در بخش قبلی به نكاتی اشاره كرديم كه به كمك آنها ميتوانيد خطاهای عكاسی خود را به حداقل برسانيد. در اين بخش به بيان ادامهی اين نكات ميپردازيم.
دور بودن از سوژه
عكاسان حرفهاي هميشه ميگويند كه بهترين لنز زوم، پاهاي شما هستند. پس چرا به سوژه نزديك نشويد و كادر را با آن پر نكنيد؟
البته كه ميتوانيد كادر عكس را در پردازش ثانويه برش دهيد، ولي چرا ميخواهيد سايز و كيفيت عكستان را قرباني كنيد؟
ويرايش نكردن عكسها در پردازش ثانويه
اگر با فرمت JPEG عكاسي ميكنيد، نيازي به ويرايش عكس نداريد، ولي در صورتي كه با فرمت RAW عكاسي ميكنيد، بايد خودتان ويرايش را در پردازش ثانويه به عهده بگيريد. درست است كه زمان بيشتري از شما صرف ميشود، اما عكسهاي بسيار باكيفيت تري خلق خواهيد نمود.
حضور فضای اضافی در كادر تصوير
براي ثبت عكس بايد به فضاي اضافي اي كه در كادرتان ثبت ميشود نيز دقت كنيد. براي اينكه اين فضاي اضافي را حذف كنيد، يا بايد آن را برش دهيد، يا هنگام عكاسي مراقب فضايي كه از آن عكاسي ميكنيد، باشيد. اما اگر برش را انتخاب ميكنيد بايد در پردازش ثانويه به ويرايش آن بپردازيد.
چك نكردن كارت حافظه و باتری دوربين
هيچ عكاسي دلش نميخواهد وسط عكاسي با كمبود فضاي كافي در كارت حافظه رو به رو شود و مجبور به حذف عكسهاي قديمي بشود. براي اينكه اين مشكل برايتان پيش نيايد، هر بار بعد از عكاسي، كارت حافظه را چك كرده، عكسها را به كامپيوتر منتقل كنيد و مجددا كارت را فرمت نماييد.
اين قضيه در مورد باتري ها نيز صادق است. اگر وسط عكاسي دوربينتان خاموش شود مطمئنا احساس ناخوشايندي به شما دست ميدهد. براي اينكه باتري دوربين را ذخيره كنيد، بهتر است بيش از اندازه از live view استفاده نكنيد، يا اگر در هواي سرد به عكاسي ميپردازيد، باتري ها را در تماس با بدنتان، مثلا جيبهايتان قرار دهيد. همچنين هيچ وقت نبايد به همراه داشتن يك باتري يدكي را فراموش كنيد.
فراموش كردن عناصر حاشيهای
شايد انقدر حواستان به سوژهي اصلي پرت شود كه عناصر موجود در حاشيهي كادر را ناديده بگيريد. ولي به ياد داشته باشيد، همانقدر كه سوژهي اصلي مهم است، اين عناصر نيز از اهميت بالايي برخوردارند و ميتوانند عكس شما را در كمتر از يك ثانيه، نابود سازند.
همانطور كه در بخش اول بارها گفتيم، ميتوانيد از ويرايش در پردازش ثانويه بهره بگيريد، اما بهتر است به جاي آن، به عكاسي صحيح عادت كنيد و فرض كنيد كه اصلا ابزاري براي ويرايش عكس وجود ندارد. بله، به همين راحتي ميتوانيد در كار خود حرفه اي شويد.
پس به اين ترتيب، قبل از فشردن دكمهي شاتر و ثبت عكس، نگاهي به گوشه و كنار كادر تصوير بيندازيد تا آن را به دقت تنظيم كنيد. البته از live view هم ميتوانيد استفاده كنيد، به كمك live view، پوششي كامل و صد در صدي روي تصوير ايجاد ميكنيد.
امتحان نكردن زوايای مختلف
همهي زوايا را امتحان كنيد. اگر حس ميكنيد عكستان جذابيت كافي ندارد، كافي است ساير زوايا را امتحان كنيد و به كادر مطلوب برسيد.
انتخاب نكردن يك نقطهی مركزی مناسب
شما بايد يك نقطهي مركزي براي عكس هايتان انتخاب كنيد تا توجه مخاطب را نيز به همان نقطه جذب كنيد. در غير اين صورت، عكسها مفهوم خود را از دست ميدهند و مثل عكس هاي خبري و فوري ثبت ميشوند. اگر عناصر زيادي در عكستان وجود داشته باشد، بايد هماهنگي بين آنها نيز رعايت شود و اگر عكس، مجموعهاي از عناصر بي اساس باشد، حواس مخاطب را برهم ميزند.
براي اينكه بتوانيد يك نقطهي مركزي مناسب انتخاب كنيد، ميتوانيد از قانون يك سوم استفاده كنيد. قانون يك سوم، يكي از اصول در تركيب بندي ميباشد.
برنگرداندن تنظيمات دوربين را به حالت پيشفرض
شما براي هر موقعيت يك سري تنظيمات خاص براي دوربين در نظر ميگيريد، اگر بعد از هر عكاسي، تنظيمات دوربين را مجددا روي حالت پيشفرض قرار ندهيد، ممكن است براي دفعهي بعد به مشكل بر بخوريد.
براي مثال، براي عكاسي در يك روز برفي، براي اينكه برف را كاملا سفيد ثبت كنيد، به تنظيمات ويژهاي نياز داريد، اما اگر پس از آن با همان تنظيمات بخواهيد از فضاي داخلي عكاسي كنيد، حسابي به مشكل برميخوريد و عكس ممكن است بيش از حد تاريك يا بيش از حد روشن ثبت شود.
فراموش كردن مود عكاسی پياپی
براي عكاسي عمومي، تك شات بهترين گزينه است. ولي اگر قصد عكاسي از سوژههاي متحرك را داريد يا عكس شارپتري ميخواهيد، بهتر است از مود continuous يا مود عكاسي پياپي استفاده كنيد. اين مود، به دو بخش تقسيم ميشود. مود پياپي سريع و آهسته.
اگر بخواهيد از سوژههاي مهم تر با مود تك شات عكاسي كنيد، ممكن است به خاطر فشردن دكمهي شاتر، تصوير مات شود و نقطهي فوكوسي تغيير كند. البته ميتوانيد از تايمر نيز استفاده كنيد.
فقط يك بار عكس گرفتن
اين را به خاطر داشته باشيد كه هرچه بيشتر از يك صحنه عكس بگيريد، عكسها زيباتر و بهتر ميشود و شانس اينكه بهترين عكس را ميان آنها انتخاب كنيد بالاتر ميرود. معمولا عكاسان تازه كار به ثبت يك عكس اكتفا ميكنند. ولي اگر از هر صحنه چندين عكس بگيريد، شانس خود را در ثبت عكس باكيفيتتر بالا برده ايد.
ناديده گرفتن نور مناسب
حتما ميدانيد كه مهمترين بخش در عكاسي نوردهي مناسب است. اگر شما محيطي كم نور يا با نوري نامناسب براي عكاسي انتخاب كنيد، به حتم عكستان را نيز خراب ميكنيد. اگر در هر صورت نور موجود در محيط مناسب نبود، بايد از ابزارهاي نورپردازي استفاده كنيم. مثل رفلكتور، diffuser يا فلاش هاي اكسترنال.
استفاده نکردن از تنظیمات كاربری
در برخي دوربينهاي ديجيتالي و DSLR، شما ميتوانيد تنظيمات كاربري مشخصي تايين كنيد تا در موارد نياز، نيازي به تنظيمات مجدد نداشته باشيد و با فشردن يك دكمه، تمام تنظيمات در دوربينتان لود شوند.
از جمله پركاربردترين ويژگيهاي اين عملكرد اين است كه نيازي نيست حين فيلمبرداري يا شكار لحظهها، مجددا به منو برگرديد و به تنظيم دوربين بپردازيد.
انتخاب فاصله كانونی مناسب
با وجود اينكه با عكاسي با لنز وايد، عكسهاي جالبي پديد ميآيد،ولي بايد در استفاده از آن مراقب باشيد و هميشه هم يك لنز وايد را براي عكاسي انتخاب نكنيد. مثلا براي ثبت كلوزآپ ، لنز وايد ميتواند اعوجاج ايجاد كند و پس زمينه، به صورت اغراق آميزي كوچك، يا اجزاي صورت به طور اغراق آميزي بزرگ به نظر برسد.
گاهي نيز ميتوانيد از لنز تله براي پرتره استفاده كنيد. با لنز تله، اجزاي سوژه را فشرده تر ثبت ميكنيد و او را قد بلندتر نشان ميدهيد. به اين ترتيب عكسها حس و حال جالبتر و كيفيت بهتري خواهند داشت.
فلاش را در فواصل زيادی دور قرار ندهيد
اگر بخواهيد دهانهي ديافراگم را باز كنيد و ISO را افزايش دهيد، ميتوانيد نور را از فواصل دورتري دريافت كنيد. اما جلوهي چندان زيبايي نخواهد داشت. اگر از اين فاصله نيز دورتر شويد، فلاش مثل يك منبع نوري عمل ميكند و در عكس، پديدهي قرمزي چشم صورت ميگيرد. براي حل اين مشكل، يا بايد به سوژه نزديك ترش كنيد يا فلاش را به كلي خاموش كنيد.
برطرف نكردن نقصهای موجود در لنز
اگر اعوجاج و تحريف را در لنز ناديده بگيريد عكسهايتان دچار مشكلات زيادي خواهند شد. براي مثال، با لنزي كه در عكس اعوجاج پديد ميآورد، نميتوانيد عكس شارپي ثبت كنيد. خط افقتان منحني خواهد بود و … . براي برطرف سازي اين مشكل، ميتوانيد از برخي گزينهها در دوربينتان كمك بگيريد. براي مثال ميتوانيد از آپشن Vignette control استفاده كنيد. اين مشكل معمولا در لنزهاي سريع وجود دارد. شما ميتوانيد از طريق كامپيوتر، اين تغييرات را در پروسهي سريعتري به انجام برسانيد.
استفاده نادرست از فیلترها
اگر فيلترها تميز نباشند مطمئنا در عكس شما مشكلاتي پديد ميآورند. حتي اگر فيلترهاي گران قيمت و باكيفيتي تهيه كرده باشيد، بايد آنها را تميز نگه داريد. همچنين بايد مراقب بازتاب نور نيز باشيد. براي جلوگيري از آسيب ديدن فيلتر، بايد از هودهاي لنز استفاده كنيد. فيلتر را هميشه درست نصب كنيد. در غير اين صورت، حتي با وجود هود لنز يا دستتان كه آن را سايهبان قرار دادهايد، مجددا بازتابها مشكل آفرين خواهند بود و هالههاي ناخوشايندي در عكستان به وجود مياورند…
اشتباهاتي كه از آنها ياد كرديم ممكن است توسط هر عكاسي رخ دهد. ولي اگر دقت كرده باشيد، تمام آنها با كمي دقت، رفع و رجوع ميشود. در مجموع، اگر ميخواهيد در عكاسي بهترين شويد، كافيست دقتتان را بالا ببريد و اصل طبيعي بودن را در خلق تصاوير، رعايت كنيد.
یک نکته ای که بنده در عکاسی بهش برخوردم، قرار دادن سوژه در وسط عکس یا حدود وسط هس، چرا که بعضی از دوربین ها و لنز ها وقتی سوژه در گوشه باشه یا سوژه رو عریض نشون میده یا اعوجاج در سوژه پیش میاد ، فوکوس اتوماتیک خوبه ولی بعضی مواقع باید با دوربین فوکوس دستی کار کرد تا عکس جالب بشه ، پس همیشه عکس های تنظیمات اتوماتیک قشنگ نیس
ولی مطالب همه کاربردی و صحیح بودن