حتماً تا به حال در حین کنکاش بین انواع رمهای کامپیوتر دیدهاید که برای مشخص کردن سرعت رم، بعضی از شرکتها و سایتها از پسوند MT/s و بعضی دیگر از پسند MHz استفاده میکنند. سوالی که پیش میآید این است که تفاوت MT/s و MHz چیست و آیا به علت تشابه اعداد، MT/s همان MHz است؟
کاربرانی که با نرمافزار CPU-Z سر و کار داشتهاند، در تب Memory این نرمافزار، فیلدی با نام DRAM Frequency مشاهده کردهاند که همیشه فرکانس رم نصف میزانی است که در بایوس مادربرد و مشخصات رم میبینند و این عدد برحسب MHz است. به طور مثال اگر رمهایی داشته باشید که فرکانس آنها در بایوس 3200MHz تعیین شده باشد، در فیلد DRAM Frequency نرمافزار CPU-Z این مقدار 1600MHz نمایش داده میشود. آیا میدانید علت چیست؟
واژه MT/s مخفف Mega Transfer Per Second است. در واقع MT/s واحد اندازه گیری سرعت مؤثر گذرگاههای حافظه رم است که در هر ثانیه انجام میشود در حالی که فرکانس MHz که مخفف Megahertz Per Second است، واحد تعیین کننده میزان میلیون چرخه بر ثانیه است. یعنی تعداد چرخه پردازش بر حسب میلیون در هر ثانیه را مشخص میکند. مثلاً یک تراشه با سرعت 1600MHz میتواند 1600 میلیون بار در هر ثانیه اعداد (اطلاعات) را تغییر دهد.
تفاوت MT/s و MHz را میتوان در رمهای DDR راحتتر مشخص کرد. همانطور که میدانید واژه DDR مخفف Double Data Rate است. یعنی صرف نظر از اینکه رم مورد نظر نسل چند است (مثلاً DDR3 است یا DDR4 و یا DDR5) اتفاقی که در این رمها میافتد این است که سرعت انتقال دیتا را به نسبت تعداد سیکلها یا چرخههایی که انجام میشود، دو برابر میکند! یعنی در یک حافظه رم با سرعت مؤثر انتقال اطلاعات 3200MT/s در واقع با سرعت 1600MHz کار میکند با این تفاوت که به دلیل دوبل کردن تعداد عملیات در هر سیکل، این رقم را در نهایت به 3200MHz میرساند.
حالا که تفاوت MT/s و MHz را متوجه شدیم، با توجه به این توضیحات در مییابیم که استفاده از پسوند MT/s درستتر است و به همین دلیل است که CPU-Z نیز در بخش اعلام فرکانس رم بر حسب MHz، میزان فرکانس را نصف میکند تا سرعت واقعی تعداد هر میلیون سیکل بر ثانیه را نمایش دهد. بنابراین سرعتی که بر روی برچسب رم حک شده است در واقع برحسب MT/s است.
همچنین شاید تا به حال نسبت بین پهنای باند کلی رم با سرعت آن را متوجه شده باشید. روی برچسب رمها معمولاً به جای سرعت رم، پهنای باند برحسب MB/s درج میشود. البته مدتهاست که سرعت هم قبل از پهنای باند روی برچسب مشخصات رم همواره آمده است. به طور مثال تصویر زیر، یک رم لپتاپ با پهنای باند 25600MB/s است که اگر این عدد را با تعداد گذرگاههای رم (8 bit) که یک عدد ثابت است تقسیم کنیم، سرعت رم یعنی 3200MT/s به دست میآید.
مطالب مرتبط:
درود برشما
بسیار رسا و عالی
ممنون از مطلب خوبتون
سلام اقای مغانی
گذرگاه رم ۶۴ بیتی است ؟؟
بسیار عالی ، ممنون از مقالات خوبتون
آقای مغانی فقط ازتون یک خواهش داشتم ، یک عکس پروفایل برای خودتون تنظیم کنیم که فوری با یک نگاه مقالاتتون رو پیدا کنیم و بخونیم.
سلام، خواهش میکنم. چشم امروز میذارم.