پلتفرمهای شبکههای اجتماعی به هدفهای اصلی برای کلاهبرداران تبدیل شدهاند تا کاربران را فریب دهند. اشتراکگذاری اطلاعات شخصی در شبکههای اجتماعی، هویت و امنیت مالی ما را به خطر میاندازد. در این مقاله، روشهای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری آنلاین را به شما آموزش میدهیم.
1. با احتیاط به پیامهای ناخواسته نزدیک شوید
کلاهبرداران اغلب با ارسال پیامهای ناخواسته با لحن دوستانه، ایجاد حس فوریت یا ارائه پیشنهاداتی که به نظر خوب میرسند، قربانیان را فریب میدهند. بهعنوان مثال، ممکن است پیامی دریافت کنید که ادعا میکند برنده جایزهای شدهاید یا محصولی با تخفیفهای بسیار بالا ارائه میشود. واکنش فوری شما ممکن است اقدام به عمل باشد، اما در پس این پیشنهادات ممکن است یک کلاهبردار وجود داشته باشد.
کلاهبرداران ممکن است اطلاعات شخصی شما را تحت عنوان پردازش جایزهتان درخواست کرده، شما را فریب دهند تا روی لینکهای مخرب کلیک کنید، یا حتی شما را متقاعد سازند که بهعنوان هزینه پردازش پولی ارسال کنید.
برای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری آنلاین با احتیاط به پیامهای حسابهای ناشناس نزدیک شوید، از کلیک بر روی لینکهای مشکوک خودداری کنید و هرگز اطلاعات شخصی یا پولی به افراد ناشناس ارسال نکنید.
2. قبل از تعامل، اعتبار پروفایلها را تأیید کنید
کلاهبرداران اغلب پروفایلهای جعلی ایجاد میکنند که شبیه افراد واقعی، مانند دوستان یا خانوادهتان هستند تا شانس موفقیت پیامهای غیرخواسته خود را افزایش دهند. این پروفایلها بسیار متقاعدکننده به نظر میرسند و فکرکردن به اینکه با یک اکانت معتبر در حال تعامل هستید یا اطلاعات خود را با کسی که میشناسید به اشتراک میگذارید، آسان است.
همیشه قبل از پاسخ به درخواستهای جدید دوستی یا پیامها برای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری آنلاین اعتبار یک پروفایل را تأیید کنید. به نشانههایی مانند حسابهای تازهایجادشده یا عدم وجود ارتباطات متقابل توجه کنید. اگر کسی از یک پروفایل جدید با شما تماس گرفت و ادعا کرد پروفایل قدیمیاش مسدود شده، از طریق رسانههای دیگر با آن فرد تماس بگیرید تا صحت صحبتهای او را تأیید کنید.
3. به اطلاعات شخصی که به اشتراک میگذارید توجه کنید
اشتراکگذاری بیشازحد اطلاعات شخصی در شبکههای اجتماعی، کار را برای مجرمان سایبری راحتتر میکند تا از دادههای شما سوءاستفاده کنند. با استفاده از جزئیاتی که بهصورت عمومی به اشتراک گذاشتهاید—مانند تاریخ تولد، نام حیوان خانگی، آدرس خانه، شماره تلفن یا آدرس ایمیل—کلاهبرداران میتوانند تلاش کنند تا پاسخهای امنیتی شما را حدس بزنند. آنها همچنین از این اطلاعات برای ایجاد کلاهبرداریهای هدفمند فیشینگ استفاده میکنند.
برای محافظت از خود، از اشتراکگذاری جزئیات حساس در شبکههای اجتماعی خودداری کنید. همچنین، از انتشار مکان کنونی یا برنامههای سفر خود خودداری کنید تا خطر سرقت کاهش یابد. پستهای شخصی را به تماسهای مورد اعتماد محدود کنید، از نامهای مستعار یا لقبها استفاده کنید و در نظر داشته باشید که از تاریخ تولد جعلی استفاده کنید. همیشه در مورد آنچه که بهصورت آنلاین به اشتراک میگذارید، احتیاط کنید.
4. درخواستهای دوستی از کاربران ناشناس را رد کنید
یکی از رایجترین راههایی که کاربران مبتدی شبکههای اجتماعی به دام کلاهبرداری میافتند، پذیرش درخواستهای دوستی یا ارتباط از هر کسی است. این کار درب را برای کلاهبرداران باز میکند تا اطلاعات شخصی را جمعآوری کنند، بدافزار را گسترش دهند یا شما را به فریب مالی بکشند. از آنجا که هرگز نمیتوانید مطمئن باشید که چه کسی واقعاً پشت این پروفایلهاست، انگیزههای آنها پنهان باقی میماند.
برای ایمنی، فقط درخواستها را از افرادی که میشناسید یا با آنها ارتباطات متقابل دارید، بپذیرید. قبل از قبول درخواستها، صحت پروفایلها را تأیید کنید، حتی از دوستان یا خانواده. به پروفایلهای جدید با احتیاط نگاه کنید، حتی اگر فرد را بشناسید و از افزودن کسی بهعنوان دوست فقط به این دلیل که او بهطور مکرر با شما در یک گروه یا صفحه عمومی تعامل دارد، خودداری کنید.
5. هنگام خرید از طریق شبکههای اجتماعی احتیاط کنید
در حالی که پلتفرمهای شبکههای اجتماعی خرید را با بازارهای اختصاصی راحتتر کردهاند، این راحتی با خطراتی همراه است. ممکن است با پیشنهادات جعلی مواجه شوید، محصولات تقلبی را بهعنوان محصولاتی با کیفیت بالا دریافت کنید یا در نهایت چیزی به دست شما نرسد. کلاهبرداران اغلب از نظرات جعلی یا امتیازهای غیرواقعی برای جذب خریداران بیخبر استفاده میکنند.
برای جلوگیری از کلاهبرداری در هنگام خرید آنلاین، فقط از فروشندگان معتبر یا فروشگاههایی که سابقه مثبتی در نظرات دارند، خرید کنید. فکر خرید از فروشندگانی که روشهای پرداخت غیرقابل ردیابی مانند کارتهای هدیه را درخواست میکنند، از سر خود بیرون کنید.
6. از ورود با حسابهای شبکههای اجتماعی در اپلیکیشنها و وبسایتهای غیرقابلاعتماد خودداری کنید
امروزه بسیاری از اپلیکیشنها و وبسایتها امکان ورود با استفاده از حسابهای شبکههای اجتماعی را فراهم میکنند که این کار را راحتتر میکند. اگرچه بسیاری از این سایتها معتبر هستند، برخی میتوانند مخرب باشند. اعطای دسترسی به یک اپلیکیشن مضر ممکن است منجر به افشای اطلاعات ورود و اطلاعات شخصی شما شود. حتی اگر اپلیکیشن قابلاعتماد باشد، نفوذ به پایگاه داده در سمت آنها میتواند اطلاعات شما را به خطر بیندازد.
برای کاهش این خطرات، از ورود با حسابهای شبکههای اجتماعی خودداری کنید و همیشه از روشهای جایگزین برای ورود استفاده کنید. اگر ترجیح میدهید از حساب شبکههای اجتماعی استفاده کنید، ایجاد یک حساب جداگانه بدون اطلاعات شخصی برای این منظور را در نظر بگیرید. اگر نیاز دارید از حساب واقعی خود استفاده کنید، مثلاً برای بازیکردن با دوستان شبکههای اجتماعی، به دقت اعتبار اپلیکیشن را قبل از اعطای دسترسی بررسی کنید.
7. تنظیمات حریم خصوصی خود را برای حداکثر حفاظت تقویت کنید
پلتفرمهای شبکههای اجتماعی برای تشویق به گسترش ارتباطات و گذراندن زمان بیشتر آنلاین طراحی شدهاند، به همین دلیل تنظیمات حریم خصوصی پیشفرض معمولاً بازتر هستند. نه تنها دوستان شما بلکه مخاطبان آنها نیز میتوانند تعاملات شما را مشاهده کنند. همچنین، اپلیکیشنهای شخص ثالث و تبلیغکنندگان ممکن است بهطور نامحدود به اطلاعات شما دسترسی داشته باشند.
این موضوع کار را برای دیگران آسانتر میکند که شما را هدف قرار دهند. برای محافظت از خود، تنظیمات حریم خصوصی خود را در فیسبوک، اینستاگرام، اسنپچت یا تیکتاک تغییر دهید. قابلیت دید عمومی برای پستها، فهرست دوستان و عکسها را غیرفعال، ردیابی مکان را خاموش، دسترسی اپلیکیشنهای شخص ثالث را محدود کنید و مطمئن شوید که فقط دوستان نزدیک میتوانند اطلاعات حساس مانند ایمیل، شماره تلفن یا مکان شما را ببینند.
همچنین، میتوانید پروفایل خود را قفل کنید یا ارسال درخواست دوستی توسط دیگران را برای امنیت بیشتر مسدود کنید.
8. از کلیککردن روی لینکهای کوتاهشده یا مشکوک خودداری کنید
لینکهای فیشینگ مشکوک فقط در پیامهای غیرخواسته یافت نمیشوند؛ کلاهبرداران همچنین URLهای مخرب را با استفاده از لینکهای کوتاه شده (مانند bit.ly) در پستهای عمومی و نظرات پنهان میکنند تا کاربران بیخبر را به کلیککردن ترغیب کنند. این لینکها میتوانند به نصب بدافزار، سرقت اطلاعات شخصی یا طرحهای فیشینگ بیشتر منجر شوند.
برای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری آنلاین، از کلیککردن روی لینکها در پستها یا نظرات از منابع ناشناس خودداری کنید. از ابزارهای گسترشدهنده لینک استفاده کنید تا URL کامل پشت لینکهای کوتاهشده را قبل از کلیک بررسی کنید. همچنین، پستهایی که حاوی لینکهای مشکوک هستند را گزارش دهید تا از قربانی شدن دیگران جلوگیری کنید و لینکها را در پروفایل مرورگر متفاوت یا پنجره خصوصی باز کرده تا خطرات را به حداقل برسانید.
9. مراقب تکنیکهای دستکاری احساسی باشید
کلاهبرداران اغلب از تکنیکهای دستکاری احساسی برای فریب افراد در شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. آنها ممکن است با پیشنهادات زمانی محدود حس فوریت ایجاد کنند و شما را تحت فشار قرار دهند که بدون فکر عمل کنید، داستانهای احساسی برای تحریک همدردی و درخواست کمک مالی یا کمک به اشتراک بگذارند، یا شما را به دلیل کارهایی که انجام ندادهاید با هککردن حساب یا اقدام قانونی تهدید کنند.
هرگاه با پیامی مواجه شدید که از این تاکتیکها استفاده میکند، کمی وقت بگذارید تا وضعیت را قبل از پاسخدهی ارزیابی کنید. اطلاعات دریافتی را بررسی کنید، از دوستان و خانواده مشاوره بگیرید و با تکنیکهای معمول دستکاری و ترفندهای روانشناختی که کلاهبرداران استفاده میکنند، آشنا شوید تا از فریبخوردن جلوگیری کنید.
این موارد بخشی از روشهایی هستند که کلاهبرداران برای هدفقراردادن قربانیان ناآگاه بهصورت آنلاین استفاده میکنند. مبتدیان و افراد مسن اغلب هدفهای اصلی آنها هستند، زیرا با کلاهبرداری های آنلاین آشنا نیستند. بنابراین، علاوه بر محافظت از خود، کاربران جدید و افراد مسن که ممکن است در زمینه تکنولوژی ماهر نباشند را از خطرات احتمالی شبکههای اجتماعی آگاه کنید.
مطلب کاملی بود.
متشکرم