به نظر خیلی از کارشناسان و کاربران، چیزیکه باعث می شود سیستم عامل اندروید از سیستم عامل iOS اپل و ویندوز مایکروسافت در پلتفرم موبایل متمایز شود، ماهیت متن باز یا همان open source بودن آن است. فقط کافیست این موضوع را از دها میلیون کاربریکه در محافلی مثل وب سایت xda-developers.com دور هم جمع شده اند تا بیشترین کارکرد را از سیستم عامل موبایل خود داشته باشند بپرسید. شاید یکی از اهداف فروش اصلی این سیستم عامل این بوده که توسعه دهندگان زیادی را مشغول خود کند تا جائیکه درحال حاضر این مشغولیت به یکی از شغل های اصلی بسیاری از آنان تبدیل شده است. مهم نیست که در این تغییرات یک اصلاح ساده و یا جدی انجام شود، بسیار از مشتاقان همیشه منتظر به روز رسانی های انجام شده توسط این توسعه دهندگان می باشند و خیلی به تغییرات گوگل دل خوش نمی کنند.
جالب اینجاست که خیلی ها موفقیت این سیستم عامل گوگل را به این عامل مرتبط دانسته و معتقدند توسعه دهندگان فرعی که این تغییرات را ایجاد می کنند، به طور غیر مستقیم باعث تقویت اندروید می شوند. البته گوگل هم به صورت کاملا محافظه کارانه هر از گاهی ویژگیهایی جدید را به هسته AOSP (پروژه متن باز اندروید) اضافه می کند. درلابه لای تغییرات اعمال شده در کاستوم رام ها مواردی به چشم می خورد که شاید بودن آنها در نسخه اصلی اندروید 5 می توانست جذابتر باشد. در ادامه به 10 مورد از این ویژگی ها و تغییرات جذاب اشاره می کنیم.
1- پاک کردن برنامه هایی که اخیرا اجرا شده اند
معلوم نیست به چه دلیل گوگل یک ویژگی مشترک که تقریبا همه کاستوم رام ها از آن استفاده می کنند را نادیده گرفته و از به کاربردن آن امتناع می کند، یعنی پاک کردن برنامه هایی که اخیرا اجرا شده اند. شاید گوگل فکر می کند بازبودن برنامه ها در پس زمینه به هر تعدادی که امکان داشته باشد، مورد قبول تر از حالتی است که که کاربر مجبور باشد ابتدا آن ها را کامل ببندد و بعد به سراغ برنامه بعدی برود. در نسخه آب نبات چوبی گوگل امکانی را برای توسعه دهندگان مستقل ایجاد نموده تا بوسیله آن بتوانند برای برنامه های اجرا شده به صورت تکی گزینه های مختلفی در اختیار داشته باشند، مثل همان کاریکه در گوگل کروم شاهد آن هستیم یعنی هر تب حالا یک صفحه جدید محسوب می شود. همانطورکه می توان تصور کرد اینکار باعث به هم ریختگی سریعتر منو برنامه های اخیرا باز شده می شود. حالا قضیه زمانی بدتر می شود که شما حتی با راه اندازی مجدد گوشی خود در اندروید نسخه 5 شاهد باقی ماندن همان برنامه ها در منوی مربوطه می باشید. یادتان باشد این برنامه ها فعال نیستند اما حضور دارند و اگر بخواهید از لحاظ ظاهری نظمی را در آن منو ایجاد کنید، باید به طور دستی برنامه ها را جابه جا کنید.
2- کنترل ساده حجم صدا
گاهی اوقات وقتی می بینیم انجام یک کار مشخص و روتین در اندروید نسخه اصلی چقدر با پیچیدگی همراه است، تعجب می کنیم. به طور مثال کاستوم رام ها یک بهبود بسیار مفید را برای نوار حجم صدا ارائه کرده اند که این مورد ساده همچنان در هسته سیستم عامل با یک نقص بزرگ همراه است. ما معمولا در تلفن همراه خود با صداهای مختلفی مثل زنگ گوشی، اعلان ها، چند رسانه ای و هشدارها سروکار داریم. خیلی وقت ها دوست داریم صدای اعلان های گوشی را قطع کنیم اما صدای زنگ روشن باشد. متاسفانه در اندروید نسخه اصلی این کار امکان پذیر نیست. مثلا شما برای کاهش صدای چند رسانه ای باید به بخش موسیقی رفته و در آنجا موزیکی را پخش کنید و سپس اقدام به کم یا زیاد کردن حجم صدای آن کنید.
3- شبکه 3G هوشمند
این قابلیت یک روش هوشمند برای افزایش عمر باتری دستگاه شما می باشد به طوریکه دستگاه به صورت پویا و خودکار بین شبکه 2G و 3G سوئیچ می کند. همانطورکه می دانید شبکه 3G مصرف انرژی بیشتری را نسبت به شبکه 2G به دستگاه شما تحمیل می کند. این قابلیت هوشمند باعث می شود وقتی صفحه نمایش گوشی شما خاموش است حالت 3G غیرفعال شده ولی داده ها همچنان از طریق شبکه 2G درحال جابه جا شدن باشند. این ویژگی هنگام اتصال شبکه بی سیم Wi-Fi هم از این سیستم کاهنده استفاده می کند.
4- دسترسی سریع به گزینه های سفارشی سازی شده
گوگل در اندروید نسخه 5 پنل اطلاع رسانی ها را کمی تغییر داده اما عدم توانایی در انتخاب و سفارشی سازی کردن گزینه ها و تنظیمات مورد نیاز در آن همچنان پا برجاست. با اینکار میلیونها کاربر مجبور هستند فقط با یک صفحه ثابت و گزینه های بدون تغییر مواجه باشند.
5- نمایش درصد باتری
موضوع دیگری که شاید خیلی ساده به نظر می رسد ولی عدم استفاده از آن تعجب برانگیز است، این است که چرا نمی توان اطلاعاتی مختصر از میزان باتری باقیمانده دستگاه خود را در نوار وضعیت مشاهده کرد؟ در اندروید آب نبات چوبی شما گزینه های متعددی را در هنگام پایین کشیدن نوار اطلاع رسانی و نمایش آن به طور کامل در اختیار دارید ولی ایکاش این مورد کوچک هم می توانست در نوار وضعیت مانند تصویر زیر جایی برای خود پیدا کند.
6- گزینه راه اندازی مجدد
بعضی وقت ها در مورد موارد جزئی صحبت می شود و از اینکه گوگل چرا تا حالا آنها را لحاظ نکرده، متعجب می شویم. یکی دیگر از این موارد سیستم راه اندازی مجدد یا reboot است. به نظر خیلی ها جای این گزینه در منوی پاور اندروید واقعا خالی است. شاید خیلی از تولیدکنندگان محصولات اندرویدی آن را لحاظ کرده اند اما خود گوگل تا به امروز علاقه ای به آن نشان نداده است. به نظر شما چه منطقی برای این کار گوگل وجود دارد؟ خیلی ها دوست دارند گوشی خود را از این طریق مجددا راه اندازی کنند تا اینکه آن را خاموش یا روشن کنند.
7- مدیریت فایل ها
شاید عده ای نیاز به یک نرم افزار مدیریت فایل در گوشی خود نداشته باشند، ولی مطمئنا میزان دانلود روزانه کاربران نشان می دهد میلیونها میلیون کاربر به این نوع برنامه ها نیاز داشته و از آنها استفاده های زیادی می برند. شاید توضیح دادن نحوه دسترسی به فایل ها و فولدرها به افرادیکه دانش کافی را ندارند کمی سخت باشد، ولی گوگل حتما با تعبیه یک نرم افزار داخلی ساده می تواند این کار را بسیار ساده کند.
8- لیست سیاه
اگرچه اندروید آب نبات چوبی به شما اجازه می دهد دستگاه خود را روی حالت ضد مزاحم قرار دهید، اما هنوز هیچ راهی وجود ندارد که تماس های رسیده از طرف افراد خاص را که دوست ندارید به آنها پاسخ دهید، بلاک کرد. شاید این تماس ها از سوی برخی بازاریاب های بخصوص و یا افرادیکه واقعا رو مخ شما هستند باشد؟! یکی از ابتدایی ترین مواردیکه در کاستم رام ها مشاهده می شود، همین قابلیت بلاک کردن شماره های اشخاص و تماس آنها می باشد.
9- میانبرهای صفحه قفل صفحه نمایش
یکی دیگر از موارد بسیار جذاب کاستوم رام ها همین مورد است یعنی توانایی اضافه کردن میانبر برنامه های مختلف برای صفحه قفل صفحه نمایش شما. این قابلیت به شما اجازه می دهد تا به برنامه های مورد علاقه خود حتی هنگامیکه گوشی شما قفل شده، به راحتی دسترسی داشته باشید، بدون نیاز به باز کردن قفل.
10- استفاده از ضربه برای بیدار کردن گوشی
بعضی از سازندگان گوشی های اندرویدی مثل ال جی و سونی، از قابلیت ضربه در روشن کردن صفحه نمایش در محصولات خود استفاده کرده اند. اما وقتی عدم استفاده از همچین ویژگی را در نکسوس 6 می بینیم، کمی افسوس می خوریم. با استفاده از این ویژگی در محصولی مثل ال جی G3 شما به راحتی با دوبار ضربه پشت سرهم می توانید صفحه نمایش گوشی را روشن و خاموش کنید و یا به اصطلاح گوشی خود را بیدار کنید یا بخوابانید بدون اینکه دکمه ای را روی گوشی فشار داده یا لمس کنید.
والا به شخصه همیشه رامهای کاستوم رو مخصوصا برای گوشیهای ال جی به رام رسمی ترجیح می دادم
مخصوصا Cloudy برای G2 رامهای خوبی میزنه
برای گوشیهایی نکسوز هم رامهای Mahdi و Paranoid و غیره عالی هستند.برای گوشیهای دیگه تجربه ندارم ولی Cyanogen رامهای عالی ای براشون میزنه
سوای یو ای مناسب و متنوع رام کاستوم
سرعت و راندمان بالاتری هم دارند البته بعضی از کاستوم رامها هم کندتر هستن و هم مصرف باتری رو بالاتر میبرن
در کل من رام کاستومه یه گروه معروف رو خیلی سرتر و بهتر از رام رسمی میدونم تازه بروز هم هستی با کاستوم رام