تب خودرو های خودران این روز ها در میان خودرو سازان مختلف افتاده و از شرکت های بزرگی مانند جنرال موتورز تا شرکت هایی ناشناخته مانند فارادی فیوچر همگی بدنبال طراحی و ساخت خودرو های خودران هستند. حتی غول بزرگ دنیای اینترنت یعنی گوگل نیز از پیشگامان ساخت خودرو های خودران میباشد که نمونه هایی از خودرو های این شرکت هم در حال طی کردن تست های اولیه برای تولید هستند. خودرو سازان آسیایی مانند کیا موتورز نیز از این قافله عقب نمانده اند و نمایشگاه CES 2016 بهترین فرصت برای آنهاست تا برنامه های خود جهت تولید خودرو های خودران را به نمایش بگذارند.
ایده خودرو های خودران بیشتر با هدف کاهش خطا های انسانی و همینطور فراهم کردن امکان حمل و نقل آسان برای طیف گسترده ای از افراد که قادر به رانندگی به دلایل مختلف نیستند به وجود آمده است. این خودرو های هوشمند با بررسی شرایط محیط اطراف در هر لحظه و بررسی مسیری که به آنها داده می شود حرکت میکنند و به جابجایی سرنشینان می پردازند. مدت زیادی است که پای حسگر های مختلف به خودرو ها باز شده است اما خودرو های خود ران همه حسگر ها را در کنار هم یکجا دارند و با استفاده از آن نیازی به یک فرد جهت کنترل خودرو ندارند.
کیا در غرفه خود در نمایشگاه CES 2016 از برند جدیدی برای خودرو های خودران این شرکت رونمایی کرد. این خودرو ها با نام Drive Wise شناخته خواهند شد و طبق برنامه ریزی کیا موتور نمونه های اولیه ای از آن ها تا سال 2020 و به صورت خودرو های هوشمند به بازار ارائه خواهند شد و نمونه های کاملا خودران ه سال دیگر یعنی تا سال 2030 در دسترس قرار خواهند گرفت. کیا اکنون مشغول به استفاده از حسگر های گوناگون در خودرو های هوشمند خود است تا بتواند با جمع آوری اطلاعات مختلف در آینده شروع به ساخت خودرو های خودران کند.
حسگر هایی که کیا از آن صحبت میکند عبارتند از سیستم رانندگی خودکار در بزرگراه ها (HAD) که خودرو ها را در بزرگراه ها در لاین درست هدایت میکند، سیستم هدایت داخل شهری خودرو ها (UAD) که با توجه به اطلاعات ترافیکی نقشه های شهری خودرو را هدایت میکند، سیستم دنبال کردن خودروی روبرو (PVF) که مشابه کروز کنترل شرایط خودرو را ثابت نگه میدارد اما بر خلاف کروز کنترل این سیستم کار خود را با در نظر گرفتن عملکرد خودروی روبرو انجام میدهد و سیستم های هوشمند دیگری نظیر سیستم ایست اضطراری (ESS) و سیستم حرکت در ترافیک های سنگین (TJA) و سیستم هوشمند پارک خودرو (AVP).
کیا همچنین از رابط کاربری جدیدی برای سیستم تعامل انسان با خودروی این شرکت رونمایی کرد که i-Cockpit نام گذاری شده است. این رابط کاربری قادر است تا با شناسایی راننده خودرو تنظیمات و برنامه های دلخواه وی را بارگزاری کند. کیا برای انجام آزمایشات خودرو های هوشمند خود نیاز به مناطق تست بزرگی داشت که مجوز انجام این آزمایشات را در ایالات متحده آمریکا کسب کرده است. کیا موتورز هدف از پرداختن به خودرو های هوشمند و خودرو های خودران را کاستن از خطرات احتمالی در هنگام رانندگی اعلام کرده است.
ماشین باز داریم تا ماشین باز :emoji0 B-)
دیشب خواب دیدم لامبورگینی سوارم.:D
:-)):-)):-))
خخخخخ.جالب بود.منم ماشین بازم و حرف شما رو 70 درصد درباره کیا و 150 درصد درباره هیوندا رد میکنم.
مگه دروغ میگم؟ درسته آواتار من لوگوی انویدیاس ولی من ماشین باز هم هستم و هر اطلاعاتی راجب ماشین ها رو میدونم،کیا و هیوندای ماشیناش بی کیفیته اینو از هر ماشین بازی بپرسی بهت میگن
:o:o:o
امیدوارم واقعا هدفشون همین کاستن از حوادث باشه!
Kia همینجوری هم ماشیناش آشغاله ،بخواد ماشین های خودران هم تولید کنه دیگه هیچی آمار تصادفات 50 برابر میشه