در مقدمه مقاله پیشین در مورد تهیه سیستم های خانگی به تفصیل در مورد اهمیت خرید قطعات به صورت تک به تک و در طی مدت مشخص توضیح دادیم. اینکه دیگر در این روزگار نمی توان به یکباره کامپیوتر خرید و می بایستی طی یک روند چند ماهه، با جمع کردن بودجه، هر قطعه و هر بخش از کامپیوتر را کم کم تهیه کرد تا به آرزوی خود رسید. صد البته جمع کردن بودجه برای تهیه هر بخش از کامپیوتر خود چالشی بزرگ است اما، در شرایط سخت اقتصادی، مدیریت وضع موجود با تدبیر و صبر تنها راه خرید سیستم برای دوستاران سخت افزار است.
بلا درنگ به سراغ قطعات و اجزای تشکیل دهنده یک سیستم گیمینگ می رویم. ترتیبی که برای خرید قطعات در نظر گرفته شده به گونه ای است که احتمال بروز عدم سازگاری و یا گلوگاه به حداقل ممکن برسد. با ما همراه باشید:
قطعات مورد نیاز سیستم کامپیوتر برای گیمینگ
سیستم های گیمینگ را می توان با بودجه های مختلفی بست و در این میان حتی 70 میلیون تومان هم بودجه محدود به شمار می رود. بنابراین سعی می کنیم، یک راهنمایی عمده، با در نظر گرفتن محدودیت در انواع بودجه ارائه کنیم. برای همسان سازی و حفظ تناسب، هر بخش را طبقه بندی کرده تا خوانندگان گرامی بتوانند قطعه متناظر با هر سطح را انتخواب کنند. اینکار برای پیشگیری از بوجود آمدن گلوگاه ضروری است.
کارت گرافیک VGA
برای تهیه پله پله قطعات یک سیستم گیمینگ، از کارت گرافیک شروع می کنیم. قدرتمند ترین کارت گرافیک موجود برای گیمینگ RTX2080Ti است که برای انواع بازی ها در دقت 4K بهترین گزینه به شمار می رود و خوب در حال حاضر به یک بودجه 25 میلیون تومانی نیاز دارد که در ابتدای کار باید فراهم کنید. فراموش نکنید، اگر پله ی اول را 25 میلیون تومان بردارید، پله های بعدی را نمی توان یک دفعه زیر 10 میلیون تومان برداشت پس اگر به سراغ پرچمدار می روید ناچار هستید در برنامه ریزی های بعدی خود کلیه هزینه ها را دسته بالا بگیرید.
گرافیک های کلاس A:
تهیه یک گرافیک پرچمدار مثل RTX2080Ti هر چند هیجان انگیز اما از نظر منطقی اقتصادی نیست، اگر تصمیم جدی به بازی در دقت 4K دارید می توانید بر اساس اولویت بودجه بر روی کارتهای گرافیک به ترتیب RTX2080، RTX2070، GTX1080Ti، GTX1080، VEGA7، و VEGA64 سرمایه گذاری کنید که هم قیمت منطقی تری دارند و هم می توان در دقت 4K به خوبی از پس بازی ها برآیند. توصیه ما سرمایه گذاری بر روی RTX2080 و RTX2070 است که با بودجه ی حدود 10 تا 15 میلیون تومان قابل خریداری است و می توان قدم اول را برداشت.
گرافیک های کلاس B:
در صورتی که بودجه اولیه بازهم کمتر است، کارتهای گرافیگ 1070Ti و GTX2060، VEGA56، GTX1070 می توانند در رنج 5 تا 7 میلیون تومان پله ی اول خوبی برای بازی در مانیتور ها با دقت 2K باشند. در این سطح از گرافیک بازی در 4K را فراموش کنید. در سال جدید پیشنهاد ما سرمایه گذاری بر روی RTX2060 و GTX1070Ti است.
گرافیک های کلاس C:
برای بازی در فول اچ دی یا 1080P، گزینه ها متنوع تر هستند و تعیین بودجه ی اولیه شما می تواند بر اساس یکی از این کارتها بین 3 تا 4 میلیون تومان متغییر باشد، کارتهای گرافیک مورد توصیه برای دقت FHD به ترتیب اهمیت و قدرت RX590، RX580، GTX1060 6G، و در نهایت RX570 است. در این میان کارتهای RX580 و GTX 1060 6G اولویت و توصیه اول ما برای بازی در فول اچ دی به شمار می رود. اگر می خواهید بعدا برای پاور خیلی هزینه نکنید 1060 6G انتخاب اصلح است.
گرافیک های کلاس D:
یه Level پایین تر در رنج 2 میلیون تومان کارت گرافیک GTX1050Ti هم می تواند بازی ها را با جزییات منصفانه در دقت فول اچ دی روان اجرا کند اما پرداخت بیش از 2.5 میلیون تومان برای این کارت گرافیک و یا حتی 3 میلیون تومان برای کارت گرافیک GTX 1060 3G، ارزش و توجیح اقتصادی ندارد. توصیه ما عدم سرمایه گذاری بیش از از 2 میلیون برای این کارتها نیست چون در آینده ارزش اقتصادی خود را سریع از دست می دهند.
گرافیک های کلاس E:
حداقل کارتهای پایین رده برای بازی در دقت فول اچ دی شامل RX560 و GTX1050 می شود که با 1.5 تا 2 میلیون تومان در دسترس قرار دارند. این کارتها به قیمت کاهش نمایش جزییات بازی به حداقل ممکن، آخرین گزینه ها برای دقت FHD به شمار می روند. پرداخت بیش از 2 میلیون تومان برای این کارتها از نظر اقتصادی هیچ منطقی ندارد و بهتر است به جای خرید این کارتها، بودجه بهتری را فراهم کنید و یا اینکه ابتدا سراغ تهیه دیگر قطعات بروید.
گرافیک های کلاس F:
برای بازی در دقت HD یا همان 720P، پیشنهاد ما به ترتیب اولویت کارتهای گرافیک RX550 و GTX1030 است که متاسفانه به صورت غیر منطقی در بازار ایران با قیمت های ملتهب به فروش می رسند. حداکثر ارزش این کارتها بین 1 تا 1.5 میلیون تومان است، که بازهم توصیه ما عدم تهیه آنها و رفتن به سمت کارتهای رده بالاتر است اما اگر بودجه شما در مورد مانیتور به فول اچ دی نمی رسد، گزینه ای دیگر حداقلی برای پیشنهاد فعلا موجود نیست.
اگر بودجه شما پایین است: در مورد انتخاب کارت گرافیک برند محور نباشید. قطعات اصلی و برد های بیش از 95 درصد کارت های گرافیک همه ی برند ها توسط سازندگان اصلی nVidia و AMD تولید می شود و شرکت های AIB تنها خنک کننده و کولر بر روی آنها سوار می کنند و به نامهای مختلف می فروشند. به 10 تا 30 مگاهرتز اورکلاک کارخانه ای هم توجه نکنید، این حد از اورکلاک بدرد هیچ بازی نمی خورد.
در مورد کولر های روی کارت گرافیک، به صورت عمومی کارتهای گرافیک با 2 فن بهتر از کارتهای گرافیک با یک فن هستند، و برند های اصلی، مثل ام اس آی، ایسوس و گیگابایت فنهای بی صدا تری نسبت به دیگر برند ها دارند. برای این منظور که کدام فن نویز کمتری دارد به بررسی های آنلاین این کارتها مراجعه کنید. به یاد داشته باشید، تنها در مورد مدلهای خاص، مثل مدلهای Xtreme گیگابایت، مدلهای Strix ایسوس، مدلهای Gaming X شرکت ام اس آی، و مدلهای Extreme زوتاک، این شرکت ها دستی بر طراحی مدار تغذیه و افزایش قدرت و امکانات کارتها می برند و تنها در این مدلها ارزش افزوده بالا می رود و به طبع آن قیمت ها کمی افزایش خواهد داشت. بهترین راهنمایی برای تشخیص آنکه کدام کارت ارزش خرید بالاتری دارد سر زدن به گوگل و سرچ کردن قیمت ها در بازار های جهانی است. اگر برای مثال کارت گرافیک مدل X دو برند در سایت آمازون 150 دلار بود اما در ایران یکی 2 میلیون تومان و دیگری 3 میلیون تومان به فروش می رسید، عقل اقتصادی حکم می کند کارت گرافیک 2 میلیون تومانی را تهیه کنید. پس خوب قیمت های داخلی را با قیمت های جهانی تطبیق دهید و مدلی را برای خرید انتخاب کنید که بیشترین ارزش اقتصادی را داشته باشد.
اگر بودجه مناسبی دارید: برای خرید کارت گرافیک حتما برند آن را با برند مادربرد خود ست کنید. توصیه می شود حتی شرکت گارانتی کننده هم یکی باشد. این موضوع برای آینده نگری است تا در صورت بروز مشکل آواره چند شرکت مختلف نشوید و به یک مرکز گارانتی مراجعه کنید.
اگر بودجه خیلی خوبی دارید: سراغ کارتهای RTX بروید و بر روی آنها سرمایه گذاری کنید. اصلا سمت AMD نرفته و روی کارتهای نسل 1000 انویدیا هم سرمایه گذاری نکنید که آینده ای نخواهند داشت. به یاد داشته باشید بسیاری از کارت های دست دوم سری 1000 که در دوران ماینینگ حضور پر رنگی داشتند در حال حاضر به صورت دست دوم در بازار به قیمت های بسیار پایینی به فروش می رسند که این موضوع باعث می شود حتی دوستانی که با کارتهای سری 1000 خود ماین نکردند به اجبار با قیمتی بسیار پایین کارتهای خود را بفروشند. پس، فروش دست دوم کارتهای سری 1000 در آینده به همراه ضرر اقتصادی هنگفتی خواهد بود. حتی کارتهایی مانند 1660 هم که جدید هستند آینده ای ندارند. پس، اولویت اول خرید برای شما کارتهای RTX باشد بخصوص به دلیل آینده نگری در مورد ارزش آنها.
کارتهای گرافیک وارداتی از خارج: به دو دلیل توصیه نمی کنیم که از خارج از ایران به صورت شخصی کارت گرافیک تهیه کنید. اول اینکه همین داستان ماینینگ که در ایران اتفاق افتاد در خارج از ایران هم به همین شکل رخ داد و بسیاری از کارتهای ماین شده سری 1000 را تمییز کرده و به عنوان کارت آکبنده به خلق الله می فروشند و واقعیت این است که راه محسوسی برای تشخیص یک کارت ماین شده وجود ندارد پس خرید کارت گرافیک سری GTX1000 و RX400/500 از خارج از ایران با ریسک افتادن در دام ماینر ها همراه است. در مورد کارتهای سری RTX هم به دلیل اینکه تولید سری اول RTX ها با مشکلاتی همراه بود و بعضی از آنها RMA شدند؛ متاسفانه مشخص نمی کند کارتی که تهیه می شود از نسل اول RTX مشکل دار است یا خیر، بنابراین در صورت تهیه کارت گرافیک از خارج از ایران، اگر شانس با شما یار نباشد و کارت مشکل دار RTX را تهیه کنید امکان RMA آن به شرکت گارانتی خارجی عملا مشکل، پر هزینه و بعضا غیر ممکن است. پس به ناچار مجبور هستید به کارتهای گرافیک داخل ایران با گارانتی رسمی اکتفا کنید.
مانیتور Monitor
برای دوستانی که بودجه محدودی دارند اولویت با رزلوشن است، طبق مدل کارت گرافیکی که انتخاب کردید، دقت مانیتور را انتخاب کنید. اولویت با دقت مانیتور است و نوع ارتباط آن که توسط کارت گرافیک پشتیبانی شود. مانیتور های ارزان قیمت عموما پنل TN دارند که مناسب گیمینگ است و نرخ به روز رسانی Refresh Rate معادل 60 هرتز.
از برند های وطنی مانند XVision تا مدلهای ارزان قیمت LG و Samsung می توانند در لیست خرید قرار گیرند که عموما بین 1 تا 2 میلیون تومان قیمت خواهند داشت. در رده های بهتر مدلهای BenQ و Asus نیز می توانند مورد توجه قرار گیرند فقط چک کنید پنل TN باشد و میزان تاخیر بین 1 تا 3 میلی ثانیه.
در صورتی که بودجه های بالای 2 میلیون تومان می توانید برای خرید مانیتور در نظر داشته باشید، می توانید مانیتور ها را بر اساس پنل مورد استفاده در آنها مقایسه کنید:
پنل TN: این نوع پنل به دلیل سرعت عمل خوب و مدت زمان تاخیر زیر 3 میلی ثانیه مناسب گیمینگ است؛ تصاویر بازی ها در این نوع پنل کدر و دنباله دار نخواهند بود و نور مناسبی دارد. از نظر قیمتی مناسب است و توانایی نرخ به روز رسانی 144 هرتز و بالاتر را نیز داراست. ایراد آن شامل دقت کم رنگ ها، و زاویه دید کم در کنار است که برای گیمر خیلی اهمیت ندارد.
پنل IPS: این نوع پنل، پر نور تر از TN و کیفیت رنگ واقعی و بهتری دارد، زمان تاخیر آن عموما بالای 3 میلی ثانیه است و برای گیمر های نیمه حرفه نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. زاویه دید مناسب از جمله نکات مثبت این پنل است اما به دلیل زمان تاخیر بیشتر احتمال بروز تصاویر شبه مانند در بازی های سریع و کیفیت پایین رنگ مشکی در این نوع پنل شایع است.
پنل PLS: این پنل از نظر شدت نور کیفیت بهتری نسبت به IPS دارد و زاویه دید بازتر، اما از نظر گیمینگ، بهبود خاصی را نسبت به IPS شاهد نیسیتم و زمان تاخیر بیش از 3 میلی ثانیه باعث بروز تصاویر شبه مانند در فریم های بالا خواهد شد.
پنل AHVA: این نوع پنل از نظر ویژگی ها بسیار شبیه IPS است با این تفاوت که زاویه دید مناسبتر و کیفیت رنگی بهتری نسبت به IPS ساده دارد. از نظر گیمینگ بهبود خاصی نسبت به IPS ندارد اما در بحث شبه تصاویر متحرک در فریم های بالا کمی بهبود را در این نوع پنل شاهد هستیم و می توان برای گیم تا حدودی روی آن حساب کرد.
پنل AH-IPS: این نوع پنل از نظر کیفیت رنگی و زاویه دید، بسیار مناسب است، به دلیل وجود زمان تاخیر بالا، این نوع پنل های خیلی دوستار گیمر ها نیستند و از نظر زمان تاخیر به مانند IPS است.
پنل VA: این نوع پنل بیشتر در مانیتور های خمیده مورد استفاده قرار می گیرد، به دلیل کنتراست بالا و نمایش خوب رنگ های تیره برای دیدن فیلم بسیار مناسب است. دقت درجات رنگ در این نوع پنل فوق العاده بالاست و برای دوستانی که پرینتر رنگی دارند، بسیار کاربردی است. این نوع پنل، برای کاربری گیمینگ اصلا تعریفی ندارند.
پنل های MVA، AMVA، P-MVA، S-MVA: این پنل ها زیر مجموعه VA قرار می گیرند و از نظر قیمتی بسیار ارزان هستند. این پنل ها بدترین زمانهای تاخیر را دارند و بهتر است برای مصارف گیمینگ از آنها دوری کرد.
پنل SVA: این نوع پنل جدید ساخت سامسونگ است و در مانیتور های خمیده گیمینگ مورد استفاده قرار می گیرد. کنتراست بالا و نمایش خوب رنگ های تیره در کنار زمان تاخیر کم 1 میلی ثانیه و نرخ به روز رسانی بالای 100 هرتز برای سیستم های گیمینگ مناسب هستند.مانیتور های Samsung LC49HG90 VA، Asus ROG Strix XG27VQ VA، و MSI Optix MPG27CQ VA از این نوع پنل جدید SVA استفاده می کنند که مخصوص گیمینگ تولید شده است.
نتیجه:
- برای اینکه در بازی ها بهترین نرخ به روز رسانی و کمترین تاخیر را داشته باشید: سراغ پنل TN بروید. پنل های IPS در این زمینه عملکرد متوسط دارند و پنل های VA بسیار ضعیف هستند.
- مانیتور های خمیده مجهز به پنل SVA که مخصوص گیمینگ ساخته شده اند، با تاخیر پایین، نرخ به روز رسانی بالا و کیفیت خوب، عملکرد قابل قبولی برای گیمینگ دارند.
- برای داشتن بهترین کیفیت، طیف رنگی گسترده و کنتراست بالا در تصاویر، سراغ پنل VA بروید، پنل های IPS عملکرد متوسطی دارند و پنل های TN در این زمینه ضعیف هستند.
- برای داشتن تصاویری با دقت رنگ بالا، سراغ پنل های IPS بروید، پنل های VA عملکرد متوسطی در زمینه دقت رنگ دارند و از پنل های TN دوری کنید که در این بخش ضعیف هستند.
در مورد نرخ به روز رسانی لازم به ذکر است مانیتور هایی که نرخ به روز رسانی بالای 60 هرتز دارند مثلا 144 یا 240 هرتز، در بازی ها روانی تصاویر بهتر و لایو تر است. اما مجبور هستید کارت گرافیک قوی تری را برای آنها داشته باشید. پس حتما به بنچ مارکهای بازی های مورد نظر خود برای کارت گرافیکی که تهیه کردید نگاه کنید، اگر کارت گرافیک شما بتواند بازی مورد نظرتان را با بیش از 120 فریم در ثانیه در دقت مورد نظر اجرا کند، می توانید از مانیتور های مجهز به نرخ فریم بالا انتخاب کنید.
پردازنده CPU
مادربرد Motherboard
در پله ی سوم خرید برای سیستم گیمینگ، به پردازنده و مادربرد و بحث شیرین Intel بخرم یا AMD، می رسیم. چندی پیش مطلبی را در همین ارتباط برای نظر خواهی منتشر کردیم که با شرکت گسترده خوانندگان گرامی به یک جمع بندی رسیدیم. چکیده این جمع بندی را در جدول زیر گرد آوری کردیم:
تصمیم با شماست که کدام پلتفرم را انتخاب کنید، آنچه که مسلم است، هر دو شرکت AMD و Intel طرفداران بسیاری دارند و ما از هر دو گروه پیشنهاد ارائه می کنیم.
پردازنده و مادربرد های کلاس A:
پردازنده های رده بالای Core i9 9900K، Core i7 9700K، و Core i7 8700K، پیشنهاد اصلی ما برای کارت های گرافیک کلاس A به شمار می روند که قبل تر به آنها پرداختیم. این پردازنده ها را می توان با مادربرد های Z370 و Z390 استفاده کرد و در صورتی که می خواهید در بودجه مادربرد صرفه جویی کنید برای پردازنده های 9900K و 9700K بهتر است از مادربرد های ارزان قیمت تر Z370 استفاده کنید. به یاد داشته باشید اگر نیم نگاهی به اورکلاک دارید، کلیه مادربرد های Z370 امکان اورکلاک 9700K را دارند اما برای پردازنده 9900K بهتر است آن را با مادربرد های رده بالای Z390 بردارید که مدار تغذیه قدرتمند تری دارند. بودجه اولیه مورد نیاز در این بخش با کمی تلاش می تواند زیر 20 میلیون تومان نگه داشته شود؛ صد البته اقتصادی ترین پیشنهاد در این رده می تواند استفاده از پردازنده i7 8700K و مادربرد های Z370 باشد که روی هم رفته با 10 تا 12 میلیون تومان بودجه اولیه قابل تهیه است.
در این کلاس همچنین می توانید از پردازنده های Core i5 9600K و Core i5 8600K نیز بهره بگیرید، اما به یاد داشته باشید، در صورتی که از RTX 2080Ti استفاده می کنید، Core i5 های انتهای لیست، شامل 9600K و 8600K برای RTX2080Ti گلوگاه خواهند بود. بنابراین اگر پرچمدار RTX ها را می خواهید، به هیچ وجه روی پردازنده ای ضعیفتر از 8700K نباید حساب کنید.
در این کلاس هنوز AMD پردازنده قابل رقابت با اینتل ارائه نکرده است.
پردازنده و مادربرد های کلاس B:
پردازنده های اینتل i7 9700 ، i7 8700, i7 7700K را می توان در این دسته قرار داد. در کلاس B پیشنهاد اصلی ما، بهترین و اقتصادی ترین گزینه استفاده از پردازنده خوش قیمت Core i7 9700 و Core i7 8700 است که برای آن می توانید از مادربرد های H370 و B360 نیز استفاده کنید تا در اقتصادی ترین شکل ممکن هزینه اولیه را بتوان زیر 8 میلیون تومان نگه داشت.
پس از آن پیشنهاد ما برای Core i7 7700K است که خوب خرید 7700K باید حداقل 1 میلیون تومان کمتر از 8700K باشد تا منطق اقتصادی پیدا کند. 7700K را می توانید با مادربرد های سری Z170 و Z270 استفاده کنید. برای مدل بدون K نیز از مادربرد های H270 و B250 می توانید بهره ببرید.
در مرتبه دوم، پیشنهاد ما رایزن 7 اعم از 2700X و 2700 به همراه مادربرد های X470 پیشنهاد اصلی ما به شمار می آید؛ هر چند در صورت محدودیت بودجه و یا عدم موجودی می توانید به مادربرد های B450 و یا X370 هم اکتفا کنید. مادربرد های رده پایینتر برای رایزن 7 پیشنهاد نمی شود. به یاد داشته باشید با توجه به ورود غریب الوقوع نسل جدید رایزن ها در خرداد ماه 1398، هرگونه سرمایه گذاری در سال جاری بر روی نسل 2 رایزن به نوعی یک شکست اقتصادی است و با ضرر همراه خواهد بود. برای پردازنده 2700X که در حال حاضر قیمتی بالای 5 میلیون تومان دارد می توان انتظار داشت پس از معرفی نسل جدید رایزن، ارزش آن احتمالا به زیر 3 میلیون تومان هم خواهد رسید. پس تهیه رایزن 7 در حال حاضر از نظر اقتصادی منطقی نیست و اگر به سراغش می روید با عشق خرید کنید.
پردازنده و مادربرد های کلاس C:
در بازار ایران، با توجه به فقدان رقیب جدی در سمت اینتل در این سطح، اوضاع به نفع AMD برمی گردد، بنابراین پیشنهاد اول ما در این بخش استفاده از پردازنده های Ryzen 5 2600X و Ryzen 5 2600 است که در اولویت می باشند. استفاده از این پردازنده ها به همراه مادربرد های X470، X370، B450 توصیه می شود، با توجه به بودجه خود می توانید یکی از مادربرد ها را انتخاب کنید تا هزینه اولیه بین 5 تا 6 میلیون تومان نگه داشته شود.
در مرتبه دوم، استفاده از پردازنده Core i5 8400 به همراه مادربرد های H370 و B360 توصیه می شود تا مجموع هزینه بین 5 تا 6 میلیون تومان باقی بماند.
پردازنده و مادربرد های کلاس D:
دراین کلاس پیشنهاد اصلح استفاده از پردازنده های Ryzen 5 2400G و Ryzen 5 1500 و 1400 است با ترکیب با مادربرد های B450، X370، و B350 است. هزینه اولیه با انتخاب این پردازنده و مادربرد می تواند به زیر 4 میلیون تومان نیز برسد.
در مرتبه دوم از این دسته بندی می توان به سراغ پردازنده های Core i3 8100 و Core i3 7100 رفت که هر دو از قدرتمند ترین گزینه های موجود هستند. از میان این دو با توجه به جدید تر و پر قدرت تر بودن پیشنهاد ما انتخاب Core i3 8100 است با ترکیب مادربرد های H310 تا میزان هزینه اولیه مورد نیاز به زیر 3 میلیون تومان کاهش یابد. توجه داشته باشید Core i3 7100 باید خیلی ارزانتر از 8100 باشد در غیر این صورت منطق خرید ندارد.
پردازنده و مادربرد های کلاس E:
پردازنده های Ryzen 3، اعم از 1200، 2200G، و 1300 در یک رنج قرار دارند که پیشنهاد ما بر اساس جدید تر بودن 2200G و سپس 1300 است. این پردازنده ها را می توان با مادربرد های A320، B350، و B450 مچ کرد و مجموع هزینه را برای این دو قطعه زیر 2.5 میلیون تومان نگه داشت. به یاد داشته باشید بایوس مادربرد های A320 و B350 می بایستی پیش از نصب پردازنده Ryzen 3 2200G به روز رسانی شده باشد.
پردازنده و مادربرد های کلاس F:
اینتل با پردازنده های خانواده Pentium G حضور دارد که فعلا G4400 در بازار یافت می شود و می توان با آن در رزلوشن های پایین بازی کرد. مادربرد های H110 مناسب نیز در بازار یافت می شود.
از طرف AMD هم پردازنده های سری A8 و A10 و اتلون AM4 را می توانید انتخاب کنید تا در مجموع هزینه اولیه را به زیر 2 میلیون تومان کاهش دهید.
حافظه موقت RAM
برای انتخاب رم، طبقه بندی را متناسب با مادربرد و پلتفرم باید در نظر گرفت. برای کلیه مادربرد های Z390 و Z370 که با ترکیب پردازنده های سری K بسته شده اند، رمهای فرکانس 4133MHz به پایین مناسب هستند؛ اگرچه فرکانس های بالاتر از این میزان هم ممکن است بر روی پردازنده و مادربرد های High End این دو پلتفرم اجرا شوند اما امکان رسیدن به فرکانس های بالاتر از این میزان کمی به شانس هم بستگی دارد. از این رو ما اصل را بر روی امکان عملیاتی فرکانس خریداری شده در میدان عمل قرار می دهیم و فعلا توصیه نمی کنیم رمی بالاتر از میزان فرکانس 4133 تهیه کنید.
از نظر حجم، کلیه بازی ها می توانند به خوبی با 16 گیگابایت رم در سیستم های دو کاناله اجرا شوند، اما، برای گرافیک های کلاس A، استفاده از حداقل حجم 32 گیگابایت رم توصیه می شود. این توصیه الزامی نیست اما برای پیشگیری از هرگونه گلوگاه بهتر است از حداقل این میزان از حجم رم با فرکانس 3400 تا 4000 مگاهرتز استفاده شود. استفاده از مدلهای RGB بنابر سلیقه کاربر توصیه می شود.
برای کلیه مادربرد های Z270 و Z170 رمهایی تا فرکانس 3866MHz مشروط به استفاده از پردازنده های سری K و برای مادربرد های رایزن X470، و X370 مشروط به استفاده از پردازنده های سری X، به ترتیب استفاده از رمهای 3400MHz و 3200MHz مگاهرتزی توصیه می شود. مجدد حداقل میزان رم از 16 گیگابایت به صورت دو کاناله کمتر نباشد. بیشتر بود چه بهتر.
برای کلیه مادربرد های H370، B360، H310، H270، و B250 رمهای فرکانس 2400MHz، و برای مادربرد های H170، H110، رمهای فرکانس 2133MHz پیشنهاد می شود. مجددا توصیه اکید ما به استفاده از 16 گیگابایت رم به صورت دو کاناله است.
مادربرد های AMD B450، B350 و A320 نیز می توانند از رمها با فرکانس پایه 2400MHz تا 3200MHz استفاده کنند. فقط توجه داشته باشید که پردازنده های AMD Athlon X4 و سری A، از حداکثر فرکانس 2400MHz پشتیبانی می کنند فارق از نوع چیپ روی مادربرد.
در هیچ حالتی حجم کمتر از 16 گیگابایت به صورت دو کاناله برای سیستم های گیمینگ پیشنهاد نمی دهیم. حتی برای سیستم های بودجه محور، مگر اینکه در دو مرحله خرید رم انجام شود، ابتدا یک ماژول 8 گیگابایت و سپس در مرحله بعدی یکی مشابه همان تهیه شود. دقت کنید از مدلهایی استفاده کنید که فراوانی زیادی داشته باشند.
در مورد برند های رم در مقاله سیستم های خانگی توضیحات کافی داده شده است.
حافظه ذخیره سازی اصلی HDD + SSD:
– هارد دیسک:
برای سیستم های گیمینگ استفاده از هارد دیسک و اس اس دی الزامی است. اما کدام هارد دیسک و کدام اس اس دی؟ در زمان قدیم که اس اس دی ها به صورت جدی وارد بازار نشده بودند، برای عموم کاربران اینگونه جا افتاده بود که هارد دیسک های Western Black برای سیستم های گیمینگ و حرفه ای استفاده شود اما حالا دیگر با وجود SSD ها، صحبت از هارد دیسک پر سرعت یک سوتفاهمی بیش نیست. وجود اس اس دی به دلیل عملکرد خیلی سریعتر و لود بهتر برای یک گیمر مهمتر و حیاتی تر است. با این حال، مرور کوتاهی بر هارد دیسک ها و عملکرد آنها می اندازیم.
در حال حاضر جدی ترین برند مطرح در بازار هارد دیسک ها برای نیاز های عمومی، Western Digital است و بقیه برند ها به دنبال آن قرار می گیرند. نه اینکه لزوما وسترن دیجیتال بهترین باشد، اما نسبت به بقیه در حال حاضر مطرح تر است، از این رو راهنمایی ما هم بر اساس طبقه بندی هارد دیسک های وسترن دیجیتال است. وسترن دیجیتال از رنگ ها برای طبقه بندی هارد دیسک های خود بهره برده است.
هارد دیسک های رنگ طلایی Gold مخصوص مصارف Workstation، رنگ قرمز Red و Red Pro مخصوص استفاده در NAS، و رنگ بنفش Purple مخصوص استفاده در سیستم های امنیتی ضبط تصاویر DAS، NVR و یا CCTV است.
با این مقدمه یک راست میرویم سراغ هارد دیسک های حرفه ای Black:
طی سالیان مختلف انواع هارد دیسک های توسط وسترن دیجیتال تولید و روانه بازار شده است، در لیست فوق از هارد دیسک های بلک، تنها مدلهایی قرار گرفته اند که در سال 2018-2019 تولید خواهند شد. این بدان معنی است مثلا هارد دیسک 5 ترابایتی بلک WD5001FZWX دیگر منسوخ و EOL شده است، بنابراین در این جدول قرار ندارد.
از نظر قیمت و از بعد اقتصادی، واقعیتش توصیه ما بر این است به هیچ عنوان بر روی هارد دیسک های بلک سرمایه گذاری نکنید، بهتر است هزینه را جاهای دیگر انجام داد، ولیکن اگر دوست داشتید از بهترین ها در کیس خود استفاده کنید، از لیست فوفق، با توجه به قدرت و سرعت یکی را می توانید انتخاب کنید. فقط نیم نگاهی به میزان وحشتناک نویز تولید شده توسط این درایو ها هم داشته باشید که مجبور به تحمل آن هستید.
در مورد هارد دیسک های خوش قیمت تر آبی نیز می توان به لیست زیر رجوع کرد:
به مانند لیست قبلی، این جدول متشکل از مدلهایی است که در سال 2018-2019 تولید می شوند و مابقی درایو هایی که در این لیست حضور ندارند، منسوخ و دیگر تولید نخواهند شد.
پیشنهاد اصلی ما سرمایه گذاری بر روی درایو WD10EZEX است، تنها مدل 7200 دور موجود که کمترین نویز را در میان دیگر درایو های موجود در هر دو لیست دارد. نویز هارد دیسک در طول دوران استفاده بدتر شده و روی اعصاب کاربر خواهد رفت بخصوص برای دوستانی که کیس خود را بر روی میز استفاده می کنند.
از طرف دیگر این مدل که پارت نامبر آن به X ختم می شود، تنها بازمانده از نسل پیشین هارد دیسک های موفق آبی رنگ وسترن دیجیتال است. امسال یک مدل 2 ترابایتی با 256 مگابایت کش هم قرار است تولید شود که به نسبت سرعت خوبی هم دارد، سرمایه گذاری بر روی آن هم پیشنهاد می شود، هرچند موجود نیست فعلا.
– اس اس دی SATA:
اس اس دی ها، انواع و شکل های مختلفی دارند و از آنجایی که این نوع درایو های ذخیره سازی در حال توسعه سریع می باشند، به سرعت مدلهای جدید تر با سرعت بالاتر وارد بازار می شوند، برای همین ممکن است تهیه اس اس دی مناسب گیج کننده به نظر آید. برای ساده سازی و درک بهتر این نوع درایو ها، داشتن اطلاعات زیر حیاتی است:
ساتا SATA: یک نوع درگاه اتصال است و همچنین یک نوع پروتکل یا خط ارتباطی مخصوص اتصال درایو های ذخیره سازی مثل هارد دیسک و اس اس دی. چیپست مادربرد برای تبادل اطلاعات از طریق این درگاه باید به یک زبان مشترک با درایو ذخیره سازی صحبت کند. این زبان مشترک می تواند IDE و یا AHCI باشد. IDE یک زبان قدیمی است، صرفا برای هارد دیسک کاربرد دارد و استفاده از آن در سیستم های امروزی منسوخ شده است. اما زبان AHCI همچنان در سیستم های امروزی مورد استفاده قرار می گیرد و اس اس دی های ساتا به این زبان با سیستم صحبت می کنند.
پس، اگر سیستمی دارید که مجهز به درگاه SATA است، و از داخل بایوس آن می توان کنترلر ساتا را بر روی زبان AHCI تنظیم کرد، شما می توانید از اس اس دی های SATA استفاده کنید. این موضوع شامل کلیه مادربرد ها از سوکت 775 اینتل و مادربرد های AM3 به بعد می شود و تقریبا کلیه سیستم های امروزی به درگاه SATA و زبان AHCI مجهز هستند.
در حال حاضر تاپ ترین و بهترین اس اس دی های ساتا در جهان تولید سامسونگ است و آخرین مدلهای موجود در بازار ایران سری Samsung 860 Pro و Samsung 860 Evo است. از نظر سرعت تفاوت معنادار و محسوسی بین این دو درایو نیست ولیکن مدل Pro از نظر طول عمر نوشتار و همچنین توانایی در حفظ سرعت در هنگام نوشتار های طولانی مدت عملکرد بسیار بهتری دارد. اما از نظر اقتصادی با توجه قیمت بالایی که دارد توجیح ناپذیر است. از این رو، پیشنهاد اصلی ما سرمایه گذاری بر روی مدل 860 Evo است که هم از نظر قیمتی مناسبتر و هم از نظر سرعت چیزی از مدل Pro کم ندارد. حداقل حجم این درایو 250 گیگابایت است که برای نصب ویندوز و برنامه های اصلی مناسب می باشد. در صورتی که بخواهید بازی ها را هم داخل این درایو نصب کنید بهتر است مدلهای 500 گیگابایتی به بالا را خریداری کنید.
یه سطح پایین تر همچنان درایو های خوبی در بازار یافت می شود، اس اس دی های ساتا، SanDisk Extreme Pro و همچنین Adata XPG SX950 و SX850 همچنین مدلهای Adata Ultimate SU 900 و Ultimate SU800، از بهترین های بازار به شمار می آیند که در صورت موجودی می توان روی آنها حساب کرد.
یه Level پایین تر درایو های SanDisk Ultra، Adata SU600، Kingstone UV500، و نیز Kingstone UV400 قرار دارند که به عنوان درایو های خوش قیمت پیشنهاد می شود.
در درجه آخر، محصولات سیلیکن پاور، و بعضا وسترن سبز و آبی، PNY و ترنسند قرار می گیرند که توصیه خاصی نمی شود داشت، بهتر است با هزینه بیشتر اس اس دی های رده بالاتری انتخاب کنید.
– اس اس دی M.2 SATA:
درگاه M.2 نوعی از درگاه کامپیوتر است که سه نوع سوکت دارد، سوکت نوع M-Key این درگاه قابلیت اتصال به خطوط ارتباطی PCIE و یا SATA را دارا می باشد. یعنی اگر مادربرد یا لپتاپ شما مجهز به درگاه M.2 است، باید مشخصات آن را چک کنید، ببنید به کدام خطوط ارتباطی متصل است، برخی درگاه های M.2صرفا به خطوط PCIE و برخی دیگر صرفا به خصوص SATA، و برخی به هر دو خطوط SATA و PCIE متصل هستند که در مورد آخر از طریق بایوس می توان نوع خطوط درگاه M.2 را انتخاب کرد. پس این موضوع خیلی مهم است که بدانید درگاه M.2 مادربرد شما به چه خطوطی مرتبط است و بر اساس آن اس اس دی تهیه کنید.
اگر مادربرد/یا لپتاپ شما به درگاه M.2 و خطوط SATA متصل است، می توانید برای آن از درایو های M.2 SATA زیر استفاده کنید:
در غیاب حضور مدلها سامسونگ، بهترین مدلهای موجود SSD M.2 SATA در بازار ایران، به ترتیب اولویت شامل: Crucial MX500، Adata SU800، Silicon Power M.55، Western Digital Blue، و Western Digital Green است.
– اس اس دی M.2 NVMe:
اگر مادربرد شما مجهز به درگاه M.2 باشد، و این درگاه متصل به خطوط ارتباطی PCIE باشد، به احتمال قریب به یقین از زبان NVMe نیز پشتیبانی می کند. همانطور که پیشتر در مورد زبان AHCI صحبت کردیم، NVMe هم زبان دیگری است که مادربرد به کمک آن، از طریق خطوط ارتباطی PCIE با درایو ذخیره سازی تبادل اطلاعات می کند. مادربرد های سری 100 اینتل به بعد و همچنین مادربرد های رایزن سری 300 AMD به بعد همگی مجهز به NVMe هستند.
بهترین مدلهای موجود در بازار ایران برای اس اس دی های M.2 NVMe، از برند سامسونگ هستند که به ترتیب قدرت و سرعت Samsung 970 Evo Plus، Samsung 970 Pro، Samsung 960 Pro، Samsung 970 Evo، و Samsung 960 Evo می باشند.
درایو Samsung 970 Evo Plus جدید ترین محصول ساموسنگ است که حتی از مدل 970 Pro نیز در برخی بنچ مارکها جلو می زند. هم از بعد اقتصادی و هم از بعد پرفورمنس، برای سیستم های رده بالای Z370، Z390، و Z270، که بر روی مادربرد هایشان حداقل تعداد 2 عدد درگاه M.2 دارند، پیشنهاد ما استفاده از دو درایو Samsung 970 Evo Plus به صورت RAID 0 است. در این حالت سرعت خوانش و نوشتار درایو ذخیره سازی بالای 3400 MB/s خواهد بود و سریعترین حالت ممکن را خواهد داشت.
همچنین در صورت عدم موجودی می توانید از دو درایو Samsung 970 Evo به صورت RAID 0 استفاده کنید که مجدد قدرت و سرعت بیشتری سیستم شما داشته باشد. در همین رنج قیمتی بالای 2 میلیون تومان می توانید به درایو های Samsung 970 Pro و یا Samsung 960 Pro نیز تکیه کنید. بسته به حجم مورد نیاز خود یکی از این درایو ها را تهیه کنید. متاسفانه تنوع برند کم است وگرنه در سطح High End دو درایو فوق العاده قدرتمند Adata XPG SX8200 Pro و Western Digital SN750 Black نیز در همین کلاس طبقه بندی می شوند که در ایران موجود نیستند.
یک سطح پایین تر، بر اساس اولویت قدرت، استفاده از تک درایو های Samsung 970 Evo Plus، Samsung 970 Evo و Samsung 960 Evo پیشنهاد می شود. در همین بخش می توانید همچنین از درایو های M9Peg و M8Peg ساخت شرکت Plextor نیز استفاده کنید.
در رده بودجه محور درایو های Adata Gammix S5 و اخیرا چند مدل از درایو های SSD NVMe ساخت شرکت گیگابایت وارد بازار شده اند که قیمت های خوبی دارند.
برای جمع بعدی این بخش، استفاده از دو درایو NVMe به صورت RAID 0 در سیستم های Z270، Z370 و Z390 اولویت و توصیه اول است. در سطوح پایین تر، از دیگر مدلهایی که در بالا اعلام شد می توانید استفاده کنید بسته به بودجه و توانایی خود.
خنک کننده Cooler:
برای پردازنده های کلاس A و B، حتما از واتر کولر های پر قدرت 24، 28 و 36 سانتیمتری استفاده شود. عموما پردازنده های سری K اینتل و سری X ای ام دی، بسیار داغ و قابلیت اورکلاک پذیری کمی دارند. از این رو اگر بحث اورکلاکینگ به صورت جدی برای شما مطرح است، پیشنهاد ما استفاده از واترکولینگ های مدار باز است که بحث آن در این مطلب نمی گنجد، بخصوص اینکه قطعات مورد نیاز در ایران نایاب است.
اما استفاده از یک All in One خوب با رادیاتور بزرگ، مثل مدلهای موجود Corsair H150i Pro RGB، Corsair H115i Pro RGB، Thermaltake Water 3.0 Ultimate، Thermaltake Floe Riing RGB 280 TT Premium، Thermaltake Water 3.0 Riing RGB 280، Corsair H100x High Performance و یا حتی واتر کولر Green Glacier GLC360 EVO نیز می توانند به خوبی از پس خنک سازی پردازنده های داغ اینتل و AMD بر آیند.
در صورتی که قصد استفاده از ایرکولر ها را دارید، از میان مدلهای موجود Noctua NH-D15، Noctua NH-U14S، و Thermaltake Frio Extreme پیشنهاد می شود.
تعداد کولر پیشنهادی برای پردازنده های کلاس C و D بسیار زیاد است و فقط به عنوان نمونه به چند مورد اشاره می کنیم: واتر کولر های متوسط 24 سانتیمتری و همچنین واتر های مجهز به رادیاتور 12 سانتی متری مانند Cooler Master MasterLiquid Lite 240، Thermaltake Water 3.0 Riing 140، Antec Mercury 240، Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB، Green Glacier GLC240 EVO، و Cooler Master MasterLiquid Pro 140 مناسب هستند.
تعداد انتخاب برای ایرکولر هم زیاد است که برای نمونه به مدلهای Noctua NH-U12S، Thermaltake FrioOCK، Cooler Master MasterAir MA610P، Green Notus 400-PWM، و Cooler Master MasterAir MA410P RGB اشاره می کنیم.
در رده های پایینتر اغلب کولر استوک پردازنده کفاف خنک سازی آن را می دهد و نیازی به تهیه کولر نیست.
نکات مهم در انتخاب کولر: در واتر کولر ها دقت داشته باشید، حتما ابعاد رادیاتور برای نصب متناسب با ابعاد کیس شما باشد. همچنین در صورتی که می خواهید از حالت Pull-Push برای رادیاتور استفاده کنید، از وجود عمق کافی در کیس خود پیش از تهیه فن های اضافی، اطمینان حاصل کنید.
در ایرکولر ها حتما ارتفاع کولر را با عمق موجود در کیس مورد نظرتان تطبیق دهید تا درب کیس بسته شود. در کولر های بزرگ مانند D15 از سازگاری مادربرد خود با کولر پیش از خریداری آن اطمینان حاصل کنید.
پاور PSU
یکی از حساس ترین و مهمترین اجزای کامپیوتر پاور سیستم است. در مقاله پیشین توصیه کردیم کاربران حتما با کمک موتور محاسبه گر Outervison از میزان مصرف سیستم خود مطلع شوند و سپس نسبت به خریداری پاور اقدام کنند. اگر بخواهیم در مورد ویژگی های مهم در پاور ها صحبت کنیم، حداقل به دوبرابر این حجم از مقاله نیازمندیم که از حوصله خوانندگان گرامی خارج است. عجالتا ویژگی های پاور را در مقاله ای دیگر مورد بحث قرار می دهیم و مستقیم به سراغ طبقه بندی پاور های موجود در بازار ایران می پردازیم. از آنجایی که ما سیستم های High End پر قدرت را در کلاس های بالا دسته بندی کردیم، به همین جهت پاور های کلاس A را پر قدرت (1200W) انتخاب کردیم، بدهی است میزان وات مصرفی دو سیستم با کانفیگ های مختلف متفاوت است، به همین جهت، از نظر برتری کیفیتی، در هر کلاس، برترین پاور ها در ابتدا معرفی می شوند و ترتیب اهمیت ویژه ای دارد.
بهترین پاور های کلاس 1200W:
در بالاترین سطح پاور های خوب موجود در ایران که با خیال راحت می توان تامین نیرو، امنیت و سلامت سیستم های گران قیمت گیمینگ را به آنها سپرد، به ترتیب اولویت شامل: Enermax MaxTytan 1250W Titanium، Cooler Master V1200W Platinum، Enermax Platimax D.F. 1200W Platinum، و Green GP1200B-OCDG Platinum می باشد.
این پاور ها از هر لحاظ توانایی های کافی برای سیستم های گیمینگ با چند کارت گرافیک مناسب هستند.
بهترین پاور های کلاس 1000W:
به ترتیب اولویت بهترین پاور های این رده شامل Enermax MaxTytan 1050W Titanium، Green GP1050B-OCDG Platinum، Cooler Master V1000W Gold، و Antec High Current Gamer Extreme 1000W Gold می شود.
بهترین پاور های کلاس 700W-850W:
بهترین پاور های این رده شامل: Enermax MaxTytan 800W Titanium، Green GP850B-OCPT Platinum، Green GP750B-OCPT Platinum، Cooler Master V850W Gold، Antec High Current Gamer Extreme 850W Gold، Cooler Master V750W Gold Full Modular، Enermax Revolution X’T II 750W Gold، Cooler Master V750W Gold Semi Modular، و Green GP700B-HP Plus می شود.
بهترین پاور های کلاس 500W-650W:
از جمله برترین پاور های این رده: Green GP650B-OCPT Platinum، Cooler Master Vanguard 650W Gold Full Modular، Cooler Master Vanguard 650W Gold Semi Modular، Antec High Current Gamer 650W Gold، Green GP600B-HP Plus، Cooler Master Masterwatt 650W Bronze، Green GP500B-HP Plus، Cooler Master Masterwatt 550W Bronze، و Green GP530A-EUD Bronze می باشند.
پاور های ضعیفتر برای سیستم های گیمینگ پیشنهاد نمی شوند.
نکته مهم در رابطه با پاور: پاور ها در طول دوران فعالیت خود به مرور مستهلک می شوند و توان خود را از دست می دهند. از این رو، مدت زمان گارانتی، یکی از مهمترین ویژگی ها در پاور است که هر چه بیشتر باشد، اطمینان خاطر کاربر نسبت به آن قطعه بیشتر خواهد بود. در لیست بالا بسیاری از بهترین مدل پاور ها را ذکر کردیم، اما از نظر مدت زمان گارانتی، شرکت گرین (پردیس صنعت سیاره سبز) و پس از آن شرکت کولر مستر (آواژنگ) بیشترین مدت زمان گارانتی را برای پاور های خود ارائه می کنند که از این نظر، سرمایه گذاری بر روی پاور های این برند ها، مطمئن تر است.
کیس CASE
برای کیس می توان یک کتاب نوشت. تنوع در شکل و ابعاد، در کنار متریال مورد استفاده و نوع کاربری، همه باعث شده است که انواع متنوعی از این محصول در بازار باشد، به این دلیل، به راحتی نمی توان برای همه نسخه پیچید و فلان مدل را انتخاب کرد. در این بخش ما نیز مدل خاصی را پیشنهاد نمی دهیم اما نکاتی را ذکر می کنیم که یک گیمر باید در هنگام انتخاب کیس مورد نظر خود به آنها توجه کند. شما کاربران گرامی می توانید با توجه به این نکات نسبت به کیس هایی که در بازار است قضاوت کنید و بهترین گزینه راکه از نظر بودجه مناسب باشد، انتخاب کنید.
یکی از مهمترین عناصر سنجش سازگاری کیس، استاندارم فرم فاکتور مادربرد است. مادربرد ها در سایز استاندارد Mini-ITX، Mini-ATX، Micro-ATX، ATX، E-ATX و CEB ساخته می شوند و بر همین اساس، کیس ها منطبق با سازگاری با یک یا چند استاندارد مادربرد تولید می شوند. فراگیرترین سایز مادربرد های گیمینگ ATX است که اغلب کیس ها از آن پشتیبانی می کنند. اما به هر جهت، حتما فرم فاکتور مادربرد خود را بشناسید و بر اساس آن به دنبال کیس مناسب بگردید. خیلی از مادربرد های گیمینگ سایز E-ATX دارند که با هر کیسی سازگار نیستند.
از دیگر مسایلی که باید در هنگام خرید کیس گیمینگ مد نظر قرار داد، بحث سازگاری آن با طول کارت گرافیک است. اگرچه اغلب کارتهای گرافیک به طور متوسط تا 30 سانتیمتر طول دارند، ولی بازهم حتما چک کنید کیس مورد نظر شما از لحاظ طول قابل پشتیبانی از کارت گرافیک با کارت گرافیکی که شما انتخاب کردید سازگار باشد.
نکته بعدی پذیرایی کیس با واتر کولر است، که البته اشاره کوتاهی به آن در بخش کولینگ داشتیم. عموما کیس ها از حداقل یک واتر کولر با رادیاتور 24 سانتیمتری بر روی سقف و یا در فرانت پنل خود پشتیبانی می کنند اما مجدد چک کنید، اگر رادیاتور واترکولر مورد نظر شما 360 و یا 28 سانتیمتری باشد و یا اگر بخواهید از واتر کولر به صورت Pull-Push استفاده کنید، کیس شما بتواند چنین امکانی را در اختیار شما قرار دهد.
بحث بعدی پذیرایی کیس از ایرکولر ها است. یک کیس استاندارد می بایستی از ایرکولر ها تا ارتفاع 16 سانتیمتر پشتیبانی داشته باشد، اما برخی از کیس ها عمق 21 سانتیمتری دارند و از ایرکولر های بزرگتر هم به خوبی پذیرایی می کنند. یک نشانه ای که کیس مورد نظر شما می تواند از ایرکولر ها تا ارتفاع 16 سانتیمتر پشتیبانی کند، امکان استفاده از فن 14 سانتیمتری در پشت کیس است. پس، ارتفاع ایرکولر خود را با عمقی که کیس شما از ایرکولر پذیرایی می کند را چک کنید.
نکته ی دیگر در مورد بدنه ی کیس است. هرچه بدنه کیس از الومینیوم و فلز استیل SECC Steel با ضخامت بیشتری بهره برده باشد، خنک تر و البته گران قیمت تر است.
بحث بعدی اتصالات فرانت پنل است. هرچه تعداد ورودى و خروجى هاى فرانت پنل کیس بيشتر باشد، راحتى بيشترى نصيب كاربر خواهد شد، چرا كه در صورت اشغال ورودى هاى روى كيس ناچار است براى اتصال دستگاه هاى بيشتر، به پشت كيس و ورودى هاى مادربرد مراجعه كند. از نظر تعداد و نوع ورودی های مورد نظرتان، حتما خروجی های فرانت پنل مادربرد و درگاه های روی فرانت پنل کیس مورد نظر خود را چک کنید تا حداکثر سازگاری را داشته باشند.
نکته دیگر در بحث مدیریت کابل کشی، كيس هاى مدرن در پنل پشتى آنها حداقل بايد يك فاصله ى 2 سانتيمترى بين پنل و سينى كف كيس باشد تا بتوان كابل ها را از پشت سينى كيس عبور داد. اين ويژگى در هنگام اسمبل، بسيار كاربردى است. اسمبل ها در كيس هاى مجهز به مديريت كابل كشى مى تواند بسيار تميز و زيبا انجام مى شود، همچنين گردش هواى بهترى درون كيس مى تواند جريان داشته باشد.
در مقاله پیشین در رابطه با راهنمای خرید سیستم کامپیوتر PC خانگی و اداری، در بخش کیس به سه نکته مهم، (ارتفاع مناسب پایه کف کیس، همچنین محل قرار گیری اتصالات و دکمه های فرانت پنل کیس، و محل قرارگیری کیس) اشاره داشتم که در مورد کیس های گیمینگ هم صادق است و حتما به آن توجه داشته باشید.
در پایان، برای انتخاب موس و کیبرد گیمینگ، اسپیکر یا هدفون و اصولا Peripheral های گیمینگ، که حتی از کیس هم سلیقه ای تر هستند، ویژگی های مختلف و متنوعی می توان بیان کرد که از حوصله این مقاله خارج است و شاید در آینده مقاله ای مجزا برای آنها ارائه کنیم. امیدوارم این مقاله کمکی باشد در انتخاب قطعات مناسب و خرید مرحله ای در سال جاری. برای هرگونه سوال، انتقاد و یا پیشنهاد، در بخش کامنت همین مطلب، در خدمت شما هستیم.
سلام میخواستم بدونم با بودجه 18 میلیون چه سیستمی میتونم بخرم البته مانیتور -کیبورد و ماوس و دارم
سلام خیلی ممنون از مطالب فوق العاده تون من یه سیستم میخوام که بتونه برنامه های ادوبی رو اجرا کنه حداکثر قیمت ۱۶ میلیون و حداقل ۱۴ میلیون البته شکل ظاهریش هم برام مهمه . ممنون میشم راهنمایی کنید .
سیستم پیشنهادی زیر 10 میلیون ([url]”https://www.sakhtafzarmag.com/%D9%88%DB%8C%DA%98%D9%87/%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%DB%8C/30337/%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%B3-%D8%A8%D9%87-%D9%82%D8%B7%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D8%B2%DB%8C%D8%B1-10-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%9B-%D8%AD%D8%AA%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%DB%8C%D9%85%D8%B1%D9%87%D8%A7″[/url])
سلام
با ۱۰ تومن چه کیسی میتونم ببندم
واقعا کامل بود دهنم عرق کرد
بله بازی های امسال رو میتونید
سلام خسته نباشید با این سیستم میشه بازی های روز رو در حالت high اجرا کرد؟
Cpu intel core i5 8400
VGA geforce gtx 1050ti 4gb
Ram 8gb ddr4
Hard 1tb hdd & 128gb ssd
Power green 500
سلام لطفا راهنمای کنین:
سیستم فعلی من
main: asus p5q
ram 8gig
vga: gtx550ti
power: green 530 eu series
cpu: xeon 5450
از نظر من مادربرد خیلی مهمه چون با همین سخت افزار ولی با مادربرد قبلیم p5k حدود 15 فریم بازیها کمتر اجرا میشدن
حالا میخوام یه برد بگیرم که واسه گیم خوب باشه حدود یک و نیم یا کمی بیشتر همچنین فعلا نمیتونم یه cpu گرون بگیرم شاید g4400 شما چه بردی پیشنهاد میدین؟؟؟؟
خودم نظرم رو ایناس:
ROG STRIX H270F GAMING
PRIME H310-PLUS
Z170x-gaming 5
در رابطه با مادربرد چی کدوم بهتره ؟ چون هیچ اطلاعاتی در زمینه z390 ندارم ولی از خبرا هم معلومه سر و صدا زیاد کرده
ربطی نداره. البته تاثیری هم برای شما نداره تفاوت خاصی احساس نمیکنید
با سلام عزیز جواب نمیدی ؟
با سلام لطفا جواب بدین خیلی ممنون
با سلام و یه سوال دیگه من از مانیتور 2k ام اس ای استفاده میکنم مدلش optix mpg27cq هستش میخواستم یه مانیتور 4k بگیرم بعد یکی که کارش فروش قطعات هستش گفت نگیر چون کیفیت بازی ها رو میاره پایین و بد میشه
یادم رفت بگم استفادم برا گیم هستش
سلام و مرسی بابت پاسخ گوییتون من هنوز قطعات رو نگرفتم ولی قصد خرید سی پی یو cori9 9900k و گرافیک rtx2080 ti gaming x trio یا اگر از نظر مالی تونستم rtx 2080 ti lightning z
سی پی یو شما چیه دوست عزیز و نوع کاربری شا از سیستم چیه لطفا در کامنت جداگانه بنویسید
بله البته بستگی به بقیه مشخصات سیستم هم داره
سلام مرسی از مقاله ی خوبتون . تو مادربرد ها با چیپ اینتل کدومشون بهتره من بین z390 و x299 موندم میشه توضیح بدین ممنون
سلام دوست من میخوام بدونم اگع amd rezen5 1600 یا 1500 x بخرم میتونم بخوبی با برنامه obs استریم بگیرم
و یه سوال دیگه اینکه FX 8350 با کارت های RX570 یا RX580 یا 1050 و 1060 گلوگاه نمیکنه ؟
۸ یا ۱۶ گیگ هم رم ۱۶۰۰ یا ۱۸۶۶ یا اگه بتونم ۲۱۳۳ میبندم روش . پیشاپیش ممنون
دوست عزیز، منظور شما تهیه اون قطعات به صورت دست دوم هست؟ چون آکبندش که از 5 تومن بالا میزنه. اگر دست دوم بخواین امکان راهنمایی نیست، چون قیمت ها متغییره، اگر با 5 تومن اون قطعات رو به شما میدن، نسبت به خرید آکبند، خوب بهتره.
سلام و عرض ادب . با توجه به قیمت ارز و قطعات به نظرتون ارزش داره یه FX 8350 رو با مادربرد M5A97 و گرافیک 570 یا 580 بست ؟ یا پیشنهاد دیگری دارید ؟ بودجه در محدوده ۵ تومن هست فقط برای کیس . پیشاپیش ممنونم
مرسی آقا آرمین توضیح دادین .رم سیستم بنده دوتا 8 گیگ + دوتا 2 گیگ هسش .
سلام دوستان، کسی دو عدد کلیه و یک عدد کبد و یک عدد معده با یک عدد جگر نیاز نداره ، میخوام اعضای بدنمو بفروشم یه سیستم ببندم :emoji7:emoji7 . خواهشا خریدار بیاد :emoji9
سلام آقا امین عزیز،
اگر 2700X رو میخواستی من میگفتم صبر کن، اما برای 2400G خیلی افت ارزش نخواهیم داشت به نظرم.
ما توی ایران 2 تا مشکل داریم، یکی بحث ارزی هست، که معلوم نیست ظرف 3 ماه قیمت دلار چقدر با افزایش مواجه بشه؛ 2 تا عامل تاثیر گذاره روی قیمت ارز، یکی تورم ماهانه است، و دیگری بحث روابط خارجیه، اگر روابط خارجی همین منوال باقی بمونه، انتظار من اینه که تا تابستون شاید 2400G به 2.5 یا 3 تومن هم برسه (با توجه به افزایش نرخ ارز)
اما اگر روابط خارجی رو به بهبود بره، با بالا رفتن ارزش ریال، و همزمان ارائه نسل 3 رایزن، همه ی پردازنده های AMD مثل 2400G با کاهش ارزش مواجه خواهند شد و بهتره صبر کنیم. در نتیجه یه ریسکه دو طرفه داریم و آینده ای نا معلوم. آینده نا معلوم از این جهت که پس از معرفی نسل 3 رایزن، معلوم نیست چند ماه طول بکشه تا وارداتش انجام بشه. شاید وارداتش تا زمستون 98 طول بکشه.
ولی اگر بخواهم الان رو نگاه کنم و نظر بدم، اگر همین هفته ی آینده می تونی بخری، اقدام کن، 2400G حتی اگر ارزشش پایین بیاد ضررش اونقدری نیست. بعدش هم چون توی فروردین معمولا بعد از تعطیلات هنوز افزایش قیمت ها کمه، و فروشگاه ها به دلیل کمبود نقدینگی قیمت های خوبی میدن، اگر توانایی خرید داری من جای شما بودم 2400G رو میگرفتم، و صبر نمی کردم تا تابستون.
این نظر شخصیه منه البته، در این تاریخ و فقط در مورد 2400G که فرمودین.
آرمین جان بابت مقاله جامع و کاملت ممنون. یک سوال جانبی. از اونجایی که پردازندههای نسل 3 رایرن گفته شده اواسط 2019 که میشه همون خرداد و تیری که تو متن مقاله اشاره کردی، منتشر میشه، به نظرت نسل 2 مثل ryzrn 5 2400g تفاوت قیمت زیادی خواد داشت؟
الان تو رنج 1.900 هست. عجلهای واسه جمع کردن سیستم ندارم. به نظرت اگه 3 ماه صبر کنم ممکنه افت چشمگیری داشته باشه یا با شرایط افتضاح اقتصادی ممکنه بیشتر هم بشه و بهتره الان بگیرم؟
میدونم نمیشه پاسخ دقیق و مطمئنی داد اما براساس تجربه خودت لطف کن پاسخ بده
ممنون ❤️
انشاالله …
امیدوارم همیشه سالم و سرحال و خوشحال باشی آرمین جان
با سلام،
برای سیستم های مخصوص رندر، اگر بحث استفاده از نرم افزار های تبدیل ویدیویی و تصویری باشه، صرفا من اینتل پیشنهاد میدم. اما اگر بحث استفاده از نرم افزار های رندرینگ مهندسیه، مثل 3D Max وغیره، اونوقت شاید AMD منطق خرید پیدا کنه.
در سیستم های گیمینگ هم که مطابق تاپیک فوق می توانید عمل کنید.
مطلب خیلی خوبی بود آقای ابیشی
فقط یه سوال: با توجه به پشتیبانی ضعیف نرم افزاری amd یعنی برای کارهای جدی مناسب نیست؟چون در اینترنت پره از مشکل رایزن با premier pro یا نرم افزار های دیگه مثل blender و…مثلا اگه تو premier بخوای با cuda رندر بگیری هنگ میکنه سیستم یا نرم افزار استریم obs کرش میکنه…
آیا مشکلات این مدلی حالا که پلتفرم رایزن جا افتاده حل شدن یا نه؟چون من تجربه ندارم…
ممنون
والا پاور 580 EUD پاور خوبیه، ست کردنش با قطعاتی که فرمودین بدون مشکل خواهد بود. ولی چون RX580 گرافیک عالیه، پردازنده 6700 هم عالیه برای گیمینگ، و برای اینها پاوری در حد Green 600 HP Plus بیشتر از نظر کلاس با اون قطعات همخوانی خواهد داشت تا 580EUD. ولی از نظر قدرت واتیج کمبود یا کم و کسری نخواهی داشت.
حقیقتش در تبلیغات و نمودار هایی که از amd منتشر شده بود چنین مقایسه هایی لحاظ شده بود. بازم ممنون از پاسخگوییتون و یه سوال دیگه داشتم خدمتتون:
بنده از کارت گرافیک rx580 nitro plus استفاده میکنم ، در صورت استفاده از پردازنده ای در حد 6700 و برای استفاده گیمینگ بدون اورکلاک ، پاور green 580 EUD مناسب هست؟؟
سلام دوست عزیز،
با پردازنده 2600 گلوگاه با 1080Ti خواهید داشت، بحث اورکلاک هم مطرح نیست، بحث پهنای باند PCIe 3 هست که متاسفانه پردازنده 2600 ازش پشتیبانی نمیکنه. بهتره پردازنده Ivy Bridge تهیه کنید.
من الان نگران رم سیستم شما هم هستم، نوشتید 20 گیگابایت رم دارید که این مشکله، اینم باید حلش کرد، شما سیستمتون طوریه که باید 4 یا 8 یا 16 یا 32 گیگابایت رم به صورت دو کاناله روش باشه، چطوری 20 گیگابایت روش رم نصب کردید. این خودش مشکل زاست توی سیستم شما.
یه توضیحی میدین چطوری 20 گیگابایت رم دارید؟
اگر گرافیک مشکل داشت که تولید نمیشد دوست عزیز. مشکلی نداره.
سلام دوستان
قصد خرید گرافیک gigabyte rx 460 4gb رو دارم.
سوالم اینه این گرافیک مشکلی داشته یا نه؟
سلام خسته نباشید سوال داشتم خدمت تون .شاید مربوط به بحث نباشه ولی میپرسم .شاید لطفا کردید جواب دادید.سی پی یو سیستمم 2600k هسش تا 5 گیگاهرتز هم اورکلاک کردم به منظور ایچاد نشدن گلوگاه با کارت گرافیک 1080 ti /آیا به نظرتون امکان گلوگاه باز هم وجود داره .مرسی آقا آرمین منتظر چوابم .
cpu i7 2600k
mb:asus p8z77 ws
ram 20GB 2400 bus speed
power 1000 gold green
hard 128 ssd
4TB HDD
قربانت دوست خوبم، انشالله عمری باشه با ورود قطعات جدید تر به بازار سخت افزار این مطلب رو به روز نگاه می دارم.
برادر اصلا قابل قیاس نیستند شما userbenchmark رو چک بفرمایید 8400 تا 22 درصد قوی تر و بهتر از 2400g هستش.
2400G رو با 8100 می سنجند، نه با 8400
مقاله خوبی بود ، خسته نباشی جیگر
خخخ
مطالب واقعاً مفیدی بود و خسته نباشید…
جونم اقای ابیشی خاکی روراست :-bd=))
من دیگه متوجه منظور شما نمیشم، بخش مانیتور این مقاله از منابع زیر گرفته شده:
displayninja ([url]”https://www.displayninja.com/ips-vs-tn-vs-va/”[/url]) – pchardwarehelp ([url]”https://www.pchardwarehelp.com/guides/lcd-panel-types.php”[/url]) – tomshardware ([url]”https://www.tomshardware.com/reviews/lcd-led-led-oled-panel-difference,5394.html”[/url]) – techguided ([url]”https://techguided.com/display-panel-types-tn-ips-va/”[/url]) – trustedreviews ([url]”https://www.trustedreviews.com/news/ips-vs-tn-vs-va-gaming-performance-colour-explained-2948955″[/url]) –
شما اگر منبع دیگری سراغ دارید که خلاف مطالب مطرح شده در مقاله است معرفی کنید.
در کل در مورد متن حرف شما درسته. اما باز به پنل بستگی داره. من قبل از اینکه Benq Ex3501R رو بخرم MSI OPTIX mag341cq رو خریدم و بعدا البته پس دادمش. مدل msi که من داشتم وضوح جالبی نداشت و به خصوص تو متن خوب نبود. اما برای برنامه نویسی و کار با متن طولانی پنل VA به خصوص از نوع منحنی پیشنهاد نمیشه هرچند بد هم نیست.
دقیقا در مورد کاربرد پنل های VA درست گفتید. من فکر نمیکنم کاربرهای زیادی داشته باشیم که صبح تا شب فقط با کامپیوتر اونم بازی های اول شخص رقابتی و انلاین بازی کنن که نیاز به پنل TN و رفرش های 144 به بالا باشن. من این احساس رو دارم که بسیاری مثل من occasional gamer هستند و در کنار بازی، فیلم و کارهای دیگه با کامپیوتر انجام میدن که همین باعث میشه کلا TN از انتخاب خارج بشه.
مانیتورت چیه؟
چطوره 2400g یک کلاس پایین تر از اینتل ۸۴۰۰ قرار گرفته در حالی که در بنچمارک ها و تست های گیمینگ عملکرد بهتری داشته؟ عملکرد این مدل از ای ام دی حتی فاصله زیادی با 6700 نداره که در کلاس b قرار گرفته :smiley0
ارمین جان، زدی متنو خرابتر کردی 🙂
پنل va رو دو شرکت سامسونگ با نام sva و au optronics با نام amva تولید میکنن. هر شرکتی پنل های ارزون قیمت داره که تو مانیتورهای ارزون استفاده میشه و پنل های گرون قیمت هم داره.
پنل های va مشکلات خاص خودشون رو دارند ولی اینکه اونا رو مناسب برای بازی ندونیم اینجوری هم نیس. شاید باورتون نشه ولی من ماهها در مورد مانیتورها تحقیق کردم پیش از اینکه مانیتور خودمو بخرم.
آرمین جان مطلب بسیار عالی و پر محتوایی بود که من شخصا تا الان تو هیچ سایت و فروم و وبسایتی ندیده بودم
که چنین موشکافانه و دقیق به شرح موراد سخت افزاری بپردازه / واقعا این مطلب باید ستاره دار بشه و
از اون بالا تکون نخوره / به هر حال زحمت فراوان کشیدین براش و مام به جز قدردانی و تشکر کار دیگه ای
از دستمون برنمیاد ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️?
سپاس واقعا عالی و کامل، من هم تجربه بدی از کارت های رادئون دارم ضعف درایور و پشتیبانی بسیار بد
درسته آقا فرزاد عزیز البته اون پنل VA که در برخی مانیتور های گیمینگ مورد استفاده قرار گرفته درواقع SVA است، نوعی از پنل VA که ساخت سامسونگ هستش، برداشته به همه برند ها هم فروخته. اضافه شد به متن. =smile تشکر
من هم با حرف دوستمون موافق هستم، پنل VA برای گیم بد نیست و حتی خیلی از مانیتور های Top Gaming هم از این پنل استفاده میکنند! در کل VA را برای کسایی که اهل بازی هستند ولی در کنارش قصد تماشای فیلم و سریال یا کار کردن دارند پیشنهاد می کنم!
فقط یک نکته کوچک از تجربه شخصی : برای برنامه نویسی فقط سراغ پنل IPS برید، با اینکه VA پنل خوبی هست ولی نوشته ها هاله خاصی دارند و برای خواندن و نگاه کردن طولانی به Text اصلا مناسب نیست، این موضوع حتی در مانیتور های سری Rouge Asus هم (که خودم دارم) کاملا معلوم و نمایانگر هست.
موفق باشید.
بهتره در مورد پنل های VA تجدید نظر کنید. پنل هایVA در رفرش های 100 هرتز با زمان پاسخ دهی بسیار پایین و لگ کم موجود هستند.