اگر به خاطر داشته باشید طی اخبار گذشته ی وب سایت سخت افزار شما را از ساخت نخستین ساختمان اداری جهان به شکل سه بعدی که در واقع ساختمان اداری موزه ای به نام “آینده” در دبی محسوب می شد، با خبر ساخته بودیم. در واقع ساختمان اداری مذکور به جای ساخته شدن به دست کارگران و مهندسان ساختمانی، توسط یک چاپگر سه بعدی به صورت تکه تکه چاپ شده و در نهایت به قامت یک ساختمان کامل در آمده بود. حال نوبت به آن رسیده تا شما را از ساخت نخستین اتومبیل جهان که توسط یک چاپگر سه بعدی تولید شده است، آشنا کنیم. اتومبیلی به نام Blade که توسط شخصی به نام Kevin Czinger و در کارخانه کوچک او که با نام Divergent شناخته می شود، ساخته شده است.
گفتنی است که اتومبیل مذکور (که در رسته ی Super Car ها دسته بندی می شود) در واقع سال گذشته توسط شرکت دایورجنت طراحی و چاپ شده بود؛ اما این خودرو در آن زمان تنها یک طرح اولیه محسوب می شد و موتوری برای حرکت کردن نداشت. با این حال معماری این اتومبیل اکنون کاملاً تکمیل شده و بنا بر گفته های سازنده ی آن، می توان با سرمایه گذاری های بیشتر در امر تولید، حتی آن را به خط تولید صنعتی وارد کرد؛ که البته این امر از ابتدا جزو اهداف اصلی کارخانه ی کوچک دایورجنت محسوب می شده است. در این میان اتومبیل دو گانه سوز Blade (با قابلیت سوزاندن بنزین و CNG) سال گذشته و در هنگام تولد تنها 46 کیلوگرم وزن داشت اما با اضافه شدن موتور 700 اسب بخاری و همچنین دیگر امکانات تکمیلی به اجزای ساختاری آن، وزن کامل این اتومبیل قابل استفاده اکنون به 635 کیلوگرم رسیده است. در واقع قدرت پیش برنده ی این اتومبیل با احتساب وزن یاد شده، اینک به چیزی معادل 1.1 اسب بخار به ازای هر کیلوگرم رسیده که با قدرت سوپر کارهایی نظیر دو مدل Koenigsegg One:1 و Hennessey Venom F5 برابری می کند. با تمام این اوصاف وزن اتومبیل مذکور حدود 90 درصد کمتر از میانگین وزنی اتومبیل های کلاسیک هم رده ی خود به شمار می رود و علاوه بر آن برای تولید آن نیز نیاز به مواد اولیه و انرژی بسیار کمتری نسبت به اتومبیل های معمولی دیگر خواهد بود. گفتنی است که موتور 700 اسب بخاری این اتومبیل 4 سیلندره، دارای قابلیت توربو است که به این خودرو اجازه می دهد تا در مدت تقریبی 2 ثانیه، شتاب صفر تا صد را پر نماید. البته کارخانه ی کوچک دایورجنت در حال حاضرعلاوه بر این محصول، اتومبیل های دیگری در کلاس های متفاوت را نیز توسط چاپگر سه بعدی خود تولید کرده است؛ اما تمامی آن ها هنوز در مراحل طراحی اولیه ی به سر می برند و هیچ کدامشان نظیر خودروی Blade به صورت نهایی تکمیل نشده اند. با این حال هیچ بعید نیست که کارخانه ی دایورجنت به زودی خبر تولید آن ها را نیز در ابعاد صنعتی اعلام نماید.
ادم که دیگه باهاش نساختن!!!
لامبورگین هم بهتره خودروهاشو از این پس اینطوری تولید کنه.
با استفاده از چاپ سه بعدی میتوان بدنه را کاملا آیرو دینامیک ساخت ….
ولی فکر کنم تولید به این شیوه در مورد اتومبیلهایی استفاده میشود که با تیراژ کم تولید میشوند !!!!
شتاب صفر تا صد 2 ثانیه واقعا فوق العاده هست سازندگان خودرو چقدر تلاش میکنند تا با استفاده از الیاف کربن وزن خودروشون رو کاهش بدهند.تشکر آقای حسینی واقعا مطلب عالی بود.
با این چاپگر سه بعدی ها چه کارها که نمیکنن فقط کافیه تو نت سرچ کنی هم چیز باهاش ساختن !
سلام اینکه قدرتش خیلیه وزنشم که سبکه تا پاتو روی پدال گاز بزاری رفتی میشه گفت خوبه حالا باید دید مقاومتش چقدر خوبه و مصرفش چقدره و قیمتش چند هستش. با یه موتور 4 سیلند 700 اسب بخار نیرو تولید میکنه اگه یه 6 سیلندره میکردن بهتر بود این جوری فشار کمتری به موتور وارد میشود ولی بازم خوبه تونست چنین موتوری تولید کنن خیلی خوبه.