پس از اعلام ممنوعیت واردات پردازنده و دیگر تجهیزات سختافزار، محمدباقر اثنی عشری، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در نامهای با وزات صمت، خواهان بازبینی درخصوص این تصمیم شد. اما این ماجرا از چه قرار است و چرا واردات سختافزار در کشور ممنوع شده است؟
دلیل ممنوعیت واردات پردازنده
ماجرا از آنجایی آغاز شد که در تاریخ 9 فروردین، دفتر مقررات صادرات و واردات در نامهای اعلام کرد که برخی از تجهیزات مربوط به زیرساخت فناوری اطلاعات به دلیل آنکه دارای نمونه داخلی هستند، امکان واردات آنها به کشور برای واردکنندگان وجود ندارد. اما آیا واقعاً امکان تولید نمونه داخلی چنین قطعاتی در داخل کشور وجود دارد؟
اثنی عشری در واکنش به این موضوع، جلوگیری از ثبت سفارش با زدن برچسب “موجود بودن نمونه تولید داخلی” تعجب برانگیز عنوان کرد کرد و گفت که این تصمیم میتواند به رشد قاچاق این دست کالاها در کشور منجر شود، از همین درخواست بازبینی مجدد دستور صادر شده را خواستار است. رئیس سازمان نظام صنفی خطاب به کیوان گردان، مدیرکل صنایع برق و الکترونیک وزارت صمت گفت:
خواهشمند است دستور فرمایید ضمن بررسی موضوع و به منظور تبیین و حل مسئله و جلوگیری از ورود قاچاق کالاهای فوق با توجه به نیاز بازار، جلسههای حضوری یا غیرحضوری با حضور نمایندگان این سازمان و سایر تشکلهای مرتبط در اسرع وقت هماهنگ و برگزار شود.
تولید پردازنده داخلی تا چه حد ممکن است؟
حمید توسلی، عضو هیئت مدیره و کمیسیون سختافزار سازمان نظام صنفی کشور در واکنش به ممنوعیت واردات قطعات سختافزار از جمله پردازنده گفته است:
یکی از مواردی که دارای نمونه داخلی اعلام شده و از واردات آن جلوگیری میشود CPU است. چه کسی است که نداند تولید این قطعه به طور انحصاری در اختیار تنها دو شرکت در تمام دنیا است. ما آرزو داریم و امیدواریم روزی ما هم بتوانیم این کالا را در کشور تولید کنیم؛ اما در شرایط کنونی نمیتوانیم.
توسلی از باب عجیب بودن این موضوع معتقد است که حتی ممکن است در این نامه اشتباه شده باشد. اما در هر حال این اشتباه باید تصحیح شود. او عنوان کرده که سختافزار کالای لوکس نیست و از اولویت بالایی در توسعه زیرساختهای ارتباطی کشور برخوردار است.
مرگ تدریجی بازار سختافزار کشور
تا پیش از ممنوعیت واردات قطعاتی مانند CPU هم بازار سختافزار همواره با مشکلاتی زیادی روبهرو بوده است. با شیوع ویروس کرونا، کشورهایی مانند چین و تایوان که تولیدکننده اصلی چنین قطعاتی هستند، در حدود دو ماه فعالیت خود را متوقف کردهاند. این یعنی بدون ممنوعیت واردات هم، کشور در تأمین قطعات با دو ماه کسری مواجه است. در صورت ادامهدار بودن این موضوع، ممکن است در آینده شاهد تعدیل نیرو در شرکتهای واردکننده و ورشکست شدن فعالان در این حوزه بازار نیز باشیم.
عضو کمیسیون سختافزار سازمان نظام صنفی کشور امیدوار است که با کمک دولت از این بحران عبور کرده و پس از آن با شرکتهای داخلی با کسب دانش لازم در زمینه این بخش و اهمیت آنها، دریابند که تا چه اندازه امکان تولید آنها در داخل کشور وجود دارد.
بروزرسانی
مهدی سادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صمت خبر اعمال محدودیت بر واردات کالاهای صنعت IT را رد کرد و گفت که یکی باز برنامههای این وزارتخانه در سال جهش تولید، مدیریت واردات است. اما این موضوع با دقت نظر و اثبات توانمندی اتفاق خواهد افتاد و تصمیم بر این نیست که با تغییر روش یا اعمال محدودیت برای تأمین کالاهای ضروری، به چنین هدفی دست پیدا کنیم. او در خصوص خبرهای مطرح شده پیرامون این موضوع گفت:
مکاتبه سازمان نظام رایانه استان تهران به محدودیت ثبت سفارش از سوی یکی از سازمانهای صمت اشاره دارد که موضوع از طریق وزارتخانه پیگیری و مرتفع شد، بنابراین هیچ تغییر رویهای در واردات و ثبت سفارش کالای صنعت IT ایجاد نشده است. این نامه بعد از ظهر روز گذشته در وزارتخانه ثبت شده، اما آنها منتظر دریافت پاسخ دفتر تخصصی وزارتخانه نشدند و موضوع به این نحو از سوی تشکل مربوطه اطلاع رسانی شد.
فکر کنم اون عقب مونده ایی که میگه پردازنده تولید کنیم هیچ تصوری از ماهیت این قطعه نداره
کلا یه سری میمیرن در مورد همه چی نظر ندن
محدودیت و ممنوعیتیم درکار نیست قراره روی تمامی قطعات یه سود کلفتی بکشن بخورن به اسم این که وارداتش ممنوعه…
دقیقا سر مسئله رجیستر موبایل که داریم مالیات میدیم
ما اینجا ده برابر دنیا هزینه میکنیم تا مثل بقیه چیزیو بدست بیاریم بعد این تهی مغز میاد میگه اروپاییا مالیات میدن
خب الان اینی که تو میدی خمس و زکاته بیشعور؟؟؟؟
هدف ممنوعیت واردات و حمایت از تولید داخلی نیست بلکه هدف فقط انحصاری سازی واردات برای یکی از آغازاده هاس
کیس و پاور و کیبورد و موس تولید داریم خوبم هست ولی cpu و کارت گرافیک مضحکه بیش نیست
مونتاژ داریم نه تولید. اونم فقط بعضیاشون خوب هستن مثل گرین ولی بعضیاشون کاملا به درد نخورن و ارزش پول دادن بهشون رو ندارن مثل تسکو
البته بحث اصلا تکنولوژی نیست، چون علم و تکنولوژی ساخت مدارای مجتمع پابلیکه، بحث اصلی توانایی رقابته، همین الان با صرف هزینه ی زیاد میشه CPU قابل مقایسه با نمونه های فعلی تولید کنیم ولی قیمت تمام شدش چندین برابر درمیاد و صرفه اقتصادی نداره.
نه فقط CPU بلکه هیچ مدار مجتمعی رو نمیتونیم تولید کنیم.
شزکت فاطر در حال تولید مادربرد اس اس دی
رم و کیس هست
شر
کت فاطر در حال تولید مادربرد اس اس دی
رم و کیس هست
شرکت فاطر در حال تولید مادربرد اس اس دی
رم و کیس هست
من ک خیلی تعجب نکردم
اینا دیگه شورِشُ درآوردن … از هر کاری برای درگیر کردن فکر مردم استفاده میکنن
این ک کلی آدم بیکار میشن مهم نیست
آخه چرا هرچیزی باید نمونه داخلی داشته باشه