همانطور که میدانید برخی کمپانیها قصد دارند نیروی کار سریع و بهتری چون ربات را به کار گیرند و از این رو موجب خواهد شد تا نیروی کار انسانی اخراج شوند. از آنجایی که رباتها خستگیناپذیر بوده و هزینه کمتری نسبت به نیروی انسانی به دنبال دارند، کمپانیها نیز تمایل بیشتری به بکار گیری آنها پیدا میکنند. به گزارش Price Waterhouse Cooper، براساس تحلیلهای انجام گرفته بیش از 38 درصد نیروی کار آمریکای نگران از دست دادن شغل خود به دلیل جایگزینی رباتها تا سال 2030 هستند.
این گزارش نشان میدهد ایالات متحده تا 15 سال آینده بخش اعظمی از نیروی کار آن را رباتها تشکیل خواهند داد که نسبت به آلمان، انگلستان و ژاپن بیشتر است. همانطور که بررسیها نشان میدهند، صنایع حمل و نقل و تولید بیش از دیگر صنایع در معرض تحت تاثیر رباتها هستند. این گزارش برخلاف گفته وزیر خزانهداری ایالات متحده بوده که اخیرا بیان داشت اتوماسیون تا 50-100 سال آینده به کار گرفته نمیشود.
نظام سرمایه داری همینه و از اسمش هم معلومه ، همه چیز حول محور سرمایه میچرخه و اگر سرمایه از چیزی مثل نیروی کار انسانی رو برگردونه همه چیز از اون رو بر میگردونه
شاید بعضی فکر کنن که شغل و … که به واسطه اومدن رباط از بین میره به صورت دیگه ای مثل بخش های تخصصی و … جبران میشه و این روندیه که قبلا هم بوده ولی این اشتباهه ، چون روند پیشین صنعتی شدن درهای بیشتری رو به روی استفاده بیشتر از منابع در اختیار میگذاشت ولی امروزه ما به سر حد بحرانی استفاده از منابع رسیدیم و فقط بحث بهره وری مطرحه و علاوه بر این اگر قبلا ماشینی وارد در کار میشد اون ماشین نیاز به تکنسین داشت ولی رابت های نسل های بعد نیز به تکنسین ندارن و وقتی هوش مصنوعی به وسط بیاد تخصص هم جایگاه خودشو از دست میده ، چون اون موقع ماشین اون کار تخصصی رو بسیار بهتر از انسان متخصص انجام میده و ماشین به جایی میرسه که خودش خودشو ارتقا میده و به ما همون دیدی رو خواهد داشت که ما به دیگر موجودات کمتر هوشمند مانند حیوانات داریم و در حقیقت انسان برتری خودشو از دست میده و به یه زیر دست تبدیل میشه که این یک وجه ماجراست
وجه دیگه ماجرا نوع دیدگاه پشت این تحرکات هست یعنی سرمایه داری و اصالت و محوریت سرمایه و سرمایه دار که این تفکر تا وقتی نیروی انسانی رو به عنوان سرمایه حساب کنه به اون توجه میکنه و اگر زمانی برسه که نیروی انسانی جنبه سرمایه بودن خودشو از دست بده یا جایگزین بهتری برای کسب سرمایه نسبت به اون پیدا بشه انسان و نیروی انسانی ارزش خودشو از دست میده همونطور که خیلی چیزای دیگه تو این روند ارزش خودشونو از دست دادند و وای به زمانی که در این تفکر ( سرمایه داری) سرمایه دار برای کسب منفعت ، نیازی به تولید انبوه و اشتغال و چرخش سرمایه و … حس نکنه و این کار رو ربات براش انجام بده ، مثلا در حال حاضر فلان شخص سرمایه دار برای بدست اوردن سرمایه و کسب منابع بیشتر مجبوره از نیروی افراد دیگه بهره ببره و طی این روند هم شغل و درآمدی برای بقیه درست میشه و هم چرخه پولی به وجود میاد ولی وقتی رفاه و کسب سرمایه بیشتر نیاز به نیروی انسانی نداشته باشه مثلا ربات و ماشین اونچیزی که سرمایه دار میخواد رو براش فراهم کنند دیگه نه شغل خواهد بود و نه چرخه پولی و جهانی به وجود خواهد اومد کاملا دو قطبی که هیچ ارتباطی بین اونها نخواهد بود ( اکثریت فقیر و کاملا در مضیقه و اقلیت سرمایه دار و مرفه ، که البته الان هم هست ولی ارتباط وجود داره )
بعد از خوندن اون خبر درباره فاکسکان باعث شد این مدت بهش فکر کنم!
به نظرم وزیر خزانه داری آمریکا می خواد افکار عمومی دیگر کشورها و دولتهاشون به اشتباه بندازه!
فکر کنم بشه در طول این هزار سال دورانهای خاصیو متصور شد …
مثلا قرون وسطا ، رنسانس ، صنعتی شدن ، مدرنیته و پست مدرن …. دوره اوج نظام سرمایه داری یا افول سرمایه داری … هر چیزی … یه دورانی دارن!
به نظرم وقتی رباتها وارد عرصه بشن خیلی چیزا در زندگی و نوع زندگی تغییر میکنه و دوران جدیدی شروع میشه!
در دوران باستان کشور ما حرفای زیادی برای گفتن داشت ولی در 200 سال گذشته چیزی برای گفتن نداشته!
الان یکی از بزرگترین مشکلات ما صنعت و بی کاری هستش در حالی که هر چی جلوتر بریم کارهایی که انسان با اتکا به نیروی بازو بخواد انجام بده کمتر میشه.
بی کاری برای این دست از مشاغل در آینده اجتناب ناپذیر به نظر میاد!
حتی شعارهای رئیس جمهور آمریکا ترامپ هم بعضی موقع برای من جای سوال داره وقتی درباره تولید اشتغال صحبت میکنه به نظرم کمی سنتی فکر می کنه ، کارخانه ها در آینده کارگر نمی خوان بلکه متخصص می خوان که به صورت طبیعی نسبت به کارگر تعداد کمتری نیاز هست!
به نظرم ما تو یک دوران از سبک اقتصادی و سبک زندگی قرار داشتیم که داره به پایان میرسه یعنی حتی اگه در این دوران بهترین هم باشید این دوران دیگه داره به سر میرسه و اگه ضعیف هم بودید دیگه فرصت تمام شده ، دوران جدیدی داره شروع میشه که همه باید از اول برای اون برنامه ریزی کنن و هر کی سریعتر دست به کار بشه دوران بعدی در وضعیت بهتری خواهد بود!
البته برای آمریکا که امکانات بیشتری داره رسیدن بهش راحت تره تا کشورایی مثل ما ولی فرصت تازه و جدیدی هستش!
بخوام منظورمو برسونم اینو مثال میزنم
تهرانو در 40 سال گذشته ببینید ، دبی رو در چهل سال گذشته ببینید.
تهران یک کلان شهر بود ، دبی یک بیابون
تو یه دورانی تهران شروع کردن به ساختن و تقریبا با تناسب اون زمان اشباع شد
دبی اون دورانو از دست داد ولی در دوران جدید استفاده کرد و در حال حاضر شد دبی!
چیزی که می خوام بگم این دوران داره به سر میاد فرصتاش تموم شد و اگه دولت مردان ما به سبک این دوران بخوان برای آینده برنامه ریزی کنند و مثلا کشورای امروز اروپا و آمریکا و مدلهای اونهارو الگوی خودشون قرار بدن در دوران بعدی همین کشوری خواهند بود که هستند.
دولت باید روی هوش مصنوعی و ربات ها برنامه ریزی کنه اینها نیروی کار آینده هستند کم هزینه و با صرفه ، روی نیروی جوان نمیشه مثل گذشته متکی بود ، هر چند تو این دوران استفاده خاصی هم ازش نکردن.
باید سبک زندگیو با این واقعیت برای مردم طرح ریزی کنند.
نیروی کار جاش عوض میشه در دنبالش خیلی چیزها عوض میشه …. درآمدها تغییر می کنه ، خواسته ها تغییر می کنه ….
به نظرم باید طرح های ویژه ایی برای مسکن ، انرژی ارزان قیمت (گاز _ برق) ، حمل و نقل صورت بگیره که تا جای ممکن هزینشون پایین بیاد.
کم کم داره فصل عوض میشه باید آماده رقابت جدید در فصلی جدید و متفاوت باشیم.