اگر فکر میکنید که به اندازه کافی درباره بدنتان و نحوه عملکردش اطلاع کافی دارید یا اینکه دانشمندان به اندازه کافی درباره آن میدانند، سخت در اشتباهید. در تحقیقات جدید این هفته دانشمندان مشخص شد که ظاهرا گروهی از آنها توانستهاند اولین نقشههای دمای مغز افراد سالم را ایجاد کنند. یافتههای آنها نشان میدهد که دمای مغز انسان سالم بسته به عوامل بسیاری (مانند زمان روز و ناحیهای از مغز) بهطور گستردهای متفاوت است، اما معمولاً گرمتر از بقیه بدن است.
دمای مغز انسان سالم چگونه اندازه گیری شده است؟
این مطالعه عمدتاً توسط محققان در آزمایشگاه بیولوژی مولکولی شورای تحقیقات پزشکی (MRC) در بریتانیا انجام شد. آنها دادههای دمای مغز دو گروه از افراد را تجزیه و تحلیل کردند: اول، بیماران تحت مراقبت های ویژه که مغزشان را به عنوان بخشی از پروژه قبلی بررسی آسیبهای مغزی تروماتیک اسکن کرده بودند و دوم، داوطلبان سالمی که برای اسکن مغزشان برای این مطالعه فعلی ثبت نام کردند. دمای هر دو گروه در طول یک روز، صبح، بعد از ظهر و عصر اندازه گیری شد.
به طور کلی، میانگین دمای مغز برای هر دو گروه تقریباً 101.3 درجه فارنهایت (38.5 درجه سانتیگراد) بود که بالاتر از دمای خوراکی آنها بود. اما در ثبت رکوردها تنوع زیادی وجود داشت. به عنوان مثال، دمای مغز افراد معمولاً در شب پایینتر بود و در مناطق عمیقتر مغز بیشتر از نزدیک به سطح بود. زنان و افراد مسن نیز تمایل به دمای بالاتری داشتند. جالب است بدانید که یافتههای این تیم در مجله Brain منتشر شده است و صرفا یک تحقیق بی در و پیکر نیست.
تحقیقات دیگر نشان داده است که دمای بدن ما (آنطور که مردم تصور میکنند) ثابت نیست و اغلب با استاندارد طلایی فرضی 98.6 درجه فارنهایت متفاوت است. اما بیشتر دانش ما در مورد گرمای مغز از مطالعه افراد در بیمارستان به دست میآید، زیرا نظارت مداوم آنها بسیار سادهتر است. تکنیکهای جدیدتر اندازهگیری غیرتهاجمی دمای مغز را بسیار آسانتر کردهاند و با استفاده از این یافتهها، تیم موفق شد یک نقشه دمایی 4 بعدی (نمایش تغییرات در مکان و زمان) از مغز سالم که آن را HEATWAVE نامیدهاند تهیه کنند.
البته که این یافتهها باید توسط محققان دیگر تایید شود، اما در صورت تایید آنها، این تحقیقات میتوانند پیامدهای پزشکی مهمی داشته باشند. به عنوان مثال، مدتها تصور میشد که داشتن مغز داغ به طور کلی میتواند خطر عوارض جدی را افزایش دهد. اما این تیم مشاهده کردند که در مغزهای سالم دما میتواند تا 105.62 درجه فارنهایت بدون هیچ مشکلی بالا برود. و حتی در بیمارانی که در شرایط بحرانی قرار داشتند، تیم ارتباط واضحی بین دمای بالاتر مغز و شانس بقا پیدا نکرد. چیزی که به نظر میرسید بیشتر پیش بینی کننده بقا باشد این بود که آیا دمای مغز بیمار همانطور که انتظار میرفت (با ریتم بیماری) در طول روز تغییر میکرد.
تا پیش از این ما متوجه شدیم که دمای مغز شبها قبل از خواب کاهش مییابد و در طول روز افزایش مییابد. جان اونیل، سرپرست گروه در آزمایشگاه بیولوژی مولکولی MRC، در بیانیهای گفت: دلیل خوبی وجود دارد که باور کنیم این تغییرات روزانه با سلامت طولانی مدت مغز مرتبط است. چیزی که امیدواریم بعداً آن را بررسی کنیم.
محققان میگویند اگر فرضیه آنها درست باشد، ممکن است بتوان اختلالات مغزی را از طریق تغییرات دما یا بهبود درمانهای فعلی تشخیص داد.
بلاخره هر دستگاه پردازشی چه تو دنیای ما چه الکترونیک تو دماهای مختلف کار میکنه دیگه