نباید هر چیزی که میبینیم یا میخوانیم را باور کنیم، شبکه های اجتماعی پر است از تصاویری که با فتوشاپ دستکاری شدهاند، امیدواریم به کمک این مطلب راحتتر تصاویر دستکاری شده را تشخیص دهید.
از روشهای ساده و آسانتر شروع میکنیم:
شسته بودن چهره
احتمالاً تا به حال پیش آمده است که با مشاهده تصویری از چهره یک نفر حس واقعی نبودن تصویر به شما منتقل شود. اعتماد به درست بودن تصویر و پذیرش واقعی بودن تصویر در این مورد مطمئنترین روش نیست، تشخیص فیک بودن تصویر معمولا آسانتر از آن چیزیست که فکرش را میکنید، اگر هم تصویری با تیتری جنجالی دیدید، شاید با کمی دقت متوجه واقعیت ماجرا بشوید.
تصاویر شسته شده معمولا بیش از حد رویایی و فانتزی به نظر میرسند و باعث ایجاد دافعه میشوند، به این پدیده در زیباییشناسی دره وهمی گفته میشود، حتی اگر پوست فردی کاملا سالم هم باشد، در اکثر شرایط نوری، مقداری چین و چروک و منافذ پوستی معلوم خواهد بود. وقتی که این ایرادات به صورت دیجیتالی حذف شوند، بافتی خیلی روشن و براق ظاهر میشود. افراد متخصص در فتوشاپ معمولا تعادلی بین واقعیت و رویا ایجاد میکنند، درصورتی که آماتورها و نرم افزارهای موبایلی تقریبا در تمام موارد نتیجهای ناشیانه ایجاد میکنند.
تصاویری که در آن صورت افراد جابجا شدهاند معمولا دچار همین حالت هستند، یکسان نبودن جزئیات داخل صورت با دیگر اجزای سر و همچنین تصویر را میتوانید با کمی توجه بفهمید.
لبههای خیلی تیز و یا خیلی تار اشیاء
اگر کسی به طور ناشیانه چیزی را به تصویر اضافه کند، این احتمال وجود دارد که لبههای آن را به خوبی نبریده باشد.
مواج بودن خطوط تصویر
گاهی اوقات سوژه اصلی در تصویر، دستکاری شده به نظر نمیآید ولی با نگاهی به پسزمینه میتوانید نشانههایی از کشیده شدن، بریدگی و یا تغییر اندازه ببینید.
معمولا اعوجاج در خطوط تصاویر دستکاری شده با قوانین فیزیک همخوانی ندارند، احتمالا شما هم نمونههایی از دستکاریهایی که پسزمینهی تصویر را به هم زده است دیدهاید. افرادی که میخواهند خود را ورزشکارتر و یا لاغرتر نشان دهند.
به دنبال الگوها و اجزای تکرار شده باشید
ابزار clone در فتوشاپ محبوب افرادی است که به دنبال پنهان نمودن اشیاء یا نقاطی از تصویر هستند. ابرها، جمعیت، درختان، قسمتی از لباس و یا پوست منابعی هستند که فتوشاپ کاران از آنها برای پوشش اجزای حذف شده استفاده میکنند.
گاهی اوقات هم از این روش برای شلوغتر شدن تصویر استفاده میشود، تکرار بخشهای پرچمعیت تصویر، زیاد کردن تعداد درختان، گلها و یا حتی زیاد کردن ستارههای آسمان شب هم میتواند نتیجهی همین روش باشد. در تصاویر دستکاری شده معمولا ابرها و یا ساختمانهای تکراری قابل تشخیص هستند.
سایه ها
وقتی قسمتی از تصویر روی تصویر اصلی مونتاژ شود، احتمال دارد که فتوشاپکار اختلاف جهت سایه ها و یا حتی وجود سایه را هم فراموش کرده باشد.
زاویه و مقدار نور و بافت سایهها معمولا باید با هم همخوانی داشته باشند.
به دنبال قسمت های تار شده و دارای نویز باشید
وقتی تصویری به دفعات زیادی دانلود و آپلود شود، معمولا تأثیر الگوریتمهای فشردهسازی قابل مشاهده است، البته تمامی تصاویر بعد از چند بار دانلود و آپلود دچار همین تأثیر میشوند.
نکتهی مهم این است که احتمال دارد در تصاویر دستکاری شده، بین بخش دستکاری شدهی تصویر و بخش عادی تصویر اختلاف میزان نویز JPEG دیده شود.
مثلاً اگر شما بخواهید متنی را از یک تصویر حذف کنید شاید با ابزار قلممو اینکار را انجام دهید که نتیجهی اینکار ایجاد بخشی بدون بافت خواهد بود که بعد از ذخیره تصویر با فرمت JPEG احتمالاً در لبهی داخلی بخش بدون بافت، نویز قابل تشخیصی مشاهده میشود.
بررسی اطلاعات EXIF فایل عکس
اطلاعات EXIF توسط نرم افزار و یا سخت افزار ایجاد کنندهی تصویر در فایل آن تصویر ذخیره میشود، مدل دوربین، سرعت شاتر، ISO، دیافراگم لنز و…
در صورتی که دوربین مورد نظر GPS داشته باشد و تنظیمات ذخیره موقعیت مکانی هم فعال باشد، طول و عرض جغرافیایی محل عکاسی هم در فایل عکس ذخیره میشود.
در صورتی که کمی با اصطلاحات عکاسی آشنا باشید، از روی اطلاعات EXIF میتوانید دستکاری شدن تصویر را متوجه شوید، مثلا سرعت شاتر کند باعث تار شدن اشیای متحرک میشود و یا فاصلهی کانونی طولانی(زوم زیاد) نباید تصویری با حالت چشم ماهی ایجاد کند(شبیه تصاویر سلفی و یا واید نباشد)
در مورد طول و عرض جغرافیایی هم میتوانید با وارد کردن طول و عرض ذخیره شده در تصویر، یکی بودن مکان عکاسی را با طول و عرض جغرافیایی داخل فایل عکس مقایسه کنید.
البته به یاد داشته باشید که وجود نام ابزارهای ویرایش تصویری مانند فتوشاپ و GIMP لزوماً به معنی جعلی بودن تصویر نیست، دلایل زیادی برای عکاسان وجود دارد تا تصاویر خام دوربین را کمی اصلاح کنند، مثلا حذف نور بیش از حد در تصویر.
استفاده از ابزارهای کمکی
در صورتی که با چشم غیر مسلح نتوانستید دستکاری انجام شده در تصاویر را بفهمید، میتوانید از ابزارهای کمکی استفاده کنید. در ادامه ابزارها و روشهایی که به شما کمک میکنند تا دستکاری را راحتتر تشخیص دهید معرفی میشوند.
به عنوان نمونه در این صفحه که مخصوص تشخیص دستکاری تصویر ایجاد شده مجموعهای از ابزارهای جالب را پیدا میکنید:
تشخیص خودکار اشیای تکراری
معمولا لازم نیست تا تنظیمات را تغییر بدهید، کمی صبر کنید تا جواب آنالیز را مشاهده کنید.
آنالیز ELA
ELA در واقعی خروجی الگوریتمی است که در آن اشیای دستکاری شدهی تصویر به خاطر خصوصیات ناهماهنگ با تصویر اصلی معلوم خواهند شد.
تصویر اصلی اضافه شدن دایناسور و تکرار کتاب ها تفاوت بافت و روشنایی دایناسور و کتابها با بقیه تصویر در نتیجهی آنالیز ELA
در صورتی که قسمتی از نتیجهی آنالیز ELA با خود تصویر یکسان نباشد باید به آن قسمت شک کنید، لبه قسمتهایی که ظاهراً مشابه هستند باید از نظر نور و رنگ یکسان به نظر برسند.
PCA
تصویری به ظاهر دستکاری نشده اما سمت راست و بالای تصویر دستکاری شده است
کارکردی مشابه دارد اما با این تفاوت که در نقاط صاف و بدون بافت تصویر بهتر عمل خواهد کرد.
جستجوی معکوس تصویر گوگل
ابزار دیگری که البته احتمالا با آن کار کردهاید، جستجوی معکوس تصویر گوگل است، هوش مصنوعی و پردازش ابری کار خودش را انجام خواهد داد، اگر اصل تصویر دستکاری شده برای گوگل قابل دسترس باشد، به سرعت متوجه قسمتهای متفاوت تصویر دستکاری شده خواهید شد.
سایتهای خبری
نکتهی دیگری که مانده استفاده از زیرکی خود شماست، مثلا اگر تصویری از “حادثهای در شهر A” به دستتان رسیده، شاید با جستجوی متن “فلان حادثه در شهر A” دستکاری بودن همان عکس را در اینترنت توضیح داده باشند.
هرچیزی که در اینترنت میبینید درست نیست
تصاویر فتوشاپ شده عمری به اندازهی خود اینترنت دارند و تاکنون افراد زیادی گول تصاویر دستکاری شده را خوردهاند، با پیشرفتهتر شدن تکنیکهای ویرایش تصویر هم افراد بیشتری در آینده دچار اشتباه خواهند شد که افزایش بیشتر آگاهی و هوشیاری کاربران را میطلبد.
شرکت ادوبی هم به دنبال راهحلی برای تشخیص تصاویر دستکاری شده با فتوشاپ میباشد که قبلا هم به رسانهها نیز نشان داده است و معلوم نیست کی و به چه صورت و یا در کدام محصول خود ارائه کند.
در پایان نظر شما را به تصویر اصلی همین مطلب جلب میکنم:
پژو نه 206sd واسه ایران خودرو هست
دوست عزیز این عکس تبلیغاتی کار خود پژو بوده.