روز گذشته AMD کنفرانسی را با اجرای اصلی توسط دکتر لیزا سو، مدیرعامل این کمپانی برگزار کرد و برنامه ای تیم قرمز برای برخی از مهمترین محصولات خود در سالهای آینده مشخص شدند. از جمله مهمترین آنها، معرفی نقشه راه Zen 4 بود که در رویداد Accelerated Data Center اتفاق افتاد. پردازندههای Genoa با 96 هسته و یک پردازنده 128 هستهای از سری Bergamo در حال توسعه هستند که در قالب نسل بعدی پردازندههای AMD روانه بازار میشوند. همچنین طبق اعلام خانم سو، AMD این تراشهها را با فناوری ساخت 5 نانومتری TSMC به تولید میرساند که در مقایسه با لیتوگرافی 7 نانومتری نسل فعلی پردازندههای این شرکت، 1.25 برابر از نظر کارایی و راندمان عملکرد بهتری ارائه میدهند.
نقشه راه Zen 4 برای پردازندههای 2022 و 2023
نقشه راه جدید AMD نسل چهارم پردازندههای EPYC را نیز در بر میگیرد. پردازنده 96 هستهای Genoa با معماری 5 نانومتری در سال 2022 معرفی خواهد شد در حالی که پردازنده 128 هستهای Bergamo با همان فناوری ساخت 5 نانومتری در سال 2023 از راه خواهد رسید. Bergamo به نوعی جدید از هسته بهینه سازی شده Zen 4 مجهز میباشد که برای برخی کاربریهای مشخص بهینه شده است. بنابراین تراشههای AMD Zen 4 از نظر نوع هسته، دارای 2 نوع هسته مختلف هستند که در این میان هستههای Zen 4C نوع کوچکتر خواهند بود.
پردازندههای Genoa همان طور که اشاره شد با استفاده تکنولوژی 5 نانومتری TSMC تولید خواهند شد که به گفته AMD از لحاظ تراکم و مصرف انرژی دو برابر بهینهتر از تراشههای 7 نانومتری نسل فعلی Milan عمل میکنند. از لحاظ پرفورمنس نیز Genoa تا 1.25 برابر سریعتر عمل خواهد کرد که اینها تماما برای پردازندههای Zen 4 رده مصرف کننده نیز نویدبخش هستند.
تراشههای EPYC Genoa با برخورداری از حداکثر 96 هسته پردازشی از رمهای DDR5، رابط PCIe 5.0 به همراه CXL 1.1 پشتیبانی میکنند که اجازه برقراری ارتباط منسجم بین دستگاهها را میدهد. این پردازنده کاربریهایی مانند دیتاسنتر و HPC را به همراه پردازشات ابری و تجاری پوشش خواهد داد و به گفته مدیرعامل AMD، عملکرد تک هستهای و چند رشتهای Genoa افزایش یافته است. AMD در حال تست نسخههای مهندسی پردازنده های Genoa میباشد و قصد دارد در سال 2022 آنها را روانه بازار کند.
96 هستهای Genoa و 128 هستهای Bergamo
از طرف دیگر پردازندههای Bergamo نیز با همان معماری 5 نانومتری اما با تعداد هستههای پردازشی بیشتر در حال آماده سازی هستند. Bergamo حداکثر دارای 128 هسته پردازشی بر روی یک چیپ تکی خواهد بود. AMD هسته جدید Zen 4c را طراحی کرده که حرف c نشانگر این است که این هسته برای پردازشات اساسا ابری توسعه داده شده است. هستههای Zen 4c در EPYC Bergamo مورد استفاده قرار خواهد گرفت که با Genoa نیز از لحاظ سوکت سازگاری دارد و از همان ساختار Zen 4 بهره میبرد. این بدین معناست که کاربران میتوانند از همین پردازندهها در سرورهایی که به مدلهای Genoa مجهزند نیز استفاده کنند.
هستههای c احتمالا در مقایسه با هستههای استاندارد Zen 4 که در Genoa استفاده خواهد شد هستههای کوچک تری هستند چرا که برخی از قابلیتهای غیر قابل نیاز به منظور ارتقا ظرفیت پردازشی حذف شده است. AMD این کار را با هدف افزایش تعداد هستههای پردازشی انجام داده است تا پردازشات ابری را که به عملکرد بهتر پردازش چند رشتهای نیاز دارند را برطرف کند. بنابراین ممکن است ظرفیت حافظههای کش در این پردازندهها نیز کمتر باشد یا یک سطح حافظه کش به طور کلی حذف شده باشد. اما AMD جزئیات این مسئله را به اشتراک نگذاشته است.
AMD مدعیست که پردازنده Bergamo سطح بالایی از راندمان مصرف انرژی و عملکرد به ازای هر سوکت را ارائه خواهد داد. Bergamo برای عرضه در نیمه نخست سال 2023 برنامه ریزی شده است و با ویژگیهای یکسان نسبت به Genoa و برخورداری از رابط PCIe 5.0 و پشتیبانی از استانداردهای PCIe 5.0 و CXL 1.1 روانه بازار خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید