فضاپیمای جونو از سال 2016 در مدار مشتری قرار گرفته و از آن زمان تا کنون اطلاعات بسیار با ارزشی را درباره بزرگترین سیاره منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار داده است. روز گذشته چهار مقاله در نشریه Nature به کمک اطلاعات ارسالی از جونو به چاپ رسیدند که نشانگر یافته های جدیدی درباره قطب های مشتری و همچنین درک بهتری از آنچه زیر سطح این غول گازی رخ می دهد بودند.
به گزارش Engadget، یکی از این مقالات نشان دهنده فعالیت هایی در قطب های مشتری است. تصاویر گرفته شده توسط فضاپیمای جونو نشان دهنده چرخش گازها در قطب های مشتری به گونه ای عجیب تر و پیچیده تر از آنچه تا کنون تصور می شد است. در این مقاله آمده است در حالی که در قطب شمال مشتری هشت گردباد احاطه کننده یک گردباد عظیم تر هستند، در قطب جنوب تنها پنج گردباد مورد بزرگتر را در بر گرفته اند. سوالی که ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده چگونگی آرایش این گردبادها و ویژگی هاییست که باعث می شود تعداد بیشتر یا کمتری از آنها یک گردباد بزرگ تر را احاظه کنند. همچنین دانشمندان تا کنون نتوانسته اند دلیل قانع کننده ای برای چرایی پیدایش این گردبادها و همچنین دلیل عدم در هم فرو رفتن آنها پیدا کنند.
در مقالات دیگر باز هم به کمک اطلاعات به دست آمده از فضاپیمای جونو دانشمندان توانسته اند اختلاف سیگنال های بسیار کوچک دریافتی را محاسبه کرده و نتیجه گیری کنند که میدان گرانشی در نیمکره شمالی و جنوبی مشتری یکسان نیست. احتمالا این نکته می تواند توضیحی برای چگونگی حرکت گردبادها روی سطح مشتری باشد. دیگر نکته قابل توجه در مقالات منتشر شده به عمق جریان های هوا در مشتری باز می گردد. یافته ها نشان می دهند که این جریان های شدید هوا تا 3000 کیلومتر عمق دارند که بسیار بیشتر از آنچه تصور میشد است. در نهایت از مجموع این یافته ها اینطور نتیجه گیری می شود که فعالیت های مشاهده شده روی مشتری پایین تر از آنچه میبینیم هم ادامه دارد.
با این حال هنوز سوالات بی پاسخ زیادی درباره مشتری وجود دارند که انتظار می رود فضاپیمای جونو بتواند با ارسال اطلاعات بیشتر کلیدهایی برای حل آنها در اختیار دانشمندان قرار دهد.
با سلام
سپاس