امروزه هر کاربری از پس هزینه خرید یک کارت گرافیک آکبند بر نمیآید. پس بسیاری از کاربران به سمت بازار دست دوم تمایل پیدا میکنند و با تعداد قابل توجهی از کارت گرافیکهای کار کرده که بعضا قیمت بسیار پائینتری نسبت به نمونه آک همان محصول دارند مواجه میشوند. اما مشکل اینجاست که بسیاری از گرافیکهای دست دوم موجود در بازار، برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده شدهاند. همان طور که میدانید ماینرها معمولا 24 ساعت هفته مشغول استخراج ارز دیجیتال هستند و در طول این مدت کارت گرافیک به طور کامل تحت بارگذاری است. به همین دلیل معمولا کاربران تمایلی به خرید کارت گرافیک ماین شده ندارند اما با توجه به وضعیت فعلی بازار GPU، گاها ایده انجام این کار به سراغ برخی از کاربران میرود. آیا این کار منطقیست؟ در این مطلب به طور مفصل این سوال را پاسخ میدهیم. همراه ما باشید.
در دورانی به سر میبریم که کارت گرافیکها به سختی در بازار یافت میشوند و اگر هم موفق شوید مدل مورد نظر خود را پیدا کنید، باید هزینه بسیار بیشتری را نسبت به قیمت پیشنهادی خرده فروشی سازنده متحمل شوید. با این حال اصلا بعید نیست که بعد کلی تحقیق و جستجو، موفق به پیدا کردن کارت گرافیک مورد دلخواه خود در فروشگاهها نشوید. در این مرحله شاید فکرتان به سمت خرید کارت گرافیک دست دوم برود. احتمال یافتن گرافیک مورد نظر در بازار محصولات کارکرده اکنون به مراتب بیشتر است. اما امکان دارد که فروشنده به شما بگوید که کارت گرافیک انتخابی شما ماین شده و برای استخراج ارزهای دیجیتال مانند اتریوم مورد استفاده قرار گرفته است. شاید هم طرف شما چندان منصف نباشد و این موضوع را با شما به اشتراک نگذارد اما خود به این موضوع شک داشته باشید.
طبیعیست که با اطلاع از این موضوع نسبت به انتخاب خود بسیار دلسرد شوید و از خرید آن کارت گرافیک صرف نظر کنید. به هر حال خرید یک کارت گرافیک ماین شده ریسکهای بخصوصی دارد و مسلما شما نگران مسائلی مانند خرابی احتمالی و افت عملکرد آن قطعه خواهید بود. اما آیا قطعا این موضوع باید موجب کنسل شدن معامله شما شود و به هیچ عنوان خرید یک کارت ماین شده منطقی نیست؟
دوره کارت گرافیک های استخراج ارزهای دیجیتال
به طور کلی در سالهای اخیر هیچ فاکتوری به اندازه ماینرها بر روی بازار کارت گرافیک تاثیرگذار نبودهاند و این افراد شرایط را برای جامعه گیمرها بسیار سخت کردهاند. در واقع چیزی در بازار برای گیمرها باقی نمیماند و تقریبا هر آنچه وارد بازار میشود، توسط ماینرها در فاصله کوتاهی خریداری میشوند. شکل این روند آنقدر زشت بود که سازندگان تصمیم گرفتند فکری برای بهبود این شرایط کنند. پس انویدیا شروع به تولید و عرضه گرافیکهای Low Hash Rate یا LHR کرد تا دست ماینرها از این محصولات دور بماند. توانایی این محصولات در استخراج ارزهای دیجیتال محدود شده و عملا برای ماینرها ارزش خرید ندارند.
پس از سال 2017 و سقوط ارزش ارزهای دیجیتال، بازار دست دوم پر شد از کارت گرافیکهایی که ماینرها برای فروش قرار دادند. در حال حاضر شرایط مشابهی را در بازار گرافیکهای دست دوم شاهد هستیم و این گونه کارتها فراوان شدهاند چرا که ارزش اتریوم به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد و طبیعیست که دیگر ارزش استخراج نداشته باشد. پس همان طور که انتظار داریم، ماینرها سریعا فروش کارت گرافیکهای ریگهای خود را آغاز میکنند. این احتمال وجود دارد که ماینرها زمانی را برای فروش انتخاب کنند که بتوانند با قیمت بالاتری گرافیک خود را به فروش برسانند.
خطرات خرید یک کارت گرافیک ماین شده چیست؟
مهمترین نگرانی کاربران در زمان خرید کارت گرافیکی که از آن برای ماینینگ استفاده شده این است که به قول معروف دمار از روزگار آن گرافیک درآمده و طولی نخواهد کشید که به طور کامل مستهلک خواهد شد. علاوه بر کاهش طول عمر، تصور بر این است که عملکرد چنین گرافیکهایی بسیار کاهش پیدا کرده و هیچ وجه دیگر مثل روز اول کار نمیکنند. که البته این مورد درست نیست و تستهای صورت گرفته بر روی این دسته از گرافیکهای کارکرده نشان از این دارند که کاهش عملکرد مهمی صورت نگرفته است. این موضوع علل مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- معمولا ماینرهایی که تجربه بالاتری دارند، کلاک هسته کارت گرافیک را پائین میآورند تا مصرف قطعه کاهش پیدا کند و با این کار راندمان GPU خود را افزایش میدهند و در مقابل فقط عملکرد حافظه گرافیک را ارتقا میدهند.
- در مقابل کاری که گیمرهای حرفهای انجام میدهند، اورکلاک کردن کارت گرافیک است که نسبت به کار ماینرها، مطمئنا عمل خطرناکتری محسوب میشود.
- همان طور که بالاتر اشاره شد، کارت گرافیکهای ماینرها 24 ساعت هفته فعالیت میکنند که وحشتناک به نظر میرسد، اما همین موضوع فشار حاصل از داغ و سرد شدن سیلیکون GPU را از میان میبرد.
اگر چه خطرات دیگری نیز وجود دارد. اما حرارت بالا، دشمن درجه یک کارت گرافیکها به شمار میرود. پس در صورتی که گرافیک دست دوم مورد نظر شما، در محیطی بدون تهویه مناسب و با حرارت بیش از حد استاندارد به صورت شبانه روزی مشغول پردازش بوده باشد، باید دور آن را خط قرمز بکشید.
کارت گرافیک قدرتمندی مثل GeForce RTX 3090 انویدیا را در نظر بگیرید که با توجه به قدرت بسیار بالا، طبیعیست که در زمان بارگذاریهای سنگین به درجه حرارت قابل توجهی برسد. چنین کارتی اگر به درستی خنک نشود، مسلما با مشکل گلوگاه حرارتی مواجه خواهد شد. این موجب کاهش عملکرد قطعه میشود و در صورت استمرار، به مرور زمان حتی باعث آسیب و خرابی تراشه VRAM کارت گرافیک خواهد شد. یک ماینر بی تجربه معمولا توجهی به تهویه درست گرافیکهای خود نمیکند و قطعات دائما با درجه حرارت بالایی فعالیت میکنند که باعث میشود به سرنوشت شومی دچار شوند.
همان طور که شاید حدس زده باشید، چنین خطری برای کارت گرافیکهای نسبتا ضعیفتر به مراتب کمتر وجود دارد. حرارت بالا بیشتر کارت گرافیکهایی را در بر میگیرد که به حافظههای فوق العاده سریع GDDR6X مجهزند. از جمله کارتهای مجهز به این حافظه میتوان به RTX 3070، RTX 3070 Ti، RTX 3080، RTX 3080 Ti و البته RTX 3090 اشاره کرد. خصوصا مدلهای Founder Edition کارتهای RTX 3080 و RTX 3090 که بعضا از مشکل نقص تولید در قسمت پدهای حرارتی رنج میبرند و به همین دلیل VRAM آنها با حرارت بالاتری فعالیت میکند.
چگونه یک کارت گرافیک دست دوم ماین شده خریداری کنیم؟
با توجه به توضیحات بالا، شاید تصمیم به خرید یک کارت گرافیک ماین شده گرفته باشید. شتاب زده عمل نکنید و نخست سوالاتی را با فروشنده مطرح کنید. اولین سوال شما این باشد که چه مدت از کارت گرافیک برای ماینینگ استفاده شده است؟ آیا کارت آندرکلاک (کاهش کلاک حافظه) شده؟ وضعیت پایداری کارت چگونه است؟ کارت در چه دمایی به ماینینگ مشغول بوده است؟ این سوالات می تواند شما را از وضعیت نگهداری و مراقبت از آن گرافیک آگاه کند و مقداری اعتماد شما را افزایش دهد.
در مرحله دوم لازم است حتما شرایط فیزیکی کارت گرافیک را بررسی کنید. این کار را چه حضوری یا چه از روی تصاویر قطعا انجام دهید. از فروشنده تصاویر باکیفیت از زوایای مختلف بخواهید و بر روی کارت گرافیک دنبال نقطه آسیبی بگردید. آسیبهایی مانند خط و خش بر روی بک پلیت میتواند شما را از وضعیت نامناسب در زیر آن آگاه کند. اما اگر مدل انتخابی فاقد بک پلیت بود، کار آسانتر می شود و مدار پشت گرافیک را با دقت به صورت چشمی بررسی کنید و به هر نقطه غیر قابل عادی حساس شوید.
فنها دیگر بخش از کارت گرافیکهای ماین شده هستند که ممکن است در گذر زمان آسیب دیده باشند، پس مطمئن شوید فنها در سلامت کامل قرار دارند. تمیزی ظاهری کارت گرافیک را هم در نظر بگیرید. هر گونه ناهنجاری ظاهری یا وجود بیش از حد گرد و غبار میتواند نشانه ای از شرایط کارکرد نامناسب آن کارت باشد. با بررسی همین مسائل شما تا حد بسیار زیادی میتوانید از وضعیت سلامت محصول کارکرده آگاه شوید.
سومین مرحله، زمانیست که شما با در نظر گرفتن مراحل اول و دوم، کارت گرافیک را خریداری کردهاید و اکنون به دستتان رسیده است. حتما از فروشنده فرصت برای تست قطعه بگیرید. پس از اینکه کارت را دریافت کردید، تست بنچمارک و بارگذاری بر روی آن را آغاز کنید. اگر گرافیک مشکلی داشته باشد، زیر فشار تستها خود را نشان میدهد. معمولا کارتهای ماین شده بعد از آسیب دیدن قادر به پاس کردن بنچمارکها نخواهند بود و در بین تست، با مشکلاتی مانند سیاه شدن صفحه نمایش و موارد این چنینی مواجه میشوید. همچنین حتما کارت گرافیک را در یک بازی مورد آزمایش قرار دهید.
در مورد خطرات خرید کارت گرافیک ماین شده مبالغه شده است؟
سوال اینجاست که آیا نگرانیهای بسیار زیادی که در مورد گرافیکهای ماین شده وجود دارند، همیشه و در همه حال به جا هستند؟ با توجه به توضیحاتی که در بخشهای قبلی عنوان شد، پاسخ این سوال مطمئنا منفی است. با توجه به کمبود جهانی گرافیک در بازار، طبیعیست که بسیاری از کاربران ناخودآگاه به سراغ نمونههای دست دوم بروند و شانس اینکه به یک گرافیک دست دوم ماین شده برخورد کنند بسیار زیاد است.
پس قبل از اینکه وحشت زده شوید و از معامله خارج شوید، بهتر است مراحل ذکر شده در قسمت فوق را به ترتیب انجام دهید. یک ماینر حرفهای، با تجربه و مسئول به زمان فروش دوباره گرافیکهای خود توجه میکند و به همین دلیل آنها را در شرایط مناسبی نگهداری میکند. پس بر خلاف تصور عموم، خرید کارت گرافیک کارکردهای که برای ماین از آن استفاده شده از یک ماینر حرفهای و با تجربه بهتر از خرید از یک ماینر آماتور و بی تجربه است.
اگر چه اکثر ماینرها خرید کارت گرافیکهای انویدیا را در مد نظر قرار میدهند، اما بعضی از کارتهای AMD مانند Radeon RX 6600 XT نیز برای این افراد مناسب هستند. در هیاهوی بازار ارزهای دیجیتال، حتی برخی با لپ تاپ نیز ماینینگ میکنند. پس حتما موارد احتیاطی یاد شده برای خرید یک کارت گرافیک دست دوم را برای هر کارت گرافیکی، چه AMD باشد و چه انویدیا در نظر بگیرید.
جمع بندی
همان طور که دیدید، انتخاب یک کارت گرافیک دست دوم ماین شده و خرید آن مستلزم در نظر گرفتن نکات احتیاطی متعددی از سوی خریدار میباشد. با این حال این کار مانند خرید هر نوع کالای دست دوم دیگری، ریسکهای مختص خود را دارد. اما با توجه به وضعیت بازار گرافیک و قیمت مدلهای آک، شاید چاره ای جز این نداشته باشید و ریسک کار را قبول کنید. اما میتوانید با نکات ذکر شده در این مقاله، درصد ریسک را تا حد امکان پائین بیاورید. نظر خود را در مورد موضوع این مطلب با ما به اشتراک بگذارید. آیا موافق خرید کارت گرافیک ماین شده و دست دوم هستید؟
خیلی عالی بود من که الان میخوام یه کارت بخرم این مطلب خیلی بدردم خورد دست شما درد نکنه و همیشه موفق باشید
vram کارنهای 3070 و 3070ti از نوع GDDR6 هستند نه GDDR6X
حاجی تو دنبال قاتل بروسلی میگردی خدا خیرت بده؟ فقط دنبال ایراد کار میگردید اینهمه زحمت کشیدن مطلب به این مفیدی تهیه کردن اونقت شما دنبال ایراد کاری !! متاسفم براتون
تشکر میکنم از نویسنده، مطلب جالبی بود.
توی این بازار که کلاغو رنگ میکنن بعنوان قناری میکنن تو پاچه ملت, انتظار دارین طرف بیاد بگه با کارت ماین می کرده؟هارد یه ترا نو میخری با گارانتی, ریفربیشه دوست عزیز..
سلام من بهت یادمیدم چجوری پولدر بیاری به پیوی من مراجعه کنید تا من آموزش بدمت
بسیاری از فروشندگان کارت گرافیک دست دوم اتفاقا صادقانه میگن که با کارت ماین میکردن. اینطوری هم خریدار تکلیفش رو میدونه و هم فروشنده آنچه که لازم بوده رو گفته.
متاسفانه مقاله ابدا تخصصی نبود و مشخصه که نویسنده اطلاعات جامعی در رابطه با ماینینگ نداره
نویسنده با استناد به کاهش قیمت اتریوم گفته که پس احتمالا باید شاهد فروش گرافیک های دست دوم ماینر ها باشیم در صورتی که قیمت اتریوم ربطی به میزان درآمد ماینینگ نداره و درآمد ماین بر حسب میزان تراکنش ها تامین میشه و در حال حاضر میشه گفت درآمد ماینینگ در سطوح بسیار بالایی به نسبت میانگین 5 ماه اخیر قرار داره
وقتی یک ارز، ارزش استخراج دیگه نداشته باشه و نتونه هزینه خود انرژی ماینینگ رو تامین کنه طبیعیه که دستگاه ها خاموش بشن و خیلی از ماینرها هم شروع کنن به فروش گرافیک هاشون. ضمن اینکه در هر صورت حتی با وجود ارزش ماینینگ به دلایل دیگه ماینر تصمیم به فروش گرافیک ها بگیره. به هر حال بازار گرافیک های دست دوم الان پر از گرافیک های ماین شده س و ما تو این مقاله سعی داشتیم ابهامات در مورد خرید این کارت هارو برطرف کنیم. مطمئنا به درد شما که ماینر هستی نمیخوره این مطلب.
خیلی عالی بود من که الان میخوام یه کارت بخرم این مطلب خیلی بدردم خورد دست شما درد نکنه و همیشه موفق باشید
معلومه شما اطلاعات درستی از ماین نداری.مقاله در سطح خوبی بود و کاملا ابهام زدا.در ضمن مقالات تخصصی برای عموم کاربرا گنگ و غیر قابل فهمه.
داداچ، مقاله در مورد کارت گرافیک بود نه ماینینگ، ای منتقد خفن :دی
به نظرم اتفاقا مقاله کاملا بجا و جامع بود. آقا شاهین هم که زحمت تهیه این مطلب رو کشیدند، نسبت به موضوع اشراف کامل دارند.
البته مزارع ماینینگ فقط ارز استخراج نمیکنند، پردازش تراکنشهای ارزهای مختلف فقط یکی از کارهایی هست که این مزارع انجام میدن، براشون فرقی نمیکنه که چه اطلاعاتی را پردازش کنند، فقط کافیه در قبال این پردازش سودی دریافت کنند، بعید میدونم کم شدن ارزش یک ارز تاثیری در روند استخراج داشته باشه چون در هر صورت سود میکنند! مثل بنگاه معاملات ملکی، طرف دلاله براش فرقی نمیکنه یک خانه کلنگی معامله کنه یا یک پنت هاوس، در هر صورت فقط سود میکنه هیچوقت ضرر نمیکنه، اگر پنت هاوس به تورش خورد معامله میکنه ولی از معامله یک خانه کلنگی هم گذشت نمیکنه!
هه قیمت اتریوم ربطی به میزان درآمد ماینر نداره
دو کلمه از مادر عروس
داداش بیا پایین سرمون درد گرفت مطلب در مورد کارت گرافیکه نه یحث ماینینگ!! بساط ماین جمع شده مثل اینکه خیلی فشار خوردین!