در نشست عصر سهشنبه شورایعالی فضای مجازی با حضور سران قوا، آییننامه اجرایی کمیته «تسهیل فعالیت کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال» با اجماع اعضا به تصویب رسید. به بیان دقیقتر، طرح «اینترنت طبقاتی» برای قشر خبرنگاران و کسبوکارهای آنلاین به اجرا گذاشته میشود.
تشکیل این کمیته قبلاً در بهمن ماه سال 1403 به تصویب رسیده بود و اکنون آییننامه اجرایی آن نیز نهایی شده است. طبق این مصوبه، کمیته وظیفه دارد اعتراضات نهادهای رسمی اقتصاد دیجیتال را ظرف حداکثر 48 ساعت بررسی کند.
بااینحال، روز سهشنبه 24 تیرماه 1404، «امیر سیاح»، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در همایش «اینترنت و آینده ایران» از «بازگشایی IP برخی کسبوکارها» بهعنوان یکی از اولین وظایف این کمیته یاد کرد. از طرفی، «فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت «مسعود پزشکیان»، دیروز ظهر از اعطای اینترنت تفکیکشده به خبرنگاران با عنوان «اینترنت آزادتر» اطلاع داد. دولت چهاردهم پیشتر نیز چنین خدماتی را برای رسانههای خبری و خبرنگاران متقاضی ارائه کرده بود.

تصویب طرح اینترنت طبقاتی؛ دولت چهاردهم زیر قولش زد!
به نظر میرسد طرح اینترنت تفکیکشده که از سالهای گذشته شروع شده و با القاب و نامهای مختلف به قشرهای خاصی داده میشد، در دولت چهاردهم با شتاب بیشتری در حال اجراست. با این وجود، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بارها مخالفت خود با اینترنت تفکیکشده را اعلام کرده بود. «احسان چیتساز»، معاون وزارت ارتباطات، مدعی شده بود که دولت خواهان راهاندازی اینترنت آزاد و عمومی برای جامعه ایران است.
بااینکه هنوز تعریف دقیقتری از طرح مذکور توسط کمیته اجرایی بیان نشده است؛ اما «اینترنت طبقاتی» به همان دسترسی کاربران مختلف به اینترنت بر اساس «طبقهبندی» خاصی از جامعه محدود یا آزاد مربوط میشود. برای مثال افرادی مانند پزشکان، خبرنگاران، اساتید دانشگاه، مدیران شرکتها یا اعضای نهادهای حاکمیتی میتوانند به اینترنت بدون فیلتر یا نیمهفیلتر دسترسی داشته باشند؛ درحالیکه عموم مردم همچنان با محدودیتهای دستوپاگیر و فیلترینگ شدید روبهرو هستند.
تکلیف ما برنامه نویس ها چی میشه ؟ باید جمع کنیم بریم یه کشور دیگه یا بریم پراید بخریم اسنپ کار کنیم؟