یکی از نکات اساسی که امروزه کاربران گوشی های هوشمند حسابی به آن توجه دارند ، میزان حافظه RAM این دستگاه ها است. به عبارتی از نظر بسیاری از افراد ، حافظه رم از مواردی است که تاثیر مستقیمی در عملکرد گوشی دارد و هر چه مقدار آن بیشتر باشد ، بهتر است.چند روز گذشته، رونمایی از گوشی های جدید سامسونگ در بازار تکنولوژی حسابی سر و صدا به پا کرد. از ویژگی هایی که طبعا نظر هر کسی را به خود جلب می کند ، میزان حافظه رم چهار گیگابایتی و قابل توجه گوشی های Galaxy note 5 و S6 Edge Plus می باشد. اما به راستی این حجم از حافظه رم چیزی است که باید ما را هیجان زده کند یا نه؟ در ادامه مطلب این موضوع را بررسی خواهیم کرد.
RAM چیست؟
RAM کوتاه شده عبارت Random Access Memory ، نوعی حافظه موقت در سیستم های کامپیوتری است ، بدین معنی که پس از قطع جریان برق ، اطلاعات ذخیره شده روی آن از بین خواهد رفت. اطلاعات ذخیره شده روی حافظه اصلی کامپیوتر که شامل دیسک های سخت یا حافظه های فلش SSD می شوند ، به هنگام نیاز پردازنده بر روی حافظه رم ذخیره و پردازش می شوند ، البته با تکنولوژی های جدید در آینده حافظه های موقت و دائمی کامپیوتر یکی خواهند شد. ساختار گوشی های هوشمند نیز مشابه کامپیوتر ها است ، اما چون دیسک های سخت عظیم الجثه در گوشی های صد گرمی جا نمی شوند ، حافظه های فلش که به مراتب از آنها سریعتر و کوچکتر هستند مورد استفاده قرار می گیرند اما با وجود سرعت بالای حافظه های فلش و SSD ها ، باز هم حافظه رم جای خود را حفظ خواهد کرد. برای روشن تر شدن تفاوت حافظه ذخیره سازی و رم ، گوشی Moto G 3 موتورولا را بررسی می کنیم . حافظه ذخیره سازی این گوشی قابلیت خواندن اطلاعات با سرعت 78 مگابایت بر ثانیه و نوشتن آنها با سرعت 11.22 مگابایت بر ثانیه را دارد اما حافظه رم می تواند اطلاعات را با سرعت فوق العاده 1885 مگابایت بر ثانیه در خود ذخیره کند. در حقیقت این حافظه رم است که کامپیوتر ها و گوشی های هوشمند را قادر می سازد تا به سرعت عکس العمل نشان داده و اطلاعات را در کسری از ثانیه به پردازنده برسانند. به عنوان مثال یکی از کاربرد های حافظه رم زمانی مشخص می شود که با گوشی خود فیلم های صحنه آهسته با کیفیت بالا را ضبط می کنید. با وجود اینکه ممکن است فایل نهایی ذخیره شده حجم آنچنانی نداشته باشد اما این وظیفه حافظه رم است که اطلاعات غیر فشرده تولید شده توسط سنسور دوربین را بدون تاخیر و به سرعت به پردازنده منتقل کند. علاوه بر این ، برای آنکه بتوان بدون وقفه بین برنامه های موبایل جابجا شد یا اینکه پردازش های پس زمینه انجام شود ، نیاز به حافظه رم ضروری است.
پردازش های پس زمینه یا Background Processes به پردازش هایی گفته می شود که بدون دخالت کاربر و مخفیانه در حال انجام هستند مانند زمانی که از یک برنامه پیام نوتیفیکیشن دریافت می کنید ، حتی زمانی که از آن استفاده نمی کنید و در حال اجرا نیست.پردازش های سرویس مانند دانلود ها یا پخش موسیقی پس زمینه هنگام انجام کارهای دیگر نیز از جمله مواردی هستند که به حافظه رم وابسته هستند. تا به حال گوشی های زیادی را دیده ایم که هنگام دانلود بروز رسانی یک برنامه یا نصب آن ، بشدت کند می شوند یا هنگامی که برنامه های زیادی روی آنها نصب میشود ، سرویس های پس زمینه آنها تقریبا تمام حافظه رم را پر می کنند و برای خالی کردن آن مجبوریم برنامه ها را بطور کامل متوقف کنیم.همه این موارد باعث شده اند که میزان حافظه رم گوشی های هوشمند که چند سال پیش 512 مگابایت بیشتر نبود ، امروز به میزان هشت برابر گذشته برسد. اما آیا 4 گیگابایت رم که برای یک کامپیوتر معمولی هم زیاد است ، به راستی مورد نیاز گوشی های هوشمند امروزی است؟
چرا گوشی های امروزی تا چهار گیگابایت رم دارند؟
پیش از این ، بسیاری از گوشی های موجود در بازار دارای 2 گیگابایت حافظه رم بودند و تعداد محدودی از آنها نیز 3 از گیگابایت رم بهره می بردند. اما اکنون برخی شرکت ها قدم را فراتر گذاشته اند و گوشی های جدید خود را با 4 گیگابایت رم عرضه می کنند که OnePlus 2 و گوشی های جدید سامسونگ نمونه ای از آنها هستند. یکی از علت های افزایش میزان رم استفاده از پردازنده های 64 بیتی در گوشی های هوشمند امروزی است. این پردازنده ها قابلیت آدرس دهی به این میزان از حافظه رم در آن واحد را دارا هستند. در حقیقت پیش از این نیز پردازنده های 32 بیتی قابلیت استفاده از چهار گیگابایت رم به صورت تئوری را داشتند اما در عمل تقریبا هیچ شرکتی پا را فراتر از 3 گیگابایت نگذاشت . به عنوان مثال شما می توانید برای یک سیستم عامل 32 بیتی کامپیوتر چهار گیگابایت رم نصب کنید که ممکن است 3.5 گیگابایت آن قابل استفاده باشد. نصب کردن 3 گیگابایت رم یا 4 گیگابایت برای کامپیوتر ، اختلاف قیمت چندانی ندارد و مقدار رم ای که بدون استفاده می ماند می تواند قابل چشم پوشی باشد و هر وقت خواستید می توانید سیستم عامل 64 بیتی نصب کنید و از تمام حافظه رم خود استفاده کنید. اما برای گوشی های همراه این قضیه متفاوت تر است. از آنجایی که این دستگاه ها قابلیت بروز رسانی سخت افزاری( غیر از فضای ذخیره سازی) ندارند و به سرعت توسط مدل های جدید جایگزین می شوند، برای شرکت های تولید کننده ارزشی ندارد که هزینه های ساخت را افزایش دهند و میزان رم ای را به کار ببرند که از آن به خوبی استفاده نمی شود. حال که پردازنده های 64 بیتی برای گوشی های هوشمند تولید شده اند و سیستم عامل اندروید آب نبات چوبی (Lollipop) نیز از می تواند از این میزان رم استفاده کند، کسانی که ادعا می کردند 4 گیگابایت رم برای گوشی های هوشمند بی معنی است تقریبا اشتباه می کردند. درست است که این میزان رم ممکن است ضروری نباشد ، اما بی فایده نیز نیست.
اندروید سیستم عاملی است که بر اساس میزان رم ای که در اختیار دارد ، گسترش می یابد. این بدین معنی است که هر چه میزان رم بیشتر باشد ، عملکرد کلی بیشتر می شود و تعداد برنامه هایی که در پس زمینه اجرا می شوند نیز می تواند بیشتر باشد. اگر کاربر اندروید هستید شاید تا به حال متوجه شده باشید که حتی هنگامی که هیچ کاری انجام نمی دهید ، سیستم عامل اندروید در هر صورت مقدار زیادی از رم را اشغال کرده است. بسیاری از کاربران از این موضوع رنج می برند و نرم افزار های زیادی هم برای خالی کردن حافظه رم برای اندروید در دسترس هستند که بعضی از آنها می توانند به دستگاه آسیب بزنند. پس با این وجود ، داشتن رم بیشتر لزوما ضروری نیست ولی می تواند مفید باشد.مزایای رم چهار گیگابایتی ممکن است در آینده مشخص شود به این دلیل که هر چه حافظه های رم بیشتری روی گوشی های ارزان قیمت قرار می گیرد ، سیستم عامل اندروید نیز برای استفاده از آن گرسنه تر میشود، به عنوان مثال گوشی های اولیه مجهز به سیستم عامل اندروید تنها 128 مگابایت حافظه رم داشتند و اگر همین مقدار را بخواهیم روی اندروید های امروزی بکار ببریم باید فاتحه گوشی را بخوانیم.
LPDDR4 چیست؟
همانگونه که گوشی های جدید از رم بیشتری استفاده می کنند ، کم کم شاهد آن هستیم که بعضی از آنها از نوع سریعتری از این حافظه بهره می برند. بسیاری از گوشی های کنونی مجهز به رم های DDR3 هستند اما تعدادی از آنها دارای مدل های جدید تر DDR4 یا LPDDR4 هستند که بهره وری انرژی بیشتری نسب به قبل دارند. همانطور که پیش بینی می شود ، DDR4 از لحاظ کارایی نیز دارای مزایایی هست و نسب به مدل قبلی یک گام به جلوتر برداشته است. به عنوان مثال ، Galaxy S6 سامسونگ که از این نوع رم پشتیبانی می کند ، اطلاعات را با سرعت قابل توجه 8479 مگابایت بر ثانیه بر روی رم خود می نویسد که در مقایسه با Moto G که بدان اشاره شد(1885 مگابایت بر ثانیه) ، مقدار عظیمی تفاوت کارایی دارد. اما با این وجود ، حقیقت تمام آن چیزی نیست که نشان می دهد. رم های DDR3 و DDR4 بسته به Clock Speed ای که دارند درجه بندی می شوند. به عنوان مثال ، Galaxy Note 4 سامسونگ دارای کلاک اسپید 7212 مگابایت بر ثانیه است و Motorola Moto X 2014 نیز دارای سرعت 7155 مگابایت بر ثانیه است و هر دو گوشی از رم DDR3 استفاده می کنند. درجه و کیفیت رم های استفاده شده در این دو دستگاه باعث کارایی بالای آنها شده است و تنها نوع DDR3 یا DDR4 بودن آنها کارایی بالا را تضمین نمی کند. این قضیه در مورد رم های کامپیوتر هم صادق است و آنها نیز بر اساس میزان فرکانس و زمان بندی و میزان تاخیرشان دسته بندی می شوند و ممکن است که یک رم 4 گیگابایتی DDR3 با کارایی بالا از یک رم 8 گیگابایتی DDR3 معمولی گران تر باشد.
هنگامی که حافظه رم گوشی های هوشمند 3 گیگابایت یا بیشتر باشد ، آنگاه کارایی بیشتر از مقدار حجم آنها مورد توجه قرار می گیرد. اما در هر حال می توان گفت که گوشی هایی که از رم های DDR4 بهره می برند ، در کل سرعت بالایی نسبت به نسل گذشته خود دارند.
امروزه حداقل چه مقدار رم مورد نیاز است؟
در گذشته ، میزان رم 1 گیگابایت برای گوشی های اندرویدی تضمین کننده کارایی مناسبی بود اما با عرضه اندروید آب نبات چوبی ، یک گیگابایت رم به خوبی جوابگو نیست و میتواند باعث مشکلات بزرگی مانند کند شدن برنامه ها و بالا آمدن سیستم عامل شود.برای گوشی های کنونی ، حداقل رم 2 گیگابایت توصیه می شود تا با اندروید آب نبات چوبی مشکلی نداشته باشید. برای نسخه های بعدی این سیستم عامل احتمال می رود که این مقدار افزایش پیدا کند. نکته دیگر ، کیفیت و سرعت حافظه ذخیره سازی است. به عنوان مثال Moto G می تواند اطلاعات را با سرعت 11 مگابایت بر ثانیه ذخیره کند ، Note 4 این کار را با سرعت 77 مگابایت بر ثانیه انجام می دهد و Galaxy S6 نیز سرعت بسیار عالی 154 مگابایت بر ثانیه را فراهم می کند. اگر قصد خرید حافظه جانبی مانند کارت های SD را نیز دارید ، به کیفیت و کارایی آنها توجه داشته باشید.
چرا آیفون ها مقدار رم بسیار کمتری دارند؟
توصیه هایی که درباره رم گوشی گفته می شود اکثرا برای سیستم عامل اندروید کارایی دارد و این قضیه برای محصولات اپل و سیستم عامل iOS متفاوت تر است. همانطور که میدانید حتی آخرین نسل کنونی آیفون 6 و 6 Plus تنها دارای 1 گیگابایت حافظه رم هستند. این مقدار رم همانطور که گفته شد برای سیستم عامل اندروید مناسب نیست اما بخوبی برای آخرین نسل آیفون کار می کند. علت آن است که سیستم عامل iOS نسبت به اندروید کنترل بسیار شدید تری روی برنامه های نصب شده دارد. برنامه ها آنطور مانند اندروید حافظه را اشغال نمی کنند اما در عین حال multi-tasking بخوبی مانند اندروید انجام می شود که همین امر هنگامی که تعداد زیادی برنامه روی گوشی نصب شده است ، عملکرد با ثباتی را به ارمغان می آورد. بر اساس شایعات ، احتمالا اپل برای آیفون 6S که سپتامبر سال جاری معرفی خواهد شد ، از حافظه های DDR4 استفاده خواهد کرد.
منبع:TrustedReviews.com
سلام دوستان.تشکر از آقای احمدی عزیز اطلاعات مفیدی دادن
به نظر شما اپل و اینتل در زمینه برنامه نویسی و مدیریت رم حرفه ای تر نیستند؟ چون در ایفون و ویندوز فون ها رم زیادی نیاز نیست ولی در اندروید گاهی اوقات 2 گیگ رم هم کافی نیست
از همه عزیزان متشکرم
با وجود باتری های ضعیف رم 2 گیگ کاملا به اندازه هست اضافه هم هست
حرفی از 3 یا 4 گیگ نمیزنم دیگه
آندروید به نسبت ویندوز قادر نیست که فضای رم مورد استفاده را مدیریت بکند و به عنوان مثال ویندوز xp و برنامه های جانبی حتی بر روی رم 128 مگابایت هم جواب میدهد !!!! :emoji1
مطلب بسیار خوب و آموزنده ای بود. ممنون
مرسی محمد علی
به اطلاعاتمون اضافه شد
:-bd
این سوالی است که همیشه در ذهن من وجود داشته که واقعا گوشی موبایل چقدر رم نیاز دارد؟ مرسی محمد علی جان عزیز.
به نظرم هر دو سال دیگه قراره با افزایش رم ها رو به رو بشیم، تا الان که تقریباً اینطوری بوده:l