بر هیچکس پوشیده نیست که پروژه ی سرفیس فون مایکروسافت همانند دیگر محصولات سری سرفیس مانند سرفیس بوک و سرفیس استودیو بسیار جامع است و ردموندی ها قصد دارند تا بازگشتی قهرمانانه به دنیای گوشی های هوشمند داشته باشند. سرفیس فون قرار است دسته بندی جدیدی را در گوشی های هوشمند ایجاد کند و آغاز گر راهی جدید در این صنعت باشد تا پس از سال ها، تغییری اساسی در صنعت گوشی های هوشمند صورت بگیرد. بنابراین طبیعتا مایکروسافت زمان زیادی را باید بر روی این پروژه ی حیاتی صرف کند و احتمالا این کار پس از شکست ویندوزفون و سری لومیا آغاز شده است. زمان نسبتا زیادی از آن اتفاق گذشته است اما با این حال احتمالا باز هم زمان برای ساخت یک گوشی هوشمند انقلابی با ایده آل های مایکروسافت کافی نبوده است.
مایکروسافت در جدیدترین اظهار خود در مورد سرفیس فون اعلام کرده است که این دستگاه فقط زمانی معرفی خواهد شد که از هر جهت آماده باشد. آقای کریس کاپوسلا مدیر بخش بازاریابی مایکروسافت در این مورد توضیح داده است که: ” این برای ما حائز اهمیت است که طرفداران ما درک کنند که مدلی که ما مد نظر داریم تنها برای رقابت با دیگر گوشی های رده بالای مشابه موجود در بازار ساخته نخواهد شد. این دستگاه دارای تفاوت های اساسی از هر نظری خواهد بود و خوشبختانه دسته بندی جدیدی را خلق خواهد کرد. “
جدا از موفقیت دستگاه های سرفیس فعلی برای همه ی کاربران روشن است که تنها استفاده از سخت افزار های قدرتمند در سرفیس فون کافی نخواهد بود و مهم ترین قابلیت سرفیس فون اجرای نسخه ی کامل ویندوز خواهد بود که آن را تبدیل به یک گوشی هوشمند با قابلیت های کامیپوترهای شخصی خواهد کرد. اما در عین حال مایکروسافت باید ویژگی های یک گوشی هوشمند نیز در این دستگاه به طور متوازن برقرار کند که یکی از چالش های جدی ردموندی ها برای تولید این دستگاه انقلابی است. در واقع سرفیس فون قادر به انجام کارهای کامیپوتر های شخصی و گوشی های هوشمند به طور همزمان خواهد بود و باید از جهات مختلفی با دیگر دستگاه های حال حاضر در بازار رقابت کند و این همان چیزیست که سرفیس فون را با دیگر گوشی های هوشمند متمایز خواهد ساخت. اما از نگاه یک کاربر گوشی هوشمند، این دستگاه تا زمانی که غنی از اپلیکیشن های مختلف نباشد کاربردی نخواهد بود که نظر درستی است. قدرتمندترین سخت افزار ها بدون یک سیستم عامل پر از اپلیکیشن کارایی نخواهند داشت. مایکروسافت چنین چیزی را با ویندوزفون تجربه کرد. لومیا ها از نظر بخش های مختلف سخت افزاری مانند نمایشگر و دوربین چیزی کم از گوشی های اندرویدی و آیفون نداشتند و عمده دلیل شکست این دستگاه ها، سیستم عامل فقیر آنها بود.
مایکروسافت به این موضوع واقف است و تلاش خود را برای برطرف کردن این نقطه ضعف خواهد کرد. ردموندی ها در اغلب صحبت های خود در این زمینه گفته اند که اکثر اپلیکیشن ها توسط هوش مصنوعی و ربات ها جایگزین خواهند شد. گارتنر نیز پیش بینی کرده است که تا سال 2020 بیست درصد از کمپانی ها دیگر بر روی اپلیکیشن ها سرمایه گذاری نخواهند کرد. این خبر از لحاظی برای مایکروسافت خوب و از جهتی دیگر بد است. خبر خوب این است که این اتفاق یک میان بر برای مایکروسافت برای رسیدن به هدف خود محسوب میشود اما خبر بد این است که از اکنون تا سه سال دیگر 80 درصد از کمپانی ها در بخش اپلیکیشن سرمایه گذاری خواهند کرد. بدین ترتیب مایکروسافت زمانی سخت را برای توسعه ی اپلیکیشن های ویندوزی در پیش خواهد داشت. اگر چه بر اساس آمار اغلب کاربران گوشی های هوشمند 91 درصد مواقع تنها از شش اپلیکیشن دستگاه خود استفاده میکنند، اما به هر حال سرفیس فون نیز نیاز به اپلکیشن های خود را دارد. این همان مسئله ای است که باعث میشود احتمالا حتی سال 2018 نیز شاهد معرفی سرفیس فون با نسخه ی کامل ویندوز که قادر به اجرای اپلیکیشن های win32 است نباشیم. گوشی هوشمند ” خارق العاده” ی نادلا و مایکروسافت قرار نیست تنها سرنوشت بخش موبایل مایکروسافت را تعیین کند بلکه قرار است با ادغام یک اکوسیستم پیشرفته، قواعد بازی را تغییر دهد. این حرکت بزرگیست که تنها با کمک توسعه دهندگان به مایکروسافت امکان پذیر است. به همین دلیل مایکروسافت در سال 2017 چند دستگاه از سری سرفیس معرفی خواهد کرد و با اقداماتی توسعه دهندگان را به ساخت اپلیکیشن های ویندوزی ترغیب خواهد کرد تا در سال 2018 شاید در شرایطی مناسب تر سرفیس فون را معرفی کند.
با وجود استفاده از نسخه ی کامل ویندوز بر روی سرفیس فون، مطمئنا محدودیت های زیادی نسبت به کامپیوترهای شخصی در این دستگاه وجود خواهد داشت. با وجود اینکه پردازنده های موبایل و حافظه ها بسیار سریع شده اند و نمایشگر ها نیز بزرگ و با کیفیت شده اند، نمیتوان تجربه ی بازی بر روی یک سیستم شخصی را با یک گوشی هوشمند مقایسه کرد. این موضوع در مورد سرفیس فون وجود دارد و برای گوشی های هوشمند فعلی شدیدتر است. در واقع با اینکه سرفیس فون برای مایکروسافت یک گوشی تجاری خواهد بود اما ردموندی ها باید به این موضوع واقف باشند که اولین گروه کاربران این دستگاه، مردم عادی خواهند بود. بنابراین نیاز این دسته از افراد کاربران نیز باید در نظر گرفته شود.
مایکروسافت برای بهینه کردن سخت افزار های امروزی موبایل با ویندوز خود از امسال همکاری خود را با کوالکام آغاز خواهد کرد تا اسنپدراگون ها به خوبی قادر به اجرای ویندوز مایکروسافت باشند. بدین ترتیب نه تنها گوشی های هوشمند ویندوزی بلکه دیگر دستگاه ها مانند تبلت ها و لپ تاپ ها نیز میتوانند از پردازنده های کوالکام برخوردار شوند و رقیبی جدید برای اینتل دست و پا شود. به هر حال فعالیت های اخیر مایکروسافت اغلب در سمت و سویی بوده که زمینه ساز ساخت گوشی انقلابی این کمپانی بوده است. مایکروسافت با قدرت در حال توسعه ی ویندوز 10 است و از سمت دیگر نیم نگاهی به بخش سخت افزاری دستگاه های خود دارد و به طور مشخصی در فکر ساخت یک کامیپوتر شخصی همراه است. با وجود اینکه مایکروسافت به عنوان غول نرم افزاری جهان شناخته میشود جدی ترین چالش کمپانی برای ساخت سرفیس فون، تامین اپلیکیشن های مورد نیاز پلتفرم خود است. باید صبر کرد و دید ردموندی ها در سال 2017 چه اقداماتی برای حل این مشکل انجام خواهند داد.
تا بخواد سرفیس فون رو بده از رقابت خارج شده باید یکم سریع تر باشهI-)
انقلاب مایکروسافت انفجار نور بود.