دبیر شورای عالی فضای مجازی در یک برنامه تلویزیونی به ارائه جزئیات در رابطه با حمله سایبری به جایگاه های سوخت کشور پرداخت. سید ابوالحسن فیروزآبادی با اشاره به اینکه این حمله از سمت یک کشور خارجی بوده، عنوان کرد که به اطلاعات سهیمه مردم لطمهای وارد نشده است.
فیروزآبادی امروز با حضور در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با جزئیات حمله سایبری به جایگاههای سوخت رسانی توضیحاتی ارائه داد. او گفت:
“این حمله ساعت 11 صبح سهشنبه اتفاق افتاد و ما در همه جایگاههای بنزین کشور شاهد اختلال وسیع بودیم. دستگاههای مربوطه به مساله پرداختند و علائم یک حمله سایبری را مشاهده کردند. این حمله سایبری خوشبختانه خسارتهای سختافزاری به دنبال نداشته و فقط در ارائه خدمت به شهروندان ایجاد اختلال کرد که کارشناسان در مدت کوتاهی توانستند راه حل رفع مشکل را پیدا کنند. حدود 4600 جایگاه سوخترسانی بنزین در کشور داریم که باید اصلاحاتی در برنامه نرمافزاریشان انجام دهند و این کار از ساعت پنج بعدازظهر بهتدریج در حال انجام است.”
فیروزآبادی عنوان کرد که این حمله احتمالا توسط یک کشور خارجی انجام شده، اما فعلا زود است که اعلام شود کدام کشور در پشت این حمله بوده و چگونه انجام شده. با این حال، فیروزآبادی تأکید که هدف حمله ایجاد اختلال در خدمت رسانی به مردم بوده است. او با اشاره به اختلالات گسترده سیستم راهآهن که در ساعات کمی مشکل برطرف شد، عنوان کرد که در این حمله اخیر هم مشکل در مدت کوتاهی رفع شد اما به دلیل گستردگی جایگاهها در سرتاسر کشور، بهتدریج باید تیمهایی اعزام شوند و رفع اشکال کنند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به اینکه آیا آسیبی به سرورهای مرکزی وارد شده یا خیر، گفت:
“خوشبختانه به سرورها و اطلاعات لطمهای وارد نشده است. اصولا طراحی شبکه جایگاه سوخترسانی در کشور ما یک طراحی خاص مربوط به کشور خودمان است. پمپبنزینهای ما تمامالکترونیک هستند و از نظام پرداخت و نظام واگذاری سوخت، تا نظامهای الکترونیکی دیگر مانند تلفن مداربسته در جایگاهها تحت نظام واحدی کار میکنند و خوشبختانه با تمهیداتی که از قبل از لحاظ امنیتی در نظر گرفته شده بود، سیستم طوری است که به هیچ وجه به اطلاعات سهمیه مردم لطمهای وارد نشده و فقط در نظام خدمترسانی اختلال ایجاد شده است.”
حملهای نه چندان پیچیده برای نفوذ به سیستمی ناامن
او با اشاره به اینکه حمله به سیستمی که نسبتا پیچیدگی بالایی ندارد اما ترمینالهای زیادی دارد، کار سختی نیست. به عبارت دیگر حمله سطح بالایی نداشته اما اگر تدابیر مناسبتتری اتخاذ میشد، شاید حتی شاهد وقفه در سوخت رسانی هم نبودیم. فیروزآبادی در پاسخ به این پرسش که چرا تمهیدات لازم برای جلوگیری از حملات سایبری انجام نشده بود، اینگونه پاسخ داد:
“این مشکلات جهانی است و گفته میشود که سرعت توسعه دیجیتالی، بیش از سرعت نظامات امنیتی دیجیتالی است. در دنیا شاهدیم که همیشه اخباری در این حوزه شنیده میشود و حملاتی به نظامات بانکی، بانکهای اطلاعاتی و ایجاد اختلال دیده شده است. حتی در شبکههای اجتماعی بعضا افشاگریهای وسیعی بهصورت میلیاردی در زمینه کشف اطلاعات یا ایجاد اختلال در سرویس دیده میشود.”
فیروزآبادی در تأیید ادعای خود به اختلال بزرگ پیامرسان واتساپ اشاره کرد و عنوان کرد که برای مدت 10 ساعت این برنامه در کل جهان دچار اختلال شد. او عقب ماندگی جهان از نظام حملهای را دلیل این موضوع مطرح کرد. البته فیروزآبادی تأکید کرد که بعد از این حادثه دستگاههای مربوطه را مامور خواهند کرد تا آسیبهای موجود و نقاط ضعفی را که در سیستم وجود دارد، شناسایی کنند تا در آینده کمتر شاهد لطمه به خدمات عمومی کشور باشیم.
جالبه حتی سایت سایپا هم از خارج ایران باز نمیشه ولی سیستم کارت سوخت به اینترنت آزاد جهانی وصله 🤣
نه دا۶ وصل نیس اصلا به اینترنت وصل نیست یه شبکه جدا خصوصی داره :/
مثلا اگر از داخل حمله می شد می گفتین؟ یا می تونستید جلوشو بگیرید؟