دو هفته قبل مطلبی در خصوص پانزدهمین سالگرد معرفی و عرضه اولین گوشی آیفون منتشر کردیم، پانزده سال پیش استیو جابز بر روی صحنه رفت و انقلابی در دستگاههای همراه و هوشمند را با معرفی آیفون آغاز کرد. در جریان معرفی اولین آیفون، استیو جابز از قدمها و مسیرهای قبلی اپل که به عرضه آیفون منتهی شد صحبت کرد. اولین کامپیوتر رومیزی اپل مکینتاش نیز دستگاه مهم و پیشرویی در سال عرضه خود 24 ژانویه 1984 بود. دیروز تولد 38 سالگی اولین کامپیوتر مکینتاش بود. مکینتاش سهم بزرگی در پیشرفت کامپیوترهای رومیزی داشته است. به مناسبت سالگرد این دستگاه، مروری بر دستاورد های اولین کامپیوتر مکینتاش میاندازیم:
- شاید باورتان نشود ولی مکینتاش با برخورداری از صفحهنمایش، مادربورد و فلاپی دیسک، اولین دستگاه all-in-one بوده است!
- مکینتاش اولین کامپیوتر قابل حمل نیز بوده است. استیو جابز در هنگام معرفی، آن را در یک کیف حمل کرد. در قسمت بالایی یک دسته برای جابجایی داشت و ظاهرا نخستین مکینتاش سبک نیز بوده است!
- مکینتاش اولین کامپیوتری که از رابط کاربری گرافیکی استفاده میکرد نبود، اما اولین کامپیوتری بود که استفاده از GUI را رایج کرد. این رابط کاربری که مبتنی بر پنجرهها، آیکونها، منو و اشارهگرها است با نام WIMP خطاب میشود.
- نخستین کامپیوتر اپل که از این رابط استفاده میکرد، Lisa بود و یکسال قبل از مکینتاش عرضه شد.
- مکینتاش اولین کامپیوتری بود که تعداد اسلاتها اجزا و لوازم جانبی سیستم را کاهش داد. اپل در آن زمان میخواست که استفاده از این کامپیوتر برای همگان آسان باشد، حتی افرادی که اطلاعات زیادی در خصوص کامپیوتر و ابزارهای مربوط به آن نداشتند.
- مکینتاش همچنین اولین کامپیوتری بود که از موس تک دکمهای استفاده میکرد، در حالی که رقبا از موسهایی با دو یا سه دکمه استفاده میکردند، اپل ادعا میکرد که با یک دکمه میتوان تمام دستورات را انجام داد.
این بخشی از دستاورد های اولین کامپیوتر مکینتاش بود. نخستین کامپیوتر مکینتاش در ماههای اولیه عرضه به بازار، موفق عمل کرد و این به لطف یک کمپین ارتباطی و تبلیغاتی ماهرانه بود که شامل پیشنمایشهای منتشر شده توسط روزنامهنگاران، ساخت تیزر تبلیغاتی توسط ریدلی اسکات که در هنگام یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی آمریکا، SuperBowl پخش شد میشود. همچنین اجرا و صحنهسازی های زیبا در مراسم معرفی محصول نیز بر فروش خوب این دستگاه تاثیر گذار بود.
محصول کامل و انقلابی یعنی همین. بعد از گذشت اینهمه سال همچنان وقتی بهش نگاه میکنی، کامله.