شاید بتوان جدید ترین سیستم عامل شرکت مایکرو سافت یعنی ویندوز 10 را جنجالی ترین و خبر ساز ترین سیستم عامل ساخته شده به دست این شرکت لقب داد. محصولی که چه پیش از عرضه شدن به بازار و چه پس از آن جار و جنجال های فراوانی را پدید آورد و سبب ساز حاشیه های فراوانی در دنیای تکنولوژی شد. با این حال از همان ابتدا هم کاملاً مشخص به نظر می رسید که سران شرکت مایکرو سافت اهداف بسیار بزرگی را به موجب تولید سیستم عامل جدید خود یعنی ویندوز 10 در سر می پرورانند و در کل از همان آغاز کار پیدا بود که این سیستم عامل جدید با تمامی محصولات پیشین شرکت مایکرو سافت از لحاظ ماهیت تفاوت قابل توجهی خواهد داشت. در واقع شاید همین تفاوت هاست که موجبات نگرانی عده ای از منتقدان شرکت مایکرو سافت را فراهم آورده و سبب ساز نارضایتی آن ها از اقدامات این شرکت گردیده است.
یکی از موارد مهمی که از همان ابتدا حرف و حدیث های فراوانی را پیرامون سیستم عامل جدید مایکرو سافت یا همان ویندوز 10 پدید آورد پارامتر ویژه ای از این سیستم عامل جدید است که با نام پلتفرم جهانی ویندوز شناخته می شود. این ویژگی به برنامه سازان این امکان را می دهد تا بتوانند برنامه های کامپیوتری یا همان اپلیکیشن های ساخت خود را به موجب وجود ویندوز 10 بر روی ابزار های متعدد و متنوعی عرضه نمایند. ابزار هایی نظیر تبلت ها ، تلفن های هوشمند ، کامپیوتر های خانگی، لپ تاپ ها و همچنین کنسول بازی اکس باکس وان که همگی به شکل یک پارچه از سیستم عامل جدید مایکرو سافت یعنی ویندوز 10 استفاده می کنند. با این حال عده ای از فعالان دنیای تکنولوژی معتقدند که شرکت مایکرو سافت قصد دارد به موجب راه اندازی این پلتفرم یک پارچه که با نام پلتفرم جهانی ویندوز شناخته می شود، رفته رفته فرآیند تولید و توسعه ی اپلیکیشن ها و برنامه های کامپیوتری مبتنی بر ویندوز 10 را به انحصار کامل خود در بیاورد. یکی از کسانی که به تازگی بازار چنین بحث هایی را دوباره داغ کرده تیم سوینی است که در واقع جزو یکی از موسسان شرکت Epic به حساب می آید. شرکت Epic تا پیش از این ارتباطات تنگاتنگی را با سران مایکرو سافت برقرار ساخته بود و از این رو آقای تیم سوینی کم و بیش با سران این شرکت و سیاست های کلی آن ها آشنا است. علاقه مندان به سری بازی های Gears of War به طور حتم از شکل همکاری دو جانبه ی شرکت Epic و مایکرو سافت با خبر هستند. در طول نسل هفتم بازی های کامپیوتری شرکت Epic مسئول تهیه و تولید یکی از فرنچایز های محبوب کنسول انحصاری اکس باکس 360 یعنی سری بازی های Gears of War بود. اما با فرا رسیدن نسل هشتم بازی های کامپیوتری امتیاز سری بازی های Gears of War به طور کامل در اختیار شرکت مایکرو سافت قرار گرفت و اعضای Epic به کلی خود را از رقم زدن سرنوشت این مجموعه ی محبوب حاضر در دنیای بازی های کامپیوتری کنار کشیدند. حال تیم سوینی در مقاله ای که به تازگی برای روزنامه ی گاردین قلم زده مدعی شده است که سران مایکرو سافت از طریق پلتفرم جهانی ویندوز (که از طریق آن به یک پارچه سازی تمامی ابزار های مبتنی بر ویندوز 10 پرداخته اند) قصد در اختیار گرفتن کامل روند تولید برنامه های کامپیوتری مبتنی بر ویندوز 10 را در سر می پروراند و در واقع برنامه های انحصار طلبانه ای را از طریق گسترش سیستم عامل جدید خود در نظر دارد.
البته آقای سوینی در مقاله ی خود هیچ ایرادی را به فرآیند یک پارچه سازی ابزار های کامپیوتری مختلف از طریق پلتفرم جهانی ویندوز (که از طریق سیستم عامل ویندوز 10 صورت گرفته است) وارد ندانسته و حتی به تمجید از آن پرداخته است. اما در عین حال او سیاست های شرکت مایکرو سافت در قبال ویندوز 10 را که از طریق بازار آنلاین اختصاصی این ویندوز نمود می یابد به باد انتقاد گرفته و آن ها را گامی در جهت انحصاری کردن کامل روند تولید برنامه های کامپیوتری مبتنی بر ویندوز 10 توصیف کرده است. تیم سوینی معتقد است که شرکت مایکرو سافت قصد ایجاد یک پلتفرم کاملاً بسته در درون پلتفرم جهانی ویندوز را دارد و شرایطی را مهیا ساخته است تا در صورت فرا گیر شدن سیستم ویندوز 10 در میان مخاطبان انحصار برنامه های تولیدی برای این سیستم عامل را خود به تنهایی در دست گیرد. در این میان یکی از دلایلی که آقای سوینی برای اثبات ادعای مذکور مطرح ساخته است اجبار در فرآیند نصب اپلیکیشن های ویندوز 10 از طریق فروشگاه یا استور اختصاصی این ویندوز است. امری که به اعتقاد موسس شرکت Epic نه تنها 30 در صد از کل درآمد های مربوط به برنامه های عرضه شده بر روی فروشگاه اختصاصی ویندوز را نصیب شرکت مایکرو سافت می سازد بلکه به مایکرو سافت این اجازه را می دهد تا بتواند در قامت یک رییس تصمیم بگیرد که چه برنامه هایی برای ابزار های کامپیوتری مبتنی بر سیستم عامل ویندوز 10 تولید بشوند یا نشوند. امری که می تواند آزادی عمل را به گونه ای کاملاً آشکار از شرکت های برنامه سازی یا بازی سازی مختلف گرفته و آن ها را در عمل به کارمندان مطیع شرکت مایکرو سافت تبدیل سازد. اگر چه آقای سوینی معتقد است که با توجه به شناخت او از شرکت مایکرو سافت و کارکنانش، افراد شایسته ای در این شرکت به فعالیت مشغول هستند اما در عین حال هدفی که از توسعه ی فروشگاه اختصاصی ویندوز 10 و پلتفرم جهانی ویندوز دنبال می شود هدف چندان مفیدی به نظر نمی رسد و از دید او نیت های انحصار طلبانه ی فراوانی در پس آن به چشم می خورد. بنا بر اعتقاد تیم سوینی در صورت محبوبیت سیستم عامل ویندوز 10 در میان مخاطبان این سیستم عامل جدید و همچنین فراگیر شدن کامل استاندارد پلتفرم جهانی ویندوز در نزد کاربران ابزار های کامپیوتری، شرکت مایکرو سافت به راحتی قادر خواهد بود تا پشتیبانی خود از استاندارد Win32 را قطع کرده و از این طریق رقیبان قدرتمندی همچون شبکه ی آنلاین استیم ، GOG و سایر فروشگاه های آنلاین شناخته شده ای که می توانند رقیبان قدرتمندی برای فروشگاه اختصاصی آنلاین ویندوز به شمار روند را از میدان به در کند.
با این حال سران شرکت مایکرو سافت از جمله کوین گالو و فیل اسپنسر در پاسخ به اظهارات تیم سوینی ادعای وجود اهداف انحصار طلبانه ای که شرکت مایکرو سافت از طریق پیشرفت پلتفرم جهانی ویندوز و گسترش امکانات فروشگاه آنلاین اختصاصی سیستم عامل ویندوز 10 قصد دستیابی به آن ها را دارد به کلی رد کرده و خاطر نشان ساخته اند که چنین اهدافی در عمل وجود خارجی ندارد. آن ها در عین حال متذکر شده اند که برای فرآیند نصب اپلیکیشن های مبتنی بر ویندوز 10 از طریق فروشگاه آنلاین اختصاصی این سیستم عامل جدید اجبار خاصی وجود ندارد و برخی از برنامه های ویندوز 10 از طریق وب سایت های اینترنتی یا سایر فروشگاه های آنلاین شناخته شده (به غیر از فروشگاه اختصاصی ویندوز) نیز قابلیت نصب بر روی ابزار های کامپیوتری مبتنی بر سیستم عامل ویندوز 10 را دارا هستند. تیم سوینی معتقد است که پیش از نوشتن مقاله ی مذکور به مدت 18 ماه با سران مایکرو سافت در تماس بوده تا نگرانی های خود در رابطه با پلتفرم جدید و یک پارچه ی ویندوز 10 و سیاست های کلی مایکرو سافت در قبال این پلتفرم نوین را به آن ها منتقل سازد و در نهایت به دلیل عدم توجه آن ها تصمیم به نوشتن این مقاله و بیان نگرانی های خود به شکل عمومی گرفته است. به هر حال چه گفته های او را درست بدانیم و چه حق را به سران مایکرو سافت بدهیم و توجیهات آن ها را در این زمینه قبول کنیم، از یک حقیقت مسلم نمی توان به همین راحتی عبور کرد. این حقیقت که شرکت مایکرو سافت اکنون با تمام توان در حال تلاش برای افزایش محبوبیت پلتفرم جهانی ویندوز و فروشگاه اختصاصی مربوط به آن در میان کاربران ابزار های مبتنی بر ویندوز است. به عنوان مثال ظرف یک ماه اخیر شاهد تایید فرآیند انتشار بسیاری از بازی های انحصاری کنسول اکس باکس وان برای پلتفرم PC بودیم. عناوینی که تمامی آن ها قرار است برای کامپیوتر های خانگی مبتنی بر ویندوز 10 منتشر شوند و از طریق فروشگاه اختصاصی این ویندز در اختیار مخاطبان خود قرار خواهند گرفت. ضمن این که تمامی این عناوین جدید به شکل یک پارچه بر روی هر دو پلتفرم مقصد خود قابل تجربه بوده و می توان از محتوا های هر کدام از پلتفرم ها بر روی دیگری نیز استفاده کرد. به هر حال اهداف و برنامه های گسترده ی شرکت مایکرو سافت برای پلتفرم جدید و یک پارچه ی ویندوز 10 قابل کتمان نیست و باید دید که آیا واقعاً اهداف مذکور قرار است در ادامه ی کار به اهدافی انحصار طلبانه تبدیل شوند یا این که سران مایکرو سافت بنا به گفته های خود چنین قصدی را در سر نمی پرورانند.
واقعا یعنی ویندوز 10 ارزش یک همچین کاری داره از یک لحاظ گل سر سبد ولی هنوز دارای باگ های ازار دهند است
اگرهمچنین کاری بکنه به نفع pc بازهاست:-bd:-bd
بعید به نظر میاد…