ظاهرا اخبار جعلی در وب سایت ها و رسانه های اجتماعی، برای دانشمندان الهام بخش شده است. این موضوع باعث شده تا محققان گامی در جهت توسعه یک واکسن جهت ایمن سازی مردم در برابر این مشکل بردارند. اما اصلاً اخبار جعلی (Fake) چیست و چگونه بوجود می آید؟
ساخت عمدی اخبار و داستان های غیرواقعی، احمقانه و سرگرم کننده چیز جدیدی نیست. اما در عصر شبکه های اجتماعی تعداد آن ها افزایش یافته و مرز بین اخبار و واقعی و جعلی بسیار کمرنگ شده است، بطوریکه در مواقعی تشخیص خبر درست بسیار سخت است. صدها وب سایت اخبار جعلی وجود دارد. این سایت ها یا عمداً اخبار دروغ منتشر میکنند و یا سایت هایی هستند که در جهت تبلیغات دولتی و یا اهداف سیاسی اخبار جعلی را نشر میدهند. بعضی از آنها هم دلایل متفاوت دیگری دارند. وجود تعداد بی شمار اخبار جعلی زمنیه ای برای شروع یک تحقیق در دانشگاه کمبریج انگلستان شد. در این تحقیق دانشمندان یک ابزار روانشناسی برای هدف گرفتن “واقعیت تحریف شده” ابداع کرده اند.
محققان معتقدند که قراردادن مخاطبان مستعد تأثیرپذیری از اخبار جعلی، در برابر دوز کوچکی از اخبار جعلی، به سازمان ها در خنثی سازی ادعاهای دروغین کمک میکند. اخبار مرتبط با ریاست جمهوری آمریکا و سوریه موضوعاتی هستند که باعث نگرانی شده اند. دکتر سندر ون درلیندن، محقق اصلی این پژوهش می گوید: “اطلاعات غلط می تواند چسبنده باشد و مانند ویروس خود را تکرار کند. ایده کلی این است که یک مجموعه شناختی درست در فرد شکل بگیرد تا به او در مقاومت در برابر اخبار غلط کمک کند. به صورتی که در برخورد دوباره با اینگونه اطلاعات، کمتر آسیب پذیر باشد.”
این مطالعه در ژورنال “Global Challenges” به عنوان یک نمونه آزمایشی منتشر شد. به بیش از 2000 شهروند ایالات متحده در مورد گرم شدن کره زمین، دو ادعای متفاوت ارائه شد. محققان می گویند زمانیکه دو نظریه به ترتیب و پی در پی مطرح شدند، تأثیر گذاری واقعیت اثبات شده توسط ادعاهای دروغین خنثی شد. اما زمانیکه اطلاعات درست در قالب یک هشدار با اطلاعات غلط ترکیب شد، اخبار جعلی شدت و باورپذیری کمتری داشت.
داستان های ساختگی مبنی بر حمایت پاپ از دونالد ترامپ و یا فروش سلاح به داعش توسط هیلاری کلینتون از جمله داستان های ساختگی و دورغینی بودند که توسط میلیون ها کاربر فیسبوک در طول مبارزات انتخاباتی آمریکا به اشتراک گذاشته شدند. این سطح از انتشار اخبار دروغین، فیسبوک بزرگترین شبکه اجتماعی در جهان را وادار کرد تا به مبارزه با اخبار ساختگی برود و راه هایی برای مقابله با چنین اخباری را به امکانات خود اضافه کند. همچنین فشار مشابهی بر گوگل و توئیتر نیز وجود دارد تا در مقابله با این مساله اقدامات بیشتری انجام دهند. این در حالیست که، مقامات آلمانی اعلام کردند که یک واحد ویژه برای مبارزه با اخبار جعلی برای انتخابات پیش روی خود تشکیل داده اند.
نظر شما در رابطه با نشر اخبار جعلی چیست و فکر می کنید که در کشور ما گستردگی این اخبار تا چه حد است؟ شما دلیل اصلی انتشار اخبار دروغین را چه می دانید؟
توو کشور ما اغلب اوقات اخبار جعلی اند مخصوصا توو شبکه های اجتماعی
منافع
منافع به نظر مهم ترین چیزی هست که باعث ساخت و نشر اخبار کاذب میشه
مطالب جعلی و غیر واقعی به دلیل مطالعه کم مردم در شبکه های اجتمعای ایران خیلی زیاد میباشد وبه نظر من چون ما دوست داریم بدون زحمت و دردسر صاحب همه چیز بشویم و هوش خود را بالاتر از سایر مردم دنیا میدانیم متاسفانه عده ای سریع باور میکنند و سریع هم کپی و پیست میکنیم……