با انجام عملیات نورگیری و دریافت نخستین نور تلسکوپ ۳.۴ متری رصدخانه ملی ایران، شاهد ثبت اولین نور رصدخانه ملی هستیم و ظاهرا بلاخره آخرین تلاشها برای سرهم کردن زیرمجموعههای تلسکوپ و تکمیل بزرگترین پروژه علمی ایران در تاریخ انجام شد.
- تلسکوپ فضایی جیمز وب از جدیدترین ستاره متولد شده عکاسی کرد
- اولین تصویر تلسکوپ جیمز وب از مریخ و انتشار جزئیات بیشتر از اتمسفر سیاره سرخ
ثبت اولین نور رصدخانه ملی
شاید برای بسیاری از شما این سوال پیش بیآید که دریافت “نخستین نور” برای یک تلسکوپ به چه معناست؟ باید به شما بگوییم که این مرحله تقریبا آغاز مجموعهای از فعالیتهاست که باعث شناخت عملکرد اپتیکی، نحوه کنترل کردن مکانیکی تلسکوپ و البته شناسایی ویژگیهای بارز تلسکوپ مانند ابعاد میزان لکه نوری در کانون و قلقگیری کنترلیِ آن مانند هدفگیری و رهگیری تلسکوپ و همچنین عملکرد اپتیک فعال است.
تمامی این تلاشها با انجام تنظیمات نهایی تلسکوپ و نهایی شدن نرم افزارها به بهرهبرداری علمی از تلسکوپ ختم میشود. تصاویر ثبت شده از اولین نور این تلسکوپ نشان میدهد که تلسکوپ مدنظر ما در ابتدای انجام عملیات خود، کیفیت تصویر ۰.۸ ثانیه قوسی منطبق بر دید نجومی را ثبت میکند. تصویر جفتکهکشان برخوردی Arp ۲۸۲ در فاصله ۳۲۰ میلیون سال نوری برای ثبت نخستین نور جسم فراکهکشانی نشاندهنده پتانسیل این تلسکوپ است.
در حال حاضر تلسکوپ اجرام آسمانی را با دقت بهتر از یک ثانیه قوسی (در زمان نوردهی ۱۰ دقیقه) دنبال میکند که این میزان اعلام شده بسیار بهتر از مقدار ثبت شده در اسناد این تلسکوپ است.
تلسکوپ اصلی رصدخانه ملی ایران، تلسکوپی است که قطر آینۀ اصلی ۳۴۰ سانتیمتر (وزن ۴۰۰۰ کیلوگرم) و آینۀ دوم آن (که تصویر آینه اول بر روی آن متمرکز میشود) ۶۰ سانتی متر از ترکیب اپتیکی کاسگرین و سازه مکانیکی از نوع سمتی-ارتفاعی است. جالب است بدانید که این ترکیب برای اغلب تلسکوپهای با ابعاد متوسط تا بسیار بزرگ استفاده شده است. وزن تلسکوپ حدود ۹۰ تن گزارش شده است.
از آنجایی که کلیه فرآیند ساخت و تولید همچین آینهای نیاز به فناوریهای پیچیده دارد و تولید آن در کشور امکانپذیر نیست؛ این قطعه بخصوص سرامیکی از یک شرکت اروپایی خریداری و در یک شرکت دانشگاهی اروپایی صیقل داده شد.
برای مثال کافی است بدانید که زبری سطح آیینه آن به حدود ۲ نانومتر رسیده است. ضریب انبساط طولی در مقابل تغییرات دمایی ۲۰۰ برابر کمتر از مواد متعارف است. این قطعه در ایران با لایه نشانی به آینه تبدیل شد.
این تلسکوپ در درون سازه ۹۰ تنی است که باید آینه آن را با دقت ۵ ده هزارم درجه در حضور باد هم کنترل کند.
تصویر سیستم جفتکهکشان برخوردی Arp 282 در فاصله ۳۲۰ میلیون سال نوری برای ثبت اولین نور جسم فراکهکشانی نشان دهنده قابلیتهای فنی این تلسکوپ در نخستین شب رصد فنی است.
مواجهه یک (مثلا) وطن دوست با این خبر :
بجا اینکه چند ده میلیارد خرج کنین سر ۴تا عکسی که به هیچ وجه به گرد پای خارجیا نمیرسه میومدین ۵ تا ۱۰تا مدرسه میساختین
یادمه سالها پیش که برای امتحان تافل تمرین میکردم، یکی از موضوعات تمرینی برای نوشتن به انگلیسی در سطح تافل این بود:
هند سرمایه گذاری زیادی رو تحقیقات فضایی میکنه، در حالیکه میزان فقر در هند بسیار زیاده. دو دسته نظر وجود داره که هند باید اینو ادامه بده یا بجاش میتونه به مردم کشور در جهت مبارزه با فقر کمک کنه. به نظر شما کدامیک از این دو راه باید پیگیری بشه؟ دلایل شما چیه؟
نه کسی که موافق هست و نه مخالف نه الزاما وطن پرست هست نه وطن فروش. بستگی داره از چه زاویه ای نگاه بشه و چه الویتهایی مد نظر باشه. تو یه کشور متعادل که توسعه در همه بخشها رو مدنظر قرار میده، هم مدرسه ساخته میشه و هم تحقیقات
متوجه شدین که من گفتم که یک کسی میاد اینو میگه نه اینکه من میگم حالت طعنه داشت
این بحث شمام بحث تخصصی هست متخصص با بررسی شرایط و کارگروه به جواب باید برسن
بیخیال بابا
می دونم جوش اوردی وقتی نظرشو خوندی چون خودم جوش اوردم یه لحظه ولی کلا …تر از اینا همونایین که اینا ازشون دفاع می کنن
نوجوان 17 ساله تو آشغالا دنبال غذا می گرده بچه 13 ساله یتیم آشغال جمع می کنه برای فروش که بتونه خرجشو در بیاره تازه مالیات هم ازش گرفته میشه و اگه مالیات نده نمی ذارن کار کنه
…
الویت کیلو چنده
اینا واسه پیش برد اهدافشون الویت ندارن
بحث کردن با یک شیطان یا شیاطین روزگار بی فایدست
اینا فقط حرف یکی مثله doomguy می فهمن
…
کمی از جان ویک یاد بگیرید که با مداد هم انجامش میده
درنهایت ضامن بقاء هر کشوری به قدرت اقتصادی و نظامی وابسته است و هر دو وابسته به توسعه تکنولوژی پس مشخصه اولویت چیه
اونی که متوجه هست اگر وطن پرست باشه حتما موافق و اگر نباشه، حتما مخالفه
درنهایت ضامن بقاء هر کشوری به قدرت اقتصادی و نظامی وابسته است و هر دو وابسته به توسعه تکنولوژی پس مشخصه اولویت چیه
اونی که متوجه هست اگر وطن پرست باشه حتما موافق و اگر نباشه، حتما مخالفه
شما وقتی به کشوری مثل امریکا نگاه میکنی 50% بودجه نظامی هست
از اون طرف قدرت اقتصادی امریکا هم با پول بخش خصوصی اداره میشه
نایس
خدا رو شکر
عجله نکنید قول میدم تاچند روز دیگه تبدیل میشه به مرکز پارازیت اینترنت ماهواره ای
اساسا چنین چیزی امکان نداره. حداقل یه حرف درست بزن که بشه باور کرد.
اساسا این داستانا به قیافه ایناها نمیاد یه منفعتی در راستای اهداف … داره که هزینه کردن براش!