امروزه در دنیای تکنولوژی، انواع و اقسام قطعات کامپیوتری هستند که هر کدام اسم و کارکرد بخصوصی دارند. شناخت هر یک از این قطعات به نوبهی خود میتواند برای انجام کارهایی مثل ارتقا سیستم به شما کمک کند. یکی از قطعاتی که این روزها در دنیا اسمش را زیاد میشنویم، APU است. برای فهم APU در ابتدا باید CPU و GPU را یاد بگیریم. در این مقاله میخواهیم تفاوت APU با CPU و GPU را به سادهترین شکل ممکن توضیح داده و هرکدام را جداگانه تعریف کنیم.
CPU چیست و چه کاربردی دارد؟
CPU مخفف (Central Processing Unit) به معنی “واحد پردازش مرکزی”، مهمترین پردازنده کامپیوترتان است. پردازندهها دقیقا مثل مغز انسان عمل میکند. همانطور که مغز انسان اطلاعات را از قسمتهای مختلف بدن دریافت کرده و آنها را تجزیه و تحلیل میکند، پردازندهها هم دستورالعملهایی (اطلاعات) را از قسمتهای مختلف کامپیوتر (بدن) دریافت کرده و آنها را پردازش (تجزیه و تحلیل) میکنند.
از آنجایی که CPU هم یک نوع پردازنده است، پردازش فعالیتهای مهمی مانند: اجرای سیستم عامل، اجرای برنامهها و بازیها، انجام محاسبات و انجام چندین وظیفه بهطور همزمان را بر عهده دارد. این پردازنده بر روی مادربورد قرار گرفته و دارای عملکرد سه مرحلهای: Fetch (واکشی)، Decode (رمزگشایی) و Execute (اجرا) است. هر CPU دارای چندین هسته است که به طور معمول، رابطهی: “تعداد هستههای بیشتر = افزایش سرعت CPU و سیستم” برقرار است.
GPU چیست و چه کاربردی دارد؟
GPU مخفف (Graphics Processing Unit) به معنی “واحد پردازش گرافیکی”، بعد از CPU مهمترین و کاربردیترین پردازنده کامپیوتر است. GPU مانند CPU دادههایی را دریافت میکند ولی با این تفاوت که اطلاعات دریافتی GPU منحصرا دادههای تصویری هستند. به این معنی که GPU دادههای تصویری را دریافت میکند، سپس پردازش کرده و بعد به صفحهنمایشتان میفرستد. هر تصویری که روی صفحهنمایشتان (چه کامپیوتر، چه لپتاپ و چه موبایل) میبینید، این تصاویر بهدلیل وجود GPU است.
از آنجایی که GPU پردازش دادههای گرافیکی سیستم را انجام میدهد، CPU به پردازش بقیه اطلاعات غیر گرافیکی رسیدگی میکند. این دو قطعه از یکدیگر جدا بوده و با توجه به عملکرد بسیار حیاتیشان، هر کدام به تنهایی قیمت زیادی دارد. با این حال ارتقای CPU و GPU، عملکرد سیستمتان را به شکل قابل توجهی افزایش میدهد که قیمت بالایشان به دلیل همین مورد است.
APU چیست؟ تفاوت آن با CPU و GPU در چیست؟
نام APU مخفف (Accelerated Processing Unit) به معنی “واحد پردازش شتاب یافته”، ترکیبی از اجتماع دو پردازشگر CPU و GPU در یک تراشه است. درواقع APU یک میکروپردازنده است که علاوهبر اینکه تواناییهای CPU مثل اجرای برنامهها و انجام محاسبات را داشته، ویژگیهای GPU مثل پردازش تکسچرها و رندر تصاویر را هم دارد. به بیان دیگر، APU شکل ادغام شده CPU و GPU در یک پکیج پردازنده است و تفاوت آن در اینجاست که میتواند وظایف دو پردازندهای که در اصل جدا از هم هستند را به تنهایی انجام دهد.
توجه داشته باشید در حال حاضر اکثر پردازندههای هر دو شرکت Intel و AMD به دلیل مجهز بودن به iGPU یا گرافیک مجتمع، با تعریف فوق میتوانند به نوعی APU محسوب شوند، اما مقصود از APU پردازنده ای است که به نوع خاصی از iGPU مجهز است که میتوان با آن پردازشهای سنگین گرافیکی مانند گیمینگ انجام داد.
توانایی گیمینگ دقیقا ویژگی خاصی است که APU را از یک CPU مجهز به گرافیک مجتمع یا iGPU جدا میکند. پردازنده APU نسبت به CPU و GPU قیمت کمتری دارد و به دلیل اینکه میتواند کار دو پردازشگر را به طور همزمان انجام دهد، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است.
واحد APU در سال 2011 برای اولین بار توسط شرکت AMD معرفی شد و از آن زمان تا به حال شرکت AMD به ساخت این پردازنده نوع از پردازندهها مشغول است.
پردازشگر گرافیکی نیاز به حافظ VRAM دارد، و به دلیل فقدان فضای کافی امکان قراردادن VRAM درون پردازنده نیست. از این رو، APUها سهم بزرگی از RAM سیستم میزبان را به صورت اشتراکی و داینامیک برای مصرف گرافیکی خود برمیدارند. بنابراین، سرعت رم میزبان و حجم بالای آن میتواند تاثیر مستقیمیدر پرفورمنس یک APU داشته باشد.
یکی از ویژگیهای مهم APUهای شرکت AMD امکان اورکلاک کردن آن است. اورکلاک یک ارزش افزوده است که میتواند درصدی به کارایی هر دو بخش CPU و GPU یک APU بیفزاید. البته اگر اورکلاک به صورت اصولی انجام نشود ممکن است باعث Degrade شدن و کاهش کارایی پردازنده در طولانی مدت شود.
بهطور کلی اگر توانایی مالی خرید یک کارت گرافیک مستقل را ندارید، خرید APUهای AMD میتواند گزینه ای جذاب و قابل تامل برای سیستم شخصی شما باشد.البته APUها برای گیمینگ در دقت 1080p مناسب هستند و اگر مانیتور شما دقت بالاتری دارد، چاره کار، خرید کارت گرافیک مستقل و یک پردازنده قوی به صورت جداگانه است. درست است که قیمت پردازندهها بالا است، اما هنوز هم میتوانید پردازندههایی با قیمتهای کمتر با عملکرد خوب پیدا کنید.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید