متا با انتشار درخواستهایی برای همکاری با توسعهدهندگان انرژی هسته ای، به این حوزه روی آورده است تا از آن برای تأمین نیازهای خود در زمینه هوش مصنوعی استفاده کند.
این تازهترین خبر در مجموعهای از توافقهای اخیر شرکتهای بزرگ فناوری است که به دنبال تأمین انرژی هستهای برای مراکز داده خود هستند. توسعه ابزارهای جدید هوش مصنوعی فرآیندی بسیار انرژیبر است که ممکن است اهداف پایداری سیلیکونولی را به خطر بیندازد، مگر اینکه منابع برق کمآلاینده پیدا شود. اکنون متا به آمازون، مایکروسافت و گوگل پیوسته است تا تلاش کنند تعداد بیشتری از نیروگاههای هستهای را به بهرهبرداری برسانند.
چالشهای احداث نیروگاههای هستهای
احداث نیروگاههای هستهای به این سادگی نیست. نخستین راکتور هستهای کاملاً جدید که طی دهههای اخیر در آمریکا ساخته شد، در سال 2023 آغاز به کار کرد — با 7 سال تأخیر و 17 میلیارد دلار هزینه اضافی. توسعهدهندگان اکنون در حال طراحی فناوری نسل جدیدی به نام راکتورهای کوچک مدولار (SMRs) هستند که گفته میشود ساخت و مکانیابی این پروژهها را سادهتر کرده و هزینهها را کاهش میدهد. با این حال، پیشبینی میشود این راکتورهای پیشرفته تا دهه 2030 به مرحله بهرهبرداری تجاری نرسند.
متا اعلام کرده است که به هر دو نوع راکتورهای کوچک مدولار و بزرگتر علاقهمند است و به دنبال شریکهایی است که بتوانند این نیروگاهها را مجوزدهی، طراحی، مهندسی، تأمین مالی، ساخت و بهرهبرداری کنند. هدف این شرکت، افزودن 1 تا 4 گیگاوات ظرفیت جدید تولید انرژی هستهای در آمریکا تا اوایل دهه 2030 است. برای مقایسه، 54 نیروگاه هستهای در سراسر آمریکا در حال حاضر در مجموع ظرفیت حدود 97 گیگاوات دارند و حدود 19 درصد از برق این کشور را تولید میکنند.
تغییر در چشمانداز انرژی هستهای
پس از چندین دهه تعطیلی راکتورهای قدیمی، چشمانداز انرژی هستهای در حال تغییر است؛ چراکه شرکتها به دنبال راههایی برای تولید برق بدون انتشار کربن هستند که عامل تغییرات اقلیمی است. نیروگاههای هستهای بهطور فزایندهای بهعنوان منبع برق عاری از آلودگی کربنی دیده میشوند که میتوانند در زمان غروب خورشید یا کاهش باد، جایگزین مزارع خورشیدی و بادی شوند.
متا در بیانیهای اعلام کرده است: ما باور داریم انرژی هسته ای نقشی حیاتی در گذار به یک شبکه برق پاکتر، قابل اعتمادتر و متنوعتر ایفا خواهد کرد و در این راه تنها نیست.
اقدامات دیگر شرکتها
آمازون در ماه مارچ یک مرکز داده هستهای خریداری کرده و در اکتبر نیز چندین توافق دیگر برای حمایت از توسعه راکتورهای کوچک مدولار امضا کرد. گوگل در اکتبر توافقنامهای برای خرید برق از راکتورهای کوچک مدولاری که بین سالهای 2030 تا 2035 ساخته میشوند، اعلام کرد. مایکروسافت نیز در سپتامبر توافقنامهای برای خرید برق امضا کرد تا یک راکتور تعطیلشده در تری مایل آیلند را دوباره راهاندازی کند.
حمایت دولت و چالشهای پیش رو
آمریکا تحت مدیریت بایدن نقشهراهی برای سهبرابرکردن ظرفیت انرژی هستهای تا سال 2050 تدوین کرده است. قانون کاهش تورم که در سال 2022 تصویب شد، سرمایهگذاریها و مشوقهای مالیاتی حیاتی را برای تحقق این هدف فراهم کرده است. با این حال، در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، قصد دارد بسیاری از سیاستهای انرژی پاک بایدن را کنار بگذارد، انرژی هستهای به دلیل حمایت قوی دو حزبی جایگاه ویژهای دارد و ترامپ نیز اعلام کرده که از آن حمایت میکند.
با وجود این، به دلیل زمان طولانی موردنیاز برای ساخت نیروگاههای جدید و همچنین نیاز فناوریهای پیشرفته به اثبات قابلیت کارکرد در مقیاس بزرگ بعید است این توافقهای چشمگیر هستهای بتوانند به اهداف کوتاهمدت اقلیمی آمریکا کمک کنند.
چالشهای زیستمحیطی و بینالمللی
جو بایدن متعهد شده است که آمریکا تحت توافق پاریس، انتشار گازهای گلخانهای را تا سال 2030 به حدود نصف میزان اوج خود کاهش دهد، اما ترامپ اکنون میگوید از این توافق خارج خواهد شد. افزون بر ساخت راکتورهای جدید، آمریکا همچنان با چالشهایی در تأمین ایمن اورانیوم برای سوخت و ذخیره ایمن زبالههای رادیواکتیو روبهرو است.
دیدگاهتان را بنویسید