رگولاتور ارتباطات و سانسور روسیه Roskomnadzor، این هفته گوگل را مجبور کرد که دهها هزار لینک و نتایج جستجو را حذف کند. این لینکها به شهروندان روس کمک میکردند تا سانسور دولتی روسیه و بن شبکههای اجتماعی را پشت سر بگذارند و به برخی از اخبار و پلتفرمهای دیگری دسترسی پیدا کنند.
کاربران اینترنت در این کشور برای دسترسی به منابع اطلاعاتی مسدود شده به استفادهی گسترده از VPN ها روی آوردهاند. یک تحلیلگر در این باره تخمین زده است که تقاضا برای VPN های محبوب در بازه زمانی 24 فوریه تا 9 مارس، 1,092 درصد افزایش یافته است.
دانلود اپلیکیشن در استورهای گوگل پلی و اپل نیز افزایش داشته و در هفتهی گذشته در این کشور به بیش از 4.6 میلیون رسیده است. این رقم افزایش 4,375 درصدی نسبت به یک هفته قبل از حملهی نظامی روسیه به اوکراین را نشان میدهد. در حالی که افزایش تقاضا برای VPN غیرمنتظره نیست، مقامات دولتی روسیه در حال اتخاذ اقداماتی برای جداکردن کامل اینترنت این کشور از بقیه دنیا هستند.
استفاده از VPN فعلا در روسیه غیرقانونی نیست اما دولت در تلاش برای مسدود سازی دسترسی است
دولت روسیه هنوز استفاده از VPN را مسدود نکرده است اما به گوگل دستور داده که هزاران لینک دسترسی به وی پی ان ها را در نتایج جستجوی خود نشان ندهد. ظاهرا تعداد این درخواستها روزانه در حال افزایش است. دولت روسیه در چند سال اخیر در حال بررسی راههایی برای ایجاد آنچه که “اینترنت مستقل” مینامد است.
در این طرح، آنها میخواهند بلاک کردن دسترسی به وی پی ان ها، سانسور اینترنت داخلی و قطع دسترسی به اینترنت جهانی را ممکن سازند. دولت پوتین همچنین به همین موارد راضی نمیشود و با ارائه و ایجاد گواهی TLS خود، قصد رصد و رهگیری ترافیک رمزگذاری شدهی وب را دارد.
سطح عمیق نظارت و فیلتر ترافیک که توسط دولت و مقامات روسیه در نظر گرفته شده کار سختی است و در یک شب امکان پذیر نیست، اما حملهی نظامی این کشور و تحریمها و نارضایتیهای همهجانبه بر علیه پوتین و روسیه، روند اعمال این محدودیتها را تسریع کرده است.
ارائهدهندگان زیرساخت و ترانزیت ترافیک اینترنت مانند Cogent، شروع به قطع ارتباط با مشتریان روس کردهاند و شاید یکی از دلایل احتمالی این کمپانیها، ترس از حملات سایبری دولت روسیه و ایجاد کمپینهای اطلاعات غلط باشد.
Cogent زیر ساخت ارتباطی خود با روسیه را قطع کرد
کلادفلر و برخی دیگر از VPN ها اینچنین فکر نمیکنند و Cloudflare اذعان کرد که خاموش کردن تمام سرویسهای خود برای شهروندان روس که سعی در دور زدن پروپاگاندای دولتی و دسترسی به اطلاعات آزاد دارند، ایدهی خوبی نیست. در هر صورت شرایط شرکتهای تکنولوژی برای تصمیمگیریهای مختلف در ارتباط با روسیه سختتر خواهد شد.
در حال حاضر درصد زیادی از شهروندان روس به دلایل مختلف پروپاگاندای دولتی را باور کردهاند و قطع اینترنت روسیه از جهان به دولت این کشور کمک میکند که سانسور و کنترل بیشتری اعمال کند و افکار عمومی را به نفع خود تغییر دهد.
پدیده قطع دسترسی کامل اینترنت یک کشور و راهاندازی شبکه داخلی، “Splinternet” شناخته میشود و شهروندان روس را از برخورداری از حریم خصوصی، اشتراکگذاری اطلاعات و مبارزه با اخبار جعلی محروم میکند. وزارت مخابرات، توسعه دیجیتال و ارتباطات جمعی روسیه تاکید کرد که هیچ برنامهای برای قطع ارتباط اینترنت روسیه با بقیه جهان ندارد!
با تمام اینها قانون sovereign Internet روسیه به نهاد دولتی این کشور یعنی Roskomnadzor اجازهی مداخله در اکوسیستم ارتباط داخلی دیجیتال روسیه با اینترنت جهانی را میدهد. اکوسیستم ارتباط دیجیتال روسیه شامل بیش از 5,000 هزار شبکهی ارتباطی است و اگر قطع ارتباط صورت گیرد، احتمالا دسترسی تمام این سرویسها به ارتباطات بینالملل قطع خواهد شد.
به نظر من قطع کردن اینترنت روسیه کار غلطی هستش بستن vpn ها از طرف غربی هم غلط هست چرا که اولا باعث میشه پروپگاندای داخل دولت افزایش پیدا بکنه و اخبار دروغ را به ملت مخابره بکنند و از طرف دیگه خیلی خنده داره که فکر بکنیم حملات سایبری از این کشور کاهش پیدا می کنه راه همیشه برای این کار باز هست. این خنده داره که حکومتی فکر بکنه میتوانه از اینترنت جهانی و جهان مستقل و بی نیاز باشه دودش بالاخره توی چشمش میره حتی چین هم اینترنت را به صورت کامل قطع نکرده و اما شباهت این عمل با ایران واقعا بحث برانگیزه که چه کسی از کی الگو گرفته ! ایران میخواهد تنها کشور مسلمانی باشد که الگوی کمونیستی اینترنت را راه اندازی بکند اینترنتی که شاید با جهان به صورت کال قطع نباشه اما یک انشعاب از اون هست اما چند تفاوت ایران با چین و روسیه داره اینه که افکار عمومی در این دو کشور اینقدر مغایرت نداره با دولت هاشون چرا که دولت برای کشورشون کار زیاد انجام داده و تونستند یک مقبولیتی هر چند نسبی از طرف مردمان خودشان پیدا بکنند اما در ایران ملت به شدت مخالف سیاستهای دولت به خصوص این طرح هستند چرا که دایره محدودیتها فرای محدودیت های کمونیستی است و به سمت طالبانی و کاملا بی منطق سوق پیدا میکنه که کل ملت را فراری میده جدا از اینکه زیرساختی هم تا سالها ندارند برای این کار تازه هم اگر در ایران طرح صیانت را برقرار بکنند سیم و سرور که این همه پاشون خرج کردند به همان دلایلی که الان گفتم رو دستشون میمونه و یا شاید هم سفت و سخت ترین مبارزه با vpn ها هم جواب نده و همچنان ملت اون را همچنان مثل الان دور بزنند و در این بین نباید اینترنت ماهواره ای و وب 3 را فراموش کرد که حاکمیت در فضای مجازی توسط دولتها را ممکنه به حاشیه ببره اینترنت به صورت مداوم در حال تغییره .