عضو هیئتمدیره انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی: بالا رفتن قیمت دلار به تنهایی در قیمت تمامشده موبایل برای شرکتهای واردکننده اثرگذار نیست. اما اگر ارز به واردات موبایل به دلیل نوسانات ارزی تخصیص داده نشود، شاهد افزایش قیمتها در آستانه شب عید در بازار موبایل خواهیم بود.
حسین روزبه در گفتگو با ایسنا، با اشاره به ثبات نرخ ارز در سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) گفت: «با توجه به اینکه نرخ ارز در این سامانه که مبنای محاسبه قیمت تمامشده برای شرکتهای واردکننده است، تغییری نکرده، افزایش و کاهش قیمت دلار در بازار آزاد تاثیری بر قیمت موبایل برای این شرکتها نخواهد داشت.»
وی در ادامه به مصوبه جدیدی اشاره کرد که بر اساس آن، امتیاز واردات موبایلهای بالای 600 دلار به همه صادرکنندگان داده میشود. روزبه میگوید: «این موضوع باعث شده تا شرکتهای فروش موبایل که سابقه صادرات نداشتهاند، امکان واردات گوشیهای پرچمدار و گرانقیمت را پیدا کنند. در نتیجه، پای افراد غیرمتخصص به بازار موبایل باز شده است.»
به گفته این عضو هیئتمدیره انجمن واردکنندگان موبایل، در حال حاضر، گوشیهای بالای 600 دلار شامل یک مدل از سامسونگ (S23) و تعدادی از مدلهای آیفون 13 میشود. چرا که آیفونهای 14 و 15 هنوز در ایران رجیستر نمیشوند و تعداد آیفونهای 13 موجود در بازار نیز به دلیل گذشت زمان تولید، محدود است. به همین دلیل، برخی شرکتها برای رفع تعهد ارزی خود، اقدام به واردات آیفونهای ریپک یا رفرش میکنند.
روزبه با تاکید بر ضرورت ورود افراد متخصص به بازار موبایل، از پیگیری برای اعطای مجوز واردات گوشیهای بالای 600 دلار به صادرکنندگان غیر نیز خبر داد. وی همچنین با اشاره به عدم رجیستری آیفونهای 14 و 15 در ایران، این سیاست را اشتباه خواند و گفت: «واردات قانونی این گوشیها با احتساب عوارض گمرکی و ارزش افزوده، میتواند درآمد قابلتوجهی برای دولت ایجاد کند. از سوی دیگر، عرضه قاچاق این مدلها در بازار نشان میدهد که تقاضا برای آنها وجود دارد و ما نمیتوانیم جلوی تکنولوژی را بگیریم.»
تأثیر بخشنامههای ارزی بر بازار موبایل
روزبه در بخش دیگری از صحبتهای خود به بخشنامه اخیر بانک مرکزی درباره ویرایش کالاها اشاره کرد که به گفته وی، مشکلاتی را برای صنوف مختلف از جمله موبایلفروشان ایجاد کرد. وی با بیان اینکه این بخشنامه بعد از فشار ارگانهای مختلف اصلاح شد، گفت: «با اصلاح این بخشنامه، امکان ویرایش کالاهایی که تعرفه یا مقدار ارز آنها تغییری نکرده بود، فراهم شد. اما این اصلاح حدود یک ماه طول کشید و در این مدت، امکان ترخیص بخشی از محمولههای موبایل از گمرک وجود نداشت.»
به گفته روزبه، در این مدت، بانک مرکزی طبق تعهد خود، 10 تا 15 درصد ارز مورد نیاز بازار موبایل را تزریق کرد و با مجاز شدن ویرایش کالاها، ترخیص محمولههای معطلشده در گمرک انجام شد و قیمت موبایل در بازار کاهش یافت.
با توجه به نوسانات ارزی و التهاب اخیر در بازار موبایل، به نظر شما بهترین زمان برای خرید گوشی چه زمانی است؟
دیدگاهتان را بنویسید