تنظیم کنندگان قوانین مرتبط با فضای مجازی، همچنان در تلاش هستند که قوانین و پروتکلهایی مناسب برای تشخیص چهره با استفاده از هوش مصنوعی تصویب کنند. اما در برخی نقاط برخورد با این مورد شدیدتر است و آنها به دنبال ممنوعیت کامل فعالیت هرگونه سیستمی هستند که به صورت خودکار و گسترده عمل تشخص چهره را انجام میدهد. با این حال شرکت Clearview AI تنها چند قدم تا ثبت حق اختراع فناوری خود فاصله دارد. چیزی که تا پیش از این بارها نظیرش را در کتابها و فیلمهای آینده نگر دیدهایم.
یک قدم تا ثبت امتیاز فناوری تشخیص چهره
شرکت پرحاشیهی Clearview AI در آستانه دریافت حق امتیاز فناوری تشخیص چهره خود است. در این فناوری برای تشخیص چهره از تصاویر موجود در پلتفرمهای مختلف آنلاین استفاده میشود. گزارشی که Politico منتشر کرده، بیان میکند این شرکت یک سری از مدارک و فرمها را از سوی ادارهی ثبت اختراع و علائم تجاری ایالات متحده دریافت کرده، که نشان دهندهی نزدیک شدن این شرکت به ثبت نهایی فناوری خود است.
فناوری که صدای فیسبوک را هم درآورده
همچنین Politico با مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران شرکت Clearview AI، خانم هون تان دت یک مصاحبه انجام داده است. خانم هون در طی این مصاحبه به این موضوع اشاره کرده که این اولین ثبت اختراع در رابطه با تشخیص چهره نیست، اما این اولین مورد در رابطه با استفاده از دادههای اینترنتی در سطح بسیار گسترده است. محصول این شرکت، برای انجام عمل تشخیص چهره بر پایه هوش مصنوعی، از یک پایگاه داده بسیار گسترده با بیش از 10 میلیارد عکس استفاده میکند. در واقع این عکسها از پروفایلهای عمومی در وبسایتهای مختلف است، پروفایلهایی که امروز ممکن است حتی دیگر وجود نداشته باشند. همین موضوع منجر به چندین مورد شکایت و حکم توقف از سوی شرکتهایی مانند گوگل، متا (فیسبوک) و توییتر شده است، چراکه آنها این کار را مصداق بارز نقض قوانین خدمات آنها را دارد.
تا به این لحظه این ابزار تشخیص چهره تنها در اختیار مشتریان دولتی قرار گرفته است که عمدتا به منظور شناسایی افراد تحت تعقیب و مظنون مورد استفاده قرار گرفته است. ضمن اینکه خانم تان دت، تاکید کرده هیچ برنامهای برای فروش آن به مشتریان عمومی یا سایر شرکتهای خصوصی ندارند. در عین حال، منتقدان فناوری تشخیص چهره نگران پیامدهای مختلف حریم خصوصی این فناوری و همچنین فقدان مقررات و پروتکلهای مناسب در مورد استفاده از آن هستند. به نظر آنها ممکن است شرکتهای دیگر این سیستمها را در اختیار مشتریان عمومی یا افراد خاصی بگذارند که هدفشان سواستفاده از این ابزار است.
شرکت Clearview AI تا کنون با شکایتهای فراوانی در چندین کشور مختلف از جمله استرالیا مواجه شده، که صراحتا شرکت را ملزم به حذف تمام دادههای تشخیص چهرهای که تا کنون جمع آوری کرده است میکند. از سوی دیگر در اتحادیه اروپا نیز تلاش برای تصویب قوانین سختگرانهتری در جریان است که به صورت کامل فعالیت چنین ابزارهایی را ممنوع میکند. اما ظاهرا تمام این تلاشها و فشارهای بینالمللی هیچ تاثیری بر ارادهی شرکت Clearview AI برای رسمیت بخشیدن به فعالیت خود ندارد.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید