همین امروز جزئیاتی مهم از کارت گرافیک های AMD NAVI را به نقل از یکی از مدیران روابط عمومی شرکت “سافایر” برای شما عزیزان منتشر کردیم؛ اینک باخبر شدیم که اطلاعات جدیدی در زمینه جزئیات فنی و منابع سخت افزاری این محصولات منتشر شده است.
سیلیکون 7 نانومتری AMD NAVI 10 چه در چنته دارد؟
اطلاعاتی که به تازگی منتشر شده است، مربوط به دیاگرام های داخلی سیلیکون NAVI 10 است که در لیتوگرافی 10 نانومتری تولید خواهد شد؛ این معماری برخی از ایرادات و نقاط ضعف کارت گرافیک هایی نظیر Polaris را از میان برخواهد داشت. این سیلیکون از یک رابط حافظه ی 256 بیتی بهره برده که برای تراشه های GDDR6 بهینه سازی شده است؛ در نتیجه پهنای باند این رابط، بین 50 الی 75 درصد بیش از کارت گرافیک های پرچمدار ستاره قطبی است.
دومین ویژگی برجسته ای که در این مطلب به چشم می خورد، استفاده از 8 بلوک پردازشی سایه زن (Shader Engine) در این سیلیکون است که در هر یک از آنها، 5 واحد Compute Unit یا همان CU تعبیه شده است. در سناریوی احتمالی، هر بلوک محاسباتی CU، از 64 پردازنده فعال جریانی بهره می برد که در نتیجه شاهد 2560 پردازنده جریانی در این سیلیکون هستیم.
سیلیکون NAVI 10 از ترکیبی متفاوت با سیلیکون Hawaii بهره می برد که در سال 2013 معرفی شده بود؛ سیلیکون هاوایی که قلب تپنده ی کارت گرافیک Radeon R9 290 بود، این سیلیکون 2560 پردازنده ی جریانی را در قالب 4 موتور سایه زن قرار داده بود. سیلیکون Fiji هم از آرایه ای مشابه با سیلیکون Hawaii بهره می برد؛ حال که تعداد Shader Engineها در NAVI 10 به 8 عدد افزایش یافته است، می توان اینطور نتیجه گرفت که تعداد واحد های ROP نیز به 2 برابر افزایش یابد. کمپانی AMD در جریان Computex 2019 که از 27 ماه مه آغاز می گردد، به معرفی جزئیات بیشتری در این زمینه خواهد پرداخت.
من نیاز به منبع معتبری دارم که محاسبه کنه افزایش فرکامس هر هسته به یه میزان مشخص چه مقدار نسبت به افزایش تعداد هسته ها برای رسیدن به همون پرفورمنس نیاز به توان بیشتری داره.
افزایش فرکانس در هر هسته محدودیت هایی داره از قبیل افزایش دمای جانکشن و ولتاژ کاری محدود که نمیشه بیش از مقداری مشخص افزایشش داد. برای همین تقسیم وظایف بین هسته ها راهکار مناسبی برای رسیدن به پرفورمنس بالاتره. چیزی که در سال ۹۴ نمیشد متصور بود که پردازش های چند هسته ای راهکار مناسبی هست.
مگه میشه تعداد هسته ها بیشتر بشه و تاثیر زیادی بر مصرف نزاره؟ من اینو نمیتونم بخرم از شما!
شاید نشه یه رابطه خطی بین افزایش تعداد هسته و افزایش مصرف پیدا کرد اما قطعا این افزایش تاثیر زیادی بر مصرف داره.
تا زمانی که amd نتونه مساله مصرف بالا رو حل کنه امیدی چندانی به رقابت با انویدیا ندارم.
افزایش تعداد هسته های پردازشی زیاد تاثیری از لحاظ مصرف و دما نداره به همین دلیله که CPU ها به جای افزایش فرکانس رفتن سراغ افزایش تعداد هسته های پردازشی.(داستان جالبی وجود داره که میگه مدیر عامل اینتل در سال 1994 پیش بینی کرده بود که فرکانس CPU ها تا سال 2010-2011 به 10 گیگاهرتز میرسه.حالا 2019 است و هنوز 5گیگاهرتز بیشترین میزان فرکانس سریعترین CPU های دنیاست)
مشکل GCN محدودیت 64CU است و نمیشه بیشتر از این تعداد هسته پردازشی اضافه کرده.مشکل دیگری که وجود داره تلاش برای کشیدن بیشترین فرکانس از این معماری است که باعث مصرف بالا و حرارت بالا میشه. خوبشختانه NAVI احتمالا آخرین معماری GCNنه.
مهندسای AMD فعلا میخوان زودتر از NAVI و تمام مشکلات GCN رد شن و برن سراغ بعدی.
همین الان رادئون ۷ با اگه اشتباه نکنم ۶۰ واحد توانی در حدود ۳۰۰ وات میطلبه. با افزایش تعداد واحدها و هرچند بهینه سازی اونها انتظار میره توان مصرفی هم بیشتر بشه. یعنی amd اگه ۲۵٪ تعداد واحدها رو افزایش بده باید همین مقدار هم بتونه توان مصرفی رو کاهش بده تا یه کارتی نزدیک به ۲۰۸۰تی ای و توان حدود ۳۰۰ وات به دست بیاره. در غیر اینصورت کارتش علاوه بر اینکه مصرف بسیار بالایی خواهد داشت، بلکه برای کنترل دما هم چاره ای جز استفاده از خنک کننده مایع نخواهد بود.
منم میدونم ای ام دی پنج فریم کمتر فریم میده از اینتل و انویدیا اما سوال اینه با گذر زمان و اومدن بازیهای اینده چرا ای ام دی دیرتر افت میکنه؟سکسکه میده؟
طبق تجربه من انویدیا ،اینتل حدودا در پنج سال ای ام دی در هشت سال ، سکسکه میده و کم میاره!!!چون توپرتره و پرهسته تره در مقابل بازیهای سنگین اینده بهتر عمل میکنه
اگه این درست باشه در آینده ممکن GPU یی با 128CU یا 8192 SP(هسته پردازشی) در بیاد از این معماری که یعنی تا حدودی محدودیت GCN رفع شده و به 128CU رسیده از حد امکان امروز که 64CU است.اگه واقعیت داشته باشه خبر خیلی خوبی.