطه با تخلیه کارخانه نوآوری آزادی با حکم قضایی چیست؟ آیا شما فکر میکنید تخلیه قهری کارخانه نوآوری آزادی تأثیر جدی بر اقتصاد و فعالیتهای کارآفرینان دارد؟
این اتفاق شروعی است که در شهر های دیگر هم اتفاق خواهد افتاد، متخصص ها اگر به فکر آینده خودشون هستن باید لوکیشن رو تغییر بدن
این همه سرمایه هزار میلیاردی خرج این جا و تیم ها کردن ولی یه خروجی استارتاپ درست و حسابی یونیکورن نداشته و زیان ده بوده همون بهتر تعطیل شه
نمیخوان قبول کنن سال های از دنیا عقبن. خروجی این پارک ها و استارتاپ و اداهای مشابه چیه الان؟ فقط و فقط آنلاین سازی همه چی. هیچ ایده ی دیگه ای نیست. یکی میخواد رستوران رو آنلاین کنه، یکی پارکینگ، یکی کفاشی و یکی نونوایی. چیزی مثل بوستون داینامیکس ازش بیرون میاد؟ هزار سال دیگه هم خیر.
من متوجه شدممدیر عامل پارک فناوران ( رضا کلانتری نژاد ) چند ماه پیش از ایران به لندن برای همیشه مهاجرت کردن در حالی که همچنان مدیر عامل هستن و بلا تکریف گذاشتن ، اون مجموعه بدون مدیر عامل چی میخواست بشه ؟ انتظاری به جز تخلیه بدون مدیر عاملی نمیرفت
به عنوان کسی که اونجا رفته و کسی که دو ساله که توی یکی از پارک های فناوری تهران کار میکنه دارم میگم:
– دولت ذرهای به متخصص ها اهمیت نمیده.
– اکثر پارک های فناوری با تنفس مصنوعی زندهان.
– ارتباط صنعت با پارک های فناوری در حد صفره.
– ارتباط دولت با پارک های فناوری کلا وجود خارجی نداره.
– در بعضی از حوزه های خاص فناوری(کلی دارم میگم، نه فقط IT) به زور ۵۰ نفر در ایران باقی موندن.